האם יש למניית ביונטק עוד אפסייד חוץ מהחיסון לקורונה?
לא מעט מילים נשפכו על תעשיית החיסונים נגד הקורונה. כל ענקיות הפארמה העולמיות משתתפות במירוץ שבעצם עוד לא נגמר, בשל הופעתם של כמה מוטציות חדשות. כל העולם שם. חברות מארה"ב, מסין, מרוסיה והאיחוד האירופי. יש במירוץ הזה כמה שמות בולטים שמכירים כמעט בכל בית, בהם ג'ונסון אנד ג'ונסון (JNJ), אסטרה זנקה (AZN), גלקסו סמית קליין (GSK) ועוד. אז פרט למודרנה (MRNA), בין כלל הענקים, בולטת ביונטק (BNTX) הגרמנית.
לא בכדי. בהתבסס על הטכנולוגיה של החברה הגרמנית הקטנה, יחד עם פייזר (PFE), החברות הצליחו לא רק להגיע ראשונים לקו היעד של אישור רגולטורי של מנהל המזון והתרופות (FDA) האמריקאי, החיסון יעיל נגד מרבית הוורייאנטים של הקורונה ובאחוזים מרשימים של למעלה מ-90%. זה לבדו הישג טכנולוגי ורפואי ראשון מן המעלה.
עד להתפרצות ושיתוף הפעולה המוצלח, בינוטק הייתה סטארט-אפ קטן מתחום הביוטכנולוגיה למציאת טיפול יעיל לסרטן. אבל נראה שבשילוב של קצת מזל והרבה עבודה, כל הכוכבים התיישרו לביונטק. היא הונפקה בנאסד"ק באוקטובר 2019, רק 3 חודשים לפני ההתפרצות הרשמית בעולם, כשנגיף הקורונה רק החל לדגור במחוז ווהאן שבסין. אי אז, החלה להיסחר לפי 13.8 דולר למניה. נכון לסגירה של יום שישי האחרון היא כבר נסחרת לפי מחיר של כמעט 114 דולר למניה, שמהווים אפסייד של 725% והגעה לשווי שוק מטורף של 27.5 מיליארד דולר.
בינתיים, בשבועות האחרונים פייזר הודיעה, כי תתחרה בביונטק ותתחיל לייצר חיסונים וטיפולים מבוססי mRNA – הטכנולוגיה פורצת הדרך שאפשרה את החיסון לקורונה – באופן עצמאי. אבל לא כל כך צריך לדאוג לביונטק. החברה עשתה כל כך הרבה כסף מהחיסון, שהיא הקימה לעצמה מרכז מחקר חדש. רק השנה היא צפויה לגרוף 11 מיליארד דולר על ה-1.4 מיליארד חיסונים שהחברות מכרו, כשהן מסוגלות לייצר עוד 1.1 מיליארד חיסונים במקרה הצורך.
אבל לפני כל הקורונה, ביונטק הייתה חברה שמתעסקת בטיפול בסרטן ושם ייקח עוד לא מעט זמן עד שהטיפולים שלה יבשילו, כשאין לה אף טיפול אחר שעבר את שלב 2 בניסויים הקליניים. כלומר יש לה עוד שנים עד שכסף ממקורות נוספים יוזרם לחברה.
פרופ' אוגור סאהין הגרמני, מי שהקים את ביונטק, הפך למיליארדר בשנה האחרונה, אבל הוא עדיין לא מכר אפילו מניה אחת לרפואה – ככה זה כשהכול עדיין על הנייר. "אני חוקר סרטן", אמר סאהין בראיון לבארונס. "לא פתחתי את החברה כדי להפוך למיליארדר, אלא רק כדי להביא את הרעיונות והטיפולים שלנו לחולים.
"אנחנו מוכנים ומזומנים להוציא את הכסף שהרווחנו. כשיש סכומים כאלה, אפשר לפתור בעיות לטווח ארוך ולהביא כוח אדם מיומן ואיכותי ולהגדיל את ההזדמנויות העומדות בפנינו ואת המשאבים", הוסיף.
ב-SVB לירינק אומרים, כי החברה לא תייצר הכנסות חדשות עד 2025, כשמנגד המשקיעים השוריים על המניה אומרים כי האישור של הטכנולוגיה של החברה תזרז אישורים של טיפולים נוספים. אבל השאלה האמיתית היא כמה זמן יימשכו ההכנסות מהקורונה. לפי נתונים של פאקטסט, פייזר צפויה להרוויח השנה 15 מיליארד דולר, כשב-2023 הנתון הזה צפוי לרדת ל-1.1 מיליארד דולר.
אבל סאהין סבור שבשל הרצון למנוע התפשטויות מחדש, ייתכן והציבור ייאלץ להתחסן כל חצי שנה נגד קורונה, מה שכמובן יהווה לחברה שלו לא מעט אפסייד בשנים הקרובות. בכל מקרה השוק וההיסטוריה מלאים בסיפורים על הצלחות חד פעמיות, אבל סאהין אומר שהחברה שלא אינה כזו. "כשמסתכלים עלינו רואים שיש לנו טכנולוגיה פורצת דרך, שבעוד 5 נשים תהפוך לעסק עם כמה מוצרים על המדפים", אמר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה