האם סין בדרך למשבר סאב-פריים בעל השלכות עולמיות?
בואו נתחיל מהחדשות הטובות: עצם זה שהשלטונות בסין מודעים לחשיפה היתרה של הסקטור הבנקאי לתחום הנדל"ן, מקטין את הסיכויים שיהיה משבר. החדשות הרעות הן שלא בטוח שהממשל שם יוכל למנוע אותו.
בכל מקרה, העמדה הרשמית של הממשל הסיני ושל הבנק הסיני העממי (PBOC) היא שיש סכנה לא מבוטלת לקריסת שוק הנדל"ן הסיני. יו"ר הבנק המרכזי בסין, גואו שוקינג, פרסם את עמדתו בנייר עמדה רשמי של הממשל הסיני, שקבע מטרות כלכליות עד 2035 ואמר כי על הממשל לקחת צעדים מונעים כדי למנוע את הקריסה.
לפי הנתונים שפרסם, החשיפה של הבנקים לתחום הנדל"ן עלו ב-39% מסך כל ההלוואות במדינה, הן בתחום המשכנתאות והן הלוואות ליזמים. בסך הכול, התחום היווה קרוב ל-29% מכל תנועת הכספים במערכת הבנקאית הסינית נכון לחודש ספטמבר.
בהתבסס על הנתונים של גואו, ההלוואות בתחום מגיעות לכשני שליש מהתמ"ג הסיני, שעמד ב-2018 על 13.6 טריליון דולר. זאת למרות שהאומדן הרשמי של ה-PBOC מעניק לשורה הזו רק מחצית מהתמ"ג הסיני.
"הממשל בסין לא יציל את הבנקים"
"למעלה מ-100 משברים פיננסיים מתוך 130 המשברים הכלכליים שהיו מאז תחילת המאה ה-20, היו קשורים לנדל"ן", כתב גואו, "נכון להיום, שוק הנדל"ן הוא הקרנף האפור הגדול ביותר והסיכון הגדול ביותר לכלכלה הסינית", המשיך.
אבל את הפצצה האמיתית זרק גואו לקראת סוף המאמר שלו ואמר כי בניגוד למשבר הסאבפריים בארה"ב, שבו היה חשש אמיתי לקריסת הסקטור הפיננסי, מה שהוביל לחבילת חילוץ מעוררת מחלוקת, בסין לא מתכוונים להציל את הבנקים שייפלו.
"על המוסדות הפיננסים לעשות כמיטב יכולתם כדי להציל את עצמם. הממשלות המקומיות לא יתערבו במקרה שיהיה ניתן לפתור את הבעיה של הבנקים בשווקים הפתוחים. השימוש בכספי ציבור חייב להיות תחת התניות קשוחות וסטנדרטים גבוהים", כתב.
אלה לא חדשות טובות לשוק הנדל"ן המקומי, כמו גם החלת רגולציות חדשות, שיכנסו לתקף בראשון לינואר ובו ידרשו חברות הנדל"ן לעמוד ביעדי חוב מחמירים. לפי התוכנית שכונתה "3 הקווים האדומים", יחס החוב לנכסים של חברות הנדל"ן לא יעלה על 70% ויחס החוב להון לא יעלה על 100%.
הרפורמה החדשה שתתחיל בחודש הבא הובילה לגל הנפקות של יזמים סיניים. לפחות 16 חברות ייזום ביצעו הנפקה ראשונית לציבור בבורסות הסיניות ובהונג קונג, בסכום מצרפי של 8.5 מיליארד דולר.
אוורגנדה כמקרה בוחן לשוק הנדל"ן הסיני
בכל מקרה יש בלאגן לא קטן בשוק הנדל"ן הסיני. הדוגמה המובהקת היא קבוצת אוורגרנד {Evergrande Real Est} (3333.HK), חברת ייזום הנדל"ן השנייה בגודלה בסין, שבסוף יוני השנה היו לה חובות שהסתכמו ב-125 מיליארד דולר אמריקאי. החברה הודיעה שבכוונתה לחתוך את החוב בחצי עד 2022 באמצעות הנפקות ומכירות של דירות חדשות בדיסקאונט של עד 30%, אבל זה לא כל כך מרגיע את המשקיעים המודאגים.
לראיה, חברת אוורגרנד אחזקות, חברת הבת, החלה להיסחר היום (רביעי, 2/12) בבורסת הונג קונג במחיר של 8.8 דולר הונג קונג למניה וירדה ב-0.2%. לא נפילה דרמטית, אבל בהתחשב בשם של חברת האם, העובדה שהמניה ירדה ב-3% במהלך יום המסחר ואז התאזנה, מעט מטרידה.
בנוסף, בחודש שעבר החברה הייתה אמורה להנפיק בדלת האחורית גם בבורסת שנז'ן, אבל ביטלה ברגע האחרון בשל ביקושים נמוכים. אז אם אוורגנרד היא סמן ימני לשוק הנדל"ן הסיני, מן הראוי להיזהר בחשיפה אליו.
צריך לזכור שבשל גודלה של הכלכלה הסינית, ששנייה בעולם רק לזו של ארה"ב, משבר סאב-פריים – הלוואות בעלות סיכון גבוה – עלול להיות בעל השלכות גלובליות, בשל החשיפה הגבוהה של משקיעים בינ"ל לשווקים הסיניים.
בכל מקרה, כאמור בתחילת הכתבה, ברגע שהרשויות מודעות לבעיה, הסכנה יורדת – אבל כמו שלמדנו השנה, שום דבר לא באמת בטוח.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.אם סין בדרך לסבב פרייםרועי 03/12/2020 11:09הגב לתגובה זו4 0ישראל בדרך לסופר סבבב פרייםסגור
-
2.גם ישראל בדרך לשם- יש היצע מטורף מובטלים המחירים בירידהמשה 03/12/2020 07:06הגב לתגובה זו4 0ההורים שלנו שלמו 44 משכורות לדירה הדור הנוכחי משלם 165 משכורות, בעידן בו יש מליון מובטלים ישראל בהחלט בדרך לשם. אין מחסור! יש היצע מטורף!סגור
-
לפי הכתבה הבנקים בסין חשופים בכ30 אחוז, בארץ יש בנקים כמו בנק המזרחי שהחשיפה שלו לשוק הנדלן זה מעל 70 אחוז (ל"ת)אנונימי 03/12/2020 10:32הגב לתגובה זו0 1סגור
-
1.כתבה חשובה. (ל"ת)הקורא 03/12/2020 03:28הגב לתגובה זו1 0סגור