ציפיות האינפלציה בארה"ב - 2.5% ומעלה; מחירי הסחורות ממשיכים לעלות
נתוני המשרות החדשות בארה"ב היו מזעזעים - עלו רק ב-266 אלף לעומת צפי לכמעט מיליון. מבחינת משקיעי המניות מדובר בבשורה משמחת, שכן היא תומכת בחבילת תמריצים נוספת של הממשל.
>>> דוח תעסוקה חלש טוב למניות
תשואות האג"ח הגיבו ברגעים הראשוניים בירידה, כשחשבו אולי שייהנו גם הן מהרחבה, מוניטרית, אבל אז כנראה נזכרו שמה שבעיקר מעניין כיום זאת האינפלציה, ושתוכנית פיסקלית אומרת עוד ממנה.
גם נתון המשרות עצמו מהווה הפעם אינדיקציה לאינפלציה, שכן הוא נובע ממחסור בעובדים, לא במשרות. מספר המשרות הפנויות נמצא בשיא של שנתיים - 7.4 מיליון, והמצוקה התבטאה בנתוני השכר שפורסמו בשישי שעלו במפתיע לעומת ציפיות לירידה. לשכת המסחר האמריקאית פרסמה הצהרה שקראה לממשל לסיים את דמי האבטלה המשלימים בסך 300 דולר לשבוע, שמביא להערכתם לכך שאחד מכל ארבעה מקבלי דמי אבטלה לוקח הביתה יותר ממה שהיה מקבל אילו היה חוזר לעבודה.
למרות נתוני התעסוקה החלשים ציפיות האינפלציה עלו בשישי, כשאלה ל-10 שנים חצו לראשונה את 2.5% ואלה ל-5 שנים עלו ל-2.7%, גם על רקע המשך עליה במחירי הסחורות.
מחירי הסחורות ממשיכים לזנק עם הסברים רבים, מהסטת ביקוש משירותים למוצרים, שיבושי ייצור והובלה, צבירת מלאיים של סין ועוד... אבל אחד שחשוב לא פחות הוא הריצה של משקיעים אחרי העליות, מה שמעצים אותן. סוכנות בלומברג מדווחת כי קרנות גידור הגבירו את ההימורים השוריים על מחירי סחורות שבוע רביעי ברציפות, והפוזיציות הארוכות נטו על סל של 20 סחורות הגיע בשבוע שעבר לשיא של שמונה שבועות, קרוב לרמת שיא של עשור. שתי סיבות בולטות לפוזיציות הן הגנה מאינפלציה, מה שלמעשה הופך אותן לנבואה שמגשימה את עצמה, והשניה הגנה מפני היחלשות הדולר, שהיא גם סוג של הגנה מפני אינפלציה. כלומר, לחצי המסחר עלולים להביא את המחירים מעל לש"מ שלהם, ובשלב מסוים להתהפך בחדות.
בנקים מרכזיים ברחבי העולם רואים את האינפלציה המתחממת ואת התקדמות החיסונים, אך כל ניסיון להתקפל מהתכניות המרחיבות מתבטא בעיקר בזינוק במטבעות המקומיים. כך קרה לקנדה, נורבגיה ובריטניה, שעשו סימנים קלים של הורדת רגל קלה מהגז. חבר מועצת הבנק האירופאי, מרטימס קזאקס, אמר בסוף השבוע כי הבנק האירופאי (ה-ECB) עשוי להחליט על צמצום תכנית רכישות האג"ח שלו כבר בהחלטה בחודש הבא, מה שהוביל להתחזקות של היורו.
לפי הערכות של בנק אוף אמריקה היקף רכישות הנכסים ע"י הפד, ה-ECB, הבנק היפני וה-BOE יגיעו השנה לכ-3.4 טריליון דולר, מכמעט 9 טריליון דולר בשנת 2020, וירדו בשנת 2022 ל-400 מיליארד דולר בלבד. סביר שבנקים מרכזיים ישתדלו לא להיות הראשונים, מה שיוביל את כולם להתעכב.
התנאים הפיננסים מתהדקים - המשקיעים אומנם שמחו כאמור כשנתוני התעסוקה החלשים ביום שישי הגדילו את ההסתברות לחבילת סיוע נוספת, אך אי אפשר לשכוח שקושי למצוא עובדים ולחצי שכר גם מהדקים את התנאים העסקיים. תוסיפו לזה את התייקרות חומרי הגלם וההובלה, את עליית הריביות... לחצים שעד כה עברו בשלום, כשהביקוש המתפרץ כיסה עליהם, יחד עם שיכנועים של החברות את המשקיעים כי יצליחו לגלגל את המחירים לצרכנים מבלי להרוג את ההתרחבות. אך ככל שחבל התנאים מתהדק נטל ההוכחה יהיה קשה יותר.
בהקשר הזה ישראל תהיה סוג של מקרה בוחן, בשל ראשוניותה ביציאה ממגבלות הקורונה. סקר מגמות בעסקים של הלמ"ס, שפורסם ביום רביעי לגבי חודש מרץ, תאר כצפוי עלייה חדה בכל מאזני העבר של כלל הענפים, אך השאלה נשארת כמה זמן היא תתמיד ובמיוחד לאחר חודש יוני, עם התפוגגות תכניות הסיוע למובטלים ולעובדים בחל"ת.
שוק האג"ח יצטרך לצלוח השבוע (ברביעי) מספר רב של אתגרים ובראשם את נתון האינפלציה בארה"ב (CPI), שצפוי שקפץ בשינוי שנתי של 3.5%. השאלה תהיה עד כמה ההסברים שזהו בעיקר "אפקט בסיס" תתקבל ברגע האמת. שוק האג"ח העולמי יצטרך לעכל השבוע גם מכרזים בהיקף של 126 מיליארד דולר בטווחים של 3, 10 ו-30 שנה באג"ח ממשלתי אמריקאי, זאת במקביל להנפקות חברות בוול-סטריט בהיקפים של 40 עד 45 מיליארד דולר.
הכותב הוא הכלכלן הראשי של אקסלנס בית השקעות
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.הסחורות לאמבידי הפדרק מזומן 09/05/2021 14:01הגב לתגובה זו0 0מה שאין לפד שליטה משקף מחיר אמיתי של הכסף פיאט.זהב פלטינה אלומיניום עץ כסף.ליתיום .נפט.קפה..לא סופרים את הפד.סגור
-
1.הכל נזילות ופסיכולוגיה...שמוליק 09/05/2021 09:40הגב לתגובה זו0 0הסיבה המרכזית לעליות בשווקים היא הצפת השוק בנזילות במחירי אפס ריבית ואז כל דבר רע הופך לטוב וגורם לשוורים לעלות...סגור