
הביטקוין: נכס לגיטימי להשקעה או בועה?
השבוע שבר הביטקוין BITCOIN 1.13% את שיא כל הזמנים שלו והגיע קרוב ל-53,000 אלף דולר וזאת לעומת 30 סנט לדולר בתחילת דרכו כנכס להשקעה. העסקה המסחרית הראשונה בביטקוין נעשתה ב-2010 ע"י האמריקאי יוצא הונגריה Laszlo Hanyecz שרכש 2 פיצות של פאפא ג'ונס (סימול:PZZA) תמורת 10,000 ביטקוינים. 10,000 ביטקונים של היום יעבירו לכם דבוקת שליטה בחברה כולה ששווה 3.4 מיליארד דולר. הדרך מ-30 סנט לאזור ה-51,700 דולר (המחיר כיום) רצופה בזעזועים מפחידים. במהלך 2017 להזכירכם עלה הביטקוין ב-2150%. אבל עד סוף 2018 איבד 84% מערכו ומאז מרץ (משבר הקורונה) עלה פי 12.5.
משקיעים רבים מאמינים שהמטבע הדיגיטלי יחליף בעתיד את הדולר כמטבע רזרבה עולמי. אלו קבלו לאחרונה חיזוק מאלון מאסק שרכש ביטקונים ב-1.5 מיליארד דולרים. מול המאמינים ישנם רבים שאינם מאמינים ושגם הם קבלו חיזוק לאחרונה מנביא ה"אבדון והקדרות", הפרופסור נוריאל רוביני, שבריאיון ארוך ומנומק לביטאון הרבעוני החשוב, ה-Octavian Report, תחת הכותרת "גיהנום הקריפטו", הוא טוען שהביטקוין הוא בועה נטו ואין סיכוי שיאומץ כתחליף לשום מטבע. "הביטקוין", טוען הפרופסור רוביני בפתיחת הריאיון, "נשען על תרבות המֶם ומתקדם בדיוק באותה הדרך שהובילה להתרסקותה של החברה הבריטית South Sea ולמשבר הגדול בבורסות אירופה בשנת 1720"
נבחן את שני הצדדים וגם ננסה להביע את דעתנו אבל קודם כמה מילים על תרבות המֶם, חברת הים הדרומי ומשבר 1720 ואיך מתחבר פרופסור ה"אבדון והקדרות" לעניין?
תרבות המֶם היא תרבות שמשתכפלת ומתפשטת ממוח למוח (המילה "מֶם" או באנגלית Meme"" פירושה "יחידת מידע" או "רעיון"). אופנה למשל מועברת ממוח למוח בדרך של אימוץ וחיקוי ועל ידי כך מתפשטת בקרב האוכלוסייה. גם דת, להבדיל, משתכפלת ומתפשטת גם היא מההוגה (ישו ומוחמד לדוגמה) אל מאמיניו הראשונים ומהם הלאה. מהפכת האינפורמציה, באמצעות רשת האינטרנט, נתנה לתרבות המֶם ממדים של מגפה ובמיוחד כשמדובר בעולם ההשקעות. "הביטקוין", טוען הפרופסור רוביני, "מתפשט בעיקר בשל תרבות המֶם בדיוק מה שקרה לחברת South Sea". החברה הבריטית נוסדה ב-1711 כחברה ציבורית/פרטית, שת"פ בין גוף ממשלתי וקבוצה פרטית. גופים כאלו מוקמים, בד"כ, על מנת לספק שירותים לציבור, בעיקר לנושאים כמו השקעות תשתית גדולות בתחבורה, בתקשורת, בתי חולים וכו'. הרעיון הוא שבין הביטחון שמשרה המדינה לבין יכולות הניהול של השותף הפרטי קל יהיה לגייס סכומים גדולים לפרויקטים כאלו.
- חובות של 800 מיליון אירו והפסדי ענק: האם אינטר בדרך לפשיטת רגל?
- אינטר מזנקת ב-24% אחרי שהודיעה שתגייס 38 מיליון שקל
ההיסטוריה אגב מראה שברוב המקרים בהם הוקמו חברות כאלו הן כשלו (הרחבה כאן). חברת הים הדרומי הוקמה "לצורך הקטנת החוב הלאומי" וכיצד זה אמור להיעשות? באמצעות הכנסות מסחר בעבדים מאפריקה. ביזנס גדול באותם ימים. על מנת למקסם ההכנסות ולמנוע תחרות נתנה הממשלה הבריטית לחברה מונופול מוחלט והבטחה של תשלום דיבידנד שלא יפחת מ-6% לבעלי המניות. החברה הונפקה בהצלחה גדולה בבורסת לונדון. הצגת החברה לוותה בקמפיין הבטחות שיצר חלום ענק לגבי הרווחיות העתידית. לא רק זה אלא שהמלך ג'ורג' הראשון מונה כדירקטור בחברה וספרד ופורטוגל הבטיחו לחברה זיכיון מונופוליסטי גם באזורי ההשפעה שלהן באפריקה.
אה, שכחנו, החברה, במהלך הצגתה, הציעה לקחת על עצמה את החוב הלאומי של בריטניה עוד בטרם קנתה ומכרה עבד אחד. מה הפלא שפוטנציאל הרווחיות של South Sea הרקיע שחקים ובעזרת תרבות המֶם נולד החלום הגדול שבין ינואר לאוגוסט 1720 העלה את המניה מ-128 ליותר מ-1,000 ליש"ט ושווי החברה, במונחי היום, הגיע ל-4 טריליון ליש"ט (ההערכה הגבוהה ביותר בהיסטוריה לחברה ציבורית) - ואתם עוד חושבים שהביטקוין נסחר בהערכה מופרזת?
"הייתה זו ההוכחה הראשונה לעוצמת תרבות המֶם", אמר רוביני. אבל הפוטנציאל האדיר לא התממש כי בספטמבר 1720 פורסמו דוחות חצי שנתיים והתגלה ששום דבר מהפוטנציאל לא התממש. בסוף ספטמבר "התייצבה" המניה על 124 ליש"ט רק על מנת להגיע, בסוף השנה, ל-100 ליש"ט. התרסקות החברה גררה את הבורסות ואת כלכלות אירופה למשבר והפילה את ממשלת הוד מלכותו. את כל עלילות החברה תוכלו לקרוא (מומלץ ומרתק) באנציקלופדיה בריטניקה.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
נתחיל עם השוללים וכמובן ניתן את הכבוד לפרופסור רוביני. כעוקב מתמיד אחרי פרסומיו של הפרופסור ולמרות הנגטיביות שהתקשורת מייחסת לו אני חייב לציין שהאיש הוא ליגת על, הרבה מעבר להצלחתו הבלתי נשכחת בחיזוי מוקדם של משבר 2008 ותוצאותיו. מי שקורא את דעותיו בעיון מגלה רמת ידע ויכולת הסקת מסקנות מדהימה. כיוון שמדובר בריאיון ארוך ומאוד מפורט ומנומק עצתנו שתקראו אותו על שמונת העמודים, מרתק! אנחנו נסכם בקצרה יחסית. חשוב גם לדעת שרוביני נתן את הריאיון לפני שנודע על הרכישה של טסלה,
ב-2015 קבע ה"אקונומיסט", לאחר בדיקה מעמיקה, שהביטקוין מייצג אמנם שלוש תכונות שימושיות שמייצג הילך פיננסי רגיל: הוא מוגבל בכמות, לא קל להרוויח אותו (כי הוא גורם בעל ערך שאפשר לשומרו ולהחליפו לאחר זמן) וקל לאימות. ועדיין", סיכם האקונומיסט, "הוא רחוק מלעמוד בהגדרה של כסף שמחייבת את המטבע להיות גורם בעל ערך, אמצעי של החלפה ויחידה חשבונאית". רוביני, שחוקר את פוטנציאל המטבעות הדיגיטליים, מאז שהופיעו לראשונה בשווקים, "כי זה אתגר אותי", טוען שככל שהוא התעמק יותר בביטקוין הוא מסכים עם השבועון אבל מוסיף שהמטבע גם מאפיין בועת נכסים טיפוסית, "בועה שאם תתפוצץ לא תהיה לדבר השפעה מערכתית אבל בועה במפורש".
כלומר היא לא תפגע במערכת הפיננסית או הכלכלית כולה כפי שקרה כתוצאה מהתרסקות המכשירים הפיננסיים ב-2008, אלא רק במשקיעים. "הבעיה הגדולה של הביטקוין היא היציבות" אומר הפרופסור. אבל אפילו את השם, cryptocurrencies (מטבע מוצפן), הוא שולל "כי לא מדובר במטבעות בכלל וההשוואה שעושים רבים בין מסלול ההתפתחות של האינטרנט וחברות רשת גדולות, שעם הזמן העולם יבין שמדובר בעסקים רציניים אינה נכונה לגבי הביטקוין". אפילו את קלות ההנפקה של מטבעות דיגיטליים הוא תוקף, "פארודית הנפקת המטבעות הדיגיטאליים", הוא מכנה זאת, "הרשות בסה"כ מזהירה את המשקיע שהנפקת מטבע חדש נעשית כאשר המנפיק מבצע Copy-paste למסמכי ההנפקה הקודמת ורק משנה את שם המטבע אבל שום דבר מעבר לכך, הרגולציה אינה קיימת". רוביני אינו היחיד. בשבוע שהתפרסם הריאיון של רוביני יצאה גם הגברת Christine Lagarde, נשיאת הבנק המרכזי של האיחוד האירופי, בהצהרה נחרצת, "הביטקוין אינו מטבע וזה כלל לא בא בחשבון שיהווה חלק או ישתתף במאמץ ליצירת מטבע דיגיטלי רשמי", ויום לאחר מכן חזרה ד"ר ג'נט ילן, נגידת הפד' וכיום שרת האוצר של ארה"ב, על דברי Lagarde. חשוב לציין שהשתיים לא שוללות מטבע דיגיטלי רק שהן דוגלות במסלול שמציע רוביני.
רוביני טוען שהוא מאמין במערכת תשלומים דיגיטלית ומסביר שמדובר בטכנולוגיות פיננסיות שיגרמו למהפכה טוטלית בשירותים הפיננסיים אבל לא באמצעות הביטקוין , "הן הדבר האמיתי, לא הקריפטו. הפינטק מתקדם באמצעות ה-AI ולימוד המכונה, הביג דאטא וה-IOT. מערכות אלו והסנסורים שבנויים לתוכן מאפשרות צפייה בכל פעולה וגישה לאינפורמציה בנושא מה שיאפשר רגולציה. זה יוביל למהפכה במערכות התשלום, בחלוקת אשראי, בפעילות בשוק ההון ואפילו בניהול נכסים. זו מהפכה שכבר מתקדמת והקשר שבין מהפכה זו לבלוקצ'יין ולקריפטו היא בדיוק אפס!".
אפילו את השיקולים האידיאולוגיים שמאחורי המטבע הוא תוקף, "בין תומכי הביטקוין יש קבוצה גדולה של ליברטריאנים אידיאולוגיים (חסידי השוק החופשי) בראשות הפרופסור דייויד גולמבייה שלטענתו הביטקוין נוצר כחלק מהאידאולוגיה של הימין. אלו אנשים שמאמינים שהיהודים שולטים בבנק המרכזי של ארה"ב, שצריך לבטל את הממשל הפדרלי, שחייבים להרוס את המונופולים ולבטל המוסדות הממלכתיים. אין להם מושג בכלכלה פיננסית אבל שחצנים שכמותם לא פגשתי בחיי. הם מדגימים לעולם את הקשר בין ארוגנטיות לבורות".
המתנגדים והמחייבים של הביטקוין והמטבעות הדיגיטליים האחרים מכוונים למעשה בדיוק לאותו דבר, יצירה של מערכת פיננסית דיגיטלית אבל הדרך להגיע לשם שונה לחלוטין בין המחנות. חסידי הביטקוין מאמינים שהפתרון כבר כאן, הביטקוין, עם "קצת" שיפורים, יוכר במטבע חוקי נוסף ועם הזמן יהפוך למטבע הרזרבות המוביל, יחליף את הדולר. המתנגדים מסכימים שיש צורך במטבע דיגיטלי (אולי אפילו שיחליף בעתיד את הדולר) אבל "בדרך המלך", מובל, באמצעות מערכות הפינטק החדשניות ובצורה מסודרת, ע"י הבנקים המרכזיים והרשויות ובפיקוח.
כאן נכנס אלון מאסק לתמונה. מאסק מצדד במטבע הווירטואלי מזה זמן אבל הרכישה שביצעה טסלה "הדליקה" את תרבות המֶם. טסלה אגב לא מקבלת עדיין ביטקוין עבור המכוניות, " בעתיד הקרוב" הודיע מאסק, "אנחנו מסתמכים על צדדים שלישיים שימתנו את התנודתיות לפני שנאשר שימוש בביטקוין". אבל עצם הפעולה שביצע הניעה את תרבות המֶם ואפילו בנקים גדולים כמו מורגן סטנלי, ג'י פי מורגן וגולדמן סאקס לוקחים הביטקוין ברצינות ומדינות כמו שבדיה, סין, בריטניה, קנדה ושווייץ התחילו לבדוק והאיחוד האירופה יתחיל לבדוק במהלך השנה. כמה מגדולי ההדג'ניקים, דרוקנמילר, מילר ופול טודור ג'ונס הצטרפו להשקעה בביטקוין וחברות כמו פייפל סקוור (סימול:SQ) ואפילו ויזה (סימול:V) הצטרפו. ויזה אפילו הוציאה כרטיס אשראי לביטקוין (בינתיים ניסויי בלבד). בריאן ארמסטרונג, מנכ"ל ומייסד Coinbase, בורסת ה-cryptocurrency הגדולה בארה"ב חוזר שוב על מה שהבטיח למגזין פורבס ב-2018, שב-2030 ישתווה הביטקוין לדולר, "אבל יש עדיין כמה מכשולים בדרך, התנודתיות בעיקר וכמובן ההכרה בו כגורם בעל ערך (value over the long-term), כאמצעי של החלפה (Medium of exchange) וכיחידה חשבונאית ( unit of account)" הוא מוסיף. נשמע מוכר? זה בדיוק מה שאומר רוביני, רק שרוביני לא מאמין שזה יקרה ולדעתו הביטקוין הוא פשוט נכס מסוכן ביותר כי הבסיס לחלום שנוצר סביבו אינו אמיתי. ארמסטרונג ותומכיו מאמינים שהביטקוין כבר כאן, "חי ובועט" ופשוט צריך לתקן כמה בעיות ולהפוך אותו למטבע שבו מעוניינים רוביני, יילן ו Lagarde.
להשקיע בביטקוין? העליות הנוכחיות הן מומנטום נטו שיצר אלון מאסק. זה מומנטום שאם ההצטרפות תימשך יכול להוביל רחוק אבל זה עדיין מבוסס על חלום נטו, מגדל שכרגע בנוי על יסודות של קרח. אם הפד' יודיע על יצירת מטבע דיגיטלי רשמי "ממלכתי" לפי מה שמציע רוביני (וכנראה רוב הנגידים) המכה למשקיעי הביטקוין תהיה קשה אבל ככול שהביטקוין "יתפוס" קשה יהיה לבנקים המרכזיים ולרשויות להתעלם ואולי יחליטו לבנות את המטבע הדיגיטלי הממלכתי סביבו. פורים בפתח אז נא לסובב את הסביבון
לקריאה נוספת:
הביטקוין מתחיל להפוך לסיכון מערכתי – החגיגה בדרך להסתיים?
20% ביום; 11,692% ב-5 שנים - העבר מפתה אתכם לקנות ביטקוין; בעתיד אתם עלולים להצטער על כך
דוגמה מצוינת לתרבות המֶם הירידות והחזרה של סופטבנק https://finance.yahoo.com/news/softbank-surges-surpass-long-standing-061244282.html בין אפריל 2019 למרץ 2020 ירדה המניה, בגלל WEWORK ב-58% https://www.fxcm.com/markets/insights/could-bitcoin-replace-us-dollar-as-reserve-currency/ האם הביטקוין יכול להחליף את הדולר? https://www.ft.com/content/ea33b688-12e0-459c-80c5-2efba58e6f1a . https://finance.yahoo.com/news/how-crypto-adoption-by-companies-like-visa-pay-pal-and-tesla-is-creating-a-network-effect-214639389.html
- 46.שהאחרון יכבה את האור. (ל"ת)רמי 26/02/2021 16:01הגב לתגובה זו
- 45.גל 21/02/2021 20:16הגב לתגובה זושלמה תודה על המאמר, האם מכיר את ההנפקה החדשה של באמבל .הרבה רעש וצילצולים אבל גם אינסיידרים שקונים. מה דעתך ?תודה
- 44.שלמה-איך חברה כפייזר,שכולם מוקירים כעת,לא ממריאה? (ל"ת)משקיע נבון 21/02/2021 18:21הגב לתגובה זו
- 43.רז 21/02/2021 13:24הגב לתגובה זו.
- מי קשקשן? (ל"ת)לגרימבר 25/02/2021 11:27הגב לתגובה זו
- 42.יצחק 20/02/2021 21:12הגב לתגובה זוהחברה הגדולה בעולם ליצור גראפן חומר העתיד של התעשיה , החומר הקל ביותר והקשה ביותר הקיים, אשר מפתחו קיבל פרס נובל ב 2010
- 41.ME 20/02/2021 20:52הגב לתגובה זו70% מהאחזקה שלי - ישירה ודרך מניות הביטקוין והבלוקציין- MARA RIOT וBITF הישראלית עלו עד פי 40- פשוט מטורף! אבל בגדול יש הצדקה לעליות בגלל המדיניות המטורפת של פאואל ויילן -ביידן רוצה 1.9 T ויילן רוצה להוסיף עוד 3T חבילה ...מטורפים
- 40.ארנולד 20/02/2021 19:31הגב לתגובה זואף אחד לא צריך זהב חוץ מגעיות מזעריות בעיקר במיקרואלקטרוניקה. ערך הזהב הוא בועתי כבר 2500 שנה. העניין הוא שקריפטו גם כן לא מתכלה ויותר נוח למסחר. בנוסף אפשר להמציא קריפטו עם תכונות לא דפלציוניות כמו אתריום
- דגן 21/02/2021 13:26הגב לתגובה זוהקריפטו זה כנראה מה שיחליף אשראי צרכני מסורתי אבל אין לך כיום מקום אחד שמסדיר רגולציה ומציע מטבע משלו המבוסס עליו. וזה הופך את הקריפטו לתיאוריה ואת הזהב לעובדה. ו....אף אחד לא צריך זהב? גם לא אשתך שרוצה מתנה ליומולדת או הילד שצריך סתימה בשן ?תחשוב שוב.
- שלמה גרינברג 21/02/2021 10:04הגב לתגובה זואתה תמיד יכול לעלות לאתר שלו. מניסיוני הוא עונה על שאלות
- 39.הדס 20/02/2021 18:44הגב לתגובה זושלמה שבוע טובמכיר את החברה הנ"ל למוצרי הגיינה קונדומים ויב..טורים וכו' ?מה דעתך על החברה ? כיצד אתה רואה את העתיד שלה ? תודה
- שלמה גרינברג 21/02/2021 10:10הגב לתגובה זואחת מחברות מוצרי הצריכה (קונדומים שולי מאוד אצלם) הוותיקות והמנוהלות היטב בארה"ב. מבחינתי עתידה כעברה
- תודה שלמה.. אכן זו הכוונה (ל"ת)הדס 21/02/2021 11:39
- 38.הבועה חייבת להתכווץ 20/02/2021 18:41הגב לתגובה זוגם הנדל"ן המנופח בארץ, גם מחירי המניות וגם "הערך של BB כקוסם כלכלי"
- דגן 21/02/2021 13:27הגב לתגובה זומשהו כמו עשור.
- 37.מה דעתך על הדו"ח של נייס? האם "התנפחה" מידי? (ל"ת)שאלה לשלמה 20/02/2021 18:36הגב לתגובה זו
- 36.סביבון סוב סוב סוב.. פורים הוא חג טוב (ל"ת)נגה"פ 20/02/2021 17:15הגב לתגובה זו
- 35.משקיע נבון 20/02/2021 16:57הגב לתגובה זומה דעתך?
- שלמה גרינברג 21/02/2021 10:13הגב לתגובה זו"תעקוף את טסלה"? אולי אבל יש מקום לעוד 20-30 חברות ומלבד זאת היא תצטרך גם לעקוף את BMW, טויוטה ואחרות
- 34.לרון 20/02/2021 11:13הגב לתגובה זונשיא ארהב" העתידי לתיקון נזקי התפוצצות הבועה????
- 33.לרון 20/02/2021 10:26הגב לתגובה זוהפיתרון יהיה בעתיד בכווץ מגדל בבל האינטרנטי כי כל תהליך מגביל בסופו של דבר את עצמו
- 32.לרון 20/02/2021 10:22הגב לתגובה זומתבטא בעולם וירטואלי ההולך ומתנפח ובו בזמן העולם הריאלי הולך ומתכווץ,מצב שאינו יכול להימשך לעד
- שלמה גרינברג 20/02/2021 17:51הגב לתגובה זוהעולם הריאלי אינו מתכווץ כלל. כיוון שעובדות, כפי שאני רואה מתגובותיך, אינן מעניינות אותךרק אציין שהעולם הריאלי, מכול זווית שלא תבחר לבחון, רק גדל, בטח כלכלית וחברתית
- לרון 21/02/2021 09:28גרינברג ,בא נזמין עוד מגה מיתון לצמיחה עתידית,הלא כן?גם שמעתי הבוקר את כל מטוסי הנוסעים הנוחתים בנתב"ג ,עוד לא הבנת שהכל וירטואלי בשלב זה,כולל "צמיחה שהיא דמיונית בעליל כדברי טראמפ "פייק"
- 31.שרון 20/02/2021 09:15הגב לתגובה זוברווז מגעגע כמו ברווז זה ברווז",אל תטעו אנחנו בבועה הגדולה בהיסטוריה
- 30.יוספה 20/02/2021 09:10הגב לתגובה זומתפוצץ בהדרגה,זיכרו את מאמר יעקב פרנקל 1993 ,"ההכנות" לפיצוץ הבלון כן נמשכות על פני זמן
- 29.לרון 20/02/2021 08:59הגב לתגובה זו"בועת הים הדרומי" "הסחלבים" "גרינספן" והיום "בועת האינטרנט" ובעיקר "בועת הרכב החשמלי"
- 28.נורית 20/02/2021 08:41הגב לתגובה זותיראו מהזה,השוק משתולל מכל כוון,הכתובת על הקיר מזה זמן,והרשויות הרלוונטיות לא עושות כלום ,עד המפולת הלא ניתנת לכימות הפעם,ההשתוללות "לא פרופורציונית" כדברי "רבנו גרינספן"!!!
- 27.ישראל 20/02/2021 08:19הגב לתגובה זובגלל החתירה מתחת לממסד ואי הרגולציה. הנפקת מטבע רשמי על ידי הבנקים כלל לא מאיימת עליו, אולי להפך. ובורות זה לקשר סביבון לפורים...
- 26.משה 20/02/2021 07:22הגב לתגובה זושלמה היקר מה דעתך על תעשיית המזון,והאם נוכל לשמוע ממך על כך בקרוב? תודה
- 25.חייק 20/02/2021 01:20הגב לתגובה זוהדולר מהווה סימבול לערך שווי הסחורות שיש לאדם...הביטקויין ..הוא אפס..הוא לא מייצג ערך הזמן ועאל האלכלה.
- 24.יובל 19/02/2021 23:30הגב לתגובה זוחברה מעניינת ? המניה שלה החלה לטפס לאחרונה, יש משהו חדש בחברה ? מה דעתך על טויטר שלמה ?תודה רבה
- 23.רוביני 19/02/2021 23:18הגב לתגובה זוליברטריאנים תומכים במינימום התערבות ממשלתית. חברתית וכלכלית. שום דבר משטויות הקונספירציות שרוביני מנסה לייחס להם.
- 22.סתיו 19/02/2021 22:27הגב לתגובה זושלמה מ דעתך על nee סהכ חברה די ותיקה בתחומה.. איך נראית לך ביחס למתחרות ? תודה
- 21.משה 19/02/2021 20:42הגב לתגובה זומה דעתך ? חברה איכותית ללא ספק, מספרים טובים... איך הפוטנציאל לעתיד לדעתך ? תודה רבה
- 20.בומר 19/02/2021 18:56הגב לתגובה זולנתח את הביטקוין רק כאמצעי תשלום ("מטבע"), ואת ערכו רק כתוצאה מההשקעה/הציוצים של מאסק, משול לנסיון להשמיד את הקורונה רק באמצעות אלכוג'ל. כשסטושי נקמוטו המציא (המציאו) את ביטקוין לפני 12 שנה הוא אמנם כיוון לפתרון בעיית ה double spending בשימוש בכסף דיגיטלי, ואכן החזון שלו היה להפוך את הביטקוין למטבע עובר לסוחר. אנחנו עוד לא שם (למרות שהסימנים הברורוי הם שאנחנו לגמרי בדרך, ראה פייפאל, ויזה, מאסטרכארד, מכוניות טסלה שניתן לרכוש בו ועוד ועוד) וייתכן שיעברו עוד שנים רבות עד שיהיה קל לשלם בביטקוין כפי שקל היום לשלוף כרטיס אשראי או ארנק אלקטרוני. אבל בינתיים הביטקוין הפך לחיה פיננסית שונה מכל מה שהכרנו, סוג של שעטנז בין (אכן) מטבע, מניה, ובעיקר store of value. והפקטור האחרון הוא העיקר, במיוחד לאור 1) התכונות הטובות לאין ערוך של הביטקוין מה-SOV הנוכחי (זהב) בכל פרמטר, 2) ההדפסה הבלתי נתפסת של פיאט מצד הבנקים המרכזיים והררי החובות העצומים הנצברים ע"י הממשלות. מי שמסרב לראות את כל זה וממתמקד בתעלולים של אלון מאסק - שיהיה לו בהצלחה עם הפנסיה ועם תיק המניות שלו.
- בומר 20/02/2021 21:50הגב לתגובה זוהכתבה הזו מתייחסת לביטקוין רק בפריזמה הצרה של השימושיות שלו או לא ככסף/מטבע, ולהזדמנות ההשקעה בו רק כפונקציה של פמפומיו של מאסק ("להשקיע בביטקוין? העליות הנוכחיות הן מומנטום נטו שיצר אלון מאסק" - טעות עובדתית אגב). בניגוד לתחומי השקעה אחרים עליהם אתה כותב, ניכר שבמקרה הזה אין לך לצערי את הרקע וההבנה של החזון וההיסטוריה של ביטקוין, וההיכרות הנדרשת עם האקוסיסטם הגלובלי המטורף שנבנה סביבו נכול להיום. לו היו לך את אלה לא היית יכול להוציא מתחת ידך סיסמה כמו "מגדל שכרגע בנוי על יסודות של קרח", או להצהיר ש-CBDC כלשהו (מטבע דיגיטלי ממשלתי ריכוזי) יכול לאיים כהוא זה על היקף אימוצו ועתידו של הביטקוין. אני צעיר ממך אמנם אך לא בהרבה, ובתור אדם שסולד מקליקבייטים ומעריך העמקה וניתוח שכלתני, צר לי על אינסוף כתבות ומאמרי דעה המתפרסמים בעיתונות האלקטרונית והכתובה ומתייחסים אל ה-גורם המשבש הפיננסי ממדרגה ראשונה של המאה שנה האחרונות - הביטקוין - כאל קוריוז של ילדים בסדר גודל של מֶם.
- שלמה גרינברג 21/02/2021 10:16"לנתח את הביטקוין רק כאמצעי תשלום ("מטבע"), ואת ערכו רק כתוצאה מההשקעה/הציוצים של מאסק",
- לרון 21/02/2021 09:31כל הכבוד,אתה קנון ללא ספק
- עצוב שלא קראת הכתבה ובכול זאת מעיר (ל"ת)שלמה גרינברג 20/02/2021 10:48הגב לתגובה זו
- את 22/02/2021 08:40את הכתבה
- שרון 21/02/2021 09:33זלזול זו לא שיטה
- 19.ביטקוין = מלכודת דבש (ל"ת)bardaat 19/02/2021 18:48הגב לתגובה זו
- 18.רונית 19/02/2021 18:08הגב לתגובה זוהקריפטו זו "הכלכלה החדשה" של שנת 2020
- 17.יאיר 19/02/2021 18:06הגב לתגובה זוממליץ לכותב לעקוב אחרי Willy woo בטוויטר, אשר מנתח את הביטקוין ומראה עד כמה הביטקוין מתקיים, ומצליח, על בסיס יסודות הכלכלה הפונדמנטלים ביותר. מאסק אינו הסיבה לעליות, המטבע עלה פי 4 עוד לפני שמאסק נכנס (ואף ירד על המטבע במספר ציוצים), הסיבה להצלחה של המטבע היא דיפלציה מובנית וכניסה מתמדת של משקיעים חדשים עקב יתרונות הביטקוין כ store of value הקיים הטוב ביותר (על פני הזהב)
- שלמה גרינברג 20/02/2021 10:51הגב לתגובה זוהיית מגלה 2 דברים שכתובים בה ומתייחסים להערה שלך. ראשית לא כתבתי שמאסק אחראי לעליות אלא לעלייה האחרונה וגם WOO מסכים על כך וכן מה הקשר לזהב?
- לרון 21/02/2021 10:42בעברית "אם" זה חיובי ו"לו" זה שלילי,והיות וכוונתך שלא קרא הרי "לו" הנכון ולא "אם"
- לרון 21/02/2021 10:40לא נתעלם מתוכן ההערה הקבוע "לו היית קורא" ,אכן איש לא קורא,ברור....
- 16.נורית 19/02/2021 17:51הגב לתגובה זומי יקבל היום הליך עובר לסוחר כשהיום שוה X ומחר 3X?
- 15.פורים בפתח - צריך לסובב אוזן המן ולא סביבון :-) (ל"ת)שליקו 19/02/2021 17:18הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 20/02/2021 11:19הגב לתגובה זואני דווקא מסובב סביבון ואוכל סופגניה
- 14.שאלה לשלמה 19/02/2021 16:28הגב לתגובה זוהאם היתה בדו"ח אזהרת רווח?
- לאחר שאעבור עליו אגיב (ל"ת)שלמה גרינברג 20/02/2021 10:52הגב לתגובה זו
- 13.נס 19/02/2021 16:13הגב לתגובה זוכל יום מתפרסמות כתבות על השווקים הצפויים להתרסק ובמקרה הטוב לרדת התיקון מתבקש, אז התכניות להשקעות חלומיות מוטלת בספק,????
- כהנמן 21/02/2021 13:37הגב לתגובה זובסטארטאפ לפי תחזית של אנליסטים לגבי "מפולת"? יש כסף, יש עניין-משקיעים.
- 12.סין 19/02/2021 16:09הגב לתגובה זורוב הביטקוין בעולם כנראה מופקים בסין. זה לבד סיבה לא להתקרב.
- רוב המוצרים שאתה צורך מיוצרים בסין (ל"ת)יצחק 20/02/2021 21:04הגב לתגובה זו
- 11.ביטקוין 19/02/2021 15:39הגב לתגובה זוהוא טוען גם ששווי המטבע יכול תאורטית להיות שלילי - עקב האנרגיה העצומה שמתבזבזת בהפקתו. ברגע שממשלות יחליטו להטיל מס כבד על הזיהום שהפקת המטבע יוצרת.
- שלמה גרינברג 20/02/2021 10:54הגב לתגובה זוהוא אמר זאת בכתבה אבל מהבחינה החשבונאית הוא בהחלט צודק
- 10.ראסל חנות 19/02/2021 14:02הגב לתגובה זוהמניה נראית כאילו היא בדרך לפרוץ אבל מבחינת המספרים בדוחות נראה שפוטנציאל הרווח שלה לא גדול במיוחד לפחות לשנתיים הקרובות...
- לאחר שתסביר מדוע הפוטנציאל הרווח העתידי לא קיים, אענה (ל"ת)שלמה גרינברג 20/02/2021 10:55הגב לתגובה זו
- ראסל חנות 20/02/2021 20:39כשב2017 הרוויחה מעל 2 דולר... מה שאומר שאלמלא העליה ברמות המכפילים היא לא הייתה מתקרבת לשווי הנוכחי. אז נכון יש עוד קצת לאן לעלות אבל לא חושב שאפשר לקרוא לזה פריצה שתגרום להתפרעות במניה
- 9.ראובן 19/02/2021 12:47הגב לתגובה זותודה רבה על הכתבה המעניינת !ביזפורטל אלופים בכתבות-עומק ברמה-גבוהה !!!
- ביזפורטל כן גרינברג לא בטוח (ל"ת)נכון אחי 19/02/2021 13:38הגב לתגובה זו
- 8.הבדל גדול ועצום 19/02/2021 11:39הגב לתגובה זוכסף שומר על יכולת הקניה שלו לאורך זמן . מטבע לא. ביטקוין הוא לא מטבע הוא כסף.
- ביטקויין הוא כנראה סוג של נכס, אבל לא מטבע (ל"ת)אל קפונה 19/02/2021 16:29הגב לתגובה זו
- 7.תשקיעו בצבעונים - רק יכולים לעלות (ל"ת)הולנדי מעופף 19/02/2021 11:28הגב לתגובה זו
- יצחק 20/02/2021 21:06הגב לתגובה זואבל ביטקוין יהיו רק 21 מיליון
- יוספה 19/02/2021 17:53הגב לתגובה זוהמסכמת הכל
- 6.סמי 19/02/2021 11:27הגב לתגובה זושלמה תודה על הנאמרהאם מכיר חב' הנל בתחום הרכב העתידינראה כי הטכנולוגיה של lmnr עולה על זו של vldr . מה דעתך ?תודה
- 5.זאב 19/02/2021 11:25הגב לתגובה זושלמה שלום רבמה דעתך על איביי לכיוון העתיד, כיצד ממוצבת בתחרות ? תודה על תגובתך
- 4.גלי 19/02/2021 11:23הגב לתגובה זוהטיקר ipa. חבר שלי מהתחום (לא השקעות) אמר לי לבדוק אותה ושהיא מעניינת (החברה לא המנייה) מה אתה אומר ? כמובן אם מכיר.תודה
- שלמה גרינברג 20/02/2021 10:58הגב לתגובה זוהבעיה שהחברה וותיקה מאוד ועדיין לא "פרצה", מכיר היטב
- אני 21/02/2021 09:37KRTX עלתה יפה
- 3.יובל 19/02/2021 11:19הגב לתגובה זושלמה תודה על המאמר ..יודע שהזכרת את קריספר בכתבות האחרונות שלך.. מה אומרים עלייה במיין סטריט
- שלמה גרינברג 20/02/2021 11:04הגב לתגובה זוהפוטנציאל גדול מאוד, התחום מעניין מאוד ובוול סטריט אוהבים אותה קצת יותר מידי, ההערכה שמוכנים לתת לה קצת מטורפת לטעמי
- תודה שלמה (ל"ת)יובל 21/02/2021 11:40
- תודה על התשובה שלמה (ל"ת)יובל 20/02/2021 16:27
- 2.עמית 19/02/2021 11:13הגב לתגובה זואין על הכתבות שלך.למרות שאותי אישית ביטקוין לא מעניין
- לרון 19/02/2021 17:56הגב לתגובה זוראה התנודתיות למשל במניית TLRY והענין יובן ללא ספק,או "חוסר הענין"
- 1.שבענו מעיתונאים ״מומחים״ לביטקוין. (ל"ת)19/02/2021 11:03הגב לתגובה זו
- שבענו גם מטוקבקיסטים בשקל תשעים. (ל"ת)כהנמן 21/02/2021 13:30הגב לתגובה זו
- לרון 19/02/2021 17:58הגב לתגובה זוכל ....מלך,ורבים מכתירים עצמם כ"ואן גוך" לדלת העם הבורה
- יום אחד אתה מהלל את גרינברג ולמחרת מכסח. מה נסגר איתך? (ל"ת)לאנונימי 19/02/2021 13:39הגב לתגובה זו