מירוץ המעצמות: החברות הסיניות יבחרו בבורסת הונג קונג במקום בוול סטריט?

גישתה הזחוחה של סין הובילה את ארה"ב בימי אובמה וטראמפ להצר את צעדיהן של החברות הסיניות. אלא שלא בטוח כלל שהן ייכנעו. האם החוק החדש שמחייב אותן לשקיפות פיננסית מלאה יסיים את העשור של הפריחה בהנפקות סיניות בנאסד"ק?
 | 
telegram
(2)

טיקטוק של בייטדאנס, ענקית הטכנולוגיה Huawei, ענקית הגיימינג והאינטרנט, טנסנט (TCEHY), SMIC יצרנית השבבים הגדולה בסין ועוד לא מעט חברות סיניות גדולות ומשמעותיות היו ועודן מטרות של הממשל האמריקאי, במה שכונה בתחילה "מלחמת הסחר", אבל מהר מאוד הפך למה שהוא באמת: מרוץ נושך בין שתי המעצמות החזקות בעולם, נכון להיום, כלומר ארה"ב וסין על כוח והשפעה גלובליים.

המלחמה החלה כבר בימיו של הנשיא ברק אובמה, שהגה את ההסכם הטרנס פסיפי (TPP), בניסיון לעקוף את סין – שהפכה בעשור הקודם ליותר ויותר זחוחה ואגרסיבית, בעיקר בשאיפות הטריטוריאליות שלה – אבל זה היה על אש קטנה. אגב, לאחר שהנשיא דונלד טראמפ ביטל בזמנו את ההסכם, לאחרונה חתמה סין על הסכם עם שכנותיה, במה שנתפס כהפסד צורם למדיניות ארה"ב באזור מזרח אסיה והפסיפי.

בין אם זו הייתה התפשטות בים סין וכניסה אגרסיבית למים הטריטוריאליים של יפן, או יוזמת "החגורה והדרך" של הנשיא שי ג'ינפינג, שמאיים לכרסם מההגמוניה האמריקאית בעולם מאז הניצחון במלחמת העולם השנייה בעיקר וביתר שאת לאחר נפילת הגוש הקומוניסטי בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לאחר שהנשיא ג'ינפינג הפך בעצם לדיקטטור ב-2018, כשהפרלמנט הסיני העניק לו סמכויות לכל החיים, שיא הזחיחות הסינית התרחש אשתקד, כשלאחר שנה של הפגנות סטודנטים, שגבלו בהתקוממות עממית בהונג קונג ובעצם שיתקו את העיר, סין חזרה בה מההתחייבות הבינ"ל שלה לשמור על הנייטרליות של העיר, בשיטה שכונתה "שתי שיטות – מדינה אחת". השלטונות בסין החילו את "חוק הביטחון הלאומי" הסיני בעיר ובעצם הכניסו למערב אצבע בעין.

במקביל, בסין יצאו באסטרטגיה חדשה, שניתן לכנותה "מתקפדת" – מלשון קיפוד. היא מותקפת בכמה חזיתות. המתיחות הגואה עם הודו, שחסמה למעלה מ-100 אפליקציות סיניות בשטחה, כמו גם עלייה במתיחות מול אוסטרליה ועוד לא מעט סכסוכים ומכשלות, הביאו את השלטון הסיני להכריז על אסטרטגיית צמיחה המבוססת על מעמד הביניים הגדל במדינה.

המתחרה של טיקטוק כסמל לעתיד לבוא
בכל מקרה, גם עם הנשיא החדש ג'ו ביידן, שסביר להניח שיתנהל בצורה אחרת לחלוטין מטראמפ – וכבר עושה זאת – המים הכלכליים בארה"ב לא נראים ידידותיים לחלק לא מבוטל מהחברות הסיניות, שגם אם יונפקו בארה"ב, הן אינן יודעות איך הממשל יצר את צעדיהן בעתיד.

אז לאחר העשור הקודם, שהיה תקופה של פריחה להנפקות סיניות בנאסד"ק, כשמרבית ענקיות הטק הסיניות הנפיקו בוול סטריט, בהן עליבאבא (BABA) של ג'ק מא, ג'יי.די. קום (JD), באיידו (BIDU) ועוד – כנראה שהתקופה הזו רשמית נגמרה. במיוחד לאחר שרק בחודשיים האחרונים הממשל האמריקאי ביקש מהנהלת הבורסה בניו יורק למחוק 31 חברות סיניות מהמסחר בוול סטריט.

"הייתה מערכת יחסים יריבית ומולהטת בין ארה"ב לסין ב-4 שנים האחרונות", אמר דיוויד צ'או, שותף בקרן DCM, שלאחרונה הנפיקה בבורסת הונג קונג את הרשת החברתית הסינית, קאישו, עליה הרוויחה הקרן 16 מיליארד דולר בהנפקה.

צ'או סבור שלא מעט הנפקות של חברות סטארט-אפ סיניות יוותרו על הנאסד"ק וינפיקו בהונג קונג במקום. "הטיפול ב-Huawei וההבטחה למחוק חברות מהמסחר, גרמו להרבה חברות סיניות לשקול מחדש הנפקה בוול סטריט", הוסיף צ'או בראיון ל-CNBC. "בנוסף, החברות רואות שהן יכולות להנפיק בסכומים יפים גם בהונג קונג", הוסיף.

קאישו, שמתחרה בטיקטוק, הייתה חברת הטכנולוגיה האחרונה שהנפיקה בבורסת הונג קונג וההנפקה הגדולה ביותר מאז הנפקת שיאומי ב-2018. קאישו הצליחה לגייס למעלה מ-5 מיליארד דולר וקפצה ביום הראשון במסחר ב-5 בפברואר ב-200%, כששווי השוק שלה הוא למעלה מ-200 מיליארד דולר.

החוק האמריקאי שמפחיד את הסינים
בכל מקרה, מלחמת הסחר היא כנראה רק רגל אחת בהחלטה של חברות סיניות להנפיק דווקא בהונג קונג, הבורסה הרביעית בגודלה בעולם. אחת מהן היא החוק החדש שעבר פה אחד בסנאט ובקונגרס לקראת סוף 2020, שבו בעצם יישרו את מגרש המשחקים.

מה הכוונה? החוק הסיני אוסר על הוצאת מסמכים פיננסיים משטחי סין, מה שלא מאפשר שקיפות מירבית מצד החברות הסיניות, מה שהוביל לא פעמים לכך שחברות סיניות מסתירות מידע ממשקיעים, אבל גם מרשות ני"ע האמריקאית (SEC).

מה עשו האמריקאים? באופן די נדיר, הדמוקרטים והרפובליקאים בארה"ב הסכימו פה אחד על זה שחברות סיניות צריכות לעמוד בסטנדרטים חשבונאיים מחמירים לפני שיוכלו לגייס כסף. החוק החדש שעבר בסנאט ובקונגרס לא מאפשר לחברות הסיניות לשמור על הסודיות הפיננסית שלהן, משהו שסביר להניח שהן רוצות לשמר – בעיקר בשל קשרים ענפים עם הממשל הסיני.

החוק החדש קובע שכל חברה שתרצה להירשם ולגייס כסף בשווקים הפיננסיים בארה"ב, תצטרך לעמוד בסטנדרטי דיווח חשבונאיים מחמירים של רשות ני"ע האמריקאית (SEC). חברה רשומה שלא תעמוד בתנאי החוק, תימחק מוול סטריט בתוך 3 שנים.

החוק קובע עוד שכל חברה שתמנע גישה של ה-SEC לנתוניה החשבונאיים תימחק מוול סטריט. החוק אמנם מכוון לכל חברה זרה, אך הטרמינולוגיה בחוק, שמסמנת ומחייבת חברות סיניות שבדירקטוריון שלהן יושב חבר או פקיד מהמפלגה הקומוניסטית הסינית לדווח על כך.

מרבית החברות הנסחרות בוול סטריט עומדות בסטנדרטים החשבונאיים הקשוחים, שנועדו למנוע בעצם תרמיות. אלא שהחוק בסין אוסר על מסמכים חשבונאיים לצאת מתחומי המדינה, מה שמקשה על ה-SEC לבצע הערכות סיכונים למשקיעים. אמנם ב-2013 הגיעו המדינות להסכמות בנושא, בפועל הסינים מנעו גישה מה-SEC לנתונים החשבונאיים של החברות.

כיום ישנן 217 חברות סיניות רשומות בוול סטריט, ששווי השוק המצרפי שלהן עומד על כ-2.2 טריליון דולר. הגדולות שבהן, עליבאבא (BABA), ג'יי.די.קום (JD), פינדואדו (PDD), טנסנט (TCEHY) וגם חברות רכב כמו NIO (NIO), צפויות להיות הראשונות שייפגעו. יתר על כן, לא מעט חברות רכב חשמלי שירצו להנפיק ולגייס, ימנעו מלעשות כן, מה שצפוי לפגוע בשוק ה-IPO.

החוק הגיע לאחר שבשנים האחרונות התגלו לא מעט מקרי רמייה של משקיעים. דוגמה אחת היא לאקין קפה, רשת בתי קפה סינית שמכרה את עצמה כ"סטארבאקס של סין", ושגייסה בארה"ב כספים להגדלת הרשת. בסוף, הודתה כי פיברקה הכנסות של למעלה 300 מיליון דולר ב-2019 והביאה לאובדן של כסף רב למשקיעים, לפני שנמחקה מהנאסד"ק.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    כיצד יושפעו הקרנות בארץ
    משה 15/02/2021 08:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המשקיעות בסין??
    סגור
  • 1.
    הונג קונג וטאיוון יהיו בידיים סיניות
    רק מזומן 14/02/2021 21:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מי שמנפיק שם יהיה תחת רגולציה סינית וודאי וודאי לא שקופה לאור זאת הריצה למיקור חוץ בתחום השבבים עוד יפיל את נוידיה א.מ.ד. אינטל הנכלולית והכושל ניהולית עוד יכולה להרויח אם תחשוב מחוץ לקלבסה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות