תנועת מלקחיים: אירופה וארה"ב מגבירות לחץ על הביג טק
הלחץ על ענקיות הטכנולוגיה גובר לאחר שבתמיכת שתי המפלגות הגדולות בארה"ב, לינה קאהן, חוקרת הגבלים עסקיים ומבקרת חריפה של חברות הטק, מונתה אמש ליו"ר נציבות הסחר בארה"ב – מהתפקידים החשובים המשפיעים על הרגולציה האמריקאית. בעבר, כשהייתה קאהן אשת צוות בוועדת הסנאט שבדקה את התנהלותן של אפל (AAPL), גוגל (GOOG), פייסבוק (FB) ואמזון (AMZN), הייתה בין כותבי דוח שהציג טענות על הדומיננטיות המוגזמת של חברות אלה והניצול לרעה שלהן את השווקים בהן הן שולטות.
הבחירה בה נחשבת לניצחון פרוגרסיבי, עם זאת, רק בשנה שעברה ועדה של הקונגרס קבעה כי חברות הביג טק אוגרות כוח רב מדי ומהוות סיכון כלכלי. אז המינוי נחשב למעט קיצוני, אבל לא מפתיע.
בין המריעות אפשר למצוא את המתמודדת על ראשות המפלגה הדמוקרטית בעבר, אליזבת' וורן. "עם כניסתה לתפקיד, יש לנו הזדמנות ענקית לבצע שינויים מבניים בהחייאתן של אכיפת ההגבלים העסקיים והמלחמה במונופולים שמאיימים על הכלכלה שלנו, על החברה שלנו ועל הדמוקרטיה שלנו", כתבה וורן והוסיפה כי "זמן רב מדי ענקיות הטק מתנהגות כאילו הן חזקות וגדולות מדי מכדי לקחת אחריות על מעשיהן, אני לא יכולה לחכות ולראות שקאהן תוכיח אותם על טעותם".
החברות, כאמור, פחות מתלהבות. "גישה פופוליסטית להגבלים עסקיים יכולה לייצר פגיעה עצמית מתמשכת, שאלה שיכולות להרוויח מכך הן חברות זרות ופחות ראויות", מסרה קרן האינפורמיצה, הטכנולוגיה והחדשנות (ITIF), שבה יושבים נציגים של כל חברות הביג טק.
עכשיו השאלה האמיתית היא, איך הלחץ ישפיע על המניות, והאם החברות ייאלצו להיפרד מחלק מהעסקים הכי רווחיים שלהן. רצוי לזכור גם שהמניות הללו, הידועות כמניות FAAMG, היוו את הקטליזטור למרבית העליות בוול סטריט בעשור האחרון מאז המשבר הכלכלי של 2008.
באירופה מגבירים לחץ
במקביל, אתמול בית המשפט העליון של האיחוד האירופאי קבע כי הרגולטורים בכל מדינה באיחוד, יכולו לתבוע את ענקיות הטק, גם אם העבירות כביכול לא בוצעו בשטח המדינה. באירופה החברות נתבעות על מעבר על חוקי הפרטיות, כמו גם ניצול של דאטה כדי להשיג יתרונות תחרותיים על פני מתחרים שמשתמשים בפלטפורמות שלהן.
מי שצפויה להיפגע מההחלטה היא פייסבוק, שכרגע מוגנת על ידי החוקים האיריים להגנה על גולשים. החברה נתבעת בבלגיה בחשד כי עברה על חוקי הפרטיות במדינה. התביעה שהוגשה ב-2015, טוענת כי החברה אספה מידע של משתמשים ללא אישורם המפורש.
כמו כן, בריטניה, שרק לאחרונה החלה לקדם חוק שקובע כי ענקיות הטק ישלמו מס על העסקאות המבוצעות בשטח הממלכה, החלה לבחון את שליטתן של אפל וגוגל על שוק מערכות ההפעלה של סמארטפונים. רשות התחרות הבריטית טוענת כי הדואופול יוביל לעליית מחירים בכל הפעילות הפיננסית המתבצעת דרך הסמארטפון, מתשלומים, פרסום ועד הורדת אפליקציות.
"אפל וגוגל שולטות בשני הפתחים המרכזיים דרכם אנשים גולשים או מורידים אפליקציות. אנו בודקים האם מצב זה ייצור בעיות עבור צרכנים ועסקים", מסרו בהודעה מטעם רשות התחרות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה