הבנק המרכזי האירופאי מזהיר מפני חוסר יציבות פיננסית
במכתב שנשלח ל-19 המדינות החברות בגוש האירו, מזהיר הבנק המרכזי האירופי (ECB) כי הן ניצבות בפני סיכונים פיננסיים גבוהים ולא אחידים, וייתכן כי יידרשו תכניות תמריצים ממוקדות יותר לאחר שהאזור יתאושש ממשבר נגיף הקורונה.
על פי דו"ח היציבות הפיננסית של הבנק, המגיפה פגעה במגזרים שונים ובדרגות חומרה ומהירות שונות, כשתחומי התיירות והאירוח נפגעו בצורה הקשה ביותר. לפיהם, הזעזוע הבלתי אחיד שנוצר כתוצאה מהתפשטות נגיף הקורונה מרכז את הסיכונים במדינות ספציפיות מאוד ובחלקים מכלכלת גוש האירו.
"זהו מסר מתוק-מריר", אמר סגן נשיא ה- ECB, לואיס דה גינדוס, בנוגע להערכה האחרונה. "תוכנית החיסונים מתקדמת בצורה חיובית מאוד, ואנחנו מדווחים על חדשות טובות מאוד. אך בו זמנית, אנחנו נותרים עם כמה סיכוני יציבות פיננסיים שעלינו לעקוב אחריהם".
הבנק המרכזי, הביע דאגה מיוחדת מהחוב התאגידי הגבוה, במדינות עם מגזרי שירותים גדולים, מכיוון שהדבר עשוי להגביר את הלחץ על הממשלות והמלווים במדינות אלה. לדבריהם סוגיה זו, עשויה לייצר "כאבי ראש" בטווח הקצר, כאשר ממשלות מפסיקות את תוכניות התמריצים שניתנו במהלך המגפה.
"מאחר שתמיכה זו מוסרת בהדרגה, לא ניתן לשלול שיעורי חדלות פירעון גבוהים בהרבה מבעבר המגיפה, במיוחד במדינות מסוימות באזור האירו", נכתב בהצהרה של ה- ECB. בראיון ל-CNBC אמר דה גוינדוס כי "ב-2020 נרשמה קצת הפתעה", בהתחשב בכך שהיו פחות חדלות פירעונות תאגידיות מאשר בשנת 2019 - טרם משבר הקרונה הכה בגוש האירו. עם זאת, הוא שב והדגיש, שהבנק המרכזי צופה, כי "בשנת 2021 נראה גידול משמעותי בתאגידים שמגיעים לחדלות פירעון."
מעקב אחר התשואות
סיכון נוסף ברדאר של ה-ECB הוא העלייה האחרונה בתשואות האג"ח האמריקניות. נתון שכבר הביא את הבנק, להגביר את רכישות אגרות החוב הממשלתיות בשבועות האחרונים. אך הבנק שמרכזו בפרנקפורט עדיין חושש, כי עלויות ההלוואה הגבוהות יותר ברחבי האוקיאנוס האטלנטי ישפיעו על החברות החייבות, משקי הבית ומדינות גוש האירו.
נשיאת ה-ECB, כריסטין לגארד, אמרה במסיבת עיתונאים במרץ: "אנחנו לא עושים בקרה לעקום התשואה." עם זאת, הבנק האירופי מבקש להימנע מעלייה מוקדמת בעלויות ההלוואות עבור ממשלות אזור האירו. דבר שעלול לפגוע ביציאה מהמשבר הכלכלי במהלך שנת 2021, לאחר שהתוצר המקומי הגולמי של האזור התכווץ בכמעט 7% בשנת 2020.
"אם הגידול בתשואות לא מוצדק אז נפעל. אם העלייה בתשואות היא תוצאה של נורמליזציה של הכלכלה, הרי שזה משהו שהולך להיות חלק מהמסגרת הרחבה יותר", אמר דה גוינדוס.
בנוסף, הזהיר ה-ECB, כי רווחיות הבנקים באזור האירו עדיין "חלשה" והמלווים עלולים להיאלץ להגביר את הפרשותיהם בהמשך. "הרווחיות של הבנק נותרה חלשה, בעוד שהסיכויים לביקוש להלוואות אינם בטוחים. איכות נכסי הבנק נשמרה עד כה, אך סיכון האשראי עשוי להתממש בפיגור, מה שמרמז על צורך בהפרשות מוגברות להפסדי הלוואות".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.לא נראה שיש לארצות דרום אירופה וגרמניה אינטרסים משותפיםרבקה 19/05/2021 21:25הגב לתגובה זו3 0משמעותיים. גוש האירו כנראה עומד בפני פירוק.סגור