המחסור בשבבים בעולם כבר חולף; מה משמעות המתיחות בין סין להודו?
אינדיקציות נוספות שהביקוש המתפרץ מתפוגג - לפי נתוני למ"ס שפורסמו אתמול היקף הרכישות בכרטיסי אשראי ירד בחודש מאי ב-3.6% (מנוכה עונתיות), הירידה הראשונה מאז ינואר, עת הידוק הסגר השלישי. ירידות בולטות נרשמו במוצרי מזון ומשקאות (4.7%-) ובמוצרי תעשייה (6.7%-). התפוגגות ביקוש השתקפה כזכור גם בנתוני המכירות הקמעונאיות בארה"ב שהצביעו על ירידה מפתיעה בחודש מאי. ההיחלשות עשויה להרתיע ולהקשות על גלגול התייקרות התשומות למחיר לצרכן, היא עשויה גם לעזור לשחרר את צווארי הבקבוק בשרשרת היצור והאספקה, כשבמקביל גם מצד ההיצע נעשות התאמות:
הפיתרון לחוסר האיזון בין ההיצע לביקוש בעולם מתקרב מהר מכפי שנדמה - לטענת כלכלני גולדמן חוסר האיזון כיום בין ביקוש להיצע בענפים רבים מזכיר מאד את זה שהיה בתחילת המשבר בשוק הנייר טואלט. אז חוסר האיזון לא נפתר באמצעות השקעה ביכולת יצור חדשה - יקרה ומיותרת (ברגע שגל הביקוש הגבוה עובר), אלא באמצעות העלאת שיעור הניצולת ביכולות היצור הקיימות, וזה מה שהם רואים שמתרחש כבר כעת בתחומים רבים, כולל גם השבבים הידועים לשמצה:
להערכת כלכלני גולדמן שיא המחסור בשבבים בעולם חולף יחד עם הרבעון השני, כשההיצע העולמי יגדל עד סוף השנה ועד אמצע 2022 המלאים יושלמו לחלוטין. להערכתם ההקלות בהיצע יגיעו בשלושה שלבים, הראשון של הטווח הקצר יהיה מהסטה של יצור שבבים מענפי האלקטרוניקה אל תעשיית הרכב, השניה, הקלה לטווח הבינוני, תגיע מכניסה לפעולה של פסי יצור חדשים בתוך מפעלי השבבים הקיימים ומהמשך תפוקת יצור גבוהה גם בחודשי הקיץ (רוב המפעלים מורידים תפוקות בקיץ בשל חופשות), והשלישי, בטווח הארוך, בתוך שנתיים, התחלת תפוקה של מפעלים חדשים שכבר החלו להיבנות, בארה"ב ומחוצה לה. עם זאת, להערכתם המחירים יחזרו לרמתם טרום המשבר רק ב-2023.
למרות הצפי של גולדמן לירידות מחירים בכל מה שקופץ כרגע הם מעריכים שאינפלציית הליבה תתקשה לרדת ב-2023 מתחת ל-2%, בעיקר בשל צפי להאצה בקצב עליית סעיף הדיור (שכירות). בהקשר הזה נזכיר כי להערכתנו בישראל לשכר הדירה יהיה קשה מאד להאיץ משמעותית בשנתיים הקרובות לאור היקף של כמעט 130 אלף דירות בשלבי בניה ("בצנרת"), מה שעשוי להציף את השוק בשנתיים הקרובות בגמר בניה בהיקף ממוצע של 65 אלף דירות בשנה, גבוה משמעותית מהגידול באוכלוסיה ומהשנים הקודמות.
אבל דווקא כשיש אור בקצה המנהרה בנוגע לשיבושים מגיע עיקול חדש, עם מוטציית קורונה מדבקת:
סיכון חדש לשיבושים - לפי ארגון הבריאות העולמי מספר מקרי הקורונה בעולם ירד בסוף השבוע האחרון לרמה הנמוכה מאז פברואר. אלא שבמקביל הארגון גם הזהיר כי הזן החדש, 'דלתא', שכרגע פעיל יותר באסיה, מדבק ועלול להתחיל גל חדש וקטלני של קורונה בעולם. מספר מדינות באירופה כבר החלו בימים האחרונים להתגונן מפניו, כשספרד ופורטוגל למשל הודיעו על החמרת הדרישות למגיעים אליהן מבריטניה, וגרמניה הטילה איסור על הגעה מפורטוגל. אבל לא בטוח שזה בכלל יעזור להן, כשבאוסטרליה, מדינת אי, למרות גבולות סגורים, הזן החדש הצליח לחדור והוביל את היבשת להכריז אתמול על סגר של שבועיים במספר איזורים, בניהם סידני.
השוק לא תפס את זן הדלתא כחדשות רעות, כששוק המניות המשיך לעלות, אולי בגלל הניסיון הקודם מכך שהגבלות כאלה פוגעות בעיקר בענפי הפנאי (שמשקלם בשווקים נמוך) ושבמקרה הצורך הממשלות ישפכו טריליונים והבנקים המרכזיים יעמיקו את ההקלות המוניטריות. הקורונה לא מטרידה את השוק, אבל מה בנוגע לזה?:
בלומברג מדווחת כי הודו העבירה 50,000 חיילים לגבול עם סין, מה שמעלה את מספרם הכולל ל-200,000. בעוד שפריסות קודמות נועדו לחסום את הפלישות הסיניות, הדיווחים האחרונים מאפשרים "למפקדים האחרים יותר אפשרויות לתקוף ולתפוס שטחים בסין במידת הצורך באסטרטגיה המכונה 'הגנה התקפית'. מעניין אם יכולה להיות משמעות כלכלית ל"תנוחה צבאית התקפית נגד הכלכלה השנייה בגודלה בעולם".
הכל נראה הגיוני כמו קילו פלדיום ב-86 אלף דולר.
אמיר כהנוביץ, כלכלן ראשי של בית ההשקעות אקסלנס
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה