פאוול לא הזכיר העלאת ריבית, השוק עדיין רואה סבירות לכך בסוף 2022
יו"ר הפד, פאואל, העיד אתמול מול ועדת משנה של הקונגרס והוא היה אחלה. הוא ניסה, והצליח, להחזיר את המניות לעליה, העריך שוב שהאינפלציה זמנית ושתחזור בטווח הארוך לסביבת 2%, העריך שהצמיחה המטורפת היא ברובה בסה"כ תיקון להתכווצות בקורונה ולא הזכיר שום צמצום מוניטרי. הוא אפילו אמר שסיכוני הקורונה עדיין לא חלפו, לאור הירידה בקצב ההתחסנות וסיכוני הווריאנטים, סיכון שבכיף יהיה אפשר להמשיך לנופף בו גם ב-2022. כך שבאמת לא נתן אינדיקציה להעלאת ריבית קרובה. ועדיין, שוק האג"ח לא הסיג את תחזיותיו להעלאת ריבית ב-2023 ואף ממשיך לתת סיכוי של 50-50 שהעלאה ראשונה תהיה כבר בסוף 2022, מה שתומך עדיין בציפיות שאלה יתרמו להתקררות הכלכלה ובא לידי ביטוי במגמת ירידה של שיפוע עקום התשואות - התשואה ל-10 שנים עומדת הבוקר על 1.47%.
כלומר, לא ברור בדיוק כמה פאואל היה אתמול זה שהשפיע על השווקים. לפי התקשורת הסיפור הגדול אתמול היה בכלל מותו (בפעם המיליון) של הביטקוין. עוד נתון מעניין אתמול היה זה של מכירות הבתים בארה"ב, שהמשיך לתאר ירידה, חודש רביעי ברציפות. מה, ההתרחבות הכלכלית המהירה היא לא לעד?
היום יפורסמו בארה"ב סקרי מנהלי הרכש של מרקיט, שצפויים להמשיך לתאר התפוצצות חיובית. אך חלק גדול מהחוזקה בו איננה באמת חוזקה אלא עיוותים, בניהם למשל עיכובים באספקה בגלל בעיות בהובלה הימית, קושי במציאת עובדים בגלל מענקי אבטלה נדיבים ועוד, שמשתקפים במדד כהתרחבות. לכן המשקיעים יתעניינו בעיקר בתת סעיף של - מוצרים שהוזמנו.
שיעור העובדים בחל"ת בישראל המשיך לרדת בחודש מאי ל-1.7% בלבד מכוח העבודה לעומת רמה של 2.9% בחודש אפריל. סביר להניח שהמספר המשיך לרדת גם בחודש יוני, כך שההחלטה מאתמול של שר האוצר, ליברמן, על סיום מענקי החל"ת בסוף חודש יוני לעובדים מתחת לגיל 45, ובניכוי קבוצות נבחרות, לא צפויה להיות ממש אפקטיבית לשוק העבודה, ולכן גם לא להשפעות תקציביות.
שאלה מעניינת אחרת בהקשר של שוק העבודה היא מה יעלה בגורלם של אלה שהחליטו לפרוש מכוח העבודה בעקבות הקורונה, ששיעורם עלה מ-2.7% באפריל ל-3.0% במאי. האם אלה יצאו לפנסיה מוקדמת או שבנק ישראל ינסה לחמם את הכלכלה עד כדי כך שהפיתוי יהיה גדול מכדי לסרב.
ציפיות האינפלציה בעולם התנתקו בחודש האחרון ממדדי הסחורות, כשהראשונות יציבות/יורדות והשניות עולות. אולי אחת הסיבות לכך היא הקושי שהתגלה בינתיים בגלגול מחירי הסחורות לצרכנים. רבים למשל הופתעו לראות במדד המחירים לצרכן של חודש מאי נתון על ירידת מחירי מזון בישראל ב-0.1%, זאת לאחר כ"כ הרבה כותרות על איומי העלאות מחירים.
למי שהיה ספק בנוגע לאמינות הנתונים אז השבוע פורסם מדד מקביל של 'סטורנקסט', האוסף מידע ישירות מהקופות של רשתות המזון, וגם הוא תאר ירידת מחירים בחודש מאי, ואפילו משמעותית יותר מזאת של למ"ס, של 0.2%, ועליה שנתית של 0.1% בלבד, לעומת נתוני למ"ס שדיווחו על עלייה שנתית של 0.7%. עם זאת צריך לקחת בחשבון הבדלים במשקולות ובסל המוצרים.
הכותב הוא הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.שמעת את ההצהרות של פאואל , ענה לשאלות במילים קצרות ולא הרחיב , מאחורי הנתונים המעודדים יש גרעון עצום , אינפלציה שועתת, הדפסה והזרמת כספים ללא הפסקה , כל אלו יכו חזק בכלכלה האמריקאית.כל הנץמנגנון הזה מוחזק בוואקום , מספיק טריגר קטן וכל המגדל הזה יתמוטט וש (ל"ת)אריאל 23/06/2021 12:02הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.איך אפשר לדבר על צמיחה חזקה שכל חודש מתווספים למעגלמשקיע 23/06/2021 11:01הגב לתגובה זו1 0האבטלה 400 אלף איש. אין שום צמיחה ושום נתאוששות זה הכל אויר חם של הדפסת כסף.סגור
-
1.הריבית לא תעלה לפני פברואר 2023סמי 23/06/2021 10:15הגב לתגובה זו2 0הפד יהיה מאוד מאוד זהיר בנושא.גם אם תהיה העלאה ראשונה היא תהיה מינורית.סגור
-
העלאה בקרוב מאדאריאל 23/06/2021 11:42הגב לתגובה זו0 1זה כל הקטע..יגרפו רווחים ממהההפסד שלךסגור