מי זאת קורנינג שכבר קיימת 170 שנה ומדוע האנליסטים ממליצים עליה?
הנשיא ביידן הציג את תוכניתו לשיפוץ ושדרוג התשתיות של ארה"ב והוא מבקש מבתי הנבחרים אישור לתקציב של כ-2.2 טריליון דולרים. השקעה זו, לדברי הנשיא, תבסס את מעמדה של כלכלת ארה"ב ככלכלה החדשנית והחזקה ביותר בעולם most resilient, innovative economy in the world”)"). "זו תוכנית שנעשית אחת לדור בארה"ב, תוכנית ההשקעות הגדולה ביותר של הממשל מאז מלחמת העולם השנייה..", אמר הנשיא בנאומו בפיטסבורג והוא צודק, מאז ה-New-Deal של הנשיא רוזוולט, לפני כ-90 שנים, זנחה ארה"ב את ההשקעה בתשתיות. הסיבה העיקרית לכך קשורה לעובדה שהחלק הגדול, 75%, מהשקעות התשתית בארה"ב אמור להגיע מהמדינות השונות ולא מהממשל הפדרלי ולאלו סדר עדיפויות משלהן.
שדרוג תשתיות זה השקעות ענק שלרשויות אין תקציבים לכך והמשפט הישן, "כל עוד העסק עובד אל תנסה לשפץ" הוא שמוביל. אבל התשתיות בארה"ב ממש מתפוררות והתוכנית היא המינימום הנדרש רק בכדי לעצור המשך ההתדרדרות והפגיעה בצמיחה הכלכלית" ולכן, בדרך זו או אחרת הצעת הנשיא תאושר ובכתבת הניו יורק טיימס המצורפת תוכלו לראות את חלוקת הכספים לפי הסקטורים, בעיקר בתחומי התחבורה, האנרגיה, בשיפור איכות המים והובלתם, ברשתות החשמל, בסגירת הפער הדיגיטלי ברחבי ארה"ב ובהעלאת רמת העובד האמריקאי. כ-500 מיליארד יוקדשו "לשיפור מצב התעשייה האמריקאית בתחרות מול סין ומדינות אחרות..." ולצורך כך יוקצו כספים לתעשיות כמו האלקטרוניקה, עם דגש על המוליכים למחצה, האנרגיה החילופית, מרכזי מחקר ומעבדות ולתחום המניעה ברפואה.
הנשיא ביידן אינו הראשון שמנסה לשדרג את התשתיות, מאז הנשיא רייגן ניסו כל הנשיאים, במיוחד טראמפ לשדרג התשתיות ואיש מהם לא הצליח להזיז את העגלה הכבדה הזו וכיוון שהפעם נראה שתזוז אז אין ספק שהתוכנית, לצד ההשקעות שממילא מתבצעות בתשתיות הטכנולוגיה ע"י הסקטור הפרטי (ושלמעשה מקבלות גיבוי מהתוכנית) תחזק עוד יותר את כלכלת ארה"ב שכבר צומחת מהר מכפי שאפילו האופטימיים חזו. רק כדוגמה נציין שתשתיות G5 למשל כבר הבטיחו לעצמן מעל ל 1.4 טריליון דולרים ממקורות פרטיים והסכום ילך ויגדל ככול שתוכנית הנשיא תאושר.
וול סטריט כמובן אוהבת תוכניות כאלו וכמובן שגם כל "גורו של תשתיות" רואיין. בתוכנית הכלכלית הפופולארית של אתר פוקס, "השולחן העגול של בארונס" רואיין Harold Bowen מנכ"ל חברת ניהול הנכסים Bowen, Hanes מאטלנטה, חברה קטנה יחסית לתחום הניהול בארה"ב, אבל בעלת מוניטין גדול בארה"ב כיוון שהיא מנהלת, 45 שנים ברציפות, את קרן הפנסיה של השוטרים והכבאים של העיר טמפה בפלורידה (עיר אגב שמנוהלת בצורה מדהימה מהבחינה הכלכלית והחברתית). היא קרן הפנסיה היחידה בארה"ב שלא הייתה בגירעון מזה 45 שנים. החברה התחילה לנהל את קרן הפנסיה לפני 45 שנה, עם 12 מיליון דולרים והיום מגיע ערך התיק ל-2.7 מיליארד. מר Bowen, שלקח את הניהול מאביו לפני 20 שנה, "בנה" את מה שקרוי "מודל ההשקעה הנושאי-וורטיקלי של טמפה (Tampa's top-down thematic investment model) שהחלטות ההשקעה בו מתבססות על הפעילות המקרו כלכלית. יצא לנו בעבר לשמוע הרצאות שלו באטלנטה וכדאי שתקשיבו לראיון שנתן בסוף 2019 לבארי ריטהולץ, מייסד ומנהל חברת ניהול הנכסים Ritholtz Wealth Management, האיש שכתב, ב 2009, את הבסט-סלר, Bailout Nation, שאנחנו מאוד ממליצים לקרוא, על "החילוץ" ממשבר 2008.
- וול-סטריט ננעלה במגמה מעורבת; אלי לילי קפצה ב-14%, הרץ זינקה ב-43%
- וול סטריט נפלה - נובה קרסה; צפי לירידות מחר בת"א
Bowen, שקנה לעצמו שם כ"בוחר מניות" מצליח וכן כמומחה בכל הקשור למדיניות הממשל והבנק הפדרלי, הוזמן לשולחן העגול לדבר על ההשקעה בתשתיות וגם על בחירת מניה נכונה. לדעתו, השקעות לטווח ארוך בחברות מובילות הן עדיפות. לטענתו, "כתלמיד של באפט ומאנגר, עיתוי הכניסה להשקעה אינו המשתנה החשוב בבחירת המניה. מה שחשוב, לטווח הארוך, הוא הבנת הפעילות, הסקטור והנהלת החברה" ומשקיע שפועל כך יוכל ליהנות מתוכניות התשתיות. לדעתנו האיש צודק ומי שיקרא את הכתבה בניו יורק טיימס יוכל להתאים מניות לסקטורים המועדפים.
אחת ההצלחות הגדולות שלו הייתה ההשקעה בחברת קורנינג (סימול:GLW), החברה שמובילה את תעשיית הזכוכית מזה 170 שנים. GLW, כמו חברות תשתית מובילות סקטורים רבות אחרות (T, NOK, GE, VIE.PA, DE, X ואחרות) עברה, במהלך התקדמות מהפכת הטכנולוגיה, משבר התאמה קשה שבינו לבין משבר בועת 2000 כמעט חוסלה, אבל הצליחה לשקם עצמה בצורה מופלאה ולהפוך מחברה של זכוכית לחברה של טכנולוגיות מוטות זכוכית ונסביר בהמשך.
משקיעים, כמו אותו Bowen, שלמדו את החברה והבינו את התנהגות הסקטור בתוך המהפכה, הגיעו למסקנה שהידע שרכשה החברה בתחום הטיפול ועיבוד הזכוכית ישמש אותה עם ההתקדמות של מהפכת הטכנולוגיה. בנק ההשקעות Bowen ,Hanes החל לאסוף המנייה כבר ב-2002, כאשר המניה ירדה מ-120 דולר בקיץ 2000 לדולר אחד בסוף 2002 ("המחיר אז נקבע ע"י הפניקה ולא הביזנס", הסבירו לנו בחברה בזמנו). אבל את הפוזיציה הגדולה שלהם הם אספו בסוף 2008 ובמחיר של 8 דולרים. הם לא עשו זאת בגלל שהמניה ירדה אז מ-30 דולרים אלא בגלל שנודע להם שג'ובס בחר ב"זכוכית הגורילה" של קורנינג לצג האייפון החדש שעמד להפיץ ב-2008-9. "ללא קשר לקורנינג", הסביר לנו מר Bowen, "ביקרנו, בקיץ 2008, באפל והבנו שהחברה מוכנה ל"מהלך האייפון". לי היה ברור שאם הדבר הזה יוצא לשוק ועובד כפי שתיארו לנו באפל, ההצלחה תהיה עצומה. תוך כדי השיחה עלה נושא ה-Gorilla glass ומה שג'ובס כינה אז Specialty Glass ואפילו הקדיש כמה דקות לספר לנו על הפוטנציאל של שילוב בין כימיקלים לזכוכית. לאחר הפגישה נסעו כל האנליסטים הבייתה אבל אני נסעתי ישר לקורנינג, בניו יורק ונפגשתי שם עם היו"ר החדש דאז Wendell Weeks (שעדיין בתפקידו עד היום). לאחר הפגישה חזרתי לאטלנטה וקבלנו החלטה להיכנס חזק. ללא קשר ולמזלנו השוק אפילו עזר..".
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
קורנינג התחילה כמפעל לייצור ועבוד זכוכית ב-1851 כאשר ב-1877 פנתה אליהם אוניברסיטת קורנל בבקשה לנסות ולפתור ביחד בעיות איכות של אופטיקה בעדשות הזכוכית שהאוניברסיטה פיתחה. הצלחת הניסויים הובילה לשתי התפתחויות. הראשונה והחשובה מסחרית הייתה פניה של תומאס אדיסון שביקש מקורנינג לייצר עבורו נורת זכוכית עבור התאורה החשמלית שהמציא והשנייה הייתה החלטת החברה מאותו זמן להקדיש סכומים גבוהים מהמקובל למטרות פתוחים טכנולוגיים כך שקורנינג מוגדרת, במהלך 150 השנים האחרונות כחברת טכנולוגיה שעיסוקה בזכוכית וכימיקלים מיוחדים".
קורנינג, למעשה הייתה אחת מחברות התעשייה הראשונות שפתחו מעבדת מחקר טכנולוגית בתחילת המאה הקודמת. ב-1926 פתחה החברה מכונת ייצור בסרט נע לנורות חשמל (אז 2000 נורות בדקה) ומאז מובילה החברה בשורה אינסופית כמעט של חדשניות בתחום הזכוכית - מהזכוכית האופטית למשקפיים דרך מוליכים חשמליים מצופי זכוכית, זכוכית לטלוויזיה צבעונית, זכוכית הקרמיקה (שהפכה את החברה, ב-1957, ליצרנית כלי השולחן הגדולה בעולם) ועד לסיבים אופטיים (שהם הסיבה העיקרית לעליות המניה ל-120 דולר בתקופת הבועה וגם הסיבה העיקרית לירידתה לדולר ב-2002). אבל החברה, שרבים ב 2002-3, ניבאו שתגיע לכונס, הצליחה לשרוד וב- 2006 הגיע סטיב ג'ובס לביקור סודי בקורנינג כדי לפתור בעיה שעצרה את התקדמות האייפון המיוחל. "אפל זקוקה", אמר ג'ובס ל-Wendell Weeks, היו"ר החדש דאז של קורנינג, "לכיסוי זכוכיתי, קשה, שדוחה שריטות, שקוף לחלוטין ומעביר מגע, למכשיר שידמה לזה". ג'ובס הציג לו טלפון נוקיה גדול והוסיף, "ואנחנו זקוקים לזה בתוך 6 חודשים". Weeks ענה, "הגעת למקום הנכון והיחיד שמסוגל". זכוכיות מגע לתעשיית האלקטרוניקה הדיגיטלית הקפיצו את GLW מה שלמעשה הוביל את החברה, בשותפות עם סמסונג, להיות חברה המובילה גלובלית בתחום הזכוכית למטרות מיוחדות, ה-Specialty Glass, תחום אליו שאף גם ג'ובס להגיע.
מדובר, בגדול, בכיסוי זכוכית דקורטיבי שמשמש, בין השאר, לדלתות, חלונות (גם כחוסם שמש וגם כשומר על מיזוג האוויר) ומראות, לתעשיות הרכב והאלקטרוניקה ועוד ושהופך במהירות לחומר גלם דרוש בתחום השיפוץ והתשתיות. אנליסטים רבים מאמינים שתחום ה-Specialtyהופך למנוע צמיחה גדול בעשור הקרוב ובעיקר בגלל מעבר כספים להשקעות התשתית המתקרבות (לא רק של הממשל אלא גם תחומי הרכב, האלקטרוניקה, הציוד המעבדתי ואפילו הנדל"ן).
"תגלו את זכוכית הגורילה והדברים שיפותחו ממנה בכל פינה", כתב האקונומיסט עוד ב-2017 והוסיף, "אנחנו חשבנו שאחרי 4000 שנה האנושות מבינה הכל בקשר לייצור הזכוכית וצאצאיה" ומסתבר שזו רק ההתחלה,
ההשקעה בתשתיות ובתעשיית הזכוכית: המשקיע צריך להבין שתחום התשתיות מתפרש על פני עשרות סקטורים שונים. תשאלו משקיע אמריקאי איזה חברות מובילות בתשתיות והתשובה תהיה ענקית התשתיות הפרטית Bechtel או קטרפילר (סימול:CAT) שמובילות בתחום תשתיות הנדל"ן. בתחום תשתיות התקשורת ישנן סיסקו (סימול:CSCO) ודל (סימול:DEL). בתחום התעשייה, הנפט והגז נמצאת Fluor (סימול:FLR). בתשתיות עירוניות ומבני ציבור ישנה קבוצת Turner חברת בת של ענקית התשתיות הגרמניתHochtief (סימול:HOT.DE) וישנה פרקר-האניפין (סימול:PH), המאוד מעניינת, שמטפלת בטכנולוגיות פיקוח ומערכות של תשתיות בתחומים שונים בעיקר בתחומי התעשייה והחלל.
ישנם לפיכך סלים רבים בתחום התשתיות. ישנו הסל PAVE שמכיל מגוון של חברות תשתית בראשות DE, PH, ETN וישנו הסל NFRA שהמניות המובילות בו הן CNR, CMCSA, VZ ו T&AT וגם הסל IGF שאותו מובילות חברת תשתיות האנרגיה הקנדית ENB וAena SME (סימול: 0R4Y.IL) מספרד, צריך לבדוק ולבחור
GLW, בהיותה חברת הזכוכית הגדולה ביותר משויכת בוול סטריט דווקא לסלי הטכנולוגיה והדיווידנד ה"אריסטוקרטים" כמו ה-TDV שהונפק לפני כשנה וחצי. במונחים אקדמאים המניה יקרה מאוד, מכפיל היסטורי של כ-82 ומכפיל ל-2021 של כ-23. זה קורה בגלל שהמניה, עבור המשקיעים, מייצגת "טכנולוגיה חדשנית", לא זכוכית. אם תבדקו מי המתחרות תגלו שהן סוני, אפלייד מטריאלס ו- IBM. המניה חצתה את מחיר המטרה של הקונצנזוס ועדיין הקונצנזוס בהמלצת "קניה". קרנות וואנגארד ובלקרוק הן המחזיקות המובילות במניה. בהחלט מניה יותר ממעניינת להשקעה לטווח הארוך מעבר לכך לא נסתכן.
ומה מבשרת לנו וול סטריט? כעת, כשהאיחוד האירופי וחשוב יותר, ג'יימי דימון מג'י פי מורגן עוברים לצד האופטימי של התחזקות הכלכלה מחד והתחלת לצד פרסום התוצאות של הרבעון הראשון של 2021 שללא ספק תהיינה טובות מאידך קשה לראות מהיכן ואיזה ברבור שחור יוכל להביא לתיקון ערכים מה גם שכל האלטרנטיבות, במיוחד האגחי"ם, נעשות פחות ופחות אטרקטיביות/ אז מה עושים? קונים GLW ב 45? ממתינים? מזל שאנחנו לא מעורבים.
- 24.לרון 15/04/2021 07:45הגב לתגובה זולשוק השיכור,שמעו לדברי הנגיד פן תצטערו!לדוגמא בירה אדמס,בוסטון SAM ,היתה לא מזמן בשער 800$ והיום היא ב 1200 וזו סה"כ בירה הנמכרת בארה"ב ולא הייטק או גנום או רכבים חשמליים!!!
- 23.גרישה 11/04/2021 17:10הגב לתגובה זועל הישראליות החדשות
- 22.סילבה 10/04/2021 15:46הגב לתגובה זויש הרבה ישראליות חדשות ומעניינות בארהב : ננוקס, אינוויז, פלייטיקה, סלברייט ועוד.. מישהי מעניינת אותך ברמת מניית חלום ? אחרי מי שווה לעקוב ?תודה רבה
- 21.יוסי 10/04/2021 15:42הגב לתגובה זותודה איש יקר
- 20.מה יהיה עם עליבאבא ? המכות לא נגמרות (ל"ת)קידר 10/04/2021 15:41הגב לתגובה זו
- לרון 11/04/2021 09:08הגב לתגובה זוכשהמשטר הסיני משתלט,אתה המשקיע עוזב,זה לא לטווח קצר
- 19.תודה רבה שלמה (ל"ת)בן 10/04/2021 15:40הגב לתגובה זו
- 18.תענוג כותב בחסד מכל מלמדי השכלתי (ל"ת)איתן 10/04/2021 09:35הגב לתגובה זו
- 17.שאלה לשלמה 10/04/2021 00:02הגב לתגובה זועל שוק המכוניות ועל השוק בכלל?
- משבר השבבים?? (ל"ת)שלמה גרינברג 11/04/2021 09:58הגב לתגובה זו
- לרון 15/04/2021 09:41תעשיית השבבים??????CHIP SHOTAGE =מחסור במנות צ'יפס במסעדות......
- כן אדוני התרסקות השבבים המתחילה בלי שהירגשת (ל"ת)לשלמה 14/04/2021 12:34
- הוא מתכוון למחסור העולמי שתוקע קווי יצור וכו (ל"ת)מגיב 17 13/04/2021 14:55
- 16.מאמר מצויין שמרחיב את הדעת ואקטואלי מתמיד (ל"ת)תודה שלמה 09/04/2021 23:48הגב לתגובה זו
- נכון צודק..מתמיד..בדרך כלל לא לעניין (ל"ת)רומק 14/04/2021 12:35הגב לתגובה זו
- 15.בכתבות האחרונות שלך הוספתי חברות לרשימה אחרי זמן ר 09/04/2021 18:26הגב לתגובה זובכתבות האחרונות שלך הוספתי חברות לרשימה אחרי זמן רב. שאלה לגבי ננוקס הישראלית, קיבלה אישור fda לחלק מהמכשירים שלה. מה הסיכוי שלה להצליח?
- 14.יוספי 09/04/2021 17:57הגב לתגובה זושלמה תודה על המאמר.האם מכיר את איתורן ? לא מספיק בשביל כתבה אבל אולי כמה מילים על הפוטנציאל והתחרות עם מכיר ?תודה
- 13.דניאל 09/04/2021 15:30הגב לתגובה זומה דעתך על תעשיית אנרגיית המימן?
- 12.יוסי 09/04/2021 15:11הגב לתגובה זומעתה אמור לבנך ולא רק בסדר פסח עליות לעולם ועד אין מה שיוריד את וולסטריט הכיוון למעלה בלבד
- 11.דגן 09/04/2021 13:28הגב לתגובה זו.
- 10.שאולי 09/04/2021 12:38הגב לתגובה זושלמה אשמח לכמה מילים על איבייתודה על המאמר. שאולי
- 9.אורנה 09/04/2021 12:37הגב לתגובה זולקראת סוף הקורונה, הגיע הזמן לכתבה או על מועמדות חדשות לפינת החלומותאו על חברות/הנפקות/ספאקים ישראלים בולטים ובעלי פוטנציאל עתידי תודה !!!@@@
- 8.בני 09/04/2021 12:35הגב לתגובה זותודה על המאמר. מה דעתך על פלייטיקה. בכל זאת ישראלית.
- תגולל בבקשה, כתבתי לאחר ההנפקה (ל"ת)שלמה גרינברג 10/04/2021 10:40הגב לתגובה זו
- 7.גאיה 09/04/2021 12:34הגב לתגובה זושלמה תודה רבה.יש לך תובנות בנוגע לאינוויז, מובילה יחסית בטכנולוגיה שלה של לידרים לרכב אוטונומי.. אשמח לכמה מיליםתודה
- שלמה גרינברג 11/04/2021 10:14הגב לתגובה זונושא ה Solid-State LiDAR להבדיל מהלידאר הקודם אמור להתאים יותר בתחום הרכב האוטונומי. האמת? ראיתי הריאיון שנתן מנכ"ל החברה לפת-יה מביזפורטל (https://www.bizportal.co.il/globalmarkets/news/article/787227) בסוף השנה שעברה ואיני אוהב שחצנות מהסוג שנתן המנכ"ל. אבל הנושא מעניין ואולי נעשה כתבה על כך
- היושב במרומים 10/04/2021 00:03הגב לתגובה זואבל לא בטוח שאפל תלך בעצמה לייצר מכונית חשמלית
- 6.נוקיה כבר כמעט עשר שנים לא עולה (ל"ת)גרישה 09/04/2021 12:27הגב לתגובה זו
- רז 09/04/2021 22:01הגב לתגובה זו.
- 5.זימל 09/04/2021 12:21הגב לתגובה זואולי מעניינת אבל נתנה קפיצה מטורפת בשנה האחרונה, איחרנו את הרכבת
- 4.שי שיטרית 09/04/2021 12:19הגב לתגובה זושלמה במיין סטריט עדיין אוהבים את צ'ק פוינט או מודאגים מחוסר הצמיחה ומשוויד וההנהלה ?תודה
- 3.תודה רבה שלמה. מעניין ביותר (ל"ת)עמית 09/04/2021 12:18הגב לתגובה זו
- 2.איתן 09/04/2021 10:55הגב לתגובה זוטור מרתק, זכוכית איננה ידידותית לסביבה ולעתידם של בני האדם,שעל פני כדור הארץ ההולך ונשחק מול עינינו
- 1.ערן 09/04/2021 10:46הגב לתגובה זותכתוב משהו על NNOX
- לרון 11/04/2021 09:11הגב לתגובה זולבעלי לב חזק!