הקורונה שינתה סדרי עולם: מיהן 10 הכלכלות הגדולות כיום?
לא צריך להיות גאון גדול כדי להבין שמגפת הקורונה, שרק בסוף השבוע דווח על 3 מיליון מתים גלובלית, שינתה, משנה ועוד תשנה סדרי עולם. בין אם זה סקטור הנפט, שרשרת האספקה והייצור העולמית, הרחבות מוניטריות חסרות רסן וריביות אפסיות ברמה הגלובלית, הזינוק בהטמעת טכנולוגיות ואפילו ייצור, אישור של חיסונים מתקדמים בזמן שיא ואפילו סעיפי הפורס מז'ור – כולם מהווים אינדיקטורים פשוטים ונהירים שמה שהיה הוא לא שיהיה ואת מה שיהיה, באופן די מובן, קשה מאוד לחזות.
וכמו שהשפיעה לרוחבם ולאורכם של סקטורים שלמים, כמו גם על האנושות בכללותה, כך גם היא השפיעה על מצבן של מדינות – כשבסוף אף מדינה לא באמת הרוויחה, השאלה האמיתית מי הצליחה להפסיד פחות ולשמר יותר. לפי בחינה שעשו ב-CNBC לתחזיות קרן המטבע הבינ"ל (IMF), הם ביצעו דירוג של 10 הכלכלות הגדולות בעולם היום לעומת 2019 לפני המגפה.
לפי בחינת התמ"ג הנומינלי של המדינות לפי ערך דולרי, ב-CNBC הגיעו לכמה תוצאות מעניינות. מיקומן של 4 המקומות הראשונים ברשימה, כלומר, ארה"ב, סין, יפן וגרמניה, נותר כשהיה. הודו, שב-2019 הייתה במקום ה-5 בעולם, התדרדרה מקום 1 למקום ה-6. השבוע תת היבשת הפכה למדינה השנייה בעולם במספר הנדבקים מקורונה רק לארה"ב, עם למעלה מ-15.5 מיליון נדבקים.
הודו לא תתאושש לפחות עד 2023
הודו לא במקום טוב גם מבחינת מבצע החיסונים, כשיצרניות התרופות, שבין היתר מייצרות את החיסונים של אסטרה זנקה (AZN) מדווחות על חוסרים משמעותיים ועל לחץ בפסי הייצור. בבנק אוף אמריקה העריכו בשבוע שעבר כי בשל ההשפעות הקשות של המגפה על הודו, ייקח לה לפחות שנתיים לעקוף את יפן ככלכלה ה-3 בגודלה.
לפני הקורונה, ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי הגדיר יעד של 5 טריליון דולר לכלכלה ההודית, השאלה העכשיו היא מתי התוכנית, שכוללת בין היתר את פתיחת השווקים הפיננסיים והפרטה מסיבית, תצליח לעמוד ביעדיה. לפי תחזיות ה-IMF, הודו לא תחזור למיקומה ככלכלה ה-5 בגודלה עד לפחות 2023. יתר על כן, הכלכלה ההודית התכווצה בשנה הפיסקאלית שהסתיימה במארס השנה במינוס 8%, אבל עד מארס 2022, מצפים ב-IMF לצמיחה של 12.5% בתמ"ג ההודי.
מי שעקפה את הודו ועלתה למקום החמישי היא כלכלת בריטניה, שאמנם ניזוקה בשל המגפה והברקזיט, אבל עדיין השליטה של בריטניה על כמה מוקדי כוח עולמיים, בהם בורסת המתכות ושליטה על הסחר הימי באמצעות חברת הביטוח לויד'ס, מעניקה לאימפריה לשעבר את מקומה המכובד.
עשר הכלכלות הגדולות בעולם לפני תוצר (בטריליוני דולרים; תחזית קרן המטבע הבינלאומית ל-2021)
דרום קוריאה בפנים, ברזיל כבר לא
עוד מדינה שנפגעה קשות היא מהקורונה היא ברזיל, שבעקבות המצב, הוצאה מ-10 הכלכלות הגדולות בעולם. והמצב בברזיל באמת לא טוב. הנשיא ז'איר בולנסארו עדיין מתכחש לחומרת המצב ומסרב להכריז על סגר לאומי, זאת למרות התראה שקיבל משר הבריאות שלו, לפיו מערכת הבריאות הברזילאית לפני קריסה, כשמספר המתים שם שני רק לארה"ב ועומד על קרוב ל-380 אלף מתים.
לפי התחזיות האחרונות של ה-IMF, ברזיל מחוץ לרשימה היוקרתית לפחות עד 2026. לפי נתונים שפורסמו, הכלכלה הברזילאית התכווצה בלמעלה מ-4% ב-2020 וההתכווצות הזו נבלמה רק על ידי הרחבה פיסקאלית משמעותית מצד הממשל. הכלכלה הברזילאית אמנם צפויה לצמוח בשיעור של 3.7% השנה, אבל מדובר בנתון לא מספק, כשכלכלנים חוזים שכלכלת ארה"ב יכולה לצמוח בין 6 ל-7%. כשמדובר בלכלכה מתפתחת לעומת כלכלה מפותחת, זה תהום.
מי שתפסה את מקומה של ברזיל היא דרום קוריאה, שנהנית מבום באחד הסקטורים המשמעותיים ביותר של כלכלתה – סקטור השבבים והטכנולוגיה בכלל. היצוא של המוליכים למחצה וההתמודדות היחסית טובה של המדינה האסייתית, הובילה להתכווצות של 1% בלבד בתמ"ג.
אז נכון שלאחרונה המדינה מתקשה למגר את הנגיף, אבל היצוא והסקטור התעשייתי ממשיך להיות חזק ומחסור השבבים העולמי מבטיח שיימשך איתן גם השנה. לפי ה-IMF, התמ"ג הדרום קוריאני יצמח ב-3.6%.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה