האיום הגדול באמת על גוגל ופייסבוק והאם הממשלות ברחבי העולם ערוכות למלחמה בענקיות הטכנולוגיה?

אוסטרליה העבירה את חוק "גוגל ופייסבוק" לאחר קרב מתוקשר שבו פייסבוק חסמה שירותי חדשות במדינה, שירותי חירום ותכנים פוליטיים. החוק קובע שענקיות הטק יצטרכו לשלם על תוכן חדשותי
 | 
telegram
(7)

ענקיות הטכנולוגיה הפכו מעצמות על. עד כדי כך הן חזקות וגדולות שממשלות פשוט לא רוצות להתעסק איתן. מי ירצה להתעסק עם גופים שיכולים מחר בבוקר לקבוע את עתידך הפוליטי, מי רוצה להתעסק עם גופים ששולטים בתודעה? ככל שהנושא החשוב הזה נדחה, כך הלכו והתחזקו הגורילות האלו וכך הסיכוי להילחם בהן הלך וירד. אבל, האמת היא שהממשלות חייבות להגביל את כוחן של גוגל ופייסבוק. השליטה על התקשורת, על צריכת המידע, על השיח הציבורי, על "האמת" לא יכולה להיות בידי שתי חברות. זה מסוכן כלכלית וזה מסוכן לאנושות. 

זווית נוספת של הדורסנות והכוחניות של הענקיות האלו היא מול אתרי החדשות. גוגל ופייסבוק לוקחות תכנים מכל אתרי החדשות ומציגות אותו בגוגל ניוז וזאת ללא תשלום וזאת בשעה שהן במקביל מושכות מפרסמים להשתמש במשאבים שלהם (פרסום בגוגל אדסנס ובפייסבוק). בעשור האחרון האתרים נאלצו להפחית את מחיר הפרסום וחוו ירידה דרמטית בהיקף הפרסום. בארץ למשל - הרוב הגדול של הפרסום הדיגיטלי הוא דרך גוגל ופייסבוק. מדובר על נזק של מאות מיליונים לעיתונות.  

אז בכל העולם יש נפגעים ובמקרים רבים מנסים להילחם במונופולים האלו, אבל כאמור זה לא פשוט. הפוליטיקאים די חוששים מהתעסקות עם הגופים האלו. עם זאת, משהו זז בעולם. זה התחיל בהבנה שאי אפשר להקל על המיסוי של הגופים האלו. לא מספיק שהם גוזלים את ההכנסות של גופים ואתרים מקומיים, הם גם יזכו להטבות מס? אז זה מתחיל לאט לאט להשתנות בעולם, ובמקביל גופי התקשורת מתאגדים למאבק מול גוגל ופייסבוק. באוסטרליה זה הצליח. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

המשמעות היא שבקרוב תראו את זה במדינות נוספות בעולם. זה יילך וייגבר ולפוליטקאים לא תהיה ברירה אלא להילחם בענקיות הטכנולוגיה. זה לא יהיה מהיר, אבל אוסטרליה סימנה את הדרך - ענקיות הטכנולוגיה הולכות להיחלש. העולם לא יכול לסבול את הכוח הרב והמוגזם שלהן. האמת שזה האיום הגדול על הפעילות שלהן - החזרת משאבים שנלקחו מהציבור (כמו תכנים בחינם) ותשלום על משאבים אלו, יקטינו את הרווח והרווחיות של הענקיות. לא תהיה להם ברירה, כדי לחיות לצד המדינות ולצד גופי התקשורת, הם צרייכם לתת נתח מהרווחים. ועדיין - מדובר על גופים רווחים וצומחים. גופים שגם אם ייפגעו, זו לא יהיה מכה חזקה מדי.  אתם תמשיכו לראות את החברות האלו צומחות ומרוויחות. אולי קצב הצמיחה יירד. אבל המגמה ברורה - העולם שלנו הופך ליותר ויותר דיגיטלי. 

הפרלמנט האוסטרלי העביר את חוק "גוגל (GOOG) ופייסבוק (FB)" שמחייב את ענקיות האינטרנט להגיע להסכמי תשלומים מול מוציאים לאור של חדשות בעבור שימוש בתוכן שלהן. החוק, שהעלה את חמתן וחששן של ענקיות הטק, ריכז את עיני הרגולטורים בעולם ותעשיית החדשות העולמית, בעיקר כדי לראות מה יעשו גוגל ופייסבוק.

החוק קובע כי אם ענקיות הטק והמוציאים לאור לא יגיעו להסכם ביניהם בעבור התוכן המשולם, מגשר מוסמך מטעם הממשלה האוסטרלית יקבע את הסכום. "החוק החדש יבטיח שמוציאים לאור יזכו להחזר הוגן עבור התוכן שלהן ויסייע לאינטרס הציבורי לשמר עיתונות חופשית באוסטרליה", מסרו שר התקשורת האוסטרלי, פול פלטשר ושר האוצר ג'וש פרידנברג בהודעה משותפת.

"אנחנו מרוצים לראות התקדמות גם על ידי גוגל ולאחרונה גם על ידי פייסבוק בהגעה להסכמים מסחריים עם הוצאות לאור עיתונאיות אוסטרליות", הוסיפו.

פייסבוק היא המפסידה הגדולה מכל הפרשה
כזכור, החוק החדש פגע בגוגל ופייסבוק במקום מאוד כואב. גוגל בהתחלה הודיעה כי היא שוקלת לסגור את הגישה לשירותיה באוסטרליה, כשהפלטפורמה שולטת על 95% מתעבורת הרשת במדינה בעלת ה-25 מיליון תושבים. אבל גוגל חזרה בה מהר מאוד מהאיום והגיעה להסכמים עם 2 מוציאים לאור גדולים, בהם ניוזקורפ של רופרט מרדוק.

מי שיצאה המפסידה הגדולה מכל הפרשה היא פייסבוק. בשבוע שעבר, כצעד המודיע כי "כלו כל הקיצין" הרשת החברתית הגדולה בעולם חסמה גישה לכל אתרי החדשות, כולל גישה לדפים של שירותים ממשלתיים ופוליטיקאים. הצעד זכה לקיטונות של ביקורת ברחבי העולם, שהוביל את פייסבוק לחזור בה מהר מאוד מהמהלך – שפגע בשמה הטוב של החברה; כמו לא מעט פרשות אחרות שבהן היא מעורבת לאחרונה.

בין היתר, מייסד פייסבוק, מארק צוקרברג נלחם במלחמה מאוד מתוקשרת מול אפל של טים קוק, לאחר שהאחרונה שינתה את אפשרויות המעקב שהיא מעניקה לפייסבוק והעבירה את הכוח למשתמשים. פייסבוק, שהמודל העסקי שלה בנוי על מיקרו-טרגוט – כלומר מעקב מסיבי ושיטתי אחר המשתמשים – כדי להתאים להם פרסומות מתאימות, ראתה בזה, בצדק, כמכה מתחת לחגורה. משם מגיע הכסף הגדול של FB ומשתמשי אפל הם חלק לא מבוטל ממשתמשים אלה והם, פשוטו כמשמעו, יכולים לחסום את הגישה של FB למידע שלהם.

בנוסף, FB נמצאת תחת מתקפה גם בארה"ב, בשל חלקה בתקיפת בניין הקפיטול בחודש שעבר, כשמיני ארגונים של עוצמה לבנה ועוד כמה ארגונים משיחיים, התאגדו שם, בין היתר, ותכננו את תכנוניהם. היא גם חטפה על כך שחסמה חשבונות של אנשים הקשורים לתקיפה, כולל של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ.

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    חייבים לקצץ להם את הכנפיים
    שחף 26/02/2021 22:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    החברות האלה כבר בולעות ארצות, הם מדינה קטנה גלובלית ללא שטח, שמפוזר בכל העולם, והשליטה שלהם רק מתעצמת, תמיד כדאי לעצור חברות שהן עוד קטנות יחסית ונשלטות. עוד 10 שני הם יבלעו את ארה"ב ואירופה, סין תהיה כפופה לחברות אחרות. מסוכן ביותר
    סגור
  • 5.
    גם האתר הזה עוסק בהשפעה על התודעה
    סמי 26/02/2021 17:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אתר זה ודומים לו הם שופר של בעלי ההון שמשלמים המון כסף על פרסומות
    סגור
  • אין להשוות
    שחף 26/02/2021 22:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לביזפורטל יש מתחרות, יש שוק אלטרנטיבי, לפייסבוק עם היקף התעבורה והמנויים, אין מתחרים, הם בלעדיים.
    סגור
  • 4.
    ופייסבוק תתכווץ
    מי יתן 26/02/2021 07:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ותיעלם מהעולם
    סגור
  • 3.
    לסגור לאלתר את המונופולים המיותרים
    רק מזומן 26/02/2021 00:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    גונבים מידע מפרסמים מידע ללא רשות חומסים כל פרטיות.הציבור המטומטם ממשיך ןתת להם מידע ותמונות חינם
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    בדיוק הפוך
    זו הסדרה חוקית ולא יקרה שלהן כמונופולים שמביאים טר 25/02/2021 13:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זו הסדרה חוקית ולא יקרה שלהן כמונופולים שמביאים טראפיק לאתרים( בלעדיהם לאתרי חדשות אין טראפיק)
    סגור
  • 1.
    אין שום סיבה לקיום החברות במתכונת נוכחית. (ל"ת)
    GOOGL 25/02/2021 12:56
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות