ארדואן פיטר את הנגיד, איסטנבול נופלת ב-9%

גם הלירה הטורקית צונחת לאחר שאמש כבר הגיעה ללמעלה מ-8 לירות לדולר וחזרה לרמה של נובמבר עת מונה הנגיד אגבאל המפוטר, שהעלה ריביות כדי להילחם באינפלציה
 | 
telegram
(4)

אם נאמין ללמ"ס הטורקי, אז התמ"ג במדינה צמח ב-2020 ב-1.8%. אבל איזו שנה זו הייתה. הלירה התרסקה יחד עם התדלדלות רזרבות המט"ח במדינה. לאור התדרדרות יחסיה של טורקיה עם בעלות בריתה במערב, היחידה שהצליחה להציל את הכלכלה הטורקית הייתה קטאר, שהזרימה מיליארדים לטורקים בתמורה להגנה נגד סעודיה

אם לא הספיקה ההתלהטות בים התיכון מול יוון והאיחוד האירופי הנוגע לזכויות לחפש ולשאוב גז, אז אובדן אמון מצד המשקיעים הבינ"ל ואינפלציה שדהרה על 15%, הובילו את נשיא טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן, בחודש נובמבר לפטר את שר האוצר ואת הנגיד.
 
לאיוש התפקיד האחרון, הביא את נאשי אגבאל,
שבתמורה העלה בחדות את הריבית כדי להילחם בדהירת המחירים וירידת כוח הקנייה של הלירה הטורקית. המינוי של אגבאל התקבל בתשואות יחסיות מצד העולם והאמון במערכת המוניטרית נראה שהחל להיבנות מחדש.

תחתיו, הלירה החלה בתהליך התאוששות ארוך וגם מדד איסטנבול 100, עלה מ-1,112 נקודות בתחילת נובמבר ל-1,447.7 נקודות בסוף דצמבר. או 30% בחודשיים. רק בשבוע שעבר אגבאל העלה את הריבית ב-2% נוספים.
 
אבל בסופ"ש ארדואן הודיע על פיטוריו של אגבאל –
הנגיד השלישי בפחות משנתיים – מה שהימם את המשקיעים הטורקיים וגם את הבינ"ל. במקומו ארדואן מינה את פרופ' סהפ קווצ'יאולו שנטנחה לבנקאות והיה בעברו בפרלמנט הטורקי במפלגתו של ארואן, מפלגת הצדק והפיתוח. הוא ידוע כמתנגד להעלאת הריבית, ומינויו מסמן למשקיעים שכנראה ארדואן ינסה לעשות מניפולציה של המטבע.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בתגובה לדיווח, איסטנבול 100 התרסק בעד 14% במתחילת המסחר ולאחר מכן "התאזן" על ירידה של למעלה מ-9%. הלירה הטורקית, שכבר הגיעה לפנות בוקר לרמה של 8.4 לירות לדולר, ירדה לקצת פחות מ-7.9 לירות לדולר. רק כדי להבין את הנדנדה, אתמול ב-23 בלילה, הלירה נסחרה על 7.2 לירות לדולר. 

"לרשויות במדינה יש 2 אפשרויות", כתב האסטרטג פר האמארלנד מ-SEB במכתב למשקיעים. "או להודיע על שימוש בריביות לייצב את השווקים, או להשית אמצעי שליטה מוניטריים. בהינתן הגישה האוטוריטרית הגוברת של ארדואן , שליטה מוניטרית נראית הכי הגיונית כרגע", הוסיף.

שליטה מוניטרית (Capital control) משמעותה שהממשלה תשית מסים על טרנסאקציות פיננסיות, הגבלות ואמצעי שליטה בזרימה של הון, מהמדינה ואליה. זאת בניסיון למנוע אובדן של הון. האמצעים יכולים לכלול מסים, מכסים, חקיקה, הגבלת נפח ועוד אמצעים, שיכולים להשפיע על תשואות של אג"ח, על מחירי ושערוכי מניות וסחר במט"ח.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    ארדואן רוצה להיות אירופאי, אך מתנהג כמו מדינת עולם שלישי באפריקה
    משקיע 22/03/2021 17:27
    הגב לתגובה זו
    1 0
    האזרחים בני ערובה אצל השליט היהיר, החזיר את העם 200 שנה אחורה מבחינת הדת, ועכשיו גם הכלכלה תלך אחורה לימי הביניים
    סגור
  • 3.
    מסכנים הטורקים. הכלכלה בדרך להתרסקות (ל"ת)
    דודו 22/03/2021 13:59
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 2.
    מיסים זה לא כלי מוניטארי
    כלכלן 22/03/2021 12:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כדאי שתעשו שיעורי בית לפני שמפרסמים שטויות
    סגור
  • 1.
    שהסולטן ימנה את עצמו לנגיד
    המשקיע הוותיק 22/03/2021 12:49
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הרי הוא מבין הכי טוב מכולם , והדובדבן שבקצפת.... שאולי הוא יפטר את עצמו , ואז ניפתר ממנו אחת ולתמיד :)
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות