התשואה על הנפקות SPAC עלתה פי 6 מתחילת השנה; סימנים של בועה?
אם עד לפני שנה וחצי כמעט אף אחד לא שמע את המילה SPAC, כיום על דבר אחד אין ויכוח, תעשיית הנפקות ההנפקות של השלדים הבורסאיים בוול סטריט שוברת שיאים בכל חודש שעובר והיא הפכה לתחליף המועדף להנפקה הראשונית (IPO) המסורתית, שכוללת תשקיפים ורואד שואו.
כל המי ומי כבר נמצאים שם. השבוע סופטבנק, הבעלים של קרן ויז'ן, קרן הון הסיכון הגדולה בעולם, הודיעה על הנפקת שני ספאקים נוספים, לאחר שבהנפקה הראשונה הצליחו לגייס 525 מיליון דולר. גם היזם והמיליארדר – ומי שמכונה וורן באפט החדש – צ'מס פאליהפיטיה, הנפיק כמה חברות בדרך זו בשנה וחצי האחרונות; למרות שעם הנפקת חברת הביטוח קלובר (CLOV) הוא נכנס לצרות צרורות. היום (רביעי) חברת אינטרקיור הודיעה שקנדוק תתמזג עם SPAC בבורסת טורונטו לפי שווי של 300 מיליון דולר.
עד כמה חמה התעשייה? לפי האתר spacinsider, העוקב אחר השוק, נכון לכתיבת שורות אלה, מתחילת השנה היו כבר 133 הנפקות של השלדים הבורסאיים הללו – שמכונים חברות צ'ק פתוח – בשווי מצרפי של 40 מיליארד דולר וגיוס ממוצע של 300 מיליון דולר. בכל 2020 היו 248 הנפקות שכאלה בסכום מצרפי של למעלה מ-83 מיליארד דולר. כלומר אנחנו בקושי באמצע של החודש השני של 2021 וכבר עברנו את החצי של כל אשתקד שהייתה שנת שיא מבחינת הספאקים, כשבה הונפקו יותר חברות מכל העשור של 2009-19, אז הונפקו 226 חברות סה"כ.
אבל ככל שההנפקות מתגברות, כך גם התשואות על ההנפקות. באופן כללי, מנפיקים ספאק לפי שווי של 10 דולר ליחידה והיא אמורה להישאר פחות או יותר ברמה הזו, עד למציאת הפעילות העסקית שתתמזג לתוך השלד. לפי נתונים שאסף פרופ' ג'יי ריטר מאוניברסיטת פלורידה, התשואה על הנפקות הספאק עלתה פי 6 מתחילת השנה, מרמה של 1.1% בשנה מ-2003 ועד 2020, כשכיום הנתון עומד על 6.5% תשואה בהנפקה.
בניגוד ל-IPO, שם הפופ – כך מכונה העלייה ביום המסחר הראשון, בשל הרעש שמשאירים כיסים מתרוקנים – מיוחס לרעב בריא של המשקיעים, עלייה של שלד בורסאי היא קצת פחות הגיונית. הרי אין סיבה אמיתית לעלייה ולא משנה מי זהות אלה שמנפיקים. אבל הראלי במניות לא נפסק ביום הראשון. המדד של CNBC, העוקב אחר 50 הספאקים הגדולים בארה"ב שלפני מיזוג פעילות עסקית, עלה בכמעט 14% מתחילת השנה.
לפי בנק אוף אמריקה (BAC), מי שאחראיים לראלי בספאקים הם המשקיעים הקטנים, שמזרימים כספים לכל מיני השקעות. לפי הנתונים של הבנק, 46% מכלל ההון שמושקע בספאקים בימים הראשונים שלהם מגיעים ממשקיעים קטנים. בהשוואה, בבנק אומרים כי רק 20% מההשקעות במדד ה-S&P מגיע ממשקיעים קטנים.
"האופי הספקולטיבי של הספאקים נראה שמושך מאוד את המשקיעים הקטנים", כתבו בבנק. "אנחנו לא צריכים להזכיר מה קורה שספקולטיביות מגיעה לשוק הזה, כלומר גיימסטופ (GME)".
נכון לכרגע יש לפחות 300 ספאקים שמחפשים למזג לתוכן חברות, מה שמעניק לחברות הפרטיות יותר כוח מיקוח והן משחקות את משחק השוויים במטרה להרוויח כמה שיותר. אבל השוק מוצף. פרופ' ריטר לא כל כך אופטימי לגבי המשך התפתחות השוק. "החודשים האחרונים היו מצוינים לשוק הזה ולמשקיעים בו, עם החזרים ממש גבוהים, אבל אני לא חושב שהמצב הזה יוכל להימשך", סיכם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה