ג'ף בזוס "פורש" מניהול אמזון – מה יהיה עם עתיד החברה?
העולם העסקי רעש וגעש הלילה לאחר שאמזון (AMZN), קמעונאית הרשת וספקית שירותי הענן הגדולה בעולם, הציגה תוצאות שיא לרבעון האחרון של 2020. הסיבה שהעולם העסקי רחש כל כך? לא בגלל הכנסות השיא בהיקף של 126 מיליארד דולר ברבעון, אלא בגלל ג'ף בזוס, המייסד והמנכ"ל של החברה – והאיש השני הכי עשיר בעולם – הודיע על פרישה מתפקידו כמנכ"ל החברה.
בניגוד למקרה של אפל (AAPL), שבו החברה נאלצה להתמודד עם גסיסתו מסרטן של המייסד והמנכ"ל סטיב ג'ובס, אין שום בעיה עם בריאותו של בזוס – לפחות לפי מה שידוע לנו. בזוס עדיין יהיה יו"ר הדירקטוריון.
ההשוואה בין בזוס לסטיב ג'ובס לא רק שהיא נכונה, היא מתבקשת. כי כמו שג'ובס היה גאון שהציג לעולם את האייטונז, האייפון והאייפד, בזוס הוא גאון בפני עצמו, שהצליח לשנות בשתי ידיו את כללי המשחק בקמעונאות המקוונת – אבל הוא לא הסתפק בזה ודרס, פשוטו כמשמעו, כל חלקה שבה אמזון רצתה דריסת רגל.
ההיסטוריה של אמזון בקצרה
בזוס ייסד את החברה ב-1994, כשהאינטרנט המסחרי היה בחיתוליו. בהתחלה, הפלטפורמה הייתה מעין שוק פתוח למכירה וקנייה של ספרים. לאור הפופולריות שזכתה הפלטפורמה, מהר מאוד התפתחה למסחר במכשירי חשמל רהיטים, מזון, צעצועים ועוד. אבל זו הייתה רק ההתחלה. החברה פתחה את AWS והשתלטה על שוק הענן בארה"ב.
עד כמה AWS גדולה? קודם כל היא מהווה 60% מהרווח התפעולי של הקבוצה, כשב-2020 המכירות של AWS עלו ב-30% ביחס ל-2019 והכנסותיה הסתכמו ב-45 מיליארד. כמי שמחזיקה ב-30% משירותי הענן בארה"ב, היא כל כך גדולה שבסוף השנה הקודמת הייתה בעיה עם השרתים של החברה והתוצאה? האינטרנט כמעט בכל החוף המזרחי של ארה"ב הושבת.
בלי קשר, ב-2015 אמזון עקפה את וולמארט (WMT) כקמעונאית הגדולה בארה"ב וב-2017 רכשה את קמעונאית המזון הולפודס ב-2017 בלמעלה מ-13 מיליארד דולר. בזוס לא עצר שם. יש לו את שירותי הטלוויזיה, אמזון פריים, אמזון סטודיו להפקת תוכן, כשאמזון גם מייצרת מוצרים אלקטרוניים, בהם קינדל ומכשירי אקו, כשנוסף הציג לעולם את העוזרת האישית האחקטרונית, אלקסה וגם ברשותה ענקית התוכן המקוונת IMDB.
בקיצור מפלצת. עד כמה? הכנסות החברה עקפו את התחזית המוקדמת והסתכמו ב-126 מיליארד דולר לעומת 120 מיליארד דולר. ברבעון המקביל הכניסה החברה 87 מיליארד דולר וברבעון הקודם 93 מיליארד. כלומר קצב ההכנסות שלה הוא 50% במתווה שנתי, קצב שכנראה לא ניתן להמשיך בו, אבל כן עוזר לתאר את קצב הגידול ההזוי של החברה. אגב, זו הפעם הראשונה שהחברה חוצה את רף ההכנסות של 100 מיליארד דולר ברבעון אחד בלבד. אותו רף שגם אפל חצתה לראשונה ברבעון הנוכחי.
לבזוס יש עוד לא מעט עסקים מחוץ לאמזון. אחת זו חברת החלל המסחרית בלו אוריג'ין, שנמצאת בדרכה להתחלת שירותים מסחריים. עסק נוסף שרכש בזוס הוא העיתון היומי הנחשב בעולם, הוושינגטון פוסט, שאותו רכש ב-2013 ב-250 מיליון דולר.
הפרישה של בזוס מתבקשת
כמו במקרה של אפל, מי שיחליף את בזוס הוא יד ימינו בשניים פלוס העשורים האחרונים, אנדי ג'אסי. ג'אסי הצטרף לחברה כבר ב-1997 והוא מי שהקים וניהל את הזרוע הכי מפלצתית של אמזון, או AWS כאמור. כלומר השוק מכיר אותו ויודע שמדובר באיש עסקים ממולח, שמעורה בקרביים של הפן העסקי הכי חשוב של החברה.
במקרה של אפל היו חששות בשוק לגבי יכולתו של היורש, טים קוק, להמשיך את מסורת האיכות של אפל. לא רק שהחששות התבדו, קוק הפך את הבייבי של ג'ובס לתפלץ כלכלי ענק ששום דבר לא עוצר אותו, כפי שראינו בדוחות האחרונים של החברה. במקרה של אמזון, לא רק שאין חשש, הפרישה של בזוס אפילו מתבקשת. לא סתם המניה עלתה ב-2% במסחר המאוחר ביום שלישי בלילה.
למה מתבקשת? כמה סיבות. הראשונה והקריטית מכולן היא בזוס עצמו. הוא הפנים של החברה לטוב ולרע. הוא נתפס כמי שיצר סטנדרט עבודה שתואר לעיתים כנצלני, במיוחד של עובדיו במרכזי האספקה, יחד עם חדירה מוגזמת לפרטיות כלל העובדים. אבל כל זה נסלח לו כמובן על ידי השוק, למרות שהתדמית הציבורית שלו ספגה לא מעט נזקים.
אבל מה שמעיב עליו ועל החברה במיוחד, זו הבדיקה הרגולטורית בארצות הברית. בשנים האחרונות זה כבר הפך להיות נוהג שבזוס הופיע בפני ועדות הקונגרס – בין עם זה באופן אישי או בצורה מקוונת בקורונה. יתר על כן, באופן חריג, חברי הקונגרס משני צדי המתרס קבעו בבידקה שלהם שענקיות הטק, בהן אמזון, גדולות מדי ושצריך לקבוע חוקי משחק חדשים, כאלה שיכולים גם לפרק אותן מחלק מנכסיהן.
במובן הזה, בזוס שוודאי נמאס לו מכל העניין, פורש אחרי השיא. אגב, הוא לא באמת פורש. הוא עדיין יהיה יו"ר הדירקטוריון וסביר להניח שעדיין יהיה זה שיקבע את כל מה שמתרחש באמזון. אבל גם הוא כנראה הבין שכל עוד הוא הפנים של המפלצת שהוא יצר, הלחץ הרגולטורי על אמזון לא רק שלא ירד, אלא יתגבר.
ראינו את זה במכרז הממשלתי למתן שירותי ענן, שבו הנשיא לשעבר דונלד טראמפ הודיע כי אמזון לא תזכה במכרז, בגלל שיוכו הדמוקרטי של בזוס, שהיה אחד ממבקריו החריפים ביותר של טראמפ. בסוף, לאחר עתירה לבית משפט, מיקרוסופט (MSFT) עדיין יצאה עם ידה על העליונה.
יש להניח שעכשיו בזוס ימשיך לתפקד כתמנון הגלובלי שהוא, רק שבלי אור הזרקורים הוא יוכל לנווט שם הרבה יותר ביעילות והרבה פחות לחץ. בינתיים, עד שהרגולטורים בארה"ב יחליטו בדבר עתידה של אמזון, אפשר רק להניח שהחברה תמשיך לגדול ולגדול תחת שרביטו של ג'אסי, שכאמור האתגר הגדול ביותר שלו הוא למזער כמה שיותר את הפגיעה הרגולטורית העתידית בחברה, ובזוס יוכל להתרכז ברצון שלו להשתלט גם על החלל.
בבנק לאומי מציינים שבדומה למה שקרה במייקרוסופט, שם "ביל גייטס העביר את המושכות לא לראש חטיבת הווינדווס אלא דווקא לראש חטיבת AZURE, חטיבת הענן של החברה, כך המנכ"ל החדש מגיע למעשה מתחום מחשוב הענן (AWS) ולא מתחום הריטייל (קמעונאות)", כך לדברי שמוליק קרפף, אנליסט ניירות ערך זרים בבנק לאומי.
שתי הענקיות יעברו לשליטתם של אנשים מתחום מחשוב הענן ולא מתחום הקמעונאות. את התוצאות של קו המחשבה בשתי החברות - נראה בשנים הקרובות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה