הקורונה כמשל: מה קרה למי שהחזיק תיק של 60% מניות לפני המשבר?
מדיניות השקעה מקצועית כוללת אפיון אישי; הבוחן את המיצוב (מה יש לי?), היעדים (מה אני רוצה?) והתכונות (החשש מסיכון) של המשקיעים. היא כוללת ניתוח שוק מעמיק; ערנות למצב בשווקים ובעיקר למגמות ארוכות הטווח המאקרו כלכליים. השילוב של אפיון אישי טוב וניתוח שוק ממצה מובילות להקצאת נכסים אסטרטגית. הקצאת הנכסים הינה החלוקה בין נכסי ההשקעה השונים. לדוגמא: חלוקה מופשטת ובסיסית הינה תיק השקעות 60/40; 60% בשוק מניות הטכנולוגיה האמריקאית ו-40% בשוק אגרות החוב (אג"ח) הישראלי.
הקצאת הנכסים נועדה לאזן בין הרצון הטבעי להרוויח כמה שיותר, לבין ההשפעות הרגשיות והחשש מסיכון. אותן השפעות פסיכולוגיות יכולות לגרום גם למשקיע המקצועי ביותר למכור נכסים בחיפזון, במהלך משבר פיננסי. הרצון להימנע מהפסד (ולו לטווח קצר) מוביל רבים וטובים להחלטות פיננסיות גרועות. במרץ 2020 (משבר הקורונה) זה ארע ליותר מדי משקיעים... קנה והחזק! מדיניות ההשקעה לטווח ארוך צריכה להיות רכישה של נכסים, בהתאם להקצאת נכסים אסטרטגית (הנגזרת מהאפיון האישי ומאפיון השוק). רכישת הנכסים הינה בעיקרה פאסיבית ומפוזרת; קרנות או תעודות סל מחקות על מדדי שוק מרכזיים ורחבים. המטרה הינה לקנות ולהחזיק, ולא לשנות את הכיוון הכללי - אלא אם כן משהו מהותי משתנה באפיון האישי או באפיון השוק (המגמות לטווח ארוך).
אם נמשיך את הדוגמא הפשוטה שלנו, הרי שמשקיעים עם היקף נכסים של 100 אלף שקל, יקנו ב-60% את מדד נאסד"ק 100 (Nasdaq) וב-40% את מדד תל בונד 60 (אג"ח). לצורך הדוגמא, נניח שהם מאתחלים את תיק ההשקעות בתחילת 2020 ורוכשים בשקלים קרנות או תעודות סל מקומיות, מנוטרלות מטבע חוץ (כך שאין השפעה ישירה לתנודתיות של שערי החליפין בין השקל לדולר האמריקאי). לא ניתן לתזמן את השוק הרעיון הכללי של השקעה פאסיבית לטווח ארוך (קנה והחזק) מתבסס על הררי מחקרים, וניסיון מעשי מצטבר של מאות שנים. שיטה מקצועית זו הוכיחה את עצמה פעם אחר פעם; בשווקים שונים, במצבים משונים, ועם משקיעים רבים ומגוונים. שיטה זו מתבססת על ההנחה המוכחת כי לא ניתן לחזות את התנועות של נכס פיננסי בטווח הקצר. אף אחד לא יודע מה ילד יום (או שבוע, או חודש), ולכן הניסיון העקר לתזמן את שוק ההון – נדון מראש לכישלון. מדדי השוק הפאסיביים משיגים תשואות יתר ממשיות, ביחס לרוב ההשקעות המנוהלות (האקטיביות), ובמבנה עמלות הרבה יותר נמוך. ניתוח טכני כנגד, ישנה אסכולה הטוענת כי בהחלט ניתן לחזות את המגמה לטווח קצר של נכסים פיננסיים שונים. לפי שיטה זו, מספיק לעיין במחירים ההיסטוריים של נכסים פיננסים על מנת לדעת, בהסתברות טובה, לאיזה כיוון ינועו בעתיד. שיטה זו נקראת ניתוח טכני, ובעזרת מערכת שיווקית חזקה ומאוד רווחית, היא נפוצה יותר מדי.
ניתוח טכני כולל סדרה של כלים מופשטים, שמתמקדים רק בתנועות מחירי העבר של נכס פיננסי. בעיני, זה דומה יותר לאסטרולוגיה עממית מאשר לכלי השקעה שימושי. אולי ההבדל הוא שלאסטרולוגיה יש ערך פסיכולוגי כלשהו, בשכנוע אנשים לממש במידה מסוימת את הפוטנציאל שלהם...
- קרנות אג"ח אסטרטגיות: התשואות לא מצדיקות את דמי הניהול החריגים
- הכלבים נובחים: אחרי שאכזבו בשנים האחרונות כלבי הדאו יכו את המדד?
רבים וטובים ינסו למכור לכם "חלומות באספמיה", אודות רווחיות מהירה, ללא צורך בידע או הבנה מהותית כלל. הם רק יבקשו מכם דמי רצינות ראשוניים, על מנת ללמד אתכם את הקסם... כללו של דבר, הדרך היחידה להשגת תשואות עקביות ומתמשכות בניתוח טכני, היא לשווק ולהעביר קורסים על ניתוח טכני. קנה והחזק בשוק דובי (יורד) מי שמנהלים את ההשקעות שלהם בצורה מקצועית; מבצעים אפיון אישי, אפיון שוק, וקובעים מדיניות השקעה ארוכת טווח עם הקצאת נכסים אסטרטגית. בדרך זו נחשפים לתנודתיות של שוקי המניות (או נכסים מסוכנים אחרים), ובעזרת המרכיבים היותר סולידיים (כמו האג"ח), ממתנים את ההשפעות של ירידות שערים חדות.
נמשיך את הדוגמא של תיק 60/40, וננתח מה ארע מינואר עד אמצע מרץ 2020 (שיא המשבר ברוב השווקים); תיק ההשקעות הפסיד כ-18% במרכיב המניות, וכ-9% במרכיב האג"ח. בגלל הקצאת הנכסים (והגורם הממתן של מרכיב האג"ח הסולידי) ההפסד הכולל של התיק הינו כ-14%. זה לא מעט, אבל פחות מההפסד בתיק שמושקע כולו במניות. כאמור, משקיעים שנאלצו למכור נכסים, נוכח הפסדים מהותיים במהלך מרץ 2020, הוכיחו בצורה ברורה כי אותה הקצאת נכסים אסטרטגית הייתה לקויה. מכאן החשיבות הרבה של ביצוע אפיון אישי ואפיון שוק רציני ומעמיק - במטרה למנוע לחצים רגשיים מיותרים. עבודה פחות מסודרת ומתוכננת יכולה להוביל לפחדים מיותרים, ולהחלטות גרועות מתוך לחץ ופאניקה. קנה והחזק בשוק שורי (עולה) בתקופה שבין ינואר 2020 עד סוף ינואר 2021 השקעה במבנה 60/40 כמו בדוגמא שלנו יצרה תשואות נאות של כ-45% במרכיב המניות הטכנולוגיה האמריקאיות, ולתשואה אפסית (או מזערית) במרכיב האג"ח. בגלל הקצאת הנכסים האסטרטגית (והגורם הממתן של מרכיב האג"ח הסולידי) הרווח הכולל של התיק הינו כ-27%. זה הרבה, אבל פחות מהתשואה הכוללת של תיק שמושקע כולו במדד המניות.
יש משקיעים שקצת מתאכזבים מהתשואה, אבל הם חייבים לזכור שזה "המחיר" שמשלמים על מנת לישון יותר טוב, גם בשווקים הדוביים (היורדים). הקצאת הנכסים משקללת את הרצון לתשואה עם יכולת ההתמודדות של משקיעים במשברים פיננסיים. איזון מחדש אבל גם למדיניות המבורכת של קנה והחזק יש גבולות גזרה. לאורך זמן, אותה הקצאת נכסים אסטרטגית שביצענו מתערערת באופן טבעי. ההשקעות היותר ספקולטיביות שלנו (כמו מניות), מצטרפות למגמה ארוכת הטווח של אפיון השוק, וערכם עולה הרבה יותר מהר מהמרכיבים היותר סולידיים שלנו.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בתיק ההשקעות 60/40 שמנינו, הרי שבסוף ינואר 2020 התיק נמצא במבנה של קרוב ל-70% מניות ו-30% אג"ח. אז מה עושים כעת? איזון מחדש (Rebalancing).
איזון מחדש הינה הפעולה של החזרת תיק ההשקעות לאותו מבנה מקורי של הקצאת נכסים אסטרטגי. בהנחה ולא חל שינוי מהותי באפיון האישי (מיצוב, יעדים ותכונות) ובאפיון השוק (מגמות המאקרו לטווח ארוך), צריך לנסות ולחזור לחלוקה הראשונית שקבענו. חזרה לחלוקה הבסיסית המקצועית, תעזור להתמודד טוב יותר עם משברים, ומונעת (בתקווה) מכירות נכסים פיננסים המונעות מגחמות ופחד. לא חייבים למכור... אם מדובר על תיק השקעות 60/40 נשאף להגדיל את אחוז השקעות האג"ח ולהקטין את המשקל של מרכיב המניות. אין הכרח למכור חלק מהאחזקה שלנו במניות; בקרן או תעודת הסל על נאסד"ק 100 (מנוטרל מטבע חוץ). ניתן ואולי עדיף לאזן את תיק ההשקעות על ידי הוספת כסף חדש שחסכנו למרכיב החסר (האג"ח). זה לא תמיד המצב, אבל זה בהחלט מצב רצוי וטוב. עיתוי האיזון מחדש אז מתי צריך לבצע איזון מחדש? יש שיטות שונות: אחת לתקופה (שנה), כשיש חריגה של יותר מ-5% בהקצאת הנכסים, כשיש לנו כסף חדש וכו'. המאפיין החשוב ביותר לשאלת העיתוי, היא לקבל החלטה ולבצע אותה בצורה עקבית ומתמשכת. זו התכונה החשובה של כל מדיניות השקעה מקצועית; לנסות ולנטרל (עד כמה שניתן) השפעות רגשיות, ולהיכנס למסגרת ברורה לאורך זמן. לקבל החלטות השקעה על סמך הניתוח שקיבלנו בתקופה נינוחה ורגועה, וליישם אותה בצורה ממשית גם בתקופות סוערות ובעיצומם של משברים פיננסים. זה נכון לכל החלטות ההשקעה, ובפרט לשאלת העיתוי של ביצוע האיזון מחדש. הזדמנות יוצאת דופן צריך לנצל את ההזדמנות של תקופה יחסית רגועה, בשוק שורי (עולה), לקבע הרגלי השקעה מקצועיים וטובים. זה זמן מצוין לבחון את האפיון האישי שלנו, את אפיון השוק שביצענו, את הקצאת הנכסים האסטרטגית ואת מדיניות האיזון מחדש של תיק ההשקעות. זו גם הזדמנות, להסתכל אחורה על השנה המיוחדת שעברנו; לבחון מה בדיוק עשינו, מה הניע אותנו למכור/לקנות נכסים מסוימים, והאם הצלחנו ליצור תשואה סבירה ובמקביל לישון טוב בלילה. משקיעים אסטרטגיים בונים מנגנון מותאם, שאינו תלוי במצב הרגעי בשווקים. המנגנון מונע הפסדים ניכרים מדי בשווקים הדוביים ומאפשר הצטרפות למגמה ארוכת הטווח של השוק השורי של שוק ההון. המטרה העיקרית היא לתת תשואה ובמקביל למנוע החלטות גרועות (מפחד וחשש). ביצוע המדיניות ראוי להיעשות במסגרת של קנה והחזק; רכישת ניירות ערך מחקות על מדדי שוק מרכזיים. לא להתפתות למוכרי חלומות שמבטיחים לכם תשואה גדולה תוך זמן קצר, אין מתנות חינם!
מרכיב חשוב בניהול השקעות אסטרטגיות כולל גם ביצוע עקבי ומתמשך של איזון מחדש. יש שיטות שונות לבחירת עיתוי האיזון מחדש, אך חשוב לבחור מנגנון שמתאים למשקיעים הספציפיים, ויאפשר להם לעמוד ביעדים שלהם לאורך זמן. התקופה הנוכחית היא הזדמנות טובה לקבל החלטות מתוך ידע ורוגע נפשי, לבחון את העבר ולקבוע מדיניות מוצלחת לעתיד. הלל בש ([email protected]) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 26.לא פוט אישה פוטים להרוויח (ל"ת)ירחמיאל 18/02/2021 11:32הגב לתגובה זו
- 25.קניתי היום 100 ח. פוט (ל"ת)ירחמיאל 18/02/2021 11:32הגב לתגובה זו
- 24.הקשבתי כאן משתמשי אני בפוטים (ל"ת)סלאמה 18/02/2021 11:32הגב לתגובה זו
- 23.כפי שאמרתי השוק גמור (ל"ת)רמי 18/02/2021 11:30הגב לתגובה זו
- 22.... 18/02/2021 11:13הגב לתגובה זובאופן קבוע כל חודשיים לוקח את מה שחסכתי וקונה כמו קוף. עליתי מעשירון חמישי לחלק העליון של העשירון העשירי ותוך כדי פיתחתי קריירה וזוגיות ולמדתי ועבדתי ועשיתי כיף. לא בזבזתי שעות כל יום בלהסתכל על גרפים של מניות ולהיות מוטרד מה עשה השוק היום. הסוד האמיתי הוא להגדיל את החיסכון (במיוחד בהתחלה כשהקרן קטנה) ולהתמיד בתוכנית לא משנה מה.
- 21.זמן למכור להיות בשורט (ל"ת)שרון 18/02/2021 10:36הגב לתגובה זו
- 20.השוק יפול גם היום.תירשמו (ל"ת)שרין סול 18/02/2021 10:29הגב לתגובה זו
- 19.אני פוטים ושמח (ל"ת)יצחק 18/02/2021 10:29הגב לתגובה זו
- צודק רק פוטים (ל"ת)יסמין 18/02/2021 12:31הגב לתגובה זו
- 18.קנו שורט הכל יפול (ל"ת)דניאל 18/02/2021 10:26הגב לתגובה זו
- 17.קניתי אתמול 400 פוטים (ל"ת)רוני ד 18/02/2021 10:26הגב לתגובה זו
- 16.להרוויח זה בפוטים אני שם משלשום (ל"ת)דניאל 18/02/2021 10:26הגב לתגובה זו
- 15.שרון 18/02/2021 10:24הגב לתגובה זולא מגיע לשיא ולא יגיע בעולם מתים מהקורונה כמו פטריות והמדדים עלו חדרים .אצלנו פחי אשפה
- 14.תיקנו פוטים ושורטים.מליונים תרויחו (ל"ת)אומרי 18/02/2021 10:24הגב לתגובה זו
- 13.ליאור 18/02/2021 09:15הגב לתגובה זורק בחו"ל- קרנות - סייבר/ענן/מיכשור רפואי/גיימינג - וישנים בראש שקט
- 12.חי 18/02/2021 09:04הגב לתגובה זולבחור כעת תיק השקעות עם 60% מניות טכנולוגיות אמריקאיות זה לא הוגן.
- 11.בעיקר כשמוכיח: שאינו יודע כלל במה מדובר. וחמור מכל 18/02/2021 00:17הגב לתגובה זובעיקר כשמוכיח: שאינו יודע כלל במה מדובר. וחמור מכל, שאוכל את הלב שהם משווקים טוב מידי ומתבססים על ביצועי העבר. אז על מה יתבססו? כדור בדולח וביצועי עתיד? על מה כל הכתבה המטופשת שלך דנה? אותו דבר בדיוק. נו. והאפס הזה גם מרצה...
- 10.ניר המדליק 17/02/2021 20:08הגב לתגובה זואני סתום לא מבין כלום בהשקעות אבל הגיון בריא ברוך השם יש. לפני 4 חודשים קניתי דרך הבנק 100% מהכסף שהיה לי מניות דלק בשער 7700 אגורות עד שער 48000 א י לא מוכר גם אם יקח שנתיים בנתיים תוך 4 חודשים אנחנו על שער 15000מה שחסכתי בעשור עשיתי ב4 חודשים*לא ממליץ*
- ... 18/02/2021 11:01הגב לתגובה זובמשך עשור בדיוק לפי תוכנית שבכתבה אז היום היה לך הרבה יותר מפי 2. בהצלחה עם ההימור אבל הסוד האמיתי לרווחים והצלחה בכל תחום הוא התמדה לשנים רבות.
- 9.אנונימי 17/02/2021 18:27הגב לתגובה זולמה לא תגידו מהראשון לחודש עד שנה הבאה כמה נרוויח?.מצד אחד אתם קוטלים את הטכני ומצד שני לוקחים מה עלה הכי הרבה שנה שעברה ואמרים מי שהשקיע שם הרוויח המון. מנתח טכני טוב יודע לתזמן אמנם לא תמיד הטופ של הטופ אבל רווחים עושים ויפים מאוד.
- 8.משה 17/02/2021 18:14הגב לתגובה זומדינת ישראל חוגגת איתך את הרווח ולוקחת 25 אחוז מס שזה מטורף. .ומאידך שאתה מפסיד המון בבורסה הישראלית המדינה לפתע לא מכירה אותך.
- גם הפסדי הון מוכרים, תתייעץ עם אנשי מקצוע במקום להגיב (ל"ת)אנונימי 18/02/2021 09:19הגב לתגובה זו
- 7.אבי 17/02/2021 18:10הגב לתגובה זוכל המניות הן אמריקאיות
- 6.אבי 17/02/2021 18:09הגב לתגובה זוקניתי את המניות שנה שעברה באפריל לערך והתיק עשה לי 70 אחוז
- 5.דדי 17/02/2021 18:02הגב לתגובה זועדיף להשקיע את הרכיב המנייתי במספר מדדים/ סקטורים - ולא לשים את כל הביצים בסל אחד - בטח לא מדד נאסד"ק. שנית, השקעה באג"ח לא מניבה תשואה כלל ואף תשואה שלילית - אז מה הטעם? אפשר לשמוחר רכיב מזומן בדרים בטוחות יותר ונטולות סיכון - או לבחור במניות דפנסיביות. יש הרבה מודלים להשקעה פסיבית - הרבה יותר מתוחכמים וכוללים רכיבים נוספים של פיזור והשקעה.
- 4.אגח מאכזב 17/02/2021 17:22הגב לתגובה זויורד בעיתות משבר, תשואה אפסית בראלי. כבר עדיף פקדון בנקאי
- דגן 18/02/2021 10:22הגב לתגובה זו.
- 3.אנונימי 17/02/2021 17:07הגב לתגובה זונכון צריך להשקיע לטווח ארוך אך לא בבורסה בתל אביב הגרועה שבבורסות העולם
- 2.Gnux 17/02/2021 16:35הגב לתגובה זונו באמת. 60 אחוז במדד המוביל שהביא את התשואה הכי טובה. המעוף הפוטסי והקאק למשל עדיין במינוס.
- הגיוני 17/02/2021 17:57הגב לתגובה זוזו לא המלצת השקעה, אלא דרך להציג יישום חשוב. תודה רבה!
- 1.אחד 17/02/2021 16:33הגב לתגובה זובדיעבד עם היתה משקיע את כל המרכיב המניתי בנסדק 100. יופי בחרת מדד שעלה המון. אם הייתה בוחר למשל את תל אביב 125 (בכל פרק זמן בעשור האחרון) התוצאה היתה מאכזבת.