הפד' משחק באש ובדרך מתדלק בועות פיננסיות בשוקי ההון והנדל"ן

המשחק המסוכן הזה, שהחל כבר ב-2008, הוא ההתערבות החריפה ביותר בשווקים. התוצאות כבר ניכרות בשוק האג"ח - והמשקיעים נפטרו ממה שבמשך 100 שנה היה נחשב לעוגן המרכזי של תיקי ההשקעות. מהאם הפד' יתעורר בזמן?
 | 

הבנקים המרכזיים ברחבי העולם, ובראשם הבנק המרכזי האמריקאי (הפד) משחקים משחק מסוכן מאוד, בעתיד של כולנו. נגיד הבנק המרכזי האמריקאי ממשיך במדיניות החירום של הרחבה מוניטארית, הרבה אחרי ששעת החירום האמיתית הסתיימה. הפד משחק באש, ובדרך מתדלק בועות פיננסיות בשוק ההון ובנדל"ן.

הבנק המרכזי האמריקאי (הפד) 
הבנק המרכזי האמריקאי הינו מוסד עצמאי ומקצועי, שאמור להיות נטול שיקולים פוליטיים. ברמה המופשטת, הבנק המרכזי קובע את מחיר הכסף (ריבית) ואת כמות הכסף. המטרה של הבנק המרכזי אמור להיות עידוד הצמיחה האסטרטגית (לאורך זמן) ומעקב מתמיד אחר האינפלציה. אינפלציה הינה עליית מחירים מערכתית, ואם היא משמעותית (לדוגמא יותר מ- 3% בשנה) היא יכולה להביא להרבה נזקים למשק.

עד לפני כתריסר שנים, הבנקים המרכזיים בארצות הברית ובעולם הגבילו את עצמם למדיניות ריבית שמרנית, שניסתה שלא להתערב יתר על המידה בשוקי ההון והחוב. המדיניות הפשוטה הייתה לנסות ולשמור על ריבית שוק כלכלית, התואמת למציאות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הבנקים המרכזיים התערבו והורידו ריבית, רק כשהיו נתונים כלכליים ממשיים שהעידו על כלכלה משגשגת מדי, שבא היו עודפי ביקוש ולא מספיק היצע; מצבים של סכנה ממשית להתפרצות אינפלציונית. לחילופין, הבנק המרכזי הוריד ריבית כשהיו נתונים כלכליים ממשיים שהעידו על כניסה למיתון, מצב של עודף היצע על הביקוש.
כאמור, כל זה נכון עד למשבר הפיננסי של 2008.

הניסוי הגדול מתחיל ב- 2008
בעיצומן של המשבר הפיננסי של 2008 (סאב פריים), הבנק המרכזי האמריקאי החליט לבצע את הניסוי המוניטרי הגדול ביותר מאז ומעולם. הפד הוריד את הריבית כמעט לאפס (כ-0.15%), והחל במדיניות מרחיבה קיצונית; הזרמת מיליארדים של דולרים לקניית נכסים פיננסים כושלים (אגרות חוב מגובי משכנתאות), וליצירת נזילות ממשית בשוק ההון והחוב העולמי.

החידוש במדיניות הפד בא לידי ביטוי בכמה מישורים; התערבות ישירה וממשית בשוקי ההון והחוב, שימור ריבית מלאכותית נמוכה לאורך זמן וכו'.

הריבית עולה בצורה מתונה (2015-2019)
בתקופה שלאחר המשבר של 2008 הפד המתין בסבלנות וחיפש הזדמנויות לעליות מתונות של ריבית. מצד אחד, הגורמים המקצועיים בבנק המרכזי הבינו מהר כי שימור הריבית הנמוכה לאורך זמן מנפח בועות ויוצר עיוותים ממשיים בשיקולים של הקצאת משאבים למיזמים העסקיים. מאידך גיסא, הפד חשש מעלית ריבית מהירה מדי שיכולה להוביל לפאניקה ממשית בשווקים.

המוטיבציה הבסיסית של הפד להעלות ריבית הינה פשוטה: הפד רצה לאגור תחמושת כלשהי לקראת המשבר הפיננסי הבא. זה לא סוד שמשברים פיננסים תמיד באים, השאלה היחידה היא רק מתי בדיוק. גם הפד ידע שזה רק שאלה של זמן - ולכן ניסה להעלות ריבית. הפד ביצע זאת במתינות רבה ומתוך תיאום ציפיות מלא עד מוגזם עם שוק ההון, מתוך אותו חשש לפאניקה.

משבר הקורונה (2020)
לקראת סוף 2019 הריבית הבסיסית של הבנק המרכזי האמריקאי הגיעה לכ-2.4% בלבד. זה מספר מאוד נמוך מבחינה היסטורית, אך גבוה ביחס לריבית בשנים 2008 עד 2015.
בזכות אותה מדיניות מבורכת של העלאת ריבית, לבנק המרכזי היתה קצת תחמושת. כאשר משבר הקורונה פרץ (בתחילת 2020), וממשלות העולם החליטו על סגרים וכניסה מלאכותית למיתון כלכלי, הפד הגיב במהירות והורה על הורדת ריבית ממשית בחזרה לכ-0.1% בלבד.

ההחלטה של מנהיגי המדינות, להקריב את הכלכלה (בטווח הקצר) על מנת לנסות ולהציל חיים - הייתה נכונה ומבורכת. אבל תגובת הבנק המרכזי האמריקאי הייתה קיצונית ובקנה מידה שלא ראינו מעולם.

המדיניות המוניטארית המרחיבה של 2020 מגמדת את התגובה של 2008, והופכת את הפד לשחקן המרכזי והמשפיע ביותר בשוק ההון העולמי.

החזרה לשגרה (2021)
בעוד הכלכלה האמריקאית (והישראלית) חוזרת לרמות התוצר והצמיחה של לפני המשבר, המדיניות המרחיבה של הפד צפויה להימשך לעוד הרבה זמן. נגיד הבנק האמריקאי ג'רום פאוול מצהיר כי עליית הריבית צפויה אולי בעוד כשנתיים וחצי (במקרה הטוב).

במקביל, הפד ממשיך וקונה מדי חודש כ-40 מיליארד דולר (ארה"ב) של אג"ח מגובה משכנתאות. שוק הנדל"ן האמריקאי (והישראלי) עולה ועולה, והבנק המרכזי האמריקאי רק מוסיף שמן למדורה. אם זה לא מספיק, אז אין בכלל יעד לסיום המדיניות החודשית של רכישות אגרות חוב, בהיקף של כ- 120 מיליארד דולר (ארה"ב).

החזרה לשגרה מתקדמת מהר מהצפוי, ובארה"ב האבטלה במגמת ירידה תלולה. העובדות הללו, אינן עוזרות למקבלי ההחלטות בבנק המרכזי לחשב מסלול מחדש, וחבל.

התערבות גסה בשוק החופשי
גדולי הכלכלנים כבר הגיעו למסקנה המתבקשת כי ראוי לזנוח כל התערבות בוטה בשוק החופשי. ה"יד הנעלמה" של השוק מובילה למחיר מוסכם והוגן, ומבטיחה רווחה ושגשוג מירבי למשק ולאזרחיה. אולם, הבנק המרכזי מתערב כיום בשוק ההון בצורה קיצונית, ומעוות את המחיר החשוב מכל – המחיר של הכסף (הריבית).

הכול מודים, כי התערבות שכזו לאורך זמן הינה מסוכנת ובעייתית. החשש מכל שינוי, שיכול אולי להוביל לתגובה ממשית בשווקים, יוצר קיפאון מחשבתי והעדפה של "שב ואל תעשה".

המשקיעים הזרים מצביעים ברגליים
במשך רוב המאה ה-20, אגרות חוב (אג"ח) של ממשלת ארצות הברית - היו הנכס המועדף על משקיעים זרים. הם היו העוגן המרכזי בתיקי ההשקעות, והביעו את האמון הרב שהעולם רחש לעוצמה הכלכלית האמריקאית. אבל תקופה זו, כבר עברה מן העולם. במהלך ירידות השערים החדות של מרץ 2020, משקיעים זרים מכרו באינטנסיביות ממשית את האג"ח האמריקאי. מאז ועד היום, חרף סכומי העתק (טריליונים) המושקעים על ידי הפד בקניות אג"ח ממשלתי, המשקיעים הזרים ממשיכים למכור את האג"ח האמריקאי.

עובדה זו מהווה תמרור אזהרה ממשי לבנק המרכזי האמריקאי, והחשש הינו שהפד לא רואה או לא רוצה לראות את הסיכון העתידי הנוצר בגין פעולותיו (או העדרן).

מתוך הבנת הסיכונים העתידיים, ועם התגברות הראיות לחזרה מהירה לשגרה, הבנק המרכזי נדרש לחזור למתווה של העלאת ריבית (ולו בצורה מתונה). מדיניות הפד הנוכחית יצרה ביקושים עודפים בשוק ההון והנדל"ן, הובילה להערכות שווי מנופחות בשוק המניות, לשיגעון הקריפטו ולטירוף חברות ה- SPAC. אלו הן רק הדוגמאות מוכרות למדיניות המאוד אגרסיבית וההתערבותית של הבנק המרכזי האמריקאי. אם ארצות הברית רוצה לשמר את יתרונותיה התחרותיים, היא צריכה ליזום שינוי מגמה של מדיניות הבנק המרכזי.

 
הלל בש (Hillel@SmartOptions.co.il) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(13):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    הטעות הגדולה היתה שלא נחלצו ב-2008 לטובת ליהמן בראדרס
    היתה ברירה? 13/05/2021 13:24
    הגב לתגובה זו
    2 0
    יכול להיות שאם הממשל האמריקאי היה נחלץ לטובת ליהמן ברדרס ולא מאפשר לו ולבר סטרנס לקרוס, אז משבר 2008 לא היה מתפתח לממדי ענק. ואגב הזרמת הכספים החלה אחרי משבר 2000 כשהבורסות קרסו. ברור שהפד מודע לסיכונים, אבל הוא מנסה לפעול בזהירות כדי לא להביא למשבר
    סגור
  • הטעות החלה קודם, ביטול חוק גלאס-סטיגל
    דמיקולו בלאט 13/05/2021 14:13
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בהנחה (הנאיבית) שאתה מאמין שכל העניין הזה אינו מכוון והתרחש בטעות מצערת. ההצעה שלך אגב, להציל את ליהמן ברדרס, לא הייתה מונעת את המשבר אלא רק דוחה אותו עד לליהמן ברדס הבאה (שהייתה מגיעה בהכרח כי ככה זה כשאין עונש על הסתכנות-יתר).
    סגור
  • 8.
    נגיד טיפש (ל"ת)
    שרון 13/05/2021 11:08
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 7.
    שוק הדיור בארץ -זה הונאה מחייבת וועדת חקירה
    כותבי תרחישים 13/05/2021 10:21
    הגב לתגובה זו
    3 0
    יש הוראה מנומקת -להקטין הבניה- בטיעון- דאגה לעמיד הבנקי מחירי הדיור על ב11 השנים האחרונות במדינות הבאות: בשוויץ גרמנה אוסטריה - ב 35% בישראל ב 125%- בשנית 125 כמות הבניה ירדה-בהוראה-מ 82000 דירות לשנה ל 47000 ""דאגה לעמיד הבנקי-ם"" אל תגידו לא ידענו
    סגור
  • 6.
    דגש-הפ.ד-פדרל רזרב-הם נציגי =הבנקים=לפני נציג השלטון
    כותבי תרחישים 13/05/2021 10:17
    הגב לתגובה זו
    1 1
    הפד מחפה על ההונאה הבנקי הגדול בהיסטוריה (ראה משכנתאות) ניפוח שוקי ההון - תמיכה בבנקים- בעיקר בהונאה במשכנתא הדיור 2 מתוך 6 הבנקים הגדולים - נפלו ב 2008- הפד הזרים יותר מ 200 מליארד דולר להצלתם- וזה נמשך אנו הזהרנו ב 2008- מההונאה- והמפולת הגיעה דגש לזהב אל תגידו לא ידענו
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    עד סוף 2022 הריבית לא תעלה
    סם 13/05/2021 09:28
    הגב לתגובה זו
    2 2
    הפד מפחד מזעזועים חדים מדי בשווקים ולא יבצע העלאת ריבית גם אם הצמיחה תהה חזקה והאינפלאציה תחרוג.
    סגור
  • 4.
    טעות באזכור הריבית
    סתם אחד 13/05/2021 08:51
    הגב לתגובה זו
    3 0
    בפסקה הראשונה- הבנק מוריד ריבית כשהכלכלה לא משגשגת כדי לעודד לקיחת הלוואות שמתורגמת לעליה בצריכה שמעודדת את הכלכלה לשגשג
    סגור
  • 3.
    מי רוצה דירה להשקעה כשיש מחסור חמור בדוג'קוין
    נרי 13/05/2021 08:41
    הגב לתגובה זו
    3 5
    והעובדה היא שהוא עלה ב 1000%
    סגור
  • הדוג'קוין יתמוטט הרבה יותר מהר וחזק ממה שאתה חושב
    קט'קוין 13/05/2021 13:25
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שמעת על ההצהרה האחרונה של אלון מאסק לגבי הדוג'קוין? לגבי הביטקוין?
    סגור
  • אני מקווה שזה בצחוק (ל"ת)
    פרח ההרים 13/05/2021 12:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • אתה לא מעודכן, חבר... (ל"ת)
    משה 13/05/2021 10:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    לא יעזור כלום
    איציק 13/05/2021 08:17
    הגב לתגובה זו
    11 1
    ג'רום פאואל יו"ר הפד ימשיך לבעוט בפחית ומקווה שהפיצוץ לא יקרה במשמרת שלו כי כל העלאה אפילו קטנה של שער הריבית תגרום לקריסה של הבורסה ולמשבר כלכלי חריף.... ברגע שהתמכרת לכסף הזול מאוד קשה להיגמל
    סגור
  • 1.
    השוק לא הרים ראש
    אלון 13/05/2021 08:09
    הגב לתגובה זו
    2 7
    ונכוו תערבות הפדה כל עוד מצב הוא כי שהוא היום ,כל כתב או כלכלן זוטר חושב שהוא יודע יותר מאפד .
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות