ביומד ניסוי פארמה מבחנה
צילום: Istock

האם הפעם הזינוק במניית אנטרה מוצדק? ואלו חברות בארץ ירוויחו מכך?

המניה זינקה אמש ב-23% לאחר שהודיעה כי היא מתחילה בתוכנית מחקר עם פוטנציאל שוק של 20 מיליארד דולר. אך עד כה החברה לא הוכיחה את עצמה והמניה התרסקה מההנפקה בכ-83%
נתנאל אריאל | (1)

מניית חברת אנטרה ביו (סימול: ENTX) זינקה אמש ב-23% לאחר שדיווחה כי היא מתחילה בתוכנית מחקר של GLP-2 דרך הפה. פפטיד שמופק במעי ובמערכת העצבים המרכזית דרך גזע המוח וההיפותלמוס, ידוע כמשפר את הספיגה של המעי, במיוחד הספיגה המוגברת של חומרי תזונה.

החברה מפתחת פתרון למתן פומי (לקחת דרך הפה את התרופה) למחלה הנקראת דלדול העצם, ומוצריה נמצאים בשלב 2 של הניסוי הקליני. המניה התרסקה בכ-83% מאז הנפקת החברה ב-2018 כשלאורך הדרך המניה גם קפצה פה ושם בעשרות אחוזים - מה שלא שינה את מגמת הירידה במניה. אך מסוף דצמבר האחרון זינקה המניה שוב בכ-90% ונשאלת השאלה - האם הפעם הזינוק מוצדק?

הטיפול של אנטרה הוא לא תרופה חדשה למחלת דלדול העצם - אלא דרך חדשה להעניק את הטיפול הקיים. כיום, את הטיפול האפקטיבי ביותר במחלה ניתן לקבל רק באמצעות זריקה יומית, כל יום למשך שנתיים, לא נעים ולא נוח בלשון המעטה. לעומת זאת, הטיפול שאנטרה מפתחת מיועד כאמור, לאפשר את קבלת התרופה במקום באמצעות זריקה, דרך הפה.  

אנלוג ה-GLP-2 היחידי הקיים בשוק נכון עכשיו, teduglutide, אושר ב-2012 כזריקה פעם ביום לטיפול בתסמונת המעי הקצר בארה"ב ואירופה, ורשם מכירות של 574 מיליון דולר בכל העולם ב-2019. על פי אנטרה, במודלים קדם-קליניים, הפורמולה דרך הפה של אנלוג GLP-2 של החברה הראתה פרופיל פרמקוקינטי דומה לזריקה תת עורית. היכולת של אנלוגי GLP-2 לשפר את תפקוד המעי, יחד עם ממצאים על הקשרים בין המעיים והעצם והמעיים והמוח, מצביעה על כך שיכול להיות שיש לפפטידים האלה גם תפקיד בטיפול במחלות אחרות.
על פי הערכות החברה, לטכנולוגייה שמאפשרת את המתן דרך הפה של מולקולות גדולות, יש פוטנציאל שימוש בתרופות ביולוגיות שהיוו בערך 30% מכל התרופות שמינהל המזון והתרופות של ארה"ב אישר בין 2015 ו-2018, ומכירות שנתיות של 20 מיליארד דולר.  
מנכ"ל אנטרה ספירוס ג'מאס: "היעד שלנו הוא לפתח תרופות ידידותיות לחולה שניתנות דרך הפה כדי לשפר את הנוחות והציות, תוך הורדת עלויות הטיפול. אנלוגי GLP-2 הם קטגוריה חשובה של טיפולים חדשים למחלות מטבוליות רבות ולכן אנו מאמינים שהמוצר הפוטנציאלי הזה ממוצב היטב לאפשרויות של שותפות".

לפני כחצי שנה המניה זינקה (והתרסקה לאחר מכן) לאחר שפרסמה סקרים שנעשו בקרב עשרות רופאים במדינות המערב וכ-85% מהם אמרו כי ישתמשו בפתרון של אנטרה בשביל החולים שלהם, במידה ויושלם הפיתוח של המוצר.

השוק העולמי של התרופות למחלה הינו שוק עצום בהיקף שנתי של עשרות מיליארדי דולרים, אך צריך לשים לב שאנטרה לא השלימה עדיין את פיתוח הטיפול. חוץ מזה, ברור שהרופאים יעדיפו לתת לחולים שלהם תרופה שלא מלווה בהזרקות יומיות; באופן כללי החוכמה היא לא לשאול את הרופאים "אם תהיה לי תרופה לסרטן, האם תתנו אותה למטופלים?", החוכמה היא לפתח את התרופה.

בבורסה המקומית יש שתי חברות שייהנו מהצלחה של אנטרה. די.אן.איי ביומד המחזיקה ב-19.1% ממניות אנטרה וחברת קפיטל פוינט 0%  המחזיקה ב-8.7% ממניות החברה.

חשוב להדגיש - לחברת די.אן.איי ביומד אין מזומן בקופה כרגע ובנוסף, יש לחברה עלויות תפעול כחברה ציבורית. בנוסף, נקודה חשובה מאוד היא שב-09.07.2017 נחתם הסכם בין קפיטל פוינט לדי.אן.איי במסגרתו נקבע, בין היתר, כי לקפיטל פוינט יש אופציית מכר המאפשרת לקפיטל פוינט למכור לדי.אן.איי 5% מאנטרה בתמורה ל-3 מיליון דולר מדי.אן.איי; במידה וקפיטל תחליט לממש את האופציה, לא בטוח בכלל שלדי.אן.איי יהיה מספיק כסף בשביל לשלם.

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    האורן 7 (ל"ת)
    רוחמה נחום 26/02/2021 00:30
    הגב לתגובה זו