משלוחים
צילום: Norma Mortenson, pexels

ביהמ"ש קבע כי השליחים של דליברו אינם שכירים - המניה מזנקת ב-6%

מדובר בקביעה של בית המשפט לערעורים של המדינה, ולמעשה זו הפעם הרביעית שבית משפט פוסק נגד העובדים-העצמאיים
נתנאל אריאל |

המניה של חברת המשלוחים דליברו (Deliveroo) שהונפקה לאחרונה בלונדון קופצת ב-6% במסחר ומגיעה לשווי שוק של 4.57 מיליארד ליש"ט (6.3 מיליארד דולר), זאת לאחר שבית המשפט לערעורים של בבריטניה קבע פה אחד בהרכב של שלושה שופטים כי השליחים שמפעילה חברת המשלוחים אינם שכירים אלא עצמאיים.

עם זאת, המניה טרם חזרה לשווי השוק בו הונפקה (7.59 מיליארד ליש"ט, 10.57 מיליארד דולר). בדקות המסחר הראשונות ביום המסחר הראשון שלה צללה המניה ב-31% כאשר המשקיעים נטשו אותה - ומדובר בביצועים הגרועים ביותר בבריטניה מזה עשרות שנים. את היום הראשון היא סגרה בנפילה של 26% - עוד דוגמה לכך שלמשקיעים מהשורה לא כדאי להצטרף להנפקות בהתחלה, ואנחנו אומרים את זה פעם אחר פעם (הרחבה בהמשך).

השליחים פנו לבית המשפט באמצעות איגוד העובדים העצמאיים של בריטניה וטענו כי יש לסווג אותם כשכירים, מה שהיה מעניק להם את הזכויות של שכירים - כמו ימי חופשה וימי מחלה. מנגד, דליברו טענה כי המודל של עצמאיים מתאים יותר מכיוון שלעובדים למעשה יש גמישות בבחירת זמני העבודה, כך שהם יכולים לעבוד מתי שהם רוצים ולמשך כמה זמן שהם רוצים. בפועל, זו הפעם הרביעית שבית משפט בבריטניה קובע כי השליחים של דליברו הם עצמאיים ומדובר בניצחון לחברה, שגם שייכת חלקית לאמזון, לאחר שזו קנתה ב-16% מהמניות, ונאבקת בשנים האחרונות לקביעת מעמדם של שליחיה כעצמאיים.

זו ההתפתחות האחרונה בסדרת מאבקים משפטיים ורגולטוריים על מה שמכונה לעיתים 'כלכלת החלטורה'. מוקדם יותר השנה, קבע בית המשפט העליון של בריטניה כי נהגי חברת אובר הם שכירים ולא עצמאיים. בעקבות כך החליטה אובר לסווג את כל עובדיה כשכירים, מה שהוביל לספקולציות כיצד אפליקציות אחרות בכלכלת החלטורה ינהגו.

מניית דליברו החלה להיסחר בבורסת לונדון בסוף חודש מרץ האחרון, וזאת לאחר שהחברה ויתרה על הנפקתה בישראל. החברה נוסדה ב-2013 ופועלת ביותר מ-800 ערים, בעיקר במערב אירופה אבל גם באוסטרליה, הונג קונג, סינגפור ואיחוד האמירויות. ב-2019 חברת אמזון רכשה כ-16% ממניות החברה, רכישה שאושרה לבסוף ע"י הממונה על התחרות בבריטניה באוגוסט האחרון. החברה גם גייסה בינואר 180 מיליון דולר.

דליברו נהנתה בשנה האחרונה מצמיחה חדה והציגה שישה חודשים של רווח תפעולי, כמו גם צפי להתרחבות מהירה בשנה הקרובה, וזאת כמובן בעקבות משבר הקורונה שהשאיר את כל העולם בבית וגרם לאנשים להגדיל את ההזמנות הביתה - אלא שזו הנחת עבודה בעייתית שלא בהכרח תמשיך להתקיים גם בשנים הבאות, כאשר העולם יתגבר על המשבר ויחזור לנורמליות, אבל בינתיים השווקים בעולם מטפסים לשווקים חדשים, לכסף אין לאן ללכת בגלל הרביות האפסיות ואף השליליות בעולם - והשווקים מוכנים לסבול הכל ולתמחר ביוקר גם חברות שאמורות לקבל שווי נמוך יותר.  

אזהרה: לא כדאי להצטרף לחברות בהנפקה - זה מסתיים הרבה פעמים בנפילות של עשרות אחוזים בימים הראשונים ההנפקה של דליברו בסוף חודש מרץ הייתה הגדולה ביותר בבורסה הלונדונית בשנים האחרונות. החברה הונפקה לפי שווי של 7.59 מיליארד ליש"ט (10.57 מיליארד דולר) ונפלה ב-26% ביום המסחר הראשון (החלה בנפילה של 31% באותו יום) ומאז ועד היום טרם חזרה לשווי שבו הונפקה. 

דוגמה נוספת היא חברת DoorDash, חברת משלוחים אמריקאית, שגייסה לפי שווי של 39 מיליארד דולר, זינקה לשווי של 59 מיליארד דולר מיד עם ההנפקה, אחר כך נפלה ב-27% וכעת נסחרת לפי כ-58.4 מיליארד דולר, וכל זאת כשרק שבוע לפני ההנפקה היא בכלל התכוונה לגייס לפי שווי של 20-25 מיליארד דולר ולפני שנה גייסה בשווי של קרוב ל-9 מיליארד דולר.

 
לזכותה של דורדש ראוי לציין שבתשקיף שלה הופיע גורם סיכון המזהיר כי הצמיחה הנ"ל אינה "אינידקציה" לצמיחה בעתיד, וזאת משום "שהנסיבות שמקורן בקורונה אשר האיצו את הצמיחה בהזמנות ובהכנסות עשויות לא להימשך בעתיד". או בלשון שלהם:  
We may not continue to grow on pace with historical rates... with the COVID-19 pandemic, we have experienced a significant increase in revenue, Total Orders... The circumstances that have accelerated the growth of our business stemming from the effects of the COVID-19 pandemic may not continue in the future, and we expect the growth rates in revenue, Total Orders… to decline in future periods. You should not rely on our revenue or key business metrics for any previous quarterly or annual period as any indication of our revenue growth or key business metrics growth in future periods.”  
 
עצתנו למשקיעים היא - היזהרו, הפעילו שיקול דעת ואל תנסו לרדוף אחרי הנפקות. כפי שתוכלו לקרוא כאן, חלק מהחברות הנוצצות האלה פשוט נופלות לאחר ההנפקה ומי שמנסים להיכנס מיד לאחר ההנפקה פשוט מפסידים את כספם, ויש בשווקים גם מי שמזהים את גל ההנפקות כהתראה לקראת נפילות, שכן העובדה שיש גאות בהנפקות היא עוד סימן לשוק של מוכרים - בעלי השליטה מוכרים כי המחיר גבוה לדעתם ומנסים לגלגל את הסחורה הלאה ולהרוויח על חשבון הציבור התמים.

קיראו עוד ב"גלובל"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה