"יש סיכון שהאינפלציה תצא מכלל שליטה והפד' יגיב משמעותית"
ב-2020 למדנו שתחזיות מאקרו כלכליות, הן איך נאמר זאת בעדינות, פריכות במקרה הטוב. למה? הקורונה כמובן. איש לא חזה את השפעותיה כשהתפרצה, איש לא ידע מה עומק המשבר שהיא תיצור ואיש לא ידע ועדיין איננו יודעים, מתי בדיוק נצא לגמרי מהמשבר, לפחות מזה הבריאותי.
בכל מקרה, עם התגברות מבצע החיסונים הגלובלי – זה שייקח לו זמן עד שאכן יגיע לכל כנפות תבל – בעולם כבר חוזים מה ההשפעות של המדיניות המוניטריות הנוכחיות ואיך הן ישפיעו על האינפלציה.
בבנק לומברד אודייה מצפים לעלייה תלולה בתשואות בתחילת המחזור, כיוון שהנחיות הפד משאירות את הריבית קרובה לאפס, ובמקביל האינפלציה עולה. "האינפלציה בארה"ב צפויה לעלות משמעותית במהלך הרבעון השני של 2021 עקב עליית מחירי הסחורות האחרונה והפתיחה המחודשת של מגזרים שונים במשק, ולעמוד על מעל 2%", כתב פפדאקיס במחקר שפרסם.
"למרות הצמיחה המשמעותית, אנו צופים כי המשק האמריקאי לא יצליח לממש את מלוא הפוטנציאל שלו השנה. התוצר האמריקאי אמנם צפוי להתאושש עד המחצית השנייה של 2021, אך מגמת העלייה בתוצר לא תחזור למצב של לפני המשבר לפחות עד סוף 2021", הוסיף.
"הסיבה המרכזית לכך היא שארה"ב לא תחזור לתעסוקה מלאה לפני 2022. למרות זאת, אנו צופים כי מדד האינפלציה יישאר על מתחת ל2% במהלך רוב 2021. צעד נוסף שיעכב את עליית מדד האינפלציה לטווח הקרוב הוא הפחתת מכסים על סחורות מיובאות, ויש אפשרות טובה שזה יקרה תחת ממשל ביידן", כתב.
לטענתו, "יש לקחת בחשבון גם את השפעתה של תכנית התמרוץ הממשלתית של ביידן - דיון האינפלציה האחרון התרכז בתוכנית תמרוץ בסך 1.9 טרליון דולר ולה פוטנציאל להוביל לצמיחה גדולה מדי – אך יש לכך סיכוי קטן בלבד וכנראה שעד שתגיע לשלב החקיקה חבילת הסיוע תוקטן."
"הבנה מרכזית עליה תחזית האינפלציה שלנו מבוססת היא שכוחות דה-פלציונים בשנים האחרונות הם מבניים – שינויי דמוגרפיה, גלובליזציה, טכנולוגיה, עלייה באמינות הבנק המרכזי וציפיות אינפלציה נמוכות, וסביר להניח כי התאוששות חדה מהמשבר לא תשפיע עליהם", אמר.
"מנקודת מבט של השקעות, חשוב להסתכל על שני גורמים: מדד האינפלציה ותגובת הפד. ישנו סיכון שהאינפלציה תצא מכלל שליטה, מה שיגרור לתגובה משמעותית של הפד. ציפיות האינפלציה מעוגנות היטב; ברור כי לבנק המרכזי יש כלים לשלוט באינפלציה גבוהה וזה משפר את אמינות המדיניות שלו ומעגן את ציפיות האינפלציה עוד יותר. בעוד שבעבר בנקים מרכזיים הגיבו יתר על המידה לעליות אינפלציה חולפות, סביר להניח שזה לא יקרה כעת."
עוד אומר פפדאקיס כי באוגוסט 2020 הכריז הפד על מדיניות חדשה ובמסגרתה על יעדים ארוכי טווח ואסטרטגיה מוניטרית חדשה, בה קבע בין היתר על שינוי יעד יציבות המחירים כך שיאפשר רמות אינפלציה של 2% לטווח ארוך ואף מעל 2% לאחר תקופות בהן עמד מדד האינפלציה על מתחת ל2%.
"המדיניות החדשה שמה את נושא התעסוקה במרכז - קידום ביטחון תעסוקתי וצמיחה בשכר. יש הבנה ברורה כי שיעור אבטלה גבוה יוביל לדרישה לגירוי כספי. הפד' למד מניסיון העבר והבין כי רמות האבטלה דווקא יכולות לרדת מתחת לאומדן הרשמי של 'תעסוקה מלאה' ועדיין לא להוביל לעלייה משמעותית במדדי האינפלציה", כתב.
"מדיניות זו גם תומכת בהערכותינו כי לא תהיה העלאת ריביות עד אמצע 2023. אנו מצפים לעלייה תלולה בתשואות בתחילת המחזור, כיוון שהנחיות הפד משאירות את הריבית קרובה לאפס, ובמקביל האינפלציה עולה. חשוב לשים לב לצעדים אלה – שינוי גישה של הבנק המרכזי הבולט ביותר בעולם הינו משמעותי לטווח הארוך גם מבחינת השוק וגם מבחינת הכלכלה הריאלית", סיכם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.יש סיכויבזיל 22/02/2021 06:50הגב לתגובה זו0 0יש סיכוי שהאנפלציה תעלה והבנק המרכזי יגיב. מדור העתידות של בזוקה ג׳וסגור
-
1.עמית נעם טל צפה! (ל"ת)משקיע 21/02/2021 21:27הגב לתגובה זו0 0סגור