כבר לא ב-2020: מחירי הסחורות מקשים על התאוששות הכלכלה הסינית

מחירי המתכות, שבהן סין תלויה יותר מכל ממשיכים לעלות כשהביקושים לא צפויים לרדת. אמנם העולם הילל את סין אשתקד, אבל גם לא חסינה וכבר מתחילים להרגיש את הבעיות
 | 
telegram

בשבוע שעבר פרסמה סין את מרשם האוכלוסין שנערך פעם בעשור, שגרם להרמת מספר גבות ברחבי העולם. לפי הנתונים ששחרר הלמ"ס הסיני, כשמשווים את הילודה והגידול באוכלוסיה, במדינה בה חיים למעלה מ-1.4 מיליארד בני אדם, כנראה שאף אחד לא מת בשנה החולפת שם והאוכלוסייה דווקא גדלה. זאת למרות ששיעור הילודה הסיני הוא 1.3 למשפחה, הרבה מתחת ל-2.1 ילדים המצריכים גידול בריא לאורך זמן של האוכלוסייה.

אז מה קרה? הסינים רגילים לשחק במספרים. יש כאלה – והם רבים – שהאשימו את הסינים בניפוח כל המספרים שלהם בשני העשורים האחרונים, מהערך של היואן ועד לאחוז הצמיחה בתמ"ג, שבלמעלה מחצי העשור האחרון עמד כמעט בכל שנה על 7% כמו שעון.

אבל יש מספרים שהסינים לא יכולים לתמרן. מחירי הסחורות הגלובליים הם אחד מהם. והעלייה במחירי המתכות שחווינו בחודשים האחרונים, שנובעת מתחרות של הכלכלות הגדולות על משאבים, בהחלט תקשה על התכניות של הסינים להתאושש באמצעות יישום שורה של תכניות תשתיות רחבות בהיקף של 500 מיליארד דולר, בתחומים של אנרגיה מתחדשת והמשך תהליך העיור שעוברת האומה הסינית הגדולה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

קחו לדוגמה את הריבאר (Rebar), מתכת שמשתמשים בה לחיזוק של בטון. המחיר שלה לטון מטרי עלה ב-40% מתחילת השנה, והגיע למחיר של 965 דולר. מתכת (Iron ore) שנמשמת לפלדה מגיע ל-194 דולר לטון מטרי, עלייה של 25% מתחילת השנה. גם פחם תרמי, בטון, זכוכית ואלומיניום מגיע לשיאים, אבל הפלדה והמתכות הם החשובים באמת, כשההנהגה בסין אומרת שהמחירים המאמירים יכולים לפגוע בכלכלה שם. בבורסת לונדון, הבורסה החשובה בעולם למתכות, מחירי הפלדה הגיעו לפי 3 מהמחיר הממוצע השנתי ב-20 שנה האחרונות.

מדד מחיר היצרנים בסין, שמודד את המחיר שבו יצרנים משלמים על הסחורות שלהם עלה בחודש שעבר בכמעט 7%, אחרי שעלה ב-4.4% בחודש שלפני. "המחירים של הסחורות בעולם עלו בגלל התמריצים של הכלכלות הגדולות, בעיקר סין וארה"ב, והם אלה שמגבירים את הביקושים", אמר ז'ו האו מקומרצבנק במכתב למשקיעים.

מסקר שעשו לאחרונה בין יזמים, עולה כי בעקבות המצב, חלק מהיזמים של הפרויקטים הגדולים בתחום התשתיות והנדל"ן נאלצו לעצור את העבודה לעצירה. יתר על כן, לפי וואנג ג'ייצ'או מפסיפיק סקיוריטיז, חברות נדל"ן, יצרניות של מוצרי צריכה חשמליים ועוד מפסיקות להזמין סחורות לייצור בשל עלויות גבוהות שמובילות להפסדים. "העלייה המהירה במחירי הסחורות פגעה משמעותית ברווחיות של יצרנים רבים", כתב.

סקר שנערך לאחרונה בין 460 יזמי נדל"ן בסין, גילה כי 56% מהם נפגעו מהמצב, כש-30% מתוכם הפסיקו פרויקטים לגמרי. אבל גם שוק העבודה נפגע בגלל זה, כשהאבטלה בין גילאי 16 עד 24 עומד על 14%.

ההנהגה בסין לא אדישה למצב, אבל לא בהכרח מסוגלת להתמודד אתו. לאחרונה זומנו כמה מהיצרנים הגדולים במחוז טנגשאן, בירת יצרני המתכת בסין, לשיחה עם השלטונות, בה נדרשו להוריד את מחירי המתכות, או שהם עלולים להיענש משמעותית.

"סין תפקדה היטב בשלבים הראשונים של המגפה והרוויחה מהתוכניות מוטי התשתיות שהממשל הציב, יחד עם יצוא חזק ופעילות נדל"נית", אמר לואיס קוג'יס מאוקספורד אקונומיקס ל-CNN. "השאלה הגדולה היא האם הצמיחה השנה יכולה לעבור מצמיחה תלוית תשתיות ונדח"ן, להשקעה תאגידית וצריכה", סיכם.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות