החוב של חברות אמריקאיות שובר שיאים; אז פלא ששוק האג"ח עצבני?
עבור אנשי הפיננסים, לריבית נמוכה יש משמעות אחת: הכסף הופך לזול. לא הכסף שאתו הולכים לסופר, אלא הכסף שלווים או מגייסים. בשנה שעברה בחודש מאי ראינו חברות בעולם נכנסות לאטרף של איגוח, כלומר לקיחת חוב חדש. אחרי העצירה המוחלטת בשל המגפה, כולם החליטו, בצדק, להתכונן ליום הסגרירי שבעצם הגיע ולרפד את הכיסים. אבל זה לא היה החוב היחיד שהחברות גייסו. ההתמכרות לחוב היא כמו התמכרות לסוכר: תמיד צריך לתדלק עם מנה נוספת.
החובות האלה הולכים ותופחים. לפי נתונים שפרסם הפד, לתאגידים האמריקאים יש חוב מצטבר של 10.5 טריליון דולר. זה המון וזה מציב כמה שאלות: מה יקרה כשהריבית תחזור לעלות? וכמה מהחוב הזה הוא חוב בסיכון?
החוב הגדול והסיכון של חלק ממנו, הוא אחת הסיבות לשווקים עצבניים. התשואה לפדיון על האג"ח האמריקאי היא הבנצ'מארק לתעשיית האג"ח העולמי. כשהתשואות עולות, הן עולות לכולם. המשמעות: החוב הופך להיות מכביד יותר. תוסיפו לזה העלאה בריבית ותכניסו את אמריקה התאגידית לבור כלכלי, שהמשמעויות שלו לא תהיינה רק התרסקות מניה כזו או אחרת, אלא עלולה להגיע לחברות רבות וליצור כדור שלג, כמו גם פיטורים המוניים וסטגנציה כלכלית.
בואו ניקח דוגמה אחת. אפל (AAPL). לחברה שווי שוק של 2 טריליון דולר והיא החברה הציבורית כמעט הכי גדולה בשוויה בעולם, שנייה רק לארמקו (2222) הסעודית, כשנכון לדוחותיה האחרונים היו לה 196 מיליארד דולר במזומן ו-112 מיליארד דולר חובות במצטבר. אז נכון, החברה הכניסה ברבעון האחרון 110 מיליארד דולר בעקבות הצלחת האייפון החדש. טכנית אפל גם יכולה לכסות את כל החוב שלה ולהיות נטולת חוב. אבל חוב של מעל 100 מיליארד דולר לחברה כלכלית, באופן כללי, הוא לא דבר טוב לכשעצמו.
אבל צריך לזכור שלא סתם אפל היא אפל. אין עוד הרבה חברות כמוה בשוק, גם חדשניות וגם מובילות. יש את ענקיות הטק ששולטות כל אחת בתחומה, הן ישרדו. השאלה כמה חברות תלויות בריבית ובתשואות האג"ח, כמו שחולה קורונה קשה זקוק לסיוע נשימתי. השאלה היא כמה חולים עסקיים כאלה יגיעו ל"טיפול נמרץ" ביחד? השוק יתמודד עם טפטוף קל, לא עם מבול.
החוב האמריקאי מקרין לשוק ההון הישראלי
זה גם שם באור חדש לחלוטין את החברות האמריקאיות שמגייסות כאן אג"ח. השאלה ששאלנו כאן מספר פעמים ולא באמת זכינו לתשובה היא איך זה שחברות שלא מצליחות לגייס במגרש הביתי שלהן מגיעות לכאן ומקבלות מיליארדים? אז הרגולטור מתעורר, אבל חלק מהסוסים כבר ברחו מהאורווה.
בשבוע שעבר לאחר המלצת רשות ני"ע, מידרוג נתנה הערת ענף לכל גיוסי האג"ח שאינן קשורות לשוק הישראלי. חברת הדירוג בעצם הזהירה את המוסדיים שלמהלך הזה משמעות גדולה. למה בעצם? כי החברות האלו "חיות" מגיוסים.
היכולת שלהן להמשיך לפעול תלויה במספר גורמים, כמו כל עסק - יכולת להניב מזומנים, גיוסים מבעלי המניות ויכולת למחזר את החוב. למעט בודדות, כולן תלויות במיחזור חוב, ואם הדירוגים יעלמו והמשמעות שקרנות הנאמנות וקופות הגמל כבר לא יוכלו להשקיע באגרות חוב אלו כפי שהשקיעו בעבר, המחיר ימשיך לרדת, התשואה תעלה. בתשואה מסוימת כבר אי אפשר לגייס חוב, וזה החשש, כשבהגדרה, יש גופים שלא רוכשים אגרות חוב ללא דירוג.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.זהב סילבר ליתיום מכוניות סיניותרק מזומן 16/03/2021 15:52הגב לתגובה זו0 0הכל בועות אויר חם שהופך להיות לוהט.סגור
-
3.מה שהכי מפחיד זה הטיפשים שמחליקים את הכסף שלנו מבלי לבדפז 15/03/2021 06:33הגב לתגובה זו1 0וק יכולת פירעון.והעיקר לקבל בונוס שמן.ואחריי המבול.ודוגמאות לא חסרסגור
-
2.ארהב בדרך להתפרקות ולמלחמת אזרחיםדוד 15/03/2021 06:06הגב לתגובה זו1 2הכלכלה הפייק שנוצרה כדי שהמונופולים והמקורבים יהנו ויתעשרו על חשבון האמריקאי הקטן ובעיר במדינות הלא תעשייתיות. כל זה מביא את הבנק המרכזי לחוסר אונים ובלי אפשרות מעשית להעלות את הריבית לרמה סבירה. כך מדפיסים עוד ועוד כספים ומרגילים את הציבור לקבל יש מאין. בזמן שהסינים עושים את הדבר הנכון כדי להשתלט על הכלכלה העולמית . זאת בנוסך לבעיות החברתיות והשסעים העמוקים בתוך חברת המהגרים שכל אחד מהם טוען להעלות על אמריקה ... ביודעם שהם בעצמם גנבו את אמריקה מהילידים האמיתיים ובחלקה גם ממכסיקו...סגור
-
1.מפחידפיטר 14/03/2021 22:25הגב לתגובה זו3 2ממש אבלסגור
-
מה זה אומר בפועל מבחינת החזקת מניות? (ל"ת)דני 15/03/2021 01:51הגב לתגובה זו0 0סגור