ה-FedCoin, טכנולוגיה משבשת שמפחידה את הבנקים
לאחר ששרת האוצר הנכנסת, ג׳נט יילן, הזהירה את המשקיעים והציבור מפני הסכנות שיש בביטקוין, והפתיעה כאשר דיווחה על התעניינותה של ארה״ב בהנפקת דולר דיגיטלי ממשלתי- מגיע תורו של הפדרל ריזרב להביע את דעתו. ״הם מאד תנודתיים ולכן הם לא נכסים שימושיים כמשמרי ערך . כמו כן הם לא מגובים בשום דבר ולכן הם יותר נכס ספקולטיבי שנועד להחליף את הזהב ולא את הדולר״, אמר יו״ר הפד ג׳רום פאואל. עוד הוסיף פאואל, כי בשנים האחרונות הפד עובד על מערכת תשלומים דיגיטלית משלו, אשר צפויה להיחשף בשנתיים הקרובות- תעשיית השירותים הפיננסים בחרדה.
בנקים, חברות כרטיסי אשראי ומעבדי תשלומים דיגיטליים למיניהם, מתבוננים בעצבנות אל עבר הטכנולוגיה שעתידה לשבש את פעילותם העיקרית- אלטרנטיבה אלקטרונית לשטרות נייר, במילים אחרות ״דולר דיגטלי״ או ״FedCoin״. מטבע דיגיטלי ממשלתי יכול לשנות בצורה מהותית את האופן שבו הציבור משתמש בכסף, וכיוצא בזה לפגוע ברווחיות החברות הפיננסיות. אלו מנסים לשדל את הפד והקונגרס למנוע את המהלך או להבטיח שרווחיהם לא יקוצצו.
הבנקים למשל, מתנגדים בתקוף ופנו לקונגרס מספר פעמים בטענה כי אין לו צורך בעולם הפיננסי המתקדם. מנגד חברות אשראי כמו ויזה (סימול:V) או מאסטרקארד (סימול:MC) מנסות לעבוד יחד עם הבנקים המרכזיים בשביל לוודא שמערכות התשלומים שלהן, הן אלו שישרתו את המטבע החדש. עם זאת, פקידים בכירים ומחוקקים עדיין לא אישרו את השימוש במטבע הדיגיטלי- זה יכול לקחת שנים רבות, שכן עדיין לא הוחלט כיצד המטבע העתידני יתקשר עם רשת התשלומים הקיימת. ובכל זאת, נראה שארה״ב ומדינות נוספות צועדות אל עבר הדיגיטציה, מספיק בשביל לגרום למנהלים בענף הפיננסים לרעוד.
מיו״ר הפד למרגיע הלאומי. מאז שהחלה הקורונה, פאואל ״נטש״ את הכלכלה והחשבונאות ומתמקד יותר בלנסות להרגיע את הרוחות. ״יהיה צורך לשלב את המטבעות הדיגיטליים במערכות התשלומים הקיימות לצד מזומנים וצורות כסף אחרות״ אמר הערב פאואל, והוסיף כי הפד לא ימשיך בפיתוח המטבע ללא תמיכה חקיקתית מהקונגרס. עם זאת, פאואל הוסיף כי הקורונה הדגישה את החשיבות בפיתוח מערכות תשלומים חדשות וטובות יותר, שנועדו לספק נגישות למערכת הבנקאית עבור הציבור האמריקאי כולו.
בכירים בפד, בשיתוף עם אוניברסיטת MIT, החלו לעבוד על אב טיפוס למטבע הדיגיטלי, ועל פי הערכות הם מתכננים לחשוף שתי פלטפורמות כבר ביולי הקרוב, כאשר המחקר הסופי צפוי להסתיים בעוד כשנתיים. הסנאטור הדמוקרטי, והיו״ר החדש של ועדת הבנקאות בסנאט, קורא לפדרל ריזרב ליצור במהירות חשבונות דיגיטליים עבור אמריקאים רבים שאין גישה למערכת הפיננסית ״ונאלצים להתמודד עם מלויים שגובים עמלות ושיעורי ריבית גבוהים יותר ויותר״. עוד הוסיף במכתבו, כי התחזקות חברות ענק כמו פייסבוק (סימול:FB) והתוכנית שלהן ליצור מטבע דיגיטלי, עלולות לאיים על כוחו של הדולר.
התוכנית של היו״ר הנכנס עשויה לאיים על פיקדונות הציבור, ובכך להגביל את מתן ההלוואות והמשכנתאות. הלוביסטים מצד הבנקים הגיבו ״המטבע הדיגיטלי הוא פתרון יקר עבור בעיה שלא קיימת״. כיום הפקדת צ׳קים או העברת כסף יכולים לקחת מספר ימים, זאת ועוד, שלרבים אין גישה למערכת הבנקאית הקפיטליסטית בארה״ב, ולכן נאלצים לשלם עמלות גבוהות על השימוש במזומן. המטבע הדיגיטלי צפוי לאפשר לבצע עסקאות בקלות, ללא מעורבות של מתווכים ועמלותיהם, וכן להקטין את השימוש בחשבונות בנק ופיקדונות.
בנוגע לביטקוין וחבריו, הדעות על כך חלוקות. יש הטוענים כי השימוש במטבע דיגיטלי יכול להגביר את הנגישות והשימוש במטבעות קריפטוגרפיים מסוגים שונים. יחד עם זאת, המטבע הדיגיטלי ישמש למעקב אחר ההוצאות וההכנסות של האזרחים, ובכך להשמיד את האנונימיות החלקית שהינה הסמל של ״הביטקוין״. כמו כן, הנפקת מטבע דיגיטלי עצמאי תחייב רגולציה על יתר המטבעות, שכן הן יהיו תחת הוראות הבנק המרכזי כמטבע לכל דבר- המילה השנואה על ביטקוין היא ללא ספק רגולציה.
מטבע דיגיטלי של בנקים מרכזיים (מדב״מ), מה זה?
אל תמהרו להוציא כספים ולחפש השקעה ספקולטיבית במטבעות ממשלתיים, הביטקוין הוא בדיוק הפוך, מערכת פיננסית נפרדת שלא נשלטת בידי בנקים מרכזיים וממשלות. המדב״מ צפוי למלא תפקיד חשוב בכלכלה המודרנית, אך בניגוד למטבעות הקריפטוגרפים הוא לא צפוי להסתמך על קוד פתוח, אלא להיות מונפק ע״י הבנק המרכזי בחלופה לשטרות נייר. עם זאת, המטבע הדיגיטלי צפוי להיעזר בטכנולוגיות רישום מבוזרות כמו הבלוקצ׳יין.
המדב״מ צפוי להיות מעין ״תוכנה״ שתנוהל ע״י הבנק המרכזי, ובה תשתמש המערכת הפיננסית והציבור כולו. גם ככה מרבית הכסף הוא דיגיטלי, ולכן הלקוח בקצה לא ירגיש שינוי מהותי, אלא מגוון רחב יותר של אמצעי תשלום בדומה לביט ופפר. מה שכן, המטבע הדיגיטלי יאפשר לבנק המרכזי שליטה טובה יותר בכסף, ובכך לקיים את המדיניות המוניטרית בצורה יעילה יותר, לצד כניסה של בנקאות טכנולוגית ותחרות בענף הפיננסי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.זה עדיין מטבע מודפס עם אינפלציה קבועהאיתמר 24/03/2021 06:44הגב לתגובה זו0 0הביטקוין רק יתחזק מכך - כי כולם ייחשפו למטבעות דיגיטליים, ויבינו שהשקעה בביטקוין מגדילה את ערך ההחזקות, ולא מקטינה (כמו בהחזקת דולר כזה או אחר) - כי הביטקוין הוא מטבע דיפלציוני...סגור
-
5.מריח כמו מפולת כלכלית עולמית לצורך הכנסת מטבעות וירטואל (ל"ת)מטבע 23/03/2021 19:43הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.כל כך הרבה שאלות..יויו 23/03/2021 09:11הגב לתגובה זו1 1האם הפד יכריח את האזרחים להפקיד את כספו בבנק? ואם לא איך הבנקים לא ייקרסו ברגע? איך אפשר לסמוך על המדינה בקטע של אבטחת מידע? המגזר הציבורי הרי ידוע בחובבנות שלו בכל הקשור לתחום והס מלהזכיר את האתר של אובמהקייר שעלה מליארדים וכלל לא תפקד. ולסיום - האם הכוונה הסופית היא לאסור פעילות כלכלית במזומן?סגור
-
3.אפשר לחשוב שהיום הדולר לא דיגיטליאחד 23/03/2021 07:11הגב לתגובה זו4 0מה שחשוב בביטקוין שהוא מבוזר, לא ניתן להדפיס ממנו, ואינו נשלט על ידי בנק מרכזי. בנוסף הוא נוח לאחזקה ומיידיסגור
-
2.הביטקוין ושאר הקריפטו ימחקו. (ל"ת)שלומי 23/03/2021 05:54הגב לתגובה זו2 3סגור
- טען עוד
-
חחחחח... הפוך גוטה, הפוך!!! (ל"ת)גיל יוטינה 23/03/2021 10:40הגב לתגובה זו3 0סגור
-
1.המטבעות הדיגיטלים לא מגובים הוא אומראחד שחושב שהוא מבין 22/03/2021 22:38הגב לתגובה זו3 0כאילו הדולרים שמדפיסים מגובים במשהוסגור
-
הדולר מגובה על ידי ממשלת ארה"בהד 23/03/2021 20:35הגב לתגובה זו0 0וכל השירותים שכלכלת ארה"ב מעניקה תמורתו. אתה לא יכול לשלם ארנונה ומיסים בביטקוין. רק בדולר.סגור