UBS: אלה עשר המגמות שישפיעו על העסקים ב-2021
"ההשפעות של נגיף הקורונה ומשבר האקלים מדגישים בפנינו את החשיבות סביב פקטורים חברתיים וסביבתיים לצד ההשלכות החומריות שלהם על רווחי התאגידים, המוניטין שלהם, והיכולת לייצר ערך", כך כותבים מנכ"ל ויו"ר בנק ההשקעות UBS, ראלף האמרס ואקסל וובר, בפתח מסמך מיוחד המתפרסם לקראת כינוס הפורום הכלכלי העולמי, ובו הם סוקרים את עשר המגמות שצפויות לעצב את תחום הקיימות בשנה הקרובה.
"במהלך משבר הקורונה, בשיחותינו עם בעלי נכסים, משקיעים ולקוחות עלה העניין הגובר של אלה במימון המעבר לכלכלה מופחתת פליטות פחמן ותמיכה בקיימות", כותבים האמרס ו-וובר, שלדבריהם המגמה מצאה ביטוי גם בפועל: "משקיעים החלו להעריך מחדש את הפורטפוליו שלהם והוסיפו אסטרטגיות השקעה סביב קיימות, ואת הצמיחה המהירה ביותר ראינו מצד קשרנות שמתמקדות במעבר לארנגיות מתחדשות".
על רקע זה, ב-UBS מבקשים להצביע על עשר המגמות שעשויות לדעתם להשפיע על העסקים ב-2021, והם מעורבות משקיעים, השקעות אימפקט, תחבורה חשמלית, מדיניות 0 פליטות, דלקים, גיוון, שוק תחליפי הבשר, שינויי אקלים, דאטה בנושא קיימות ומהפיכת השקיפות.
לפי UBS, מעורבות המשקיעים תהיה יותר אפקטיבית השנה מאשר רגולציה, ובבנק כותבים כי הם "מצפים לקרשנדו של קולות מצד בעלי נכסים שיקראו לחברות ולמשקיעים לספק נתונים טובים יותר בהיבט הסביבתיות, זאת לצד תכניות לקידום אנרגיה נקיה שיחזקו את סביבת קבלת החלטות ההשקעה ושיפור הסיכון העסקי".
באשר להשקעות אימפקט, כותבים בבנק כי המשקיעים כוללים יותר ויותר פקטורים של ESG (סביבתיות, חברתיות וממשל - Environmental, Social and Governance) בשיקולים שלהם, משום שיש לאלה חשיבות חומרית והם יכולים להיות יעילים לצורכי אנליזה וקבלת החלטות. "אנחנו מצפים שגל הצמיחה הבא יהיה מונע על ידי משקיעים שבאופן אקטיבי רוצים להיות מזוהים עם אתגרי הקיימות במגוון תחומים, משינויי האקלים ועד אי-השוויון בנגישות לשירותי רפואה", נכתב. "בסקר עדגני של גופי פאמילי אופיס, 62% מהמשתתפים השיבו שהשקעות אימפקט יהיו מיקוד עיקרי".
כמו כן, בבנק מעריכים כי אימוץ פתרונות של תחבורה חשמלית יעשה מוקדם מן הצפוי. "אנחנו מאמינים שסקטור התחבורה יהיה נקי מפליטות פחמן עד 2040", הם גורסים, ונותנים תחזית לפי שיעור מכירות הרכבים החשמליים יהווה 40% ממכירת כלל המכוניות החדשות עד 2030. "למרות ששחקנים רבים בתעשייה חושבים שמדובר ברף גבוה מדי, לדעתנו הוא עשוי להתברר אף כנמוך מדי. עלויות הטכנולוגיה פוחתות במהירות וסביבה רגולטורית גלובלית תומכת, לצד תכניות סבסוד ממשלתיות ומחירה העולה של פליטת פחמן יובילו לעתיד חשמלי לחלוטין – לא רק למכוניות ולמשאיות".
עוד סבורים ב-UBS כי מדיניות אפס פליטות תתורגם השנה מרמת השאיפות לרמה של קביעת יעדים מוצקים. "בעוד שעוד ועוד מדינות וחברות מתכוננות לאפס פליטות ב-2050, אנחנו חושבים שזה קריטי להאט, ובהמשך לעצור, את ההשקעות בכלכלה מבוססת דלקים, וכן לכוון להפחתת הפליטות מתי שרק ניתן, ועד 2050 לתעל עוד ועוד השקעות לטובת השגת היעד". בבנק מצפים ל"האצה משמעותית בקצב הסתת ההון מהשקעות במגזר הדלקים להשקעה בפרויקטים של אנרגיה ירוקה".
לצד זאת, בנק ההשקעות רואה במעבר לאנרגיות מתחדשות דווקא הזדמנות לחברות האנרגיה המסורתית להמציא עצמן מחדש. כך, נכתב במסמך כי "במקום לראות את השינויים בתחום כסיכון קיומי לענקיות הנפט, אנחנו חושבים שאולי כדאי להסתכל עליו בתור הזדמנות עבורם להפוך לחלק מהפתרון. המעבר לאנרגיה מתחדשת עשוי להיות כרוך בהשקעות שיגיעו עד להיקף שנתי של 1.1 טריליון דולר, ולא ניתן לדמיין אותו מתרחש ללא סט הכישורים של השחקנים הקיימים, תחילה תוך שיתופי פעולה, ובהמשך יותר ויותר בתור שחקנים עצמאיים".
ב-UBS מתייחסים גם לנושא הגיוון, ומגדירים את הדעות הקדומות כבעלות פוטנציאל הרס וכותבים כי "גיוון יכול להפוך לסוגייה קריטית שתקבע האם הכלכלה תצליח או תכשל בעשור הקרוב. אם אנחנו רואים לנצל באופן מקסימלי את יתרונות הטכנולוגיה, אנחנו צריכים להעסיק את האדם הנכון, במשרה הנכון ובזמן הנכון. בשנה הקרובה נוכל כבר לראות התקדמות בהתחלה של סגירת פערי הדאטה במדידת מצב הגיוון".
בכל הקשור לתחום הפוד-טק שפוגש שינויים בהרגלי התזונה, ב-UBS מציינים כי תרחיש הבסיס שבהערכות שלהם, מדבר על כך ששוק תחליפי הבשר יגלגל 51 מיליארד דולר עד 2025, פי שלושה מאשר ב-2019. "לקצב שבו הצרכנים יגיבו תהיה השפעה מכרעת על ההשקעות בתחום בכל העולם".
עוד לפני הסתת ההשקעות לטובת האנרגיות המתחדשות, ב-UBS צופים שהשנה נראה עוד ועוד מדידות של שינויי האקלים: "2021 כנראה תהיה השנה שבה משקיעים ופיננסרים יהפכו את ניתוחי שינויי האקלים למיינסטרים בפורטפוליו שלהם. שמונה-עשר בנקים מרכזיים יערכו מבדקי שינויי אקלים השנה. עם הזמן, המבחנים הללו יכולים להוות זרז לתמחור מחדש של חברות בעלות פליטות גבוהות וכן נמוכות של פחמן".
בהקשר הדאטה הנאספת בנושא שינויי האקלים, בבנק מעריכים שספקי הנתונים הגדולים ופירמות ניתוחי השוק מתחרים במטרה להקים מאגרים עם מידע בתחום שיוכלו לשמש לטיוב הפורטפוליו של חברות. "הביקושים לדאטה על קיימות יכולים לקבוע את גודל השוק הזה ולהביא אותו לרמה של 5 מיליארד דולר בחמש השנים הקרובות", נכתב במסמך.
הגורם האחרון ברשימה זאת הוא מה שמוגדר ע"י הבנק כמהפכת השקיפות: "הורדות הידיים הובילו לבסוף לשביתת נשק ולקריאות לשיתוף פעולה בין המשקיעים והרגולטורים. הפיכה של הקריאות הללו להסכמה על כללי הדיווח היא הפוקוס העיקרי כרגע", כותבים ב-UBS.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה