איך הפך סמנכ"ל בפייסבוק למלך הנפקות ה-SPAC בוול סטריט?

בעולם שבו חברות הצ'ק הפתוח נסגרות כי הן לא מוצאות פעילות עסקית למזג לתוכן, המיליארדר צ'מס פאליהפיטיה כבר ביצע עסקאות בהיקף מצרפי של 20 מיליארד דולר, כולל אחת עם ריצ'רד ברנסון להנפקת וירג'ין גלקטיק
 | 
telegram
(1)
פאליהפיטיה, צילום: tasti-sc

חברות ה-SPAC היו להיט ההנפקות הראשוניות של 2020 ונראה שהטרנד לא דועך גם עם תחילתה של 2021. לפי האתר ספאק אינסיידר, שעוקב אחר שוק הנפקות ה-SPAC, ב-2020 היו 248 הנפקות בשווי מצרפי של 83 מיליארד דולר, עם גיוס ממוצע של 335 מיליון דולר. מפתיחת 2021 (עברו פחות משלושה שבועות עד כה) מדובר כבר ב-53 הנפקות של חברות SPAC, יותר מבכל שנת 2018, וכמעט כמו בכל 2019 כאשר השווי המצרפי השנה כבר עבר את 2019.
 

חברות הצ'ק הפתוח, כך מכונים הספאקים, לא משאירות את הצק פתוח לכל החיים. הן בעצם חברות רכישה מיוחדת, שלד בורסאי, שנועדה לקלוט לתוכה בתוך שנתיים פעילות עסקית פרטית. השיטה עובדת כך שגוף השקעות גדול מביא איש עסקים מוערך, כדי למצוא פעילות פרטית משתלמת שתסכים למיזוג. עם זאת, לא מעט חברות ספאק שנפתחות - נסגרות אחרי פרק הזמן מבלי שמצאו פעילות. במקרה הזה, הכסף מוחזר למשקיעים, פחות ההוצאות

זה לא המקרה אצל צ'מס פאליהפיטיה - היזם, המיליארדר ומי שמכונה הוורן באפט של הדור הנוכחי. צ'מס שלאחר שהיה מנהל בכיר בפייסבוק (סימול:FB) משנת 2007 ועד 2011 יצא נגד פייסבוק ושאר הרשתות החברתיות, אחראי על כמה ממיזוגי ה-SPAC הבולטים בוול סטריט מאז אמצע 2019, אז מיזג את חברת וירג'ין גלקטיק (SPCE) של המיליארדר ריצ'רד ברנסון עם חברת ה-SPAC שהקים סושיאל קפיטול הדוסופיה.

ההנפקה המוצלחת הייתה רק הראשונה בסדרת הנפקות. בספטמבר האחרון הודיע צ'מס על מיזוג עם חברת OpenDoor, סטארטאפ נדל"ני בעסקה ששוויה הגיע ל-4.8 מיליארד דולר. מוקדם יותר החודש, החברה החמישית שפתח, סושיאל קפיטול הדוסופיה 5, התמזגה עם חברת SoFi במיזוג שמוערך בלמעלה מ-8.5 מיליארד דולר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

קלובר התמזגה בעסקה של 3.7 מיליארד דולר
העסקה האחרונה שאותה סגר צ'מס בועצה עם חברת קלובר, שמציעה ביטוחים רפואיים ל-57,000 לקוחותיה, בעסקה ששוויה 3.7 מיליארד דולר. החברה החלה להיסחר מוקדם יותר החודש תחת הטיקר CLOV. הסיבה המרכזית שבגינה נחתמה העסקה היא פאליהפיטיה. "הוא משקיע גדול", אמר אנדרו טוי, המייסד, הנשיא וסמנכ"ל הטכנולוגיות בקלובר, על פאליהפיטיה.

טוי אמר כי החברה התלבטה בין הנפקה ראשונית מסורתית לבין מיזוג עם ספאק. החברה כבר החלה בתהליכי הרישום אבל בסוף בחרה בהצעה של פאליהפיטיה. סיבה מרכזית שבגללה בחרה קלובר במיזוג, היא העובדה שהנפקה ראשונית מושפעת מכוחות השוק, מה שיכול להכביד על מחיר המניה אם היא נכנסת בתקופה תנודתית כשלנו.

בכניסה לבורסה באמצעות חברת ספאק, יודעים כמה מגייסים ולפי איזה שווי, וזה נותן רשת ביטחון מסוימת לחברות. החברה בעצם גייסה 400 מיליון דולר ממשקיעים שנבחרו על ידי החברה, יחד עם קרוב ל-830 מיליון דולר שגייסה החברה של פאליהפיטיה בהנפקה.

מי אתה פאליהפיטיה?
צ'מאס פאליהפיטיה נולד בסרי לנקה ב-1976 ועבר עם משפחתו למחנה פליטים בקנדה כשהיה בין 6 בלבד. החיים שם לא היו קלים, אביו היה מובטל ואמו עבדה כמנקה. למרות זאת, הוא קיבל חינוך טוב ובגיל 23 סיים תואר כמהנדס. לאחר שעבד כשנה בתור סוחר נגזרים, עזב ועבר לעבוד בענקית האינטרנט דאז AOL והפך לסגן הנשיא הצעיר בחברה.

ב-2007 הצטרף לחברה צעירה וקטנה בשם פייסבוק, שהייתה אז בת שנה. פאליהפיטיה היה אחד מהאבות של הפלטפורמה והיה אחראי על מחלקת איסוף הדאטה הידועה לשמצה של פייסבוק והיה הסמנכ"ל לענייני צמיחה. עם זאת, לפי פרסומים בחו"ל הוא איש שלא קל בכלל לעבוד אתו. סספר שפורסם על פייסבוק, לא פעם האנשים שעבדו תחתיו היו מגיעים לדמעות בשל כוחניותו.

ב-2017 יצא גם באופן גלוי נגד החברה. "הגלגל החוזר של המשוב (פידבק) המבוססים על דופאמין שיצרנו בפייסבוק הורס את איך שהחברה עובדת", אמר פאליהפיטיה בנוגע לשיטה שבה הרשתות החברתיות מייצרות התמכרות באמצעות חיווי בולט ומתן סיפוק בגין אשרורים של לייקים. "אין התנהגות מתורבתת, אין שיתוף פעולה חברתי, יש דיסאינפורמציה וחצאי אמיתות. זו לא רק בעיה אמריקאית, לא מדובר במודעות של הרוסים, זו בעיה גלובלית שמכרסמת בבסיס של האופן שבו אנשים מתנהגים ומתקשרים אחד עם השני", המשיך במסע הטהרנות.

עוד לפני שפרש מעבודתו כבר הפך למשקיע, כשנכנס בהשקעות בחברת פלנטיר (PLTR) הצעירה, וולט דיסני ועוד. אחרי שפרש מהגוליית החברתי ב-2011, פתח קרן הון סיכון בשם סושיאל+קפיטול, שב-2015 שונתה שמה לסושיאל קפיטול, ובה השקיע גם בחברת סלאק (WORK) ואף ישב בדירקטוריון החברה עד 2019.

בלי קשר, פאליהפיטיה הוא שחקן פוקר מקצועי שכבר הרוויח בסבבי הפוקר בארה"ב למעלה מ-175 אלף דולר. כמו כן הוא מחזיק בחלק קטן מקבוצת הגולדן סטייט ווריירס, שכיכבה בעשור הקודם ב-NBA. עם זאת, התדמית שלו בארה"ב לא הכי משובחת, כשהשנה בסרט הדוקומנטרי של נטפליקס "מוות ל-2020", זכה פאליהפיטיה לדמות מחקה משלו, שלא הייתה מחמיאה בלשון המעטה.

בכל מקרה, המשקיעים מעריצים אותו. לאחרונה פרסם בטוויטר שאלון אם היו רוצים לראות קרן מחקה של השקעותיו המרובות. מעל 76 אלף איש השתתפו וקבעו חד משמעית שהיו רוצים קרן שכזו.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מגע הזהב
    גאון 18/01/2021 23:55
    הגב לתגובה זו
    0 1
    יליד 1976 נולד בסרי לנקה. אם הוא לא התגלמות החלום האמריקאי אז מי ?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות