ג'ק מא, מייסד עליבאבא
צילום: צילום מסך, יוטיוב

כיצד תשפיע היעלמותו של ג'ק מא על עשיית עסקים בסין?

מייסד עליבאבא - שלא נראה מאז נובמבר - הוא האחרון מבין אנשי ציבור שפשוט נעלמו מעל פני האדמה לתקופות שנעו בין כמה ימים לכמה חודשים. איך זה ישפיע על ההשקעות בסין?
ארז ליבנה | (15)

כל מי שחי בשני העשורים האחרונים יודע שמייסד עליבאבא (BABA), ג'ק מא, היה הפנים החביבות של חזות ההצלחה הסינית. המורה לאנגלית שהפך למיליארדר והיה בכל מקום, בהשתלטותו על המסחר המקוון בסין – זה שמהווה את חוד החנית של הצמיחה של הענק האדום, עם מעמד ביניים הולך וגדל - הוא גם פילנתרופ שבשיא המגפה שלח לישראל ציוד רפואי. וגם לארה"ב תרם אלפי מכונות הנשמה, למרות המתיחות עם סין.   אבל ג'ק מא נעלם. מאז נובמבר, שבו העז לצאת בנאום יחסית לוחמני נגד השלטון הסיני, בו טען כי השלטון הסיני פוגע בחדשנות ובעסקים, בלעה אותו האדמה. סביר להניח שכמו לא מעט ידוענים ואנשי עסקים סינים שנעלמו בשנים האחרונות, מא נמצא במעצר בית מחמיר.   אבל הדרך שבה אנשים פשוט נעלמים מטרידה. אם הרשויות בארה"ב היו עוצרות את מייסד ומנכ"ל פייסבוק (FB) מארק צוקרברג, או את מנכ"ל אמזון (AMZN) ג'ף בזוס, הייתה יוצאת על כך הודעה מסודרת, למעט אולי אם מדובר בפגיעה אמיתית בביטחון הלאומי כמו פרשיית ריגול או מסירת מידע לאויב. בסין הדיקטטורית, זה פשוט לא ככה.   החשש הזה מעלה שאלה מאוד חשובה שאנשים שבאים להשקיע בסין צריכים לשאול את עצמם: אם השלטון הסיני יכול להעלים את מייסד החברה, מה מונע ממנה להלאים את החברה ולזרוק לטמיון את ההשקעות הרבות בה? שאלה טובה...   בניגוד לקצירת איברים של פעילי הפאלון גונג או שליחתם של מיליון אויגורים מוסלמים למחנות של "חינוך מחדש", שלא הטרידו את העולם, נראה שהעילמותו של מא, שהיא רק אחרונה בהיעלמויות של אנשי עסקים וידוענים סינים, היא סוג של קש שסודק עוד יותר את האמון ומגביר את החשש שיש ללא מעט גורמים במערב כלפי הענק האדום.

רשימת הנעלמים הולכת ומתארכת נראה שהשיטה שהתחבבה על השליט האכזר ואבי המהפכה הקומוניסטית במדינה, מאו דזה דונג - שעל פי הערכות אחראי למותם של לפחות 50 מיליון סינים - חוזרת תחת הדיקטטור שי ג'ינפינג, שכבר בימיו הראשונים ביצע מסע טיהורים בשורת המפלגה הקומוניסטית והאליטה הכלכלית. המסע הזה התקבל בתשואות ההמון, שהעניק לו עוד ועוד כוח עד ששי קיבל סמכויות לכל החיים.

מי כבר נעלם בשנים האחרונות? הרשימה די ארוכה. לדוגמה וו שיאוחווי, יו"ר חברת הפיננסים אנבנג, שנעלם ב-2017 ואז נידון ל-3 שנות מאסר. גם גואו גואנגצ'ינג יו"ר קבוצת פוסון נעלם ב-2015 ל-3 ימים, כשגם מדענים, ראשי אינטרפול ושחקנים נעלמו לתקופות מסוימות מבלי להשאיר אחריהם עקבות.

אבל אם חשבתם שההיעלמויות תקפות רק לגבי הסינים, אז זהו שלא. ב-2018 סין הזהירה את קנדה שאם לא תשחרר את המנהלת הבכירה של חברת Huawei שנעצרה לבקשת האמריקאים, היא תצטער על כך. האיום לא היה חסר שיניים. לא עברו כמה ימים ושני אזרחים קנדיים נעלמו כלא היו, עד שהסינים עדכנו כי השניים נעצרו בתירוץ של "פגיעה בביטחון הלאומי הסיני". זהו אותו התירוץ העמום שבהם מאשימים הסינים את כל "מתנגדי" המשטר.

בקיצור, קצת מפחיד וקצת מטריד.    איך זה ישפיע על השקעות ומעמדה של סין? כבר כתבנו כאן כמה פעמים שהסינים להוטים למשוך השקעות זרות למדינה שלהם, אז אולי זה לא ימנע את הגל של ההשקעות המערביות בסין – כי אופרטוניזם הוא אופורטוניזם, זול יותר או פחות – אבל זה יכול לחבל במאמצים ולגרום לחלק מהמשקיעים לחשוב פעמיים לפני שהם משקיעים.   "יש שמועות שהיעלמותו של מא הגיעה מהרמות הבכירות ביותר, אולי אפילו מהנשיא שי ג'ינפינג", אומר פרופ' גדליה אפטרמן, ממכון אבא אבן לממשל במרכז הבינתחומי בהרצליה. "נראה שיותר חשוב לסינים לשלוט במידע מאשר הנזק התדמיתי שההיעלמות מייצרת עבורה.   "מא היה אמור לרדת מהבמה כבר בשנה שעברה, כי הוא פחד מאור הזרקורים ולהיות גדול מדי. צריך לזכור שכשהנשיא ג'ינפינג עלה לשלטון, הוא ביצע 'טיהור' בתוך המפלגה נגד גורמים שתפס כמושחתים. ההיעלמות של מא היא המשך ישיר לכך וצריך עדיין לזכור שמדובר במדינה טוטליטרית.   פרופ' אפטרמן אומר שההיעלמות מעידה על הרצון של השלטון הסיני לשלוט בכל אספקט בחיי האזרחים. "הסינים עובדים קשה על הפקת כסף דיגיטלי מקומי, אבל הם גם רוצים לשלוט במידע עצמו. זו אחת הסיבות לביטול הנפקת ANT, שהייתה אמורה להיות גולת הכותרת של הבורסה בהונג קונג לאחר ההשתלטות על העיר בשנה שעברה. עכשיו זה שולח מסר מאוד ברור למשקיעים ולחברות בעולם לגבי המסחר בעיר", הוסיף אפטרמן.   "ההסכמים שחתמה סין עם מדינות האזור שלה וגם ההסכם האחרון עם האיחוד האירופי, שם את ארה"ב במקום מאוד לא נוח", הוא ממשיך. "ישראל נמצאת בין הפטיש לסדן, כשלהערכתי מן הראוי לחזק את הוועדה לבחינת השקעות זרות, כדי לייצר אחידות.   "ישראל נכנסת עכשיו לכמה פרויקטים עם מדינות במזרח התיכון בעקבות הסכמי אברהם, ואנחנו נהיה שותפים של הסינים בכל מיני מיזמים. פה בישראל צריך שהתחום הצבאי והסייבר יהיו מחוץ לתחום, אבל שנוכל לעבוד יחד על נושאים שקשורים לטלה-רפואה לדוגמה".  

תגובות לכתבה(15):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 10.
    להחרים כל מוצר/עסקים עם סין!!! (ל"ת)
    יעל 06/01/2021 08:45
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    יוסי 06/01/2021 05:07
    הגב לתגובה זו
    ומי מכר אותה?מלח הארץ.
  • מה? אם אכן כך. לא קונה יותר מוצרי תנובה (ל"ת)
    יעל 06/01/2021 08:46
    הגב לתגובה זו
  • איתר 06/01/2021 19:50
    כל השאר מפוזר לחברות ישראליות
  • 8.
    סין העלימה 200 מיליון מוסלמים..מדינה מסוכנת (ל"ת)
    שי.ע 05/01/2021 20:37
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    שייקה 05/01/2021 14:55
    הגב לתגובה זו
    תמשיכו להשקיע ולחשוב שתעשו עליהם כסף, אבל המציאות היא מדינה ששולטת בחברות באנשים ובדוחות שלהם הסיכון עצום למשקיעים. זה היה אמור להתבטא בציון ESG אבל משום מה למשקיעים לא היה איכפת (רק רווחים חשובים)
  • איזה אמירה של מישהו שלא מבין בכלכלה (ל"ת)
    יריב 05/01/2021 18:27
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    סין 05/01/2021 12:39
    הגב לתגובה זו
    עשית עסקים היא התאבדות אני לא מתקרב למניות סיניות לחסל השקעות שם ישראל המפגרת נתנה להם את נמל חיפה מול מעגן הצוללות חכמי חלם
  • 5.
    למה לעבוד איתם הם במילא גונבים הכל (ל"ת)
    ירושים 05/01/2021 11:31
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    רוני 05/01/2021 11:23
    הגב לתגובה זו
    יש מספיק חברות להשקעה.
  • בוקר טוב אליהו 05/01/2021 19:04
    הגב לתגובה זו
    עכשיו התעוררת?
  • אלון 05/01/2021 12:39
    הגב לתגובה זו
    חיסלתי הכול לפני שבועיים לא מתקרב לשם
  • 3.
    מישהו 05/01/2021 10:45
    הגב לתגובה זו
    הכסף שלנו הולך קאפוט...
  • 2.
    רונן 05/01/2021 10:13
    הגב לתגובה זו
    יש תוכנית להלאים את כל החברות ולהעלים את בעליהם
  • 1.
    רק מזומן 05/01/2021 09:35
    הגב לתגובה זו
    מדינה רעבה לכח כסף והשפעה.