כאורך הדשדוש כך פוטנציאל העליה - האם הביטקוין יכפיל את ערכו?
מה יהיה ב-2021? ניתן למציאות לדבר בעד עצמה וראשון הדוברים הוא הביטקוין - מטבע ערטילאי, שאין מדינה או גוף פיננסי מאחוריו; איזה עוד סחורות מדדים ומניות מעניינים להשקעה?
עוד מעט 2020 נגמרת. על פי פרמטרים מידיים, שנה נוראית לאנושות. על פי מדדי המניות, גרפים של מניות וסקטורים רבים, וגם תחושה אישית של יחידים, שנת שינוי ומפנה לאנושות. שנת 2021 עשויה להיות מאתגרת עוד יותר. החיסון, המדיניות הכלכלית, לוגיסטיקת היציאה מהמגפה והחזרה לשגרה והתוצר של כל ה״שיבושים״ והמגמות שהתפתחו ב-2020 ושהשתקפו בשווקי המניות יתחילו להיבחן במציאות. ולמציאות יש חוקים משלה.
ביחס לשוק ההון ישנן כמה שאלות יסוד
1. עד מתי תוכל להימשך המדיניות המוניטרית המרחיבה ומה יקרה כשהיא תסתיים. עוד לפני משבר הקורונה ראינו שהשוק הגיב לא טוב לרמזים על העלאות ריבית וכו׳.
2. עד מתי ימשיכו המשקיעים להכיל רמות תמחור גבוהות ולהתעלם מהחוקים ה"קלסיים" של שוק המניות שכוללים התפוצצות בועות וירידות שערים? עד מתי הלך הרוח ששוק המניות הוא מקום טוב לשמור ולייצור כסף ימשך? אנחנו יודעים שמצד אחד קשה להלך רוח להשתנות אבל מצד שני, כשהוא משתנה, התוצאה קשה.
3. מה יקרה עם עשרות מיליוני המשקיעים החדשים שהצטרפו למשחק? אני חש את המגמה הזו בכל אינטראקציה עם צעירים. כאלו שלא הזכירו את המילה מניות עד לפני שנה שואלים שאלות, לומדים ופותחים חשבונות מסחר. הצעירים האלו מביאים גישה חדשה ורעננה לשוק, כולל את העדפותיהם לעתיד העולם ואת דרכם להתנהל בו. אבל, סכומי הכסף שלהם, כרגע, אינם משתווים לכסף המנוהל על יד משקיעים ותיקים. אם הצעירים האלו יתמידו ויתפתחו אל תוך השוק ביחד עם התפתחות הכנסותיהם וחסכונותיהם, ותוך כדי כך ישפיעו גם על דור המבוגרים יותר ששולט בו כרגע, אפשר יהיה להתחיל לחשוב על כתיבה מחדש של הספרים והקורסים לניהול השקעות.
אם תרצו, הביטקויין הוא הסמן הימני לכך. מטבע ערטילאי, שאין מדינה או גוף פיננסי מאחוריו אלא רק זיקוק של טכנולוגיה, שיתוף, אי אמון במערכות הממוסדות, מיאוס מהעמלות והחיכוכים הקשורים בהתנהלות מולם וביטוי של ערכי חופש והזדמנות דרך מערכת מוניטרית חדשה. לא בכדי אנחנו רואים ממשלות שנלחמות בענקיות הטכנולוגיה, הן בתחום הרשתות והמסחר והן בתחום הפינטק. הבעיה היא שבשביל שהממשלות הכל כך חלשות כלכלית יצליחו במלחמה הן צריכות להפעיל כוח. הפעלת כוח מצליחה לטווח הקצר אבל מעוררת מוטיבציה לפיתוח כוח נגדי חזק יותר. כמו במלחמות.
מכיוון שהדור הצעיר, מעדיף, בהכללה, את החדשנות וקריאת התיגר על ממשלות ומוסדות, המאבקים ילכו ויגדלו. הם יכולים לבוא לידי ביטוי בשוק החופשי, קרי בהטיית נהר הכסף לכיוונים החדשים והשפעה דרכו אבל כפי שאנחנו רואים, הם באים לידי ביטוי גם במלחמות כוחניות החל מאכיפה ממשלתית מוגברת מצד אחד ועד מתקפות סייבר מוגברות מצד שני (ולכן השקעה בחברות סייבר רלבנטית גם לימים אלו...). ראינו כמה מלחמות, מאסרים ומאבקים התרחשו עד שהמריחואנה הופכת בהדרגה להיות חוקית. עכשיו תיקחו את זה לתחומים שמערערים את יסודות ריבונות השלטון כמו כסף, מסחר ומדיה ותבינו את פוטנציאל ההתנגדות.
ממשחק מונופול אל המציאות
ב-2020, שנת הסגר, שוק ההון היה מגרש המשחקים של השיבושים והשינויים. משחק המונופול הקולקטיבי. בהנחה ששנת 2021 תוציא אותנו מהסגר, נראה איך הכיוונים והרעיונות יזלגו אל העולם האמיתי. בעולם האמיתי, החובות הם אמיתיים, האבטלה ופשיטות הרגל, הכוחות של הממשל, משבר האקלים, הכל אמיתי. במשחק המונופול הצליחו השינויים להביא לניצחון כלכלי בדמות מדדי מניות בשיא. השאלה אם התוצאה הזו תוכל להישמר אל מול מציאות החזרה לשגרה. במילים אחרות, השאלה אם המציאות תעלה על הדמיון ונראה כאן כוחות גדולים של שינוי, פיתוח והתחדשות עולמית או שהמציאות תרסק את הדמיון אל הקרקע.
על מנת להבין את השינויים דרך שוק המניות צריך להערכתי לתייג נכסים ומדדי מניות על פי הכוחות שהם מייצגים ולבחון את יחסי הכוחות ביניהם. מדדי המניות המסורתיים לא משקפים היטב את מה שקורה מתחת לפני השטח. בייחוד ברמות השיא הנוכחיות בהן הם מדשדשים כבר חודש. אגיע לכך בהמשך.
מה ניתן ללמוד מהגרף של הביטקוין?
נתחיל וניתן כבוד לביטקוין. הנכס שלא משלם ריבית או דיבידנד, שאינו נוצץ כמו זהב ואפילו לא ירגש את מנהל הבנק שלנו לצורך קבלת משכנתה. הנכס שבעיני הדור הישן נחשב לאשליה שדינה להתרסק בעוד שבעיני הדור החדש של המשקיעים, אליו מצטרפים יותר ויותר מנהלי קרנות השקעה וגידור, נחשב למטבע בר קיימא שהביקוש אליו גדול מההיצע המוגבל. אם תרצו, הביטקוין הוא סמל לכסף המונופול והוא גם אחד המבחנים למעבר ממשחק מונופול לעולם האמיתי. חברות כמו Pay Pal ו-Square הן הגשר בין העולמות וגם פייסבוק תהיה ״גשרון חבלים מנטאלי״ עם הליברה.
הביטקוין עלה מעל 20,000 דולר ונראה שהוא הולך להישאר מעל הרמה הזו. דמיוני, הזוי? הזוי יותר מ-TSLA במכפיל 1,300? אל תמהרו לענות על זה. הביטקוין הוא חלון מזוקק לערכים מנטאליים ותמחורם (וכן, אני מודע לכך שגם לעולמות הפשע וההון השחור אבל ביננו, בואו נודה שהם לא ממש נעדרים מעולם הדולרים, אירו ושקלים...) כמו גם לחששות וקריאת התיגר על שוקי המניות.
התחזיות לביטקוין נעות בין 40,000 דולר למיליון דולר. אל תעסיקו את עצמכם בהן כי הן מבוססות או על אינטרס או על יריה באוויר. תתמקדו בגרף. הגרף מראה שלושה דברים חשובים:
1. מעבר מתקופת דשדוש ממושכת למגמת עליה. יש משפט שאומר: כאורך הדשדוש כך פוטנציאל העליה. זהו משפט חשוב שאני עובד לפיו הרבה (בבחירת מניות שפורצות אחרי תקופה ממושכת של דשדוש, כמו ZNGA אליה התייחסתי ביום רביעי).
2. תמיכה סביב ה-20,000 המבוססת גם על יחסי פיבונאצ׳י.
3. התחזקות מול ה-S&P500. דברנו על בחינת כוחות מתחת לפני השטח? מדד ההתחזקות היחסית הוא מורה הדרך שלנו. את ההסבר להתחזקות הזו או לשאלה למה אנשים להוטים יותר לקנות מטבע ווירטואלי לא ממוסד מאשר את מדד המניות הממוסד בעולם (שכבר כולל גם את מניה העולם: TSLA) אני משאיר לכם ללטש.
ועכשיו ניתן כבוד גם לזהב ולמתכות. חבר טוב שלי מתחום הבניה אמר לי השבוע שהחשמלאי שלו ציין את עליית מחיר חוטי החשמל שמרכיב משמעותי בהם הוא נחושת. וודאי, אמרתי, ושלחתי לו גרף. המתכות לסוגיהן עולות בהתמדה ובמהלך 2020 התייחסתי כאן למגוון אפשרויות השקעה בהן. הסמן הימני הוא הזהב, הביטקוין של ה״זקנים״. מגן מפני אינפלציה וכאוס מוניטרי שיש לו גם מגע וצורך פיסי.
מצרף כאן את הגרף של קרן הסל SGOL שעוקבת אחרי מחיר הזהב והשקעה בה היא תחליף להשקעה פיסית בזהב. ניתן לראות את תמיכת פיבונאצ׳י המשולבת עם ממוצע נע על הגרף של הקרן. כמו כן ניתן לראות את קו המגמה היורד על גרף העוצמה שמשווה אותה ל-S&P500. היה וקו זה יפרץ כלפי מעלה, נבין שכוחות ההגנה מפני כאוס מוניטרי מתחזקים עוד יותר. להערכתי, השילוב פלטינה-כסף עדיף כרגע על הזהב וכמו כן אפשר לבחור מניות ספציפיות של חברות עם פוטנציאל עסקי.
אחרי שטפלנו בעניין המוניטרי, אפשר לעבור לסקטורים וענפים. בכוונה אני משאיר את מדדי המניות הראשיים לסוף שכן למעט מקרים של פאניקה מוחלטת או התלהבות לא ראציונאלית הם יהיו רק מוסיקת רקע.
חברת אסטוריה, הנוהגת לפרסם רשימת ETF's מומלצות ומעמידה אותה למבחן שנתי, פרסמה את הרשימה שלה ל-2021. מבחינתנו, רעיונות תמיד מתקבלים בברכה וביחוד כשהם באים מכיוונים שונים ולא מוכרים (תחשבו על השקעות כמו על עבודת מודיעין). הגרפים ממילא מכריעים בסוף.
באופן שלא מפתיע אותנו, את המקום הראשון בהמלצות הם נתנו למתכות: נחושת - COPX (כפי שגם חברי הקבלן ציין), כריה - PICK ו-XME. כאמור, מתאים גם מבחינת תמונת המציאות שלי. ברשימה שלהם יש מקום לסקטור הבריאות (כולל ביוטכנולוגיה והמהפכה הגנומית), אנרגיה נקייה, סין והגנה מפני אינפלציה. סך הכל, חיזוק לכיוונים שלנו כאן ואין הפתעות. נמשיך לעקוב אחרי רשימות וכיוונים שנתיים לרבות ובייחוד כאלו שמאתגרים אותנו... יש גם קוראים שמגיבים כאן ובתכתובת פרטית ומשתפים מחשבות, רעיונות, ביקורת ותובנות. תודה רבה. מסע ההשקעות הוא מסע מנטאלי מתמשך שכולל גם התאמה מתמדת של ראיית המציאות. כל מי שבוחר להשתתף ולתת כתף תורם לטובת הכלל.
למדדי המניות ניתן בינתיים לשייט ברמות השיא. טכנית הם תחת הגדרה של מגמת עליה אבל האינדיקטורים מלמדים על אפשרות בלימה לטווח הקרוב. נראה שגם לאור העובדה שאנחנו נמצאים בסוף השנה, נקבל איזה שהוא שיוט ברמות השיא ונחכה לראות איך תיפתח 2021. אם יהיו מהלכים דרמטיים אעדכן ביום רביעי.
כפי שציינתי בפתיחה, עוד ארצה לחשוב ביחד אתכם על נושא מדדי המניות. הגם שה-S&P500 והדאו מתעדכנים ומתחדשים, יכול להיות שבתקופת השיבוש העולמי הם לא הכלי המיטבי. אפשר לזנוח אותם לטובת מעקב אחרי סקטורים ומניות, כפי שאנחנו עושים כאן, לרבות קרנות סל של חברות חדשניות כמו ARK ואפשר לחשוב גם על עיצוב מדדי מניות חדשים. אני ״על זה״ ומי שיש לו רעיונות או מחשבות בעניין מוזמן לשתף.
אופנהיימר מתלהבים מ-MWK והשוק הגיב יפה
בשבוע שעבר התייחסנו להמלצה של בית ההשקעות האיכותי אופנהיימר על FROG ונראה שהמניה מתחממת לפריצה. השבוע, המלצה טריה יותר של אופנהיימר, על MWK, גרמה לזינוק מיידי של המניה.
האנליסט בריאן נגל מאופנהיימר ניו יורק, המדורג מספר 12 מתוך מעל 7,000 אנליסטים לפי TipRanks, השיק את הסיקור על חברת הצריכה Mohawk Group Holdings עם מחיר יעד של 20 דולר. MWK משתמשת בפלטפורמה טכנולוגית שפיתחה (AIMEE) לזיהוי הזדמנויות שיווק של מוצרי CPG (מוצרים יומיומיים הדורשים מארז ספציפי לכל לקוח), על מנת לפתח משפחות מוצרים למכירה בשווקים מקוונים מובילים, כגון amazon.com. נגל רואה בחברה סיפור צמיחה בעולם הצריכה המקוונת, עם בסיס טכנולוגיה ייחודית המאפשרת צמיחה חזקה בהכנסות וברווח בטווח הקצר וארוך.
טכנית ניתן לראות פריצה של אזור ה-10 דולר כך שפוטנציאל העליה הוא אכן משמעותי.
MMM הוצגה כאן לפני חודשים רבים כאחת מהחברות המתאימות לימי הקורונה. המניה עלתה ביציבות בחודשים האחרונים ויכולה היתה לשמש עמוד תווך סולידי לתיק מניות. בהמלצה שפורסמה לחברה, שמייצרת מגוון של מוצרים שימושיים, צוינה עובדה שהופכת אותה להיות יותר מעניינת בעיני. החברה משקיעה הרבה בחדשנות ו-30 מהכנסותיה מגיעים ממוצרים שפותחו בארבע השנים האחרונות. כמו כן, עובדי הפיתוח יכולים להקדיש 15% מזמנם לפיתוחים לפי בחירתם.
הסיבה שבחרתי לסיים את הטור עם מניה זו היא שהיא דוגמה לאפשרות השקעה שטובה למשקיעים שרוצים לעבור חלק, ככל האפשר, בין העולמות. מצד אחד מדובר בחברה יצרנית וותיקה. מצד שני החברה משקיעה בחדשנות. הפריצה כלי מעלה של קו המגמה היורד מחזקת את תחושת הפוטנציאל . מכפיל 20 ותשואת דיבידנד של 3% מכניסים גם הגיון של העולם הישן להשקעה.
ואם עוד לא השתכנעתם שהעולם השתנה, העיפו מבט על הגרף של אינטל... המשך יבוא. ״כמעט שנה טובה לכם״.
כותב המאמר הינו זיו סגל, העוסק בתחום השווקים הפיננסיים, ניתוח טכני, מימון התנהגותי ואימון מנטאלי, בעל עיסוקים מגוונים בתחום באקדמיה ובפרקטיקה.
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.מאמר מרתקיחיאל 23/12/2020 23:48הגב לתגובה זו1 0מדהים ומרתק כמה התובנות שלך מסונכרנות עם השינויים שהעולם עובר. חיבור של פסיכולוגית המונים וכסף זה אחד הדברים הכי מרתקים שיש. תודהסגור
-
7.רשימת תעודות הסל המומלצות של חברת אסטוריהאיל 22/12/2020 14:15הגב לתגובה זו0 0היכן ניתן לראות את רשימת תעודות הסל המומלצות של חברת אסטוריה? לא מצאתיסגור
-
6.הטור הכי מעניין בעיתון! (ל"ת)אנונימי 21/12/2020 21:40הגב לתגובה זו2 0סגור
-
5.יופי של כתבה בעיקר החצי הראשון המבריק וניתוח מאקרו ביטק (ל"ת)ד 21/12/2020 14:33הגב לתגובה זו2 0סגור
-
4.צודקדודאברהםandjelכהן 21/12/2020 13:13הגב לתגובה זו0 2אתה מסנן תגובות, חחחח, תפסיק עם העבטדה שלך , או אולי אבודה , איפה גרבי'ץ?סגור
- טען עוד
-
3.רק אני ועוד כמהדודאברהםandjelכהן 21/12/2020 12:44הגב לתגובה זו1 2גם אתה ככתב וכייצרן גראפים תבין בשלב מסויים שתחזיות וגראפים הם מלכודות דאנשים שכמותכם זורעים לתמימים הנופלים עם כספם ומזדקפים חסרי כל , כן , גם גורבי' ץ היה ואיננו , אז מצא לך עבודה בשמירה או אבטחהסגור
-
2.אחד החליט למכור לשני אוויר וסיפר שבעתיד ימכור בכפולשועל ותיק. 21/12/2020 12:36הגב לתגובה זו3 2זה כל הסיפור של הביטקוין. אויר שאנשים קונים כי הם חושבים שבעתיד יהיה עוד אידיוט שיקנה את האוויר במכיר כפול. כל עוד יש מספיק אידיוטים זה יעבוד. אבל כמו תמיד, מתישהו ייגמרו האידיוטים ואז האידיוט האחרון בתור יגלה שהוא קנה אוויר ב20000 דולרסגור
-
נמתין ונראהפנסי 27/12/2020 17:14הגב לתגובה זו0 0האחרון (לבינתיים) כבר יגלה ששילם 27000. טוב, עבר שבוע שלם מאבחנתך !!!!סגור
-
1.בסוף יפול חזרה16000אנונימי 21/12/2020 12:17הגב לתגובה זו1 2גופים גדולים עושים סיבוב על פאיירים.יעלה עלקה על מי אתם עובדיםסגור