המלכוד של הפד - איך מתמרנים בין אינפלציה והצורך "לשמור על השוק"
הדבר הכי מדהים בעליית התשואות של האג"ח הארוכות בארה"ב זה איך הבנק המרכזי הצליח להכניס את עצמו למלכוד שבו כל החלטה שהוא יקבל תפתיע את השוק. עכשיו, הוא צריך למצוא את הדרך לפרוץ את המלכוד, בלי להפיל את שוק ההון, ובלי לאפשר לאינפלציה לעלות מעבר ל-3%-4%.
יש בזה משהו אירוני, כי במידה רבה, המלכוד הזה הוא תוצאה של הצלחה גדולה של הבנק המרכזי בעיצוב הציפיות של הציבור. מאז שנות ה-1990, נגידים של בנקים מרכזיים מרבים להתראיין, ומקפידים להסביר לפני כל הודעת ריבית מה הסיבות להחלטה שלהם, מה הציפיות שלהם לגבי התקופה הקרובה, ומה התוכניות שלהם. הם לא עושים את זה בגלל שהם רוצים למצוא חן בעיני מישהו. הם עושים את זה בגלל שהתפקיד שלהם הוא לייצב את השווי של הכסף, וכדי לייצב את השווי של הכסף, הם צריכים שהשוק ידע לצפות את המהלכים שלהם. הפתעות, מאמינים בבנקים מרכזיים, הם גורם מרכזי לזעזועים בשווי של המטבע, ולכן הם עושים הכל כדי שהשוק לא יופתע. השיחות עם כלכלנים נועדו לתת להם רמז, אפילו יותר מרמז מה הולך להיות קדימה.
אבל בשנים האחרונות נוצרה להם בעיה. המשקיעים התחילו להאמין שחלק מהתפקיד של הפד זה לייצב גם את שוק ההון. בשנים האחרונות, בכל פעם שהיו נפילות גדולות יחסית בשוק המניות, הפד פעל כדי לעצור את הנפילות. בדרך כלל, הפעולות שלו היו מספיק חזקות בשביל שהשוק יחזור לעלות.
אז עכשיו, הפד מוצא את עצמו בסיטואציה שבה אם הוא לא יפעל כדי לייצב את שוק המניות, הוא יפתיע את המשקיעים. המשקיעים בשוק מצפים לעזרה ממנו. והפתעות זה רע, ולכן הוא לא יכול לעשות את זה. הוא אמור על סמך הציפיות ממנו להתערב בדרך מסוימת.
מצד שני, הבנק המרכזי גם הדפיס כמויות אדירות של כסף, וההדפסה הזאת מאפשרת לממשל לשפוך כסף לשוק. אבל כשהממשל שופך כמויות של כסף לשוק בדיוק כשהכלכלה מתחילה להתאושש, יש חשש שתיווצר אינפלציה. המנגנון שאמור למנוע את האינפלציה זה עלייה בתשואות האג"חים. העלייה הזאת נובעת משתי סיבות. הראשונה, זה בדיוק החשש שתיווצר אינפלציה. כאשר יש חשש לאינפלציה, המשמעות שהמשקיעים מצפים לקבל תשואה גבוה יותר על אגרות
השנייה, זה שבזמנים של צמיחה התשואה על השקעה עולה, והמשקיעים רוצים לקחת חלק מהתשואה הזאת לעצמם. מכיוון שהמטרה המרכזית של הבנק היא למנוע אינפלציה, הבנק צריך לאפשר לתהליך הזה לקרות. אם הוא לא יאפשר את זה, הוא יפתיע את המשקיעים. והפתעות כאמור זה רע.
אבל אם הבנק יאפשר לתהליך הזה לקרות, אז הוא יפריע לצמיחה בשוק ההון, כי עלייה בריבית זה בדיוק מה ששוק ההון לא יכול לסבול כרגע. כל עוד הריבית היא אפסית, אפשר להסביר כל מכפיל, ולכן גם מכפיל רווח של למעלה מ- 1000 לטסלה יכול להיות ריאלי. אבל בעולם שבו הריבית עולה, פשוט אי אפשר להסביר מכפילי רווח כאלה, והשוק יצטרך להתכנס לרמות מחירים נמוכות יותר.
אבל הבנק לא יכול לאפשר לשוק ההון לרדת, כי אז הוא יפתיע את המשקיעים...
אז עכשיו הבנק המרכזי עסוק באיך הוא גם מרגיע את המשקיעים בשוק ההון, וגם נראה כאילו הוא פועל לייצוב האינפלציה. לדעתי, הפשרה שהוא יגיע אליה כרגע זה שהוא לא יצמצם את הזרמת הכסף, תוך שהוא לוקח סיכון שהאינפלציה תעלה קצת. אבל אם הוא יעשה את זה, בעוד לא הרבה זמן הוא שוב ימצא את עצמו באותו מלכוד. השאלה היא, מה הוא יעשה אז.
ד"ר אביחי שניר
האקדמית נתניה ואוניברסיטת בר-אילן
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.קודם ניפחו בועה ועכשיו מחפשים איך לשחרר לאטחשבון קשה 11/03/2021 11:18הגב לתגובה זו5 0זה כמו כשהבטן נפוחה מנאד ליד אנשים ומנסים בכוח לעצור או לשלוט על הלחץ. בסוף זה מתפוצץ ובצורה הכי רעה.סגור
-
שכחתלהוסיף 12/03/2021 09:58הגב לתגובה זו1 0הבטן נפוחה מקלקול קיבה של משהו שבחרת לאכול בידיעה שיוביל לנפיחות, והכל כשמלכתחילה לא היית באמת רעב ושלצד האוכל המקולקל היה שפע של בחירה מאוכל תקין.סגור