
מחכים לתיקון, אבל תיקון רציני יהיה הזדמנות קנייה
מדוע השוקים צריכים תיקון, מי זאת חברת ההשקעות הסקוטית Baillie Gifford&Co, מה רציונל ההשקעות שלה ומה המנהלים שלה חושבים על טסלה ואמזון?
מה שיכול, סוף-סוף, לייצר את תיקון המחירים המיוחל בוול סטריט זו המגפה הסינית שעד כה ולמרות הפגיעה שלה בכלכלה, לא השפיעה בכלל על מחירי המניות. הסיבה לכך היא ההתפשטות המהירה של המחלה לאחרונה והאבחנה שהסגרים, למרות החיסונים, עלולים להתארך ולדחות את ההתאוששות הכלכלית שהמומחים צופים למחצית השנייה של 2021. הנגיד פאואל שם את הדברים על השולחן וערער את האופטימיות של המשקיעים בצורה רצינית. תיקון מתחייב על מנת להחזיר מעט מהשפיות הכלכלית להערכת המניות. אם אכן מדובר בתיקון רציני תהיה זו שוב הזדמנות קנייה לטווח הארוך כי מהפכת הטכנולוגיה והשפעותיה החיוביות על המניות עדיין בתחילתה.
את חברת ההשקעות הסקוטית Baillie Gifford&Co אנחנו מציגים היום גם בגלל התשואות המרשימות שהיא מייצרת למשקיעים בקרנות שלה, אבל יותר בגלל אסטרטגית ההשקעה של החברה. אסטרטגיה של למעלה מ-100 שנים שמוכיחה עצמה מאז החלה מהפכת הטכנולוגיה להשפיע ממש על הכלכלה ב-2008 (מה שאנחנו מכנים "ההתמזגות").
בחברה הסקוטית מאמינים שבמהלך מהפכות מהסוג של מהפכת הטכנולוגיה נוצרים, ככל שהמהפכה מתקדמת, "שיבושים" במגזרי הכלכלה השונים שמחייבים את המשקיע להסתמך פחות על הקריטריונים המסורתיים להערכת חברות ויותר על הערכת היכולות של ההנהלה, פוטנציאל הצמיחה, התחרותיות ויכולות הקיימות (sustainability) של החברה. מה שלמעשה אומר שעדיף למשקיע, בגלל הקושי בהערכה, להתמקד בקרנות או סלים מגזריים. זו האסטרטגיה שטור זה מנסה להעביר לקוראים כבר למעלה מעשור.
113 שנה של ניהול השקעות בלתי שגרתי וכך גם התשואות: החברה הסקוטית הוותיקה, Baillie Gifford, שהשנה ימלאו 113 שנים להיווסדה, היא הדוגמה לחברת ניהול השקעות שמנהלת בשיטות שאינן קונבנציונליות. מבחינת הגודל מדובר בחברה שמנהלת קרוב ל-400 מיליארד דולרים "בלבד", שאינה שייכת למועדון היוקרתי של "הטריליון פלוס" (שב-2020 כלל 28 חברות ניהול בראשן בלקרוק וואנגארד), שאינה חלק מהממסד הפיננסי של וול סטריט ורק בעשור האחרון החלו המשקיעים האמריקאים להכירה בזכות התשואות המדהימות שהשיגה בקרנות שלה (רובן במבנה של חברות השקעה, investment trust ) שאותן היא מנהלת במגוון סוגים של השקעות בהצלחה מרשימה.
ההצלחה הזו מתבססת על היכולת המוכחת לזהות מניות מנצחות בתחומים שונים ולאורך זמן ובשיטות שונות מהמקובל. סלי מניות כמו אוניית הדגל Scottish Mortgage Investment Trust PLC (סימול:SMT.L ), שהחלה להיסחר ב-1909, או Baillie Gifford US Growth Trust plc (סימול:USA.L) בת ה 3, Edinburgh Worldwide Investment (סימול: EWI.L) שהחלה להיסחר ב-1998 ו-Long-Term Global Growth Fund (סימול:BGLKX), שהונפקה ב-2017, הניבו בשנה האחרונה, 120, 140, 90 ו-103 אחוזים בהתאמה וזאת לעומת ה-60, 46 ו-36 אחוזים שהניבו סלים פופולריים כמו SOXX, QQQ ו-BLK בהתאמה.
ב-5 השנים האחרונות הניבו EWI.L ו-SMT תשואה של 408 ו- 373 אחוזים בהתאמה לעומת 403, 213 ו- 134 אחוזים שהניבו SOXX, QQQ ו-BLK בהתאמה. מנהלי ההשקעות של החברה טוענים שלמרות רמת מחירי המניות שמרכיבות את הקרנות הנ"ל הן עדיין אטרקטיביות למשקיע לטווח הארוך ונסביר זאת בהמשך.
Baillie Gifford נוסדה באדינבורו בירת סקוטלנד כשותפות בין שני משקיעים/ עורכי דין בעלי השמות הנ"ל שזיהו הזדמנות עסקית במימון מטעים של עצי גומי במלזיה. השניים חזו עליה דרמטית שתתפתח בביקוש לגומי כתוצאה מההתפתחויות בתחום הביקוש לרכב. לצורך השקעה זו הקימו את SMT וההצלחה היתה אדירה. לא רק שהביקוש לגומי עלה כצפוי בשל ההצלחה הפנומנלית של מודל T של פורד אלא שגם מלחמת העולם הראשונה שפרצה ב-1914 הביאה לעלייה גדולה במחיר הגומי. מנהלי החברה רכשו לעצמם שם עולמי שהלך וגדל כשהסתבר שהצליחו להעביר את לקוחותיהם ללא נזק דרך המשבר הגדול של 1929-1934 ומאז ועד היום צומחת החברה גלובלית, מהצלחה להצלחה, כאשר לקראת סוף המאה ה-20 הבינו את המשמעות הכלכלית של התקדמות מהפכת הטכנולוגיה והתחילו להשקיע בחברות טכנולוגיה שעוד לפני משבר 2000 נראו להם כמשנות סדרי עולם בתחומים שלהן כמו AMZN, MSFT ועוד.
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- כשתשמעו שסין פולשת לטאיוואן - תמכרו הכול!
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הפריצה הגדולה לעולם ההשקעות האמריקאי החלה בסוף משבר 2008 ובעקבות השקעות מוצלחות בכוכבות הטכנולוגיה. מאז 2008 התרכזו הקרנות של Baillie Gifford בבניית פוזיציות במניות כמו ANZN, AAPL, NVDA, TSLA, BABA, ILMN, FB ואחרות והחל מ-2008 נכנסו גם לסין שם, בתחילת קיץ 2020 , בשיא המגפה ובשיא המשבר המסחרי מול ארה"ב, רכשה החברה את חברת ההשקעות Witan Pacific Investment Trust, לצורך השקעות עתידיות בסין.
אם משבר 2008 אפשר לחברה לנצל ירידות המחירים ולבנות פוזיציות במניות שהזכרנו הרי שברבעון הראשון של 2020, עם פריצת מגפת הקורונה והירידות החדות במרץ 2020 נכנסה החברה בעוצמה גם לכל "מניות הקורונה" המובילות. "Baillie Gifford נכנסו, ברוב המקרים לפני שפרצה המגפה לכותרות, לכל חברה ש'נהנית' מהקורונה", אמר מומחה הקרנות של פורבס, אנטואן גארא ואכן, במהלך מרץ-אפריל 2020 הגדילה החברה משמעותית את החזקותיה בחברות שהזכרנו, במיוחד ב-TSLA וב-AMZN (שאותן לא הפסיקה לרכוש במהלך העשור והוסיפה פוזיציות משמעותיות במניות כמו TCEHY (Tencent), NFLX, ZOOM, MRNA, TDOC ובניגוד לכל המלצות האנליסטים רכשה פוזיציה גדולה בחברת המכירות המקוונות של הציוד הביתי W (Wayfair) כשזו נפלה במהלך מרץ 2020 בקרוב ל-90%. "למה רכשתם כאשר כולם היו בטוחים שציוד הבית נכנס לסטגנציה?", נשאל המנהל המשותף של החברה ג'יימס אנדרסון, "כי הבנו, בעזרת האלגוריתמים", ענה בחיוך, "שאנשים שתקועים בבית יעסקו בשיפוצים", המניה כעת על 300 דולר (פי 14 ב-10 חודשים). לבסוף, החברה נכנסה בעוצמה גם לשתי חברות מוצרי הספורט והרכיבה, CRUB ו-PTON, "לאלו נכנסנו מיד כשהודיעו על סגרים ברחבי העולם", אמר אנדרסון, "במקרה זה הקדמנו את האלגוריתמים".
הקטע המעניין אצל החברה והסיבה העיקרית להצלחותיה היא גישת ההערכה יוצאת הדופן שלה, גישה שאומצה כאשר הגיעו בחברה למסקנה שהתקדמות מהפכת הטכנולוגיה גורמת לשינויים שיימשכו לאורך זמן וישנו לחלוטין את התייחסות המשקיעים. לפי אנדרסון הם לא נבהלו מהערכות החלל במהלך העשור האחרון ובמיוחד כשמדובר בחברות משבשות. סיסמת החברה היא, "משקיע רציני חושב במונחים של עשורים ולא רבעונים" ולכן, במהלך מהפכה מהסוג של הנוכחית הם מייחסים פחות חשיבות למדדי הערכת שווי מסורתיים כמו רווח למניה, מכפיל, החזר על השקעה וכו' - "בתקופה של שינויים שמייצרת מהפכה כמו הנוכחית", אמר המנכ"ל המשותף Andrew Telfer, "טעות להסתמך על דוחות כספיים כקריטריון מוביל להערכת כדאיות ההשקעה. אנו ומתמקדים בארבעה משתנים עיקריים: הנהלה, צמיחה, תחרותיות וכוח עמידה. להבדיל מאחרים. אנחנו לא חוששים ל"החנות" כספי משקיעים במניות שמשקיעי ערך מסורתיים טוענים שהערכתן מטורפת. הערכה מטורפת משתנית לפי העיתוי, המוצר ויכולות הניהול".
אנדרסון מביא כדוגמה את הפוזיציות שאספו במניות כמו ZOOM, SHOP, W ואפילו TSLA או BABA. "את ZOOM אספנו במכפיל 400 ואת Wayfair לאחר שהודיעה על הפסד של מיליארד דולרים ב-2019 ולמרות שהמומחים חשבו שהחברה התרסקה. את AMZN התחלנו לאסוף בתחילת המאה, לפני ואחרי ההתרסקות בבועת 2000 בוול סטריט, הוספנו לאורך השנים ועדיין מחזיקים בכל המניות ואת TSLA ב-2012 ומדוע? הרי כל הקריטריונים הכלכליים המסורתיים באותם ימים צעקו שלא לקנות. קנינו כיוון שמניות אלו ועוד 30 פלוס מניות מסוגן (יקרות במונחים קונבנציונליים) שאספנו ופיזרנו בקרנות ובסלים, משקפות חברות שייהנו ממגמות שמתפתחות בגלל המהפכה. משבר הקורונה רק חיזק את המגמות הללו ותמך בהנחות שלנו שבטווח שמעבר לרבעון מדובר בחברות שעומדות בקריטריונים היותר חשובים בעיתוי הנוכחי (של התקדמות מהפכת הטכנולוגיה והשפעותיה) של צמיחה, תחרותיות וכוח עמידה".
בעוד חברות ניהול נכסים והשקעות אחרות עסוקות באבחון חברות להשקעה שבעיקר מתייעלות וממונפות, עסוקים "בוחרי המניות להשקעה" של Baillie Gifford באבחון חברות שמגדילות ההשקעות במו"פ, במיוחד מו"פ טכנולוגי כשהדגש אינו על חברות רווחיות דווקא אלא חברות שיעזרו להניע את הכלכלה בטווח הארוך, עשר-עשרים שנים מהיום.
בעוד מסחר שוטף (טריידינג) הפכה לעיסוק מוביל אצל חברות דומות הרי שאצל החברה הסקוטית אין כמעט טריידינג. אצלם ההשקעה באיתור התפתחויות עתידיות היא העיקר. הם ספונסרים מובילים של מחקרים כלכליים, מקרו ומיקרו באקדמיה ומחוצה לה, של מחקרים בתחומי הגנטיקה והביולוגיה החישובית (computational biology, יישום שיטות אנליטיות ותיאורטיות), תחומים שכוללים יסודות בביולוגיה, מתמטיקה שימושית, סטטיסטיקה, ביוכימיה, פיזיקה, מולקולות, גנומיקה, מדעי המחשב ועוד כאלו שנחוצים להמשך ההתקדמות הטכנולוגית.
בדצמבר האחרון השיקה החברה קרן ממוקדת בחברות שפועלות בתחום הרפואי באמצעות הביולוגיה החישובית, Worldwide Health Innovation Fund (ISIN IE00BGGJJ945) שהחברות שנבחרו, בראשות MMM, 10X Genomics (סימול:TGX) ו TDOC משקיעות במדעים הנ"ל. מאז יצאה לשוק הניבה הקרן למעלה מ-86%.
למרות שההצלחה הגדולה של החברה היתה ועודנה ההשקעה ב-AMZN (עד כה פי 100 על ההשקעה. קראו ההסבר של אנדרסן על אמזון, דווקא הספור של TSLA ("רק" פי 16 עד כה) הוא המעניין והרווחי ביותר אבסולוטית עבור Baillie Gifford. השקעה שעד כה הכניסה לבעלי המניות כמעט 30 מיליארד דולרים. הרכישות הראשונות של החברה בוצעו בסוף 2012-תחילת 2013 ובמחיר ממוצע של 6 דולר (בין 5.4 ל 7.2) מתואמים למחירי היום. הם המשיכו לאסוף בתיקוני סוף 2013, 2014, 2015, 2016 ובירידות החדות של המחצית הראשונה של 2019 אז נפלה המניה ביותר מ-60%. החברה הגיעה, בסוף 2019, לאחזקה של 7.6% ממניות טסלה כאשר הקרן SMT, "אוניית הדגל", הגיעה אז למצב שבו TSLA היוותה 13.4% מהתיק כולו. בסוף ספטמבר 2020 הודיעה Baillie שבתחילת ספטמבר מכרה 3.1% מהחזקותיה ונשארה עם 4.5% או 39,630,758 מניות TSLA שמופיעות בספרים בעלות 0. (המימוש עלה משמעותית על כל ההשקעה שנעשתה בעבר).
"התחלנו לרכוש את מניות טסלה כמה חודשים לאחר שהוציאו לשוק את המכוניות הראשונות, ואחרי ביקורים בחברה, פגישות עם המנכ"ל ועוזריו ועל בסיס הקריטריונים של צמיחה, תחרותיות וכוח עמידה", אומר אנדרסון, "מכרנו חלק כשנכנסו ל-S&P שם ערכים קונבנציונליים יגרמו לחלק מבעלי המניות למכור, אבל לא מכרנו הכל כי הקריטריונים שלנו עדיין מצביעים על ערך עתידי וכפי שאמרנו 'משקיע רציני חושב במונחים של עשורים ולא רבעונים' מה שבמקרה זה עדיין נכון".
למה לדעתם תמשיך TSLA לעלות? הנה התשובה. ובמקרה של טסלה נוסיף שהמחשבה שהעלינו כאן ממזמן, שטסלה עשויה להפוך לחברת החזקות ושמאסק יצרף חברות אחרות שהקים כמו SPACEX, Neuralink, Boring ואחרות למה שהוא עצמו כינה בעבר, superstructure/holding company (מבנה דומה ל-Alphabet Inc), תופסת עניין שהולך וגדל אצל אנליסטים. "המחשבה שזה יקרה", אמר האנליסט בן קאלו מקבוצת רוברט בירד, "משאירה משקיעים במניה למרות מחירה". לא הכל הצלחות כמובן. הייתה השקעה בחברת הגז ultra petroleum (הפסד של 99% מההשקעה) שנמחקה כשזו פשטה רגל וההשקעה בחברת התאים הסלולריים להפקת אנרגיה Q-Cells הגרמנית שם נמחקו 84% וגם ההשקעה עם המיליארדר הברזילאי בטיסטה שם מחקו 77% ועוד. אבל הניצחונות עולים על הכישלנות. כאן תוכלו לקבל מידע על כל הקרנות של החברה
- 33.אפי 01/03/2021 08:57הגב לתגובה זואם הייתי צריך לתת לך אחוזים היית מחייך..תודה רבה!
- 32.דודו 26/02/2021 17:05הגב לתגובה זוהאם USA.L ו BGGSX זו אותה קרן ? תודה
- 31.נורית 02/02/2021 18:27הגב לתגובה זולטירוף ב SAM? מוכרת בירה!!!!!,,יש הסבר??
- שלמה גרינברג 04/02/2021 11:22הגב לתגובה זוBoston Beer צומחת במהירות וכך גם הרווח התפעולי אבל יש כאן ספור עם החברה הזו שחביבה על האנליסטים ממזמן והקפיצה לאחרונה באה בגלל 2 העלאות המלצה חדשות. מבחינה כלכלית את צודקת, המניה מאוד יקרה אבל במאה ה 21 זה לא משחק (בינתיים)
- אתה קשקשן מאוס (ל"ת)לשלמה 11/02/2021 16:26
- 30.יוספה 02/02/2021 13:25הגב לתגובה זומההתלהבות החוזרת ונשנית מנושאים שונים,לדוגמא GME -50% ביומיים,ומי שהפסיד עד כאן....????
- 29.טוביה 31/01/2021 16:11הגב לתגובה זודעתך על KRTX
- המון חלומות (ל"ת)שלמה גרינברג 01/02/2021 10:35הגב לתגובה זו
- 28.u/DFV 31/01/2021 16:05הגב לתגובה זוכל הלקוחות של הברוקרים מסוג רוביןהוד ודומיהם, לא משלמים סנט שחוק עבור פקודות מסחר ופוזיציות, הכל בחינם. וזה כולל את חברי הפורום ברדיט r/WSB . ואם יש משהו שלמדנו בעשורים האחרונים, אז בפשטות אפשר לומר – אם אתה מקבל משהו בחינם כנראה שאתה לא הלקוח אלא המוצר. אז "רוביןהוד" שלפי השם מתיימר לעזור לחלשים נגד הממסד, למעשה מוכר את כל המידע על תזרים פקודות המסחר של החלשים לממסדיים, קרנות גידור ולכל המרבה במחיר, וזה כדי לסחור נגדם. אולי חוקי, אבל מסריח למרחקים. טוב שסיטרון חוטף ושאר החברים בשורט, וטוב שיעזוב הפורום ברדיט את רוביןהוד לברוקר אחר. HOLD
- 27.לתת לסקוטי לשמור לך על הכסף? בדיחה עצובה (ל"ת)יונתן 30/01/2021 20:00הגב לתגובה זו
- יפה יונתן תן ליהודי שישמור לך. (ל"ת)גילי 31/01/2021 08:49הגב לתגובה זו
- 26.לירן 30/01/2021 16:48הגב לתגובה זותבדקו stock smt בגוגל, תראו היו להם שנים צולעות רב הזמן
- יוספה 02/02/2021 13:27הגב לתגובה זוסתם טרנד מטומטם,פירמידה "מצרית" ,הספיקה לרדת 50%מאז שגרינברג ...."התלבש" על הנושא
- יוספה=לרון (ל"ת)שלמה גרינברג 03/02/2021 10:33
- שלמה גרינברג 31/01/2021 10:29הגב לתגובה זואתה יכול להשוות המניה מול הנאסד"ק למשל לאורך 25 שנים בגוגל ומה לעשות לירן, היא הניבה כמעט כפול מהנאסד"ק
- יוספה 02/02/2021 13:29טועה,רק בשנתיים האחרונות הפסידה למשקיעיה הפתיים לא מעט
- 25.כמו פודל עלוב 30/01/2021 14:08הגב לתגובה זוצריך לשבת בכלא ביחד עם טראמפ
- שלמה גרינברג 31/01/2021 09:55הגב לתגובה זומדוע שלא תקרא הקטע לפני שאתה מגיב על משהו שלא הבנת
- טראמפ מהנשיאים הגדולים שהיו לארהב.העתיד יוכיח. (ל"ת)עמי 31/01/2021 06:51הגב לתגובה זו
- ללא ספק (ל"ת)שלמה גרינברג 31/01/2021 09:55
- טראמפ הנשיא הכי טוב ונוטפי הרעל מקטרים (ל"ת)כפויי טובה טיפשים 30/01/2021 20:01הגב לתגובה זו
- 24.אנונימי 30/01/2021 12:03הגב לתגובה זושלמה תודה רבה על כתבה מרתקת !!!מקצוען כהרגלך !
- 23.תום 30/01/2021 08:47הגב לתגובה זוהטכנולוגיה הייתה פה גם בשנות ה60 ושום דבר לא השתנה, כיום חברות ה"טכנולוגיה" יקרות מידי ולא משקפות הזדמנות, ובטח שלא איזה השפעה גדולה וקרובה על המניות.
- לענות? (ל"ת)שלמה גרינברג 31/01/2021 09:56הגב לתגובה זו
- 22.מרתק. תודה רבה (ל"ת)חחי 30/01/2021 02:40הגב לתגובה זו
- 21.שרון 29/01/2021 21:55הגב לתגובה זושלמה מה דעתך על המיזוג של פיאט ופיגולחברה אחת הרביעית בגודלה בעולם הרכבהאם העסקה אכן טובה לדעתך ?האם יש סיכוי טוב לעליית ערך ?תודה רבה
- שלמה גרינברג 30/01/2021 10:19הגב לתגובה זולא בדקתי עדיין
- 20.ארני 29/01/2021 21:49הגב לתגובה זושלמה תודה על המאמר.אשמח לדעתך על הומנה hum. ירדה למחירים שפויים, כיצד נראית לך לקראת סוף ימי הקורונה , תודה
- 19.גיל 29/01/2021 21:45הגב לתגובה זושלמה אחרי ההנפקה , מה דעתך על פלייטיקה ? האם בועה ?
- כן (ל"ת)גיא 30/01/2021 14:03הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 30/01/2021 10:23הגב לתגובה זוכעת צריך להמתין לנתוני הרבעון הראשון של 2021 ולראות תמונה שלאחר ההנפקה (תזכיר לי כשהדוחות יופיעו בבקשה)
- בשמחה.תודה שלמה. (ל"ת)גיל 31/01/2021 08:51
- 18.עמי 29/01/2021 21:41הגב לתגובה זוvldr יש לה פוטנציאל ? 67% מהמניות מוחזקות על ידי insiders...האם לדעתך מעניינת ?תודה
- שלמה גרינברג 30/01/2021 10:34הגב לתגובה זוהסיבה לאחזקה היא כיוון שהחברה הזו הופרדה מהחברה Velodyne של דיוויד הול וזו עדיין שולטת. בהחלט כדאי לעקוב
- תודה !!!! (ל"ת)עמי 31/01/2021 08:51
- 17.סתיו 29/01/2021 21:39הגב לתגובה זותוכל באחת הכתבות להתייחס למודל זה ולהסביר בליווי חברות מעניינות...תודה
- צודק, ננסה להגיע גם לכך (ל"ת)שלמה גרינברג 30/01/2021 10:35הגב לתגובה זו
- 16.שלמה דעתך על קרנות ark וקתי וודס (ל"ת)קתי ארק 29/01/2021 21:38הגב לתגובה זו
- כתבתי (ל"ת)שלמה גרינברג 30/01/2021 10:36הגב לתגובה זו
- אתה משעמם אותנו 29/01/2021 23:50הגב לתגובה זוהוא כבר כתב על התעודות שלה לפני שנים (וגם לאחרונה).
- 15.וגר זאב עם ברבור לבן 29/01/2021 21:32הגב לתגובה זוההתקדמות הטכנולוגית האדירה מאז הופעת המחשב האישי, האינטרנט והסלולאר היא בלתי נתפסת. לכן, העולם היום במקום אחר לחלוטין ממה שהיה בשנת 2000 ובשנת 2008...ב-20 שנה העולם התקדם יותר ממה שהתקדם ב-100 שנה.
- שלמה גרינברג 30/01/2021 10:38הגב לתגובה זווההתקדמות יוצרת פער של נבנה אצל משקיעים רבים. גם כול סיפור פלטפורמות המסחר קשור בכך
- 14.חומי 29/01/2021 20:28הגב לתגובה זוהשווי שוק בארץ מתקרב לנפילות שהיו בחודש מרץ 2020 הבורסה בארהב אומנם עלתה קצת מעל אבל זה לא מי ששם את כספו ונשאר אחרי הנפילות עשה מכה . לכן אני לא רואה נפילות בזמן הקרוב . למה יש כתבות כאילו זאת השאלה . למה מכניסים את הציבר לפניקה זאת השאלה . למה מריצים נדלן כל הזמן כאן זאת גם שאלה . מי ממן מי
- פניקה? תוכל להביא לנו דוגמה? (ל"ת)שלמה גרינברג 30/01/2021 10:40הגב לתגובה זו
- לי 30/01/2021 06:34הגב לתגובה זומי שםכספו על קרן הצבי,מי? רק נדלן,למשקיע החכם..כל השאר בלוף!
- כנראה שאתה צעיר מאוד (ל"ת)שלמה גרינברג 31/01/2021 09:57
- 13.RESET 29/01/2021 18:25הגב לתגובה זוהוא יהיה אפי - וארוך . ילווה גם באינפלציה ולכן מי שתככבנה יהיו מניות הקומודויטיס(גם הן יחטפו תחילה אך יתאוששו) מה שקורה כיום בארהב - גדול יותר מהדוט קום- מי שיהיה בשורט יעשה תשואה מטורפת . ולדעתי אנחנו מאוד קרובים ....עניין של מקסימום כמה חודשים
- שלמה גרינברג 30/01/2021 10:40הגב לתגובה זוכבר עברתי שוק דובי מספר פעמים
- אורי 29/01/2021 23:48הגב לתגובה זוכי הברוקרים האמריקאים עברו למסחר באפס עמלות והם מרוויחים מנתינת אשראי ללקוחות. כשמתחילה מפולת הלקוחות נאלצים למכור הכול ולהחזיר את ההלואות. זה בערך מה שהתרחש במרץ שנה שעברה כשהתחילה בהלת הקורונה.
- 12.דן 29/01/2021 17:38הגב לתגובה זותמשיך
- 11.מחכה לבר ר. (ל"ת)עודד 29/01/2021 16:58הגב לתגובה זו
- 10.שלמה, האם משקיע ישראלי יכול לרכוש קרנות אלה בבורסה? לא הצלחתי... (ל"ת)יואב 29/01/2021 16:25הגב לתגובה זו
- כנראה שאתה עובד מול ברוקר לא טוב (ל"ת)שלמה גרינברג 30/01/2021 10:41הגב לתגובה זו
- 9.דן 29/01/2021 16:23הגב לתגובה זובאתר שלהם לא ממש ברור
- כדאי שתקרא הכתבה, נתתי 4 כאלו (ל"ת)שלמה גרינברג 30/01/2021 10:41הגב לתגובה זו
- 8.ירידות חדות לא תיקון.מגפה אדומה (ל"ת)צחי אליהו 29/01/2021 16:07הגב לתגובה זו
- 7.מחכים למשיח 29/01/2021 15:29הגב לתגובה זואבל לפי התיאוריה של אותה חברה סקוטית מהוללת, למכפילי רווח וכל שאר הנתונים הכלכליים המקובלים אין חשיבות אמתית (=כשמדובר בחברות משבשות). אבל היא מממשה ושמחה לפגוש מזומן כשנדמה היה לה שטסלה טסה לחלל... למה לממש אם אתה בטוח שטסלה רק בתחילת הדרך שלה???
- שרון 02/02/2021 13:34הגב לתגובה זוומזכיר לי את "הכלכלה החדשה" של שנת ומשבר 2000
- עניתי על שאלה זו עשרות פעמים, תחשוב (ל"ת)שלמה גרינברג 30/01/2021 10:42הגב לתגובה זו
- 6.פלקון 29/01/2021 14:36הגב לתגובה זוהאם השקעה בקופ"ג לנשקעה מנייתית לטווח ארוך היא מוצר חיובי להשקעה כמו סל למשל? הם בעצם עובדים על אותו עיקרון
- לא לסבך את זה 29/01/2021 23:40הגב לתגובה זוהוא אומר אל תהיה חשוף למניות בודדות (וכמובן גם לא לסלים על סטרואידים כמו הסלים פי 3) - מה תקח במקום זה - תעודת סל קרן להשקעה תעודה מנוטרלת מטח - זה ליועד האישי שלך....
- 5.דגן 29/01/2021 13:35הגב לתגובה זו.
- 4.תיקון עולם 29/01/2021 13:12הגב לתגובה זוכולם שוכחים שכספי הפנסיה בבורסה הקרנות משקיעות גם בחו"ל. אין שום בטחון כלכלי למי שחוסך לזקנה זה כמו הימורים. בורסה זה כבר לא מכשיר לגיוס הון כשהבנקים נותנים הלוואות בזול. בסוף יוצא שהצבור משלם על הזכות להשקיע או לחסוך. פצצת זמן חברתית באופק .עוד 25 שנים יהיו פה זקנים מחפשי אוכל בפח אשפה . הרווח יהיה גדול למדינה הם ימותו מהר . יחסכו הרבה כסף לבטוח לאומי תודה לביבי על ועדת בכר ועל המס על הבורסה.
- שלמה גרינברג 30/01/2021 10:44הגב לתגובה זו"בורסה זה כבר לא מכשיר לגיוס הון " אתה כותב, כדאי שתבדוק שוב
- 3.מרגיש דז'ה וו אין משהו חדש אצלך (ל"ת)הנגיף הסיני 29/01/2021 12:30הגב לתגובה זו
- חסר פרשנים אחרים? (ל"ת)שלמה גרינברג 30/01/2021 10:45הגב לתגובה זו
- 2.שלמה כמה לדעתך באחוזים זה תיקון רציני? (ל"ת)המתחזה 29/01/2021 12:29הגב לתגובה זו
- מאז 2009 היו כעשרה תיקונים, תבדוק ותחליט (ל"ת)שלמה גרינברג 30/01/2021 10:46הגב לתגובה זו
- לא שלמה 29/01/2021 18:32הגב לתגובה זואת המילה מפולת עקב מצב נוראי בעולם עם אפשרות לגלישה של 70 ויותר אחוזים.
- דעתך מוטעית, פחות מ % 15 זה לא נחשב תיקון (ל"ת)שלמה גרינברג 30/01/2021 10:47
- 1.אנונימי 29/01/2021 12:28הגב לתגובה זובידור אמיתי
- שלמה גרינברג 30/01/2021 10:49הגב לתגובה זוותדייק, המכפיל ההיסטורי 1512