"מכירות מוצרי הצריכה בעולם הולכות להאט"

כך לפי דוח הצריכה של קרדיט סוויס. בבנק ההשקעות צופים שמכירות הריטייל של מוצרי צריכה בארה"ב ירדו ויקוזזו במכירות לעסקים. עוד מוזכרת תחזית חיובית לתחומי הרכב והשבבים, דשדוש באירופה של הייצור התעשייתי והעלאות ריבית בשווקים המתעוררים
 | 
telegram
(1)

"הגיעה הנקודה שבה אנשים כבר קנו מספיק לפטופים, אופני כושר, אלכוהול יקר וריהוט חדש. ההתחשבנות בדרך, והיא תהיה אקוטית ביותר בארצות הברית", כך כותב בנק ההשקעות קרדיט סוויס בסקירה שלו בנושא הצרכנות, אשר מתפרסמת כעת בביזפורטל. לפי הבנק, המצב המתואר בארצות הברית צפוי להשפיע גם על הצריכה הגלובלית.

במוקד הניתוח נמצאת הצריכה של הייצור התעשייתי (IP – Industrial Production). ברקע פתיחת חלק מן הכלכלות מחדש עם התגברות שיעור ההתחסנות מפני הקורונה, מתוארים הביקושים הגוברים לחלק מן המוצרים והשירותים, שקצב הייצור הנוכחי לא עומד בהם כרגע. ואולם, בבנק צופים כי אנו עתידים לראות האצה בייצור, ובהמשך האטה שלו בהתאמה לביקושים בשוק.

"הפנדמיה, גם לאחר שתגמר, תמשיך להביא לתנודות לא שגרתית בנתוני המאקרו", נכתב. "אנו מצפים לצמיחה נמשכת בייצור התעשייתי, גם לתוך 2022, וזאת על אף תחזית שלילית בטווח הקצר למכירות הגלובליות לצרכנים (ריטייל) – שאין לבלבלן עם הצריכה הכללית".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"עוד אנו חוזים שבאוקטובר נגיע לשיא במומנט של הייצור התעשייתי הגלובלי, בבחינה של הנתונים לעומת אלה של שלוש החודשים הקודמים. עדיין, ההשקעות מצד העסקים והביקושים למוצרי צריכה שלא חוו שגשוג בקורונה (לרבות מכוניות), וכן התאוששות המלאים אמורים לקזז את הירידה במכירות לצרכנים".

בצד זאת כותבים כלכלני הבנק כי "המחזור הזה הוא מיוחד: עדיין אנו באזור הדמדומים של הפנדמיה, היכן שהחוקים הרגילים רק לעתים חלים, ועל נתונים שמתעדכנים בקצב גבוהה קשה לסמוך. זה מוצר להיות 'שוריים' לגבי הייצור התעשייתי בזמן שהצרכנים ברחבי העולם צפויים להפחית את רכישות מוצרי הצריכה, אבל כאמור, השקעות המגזר העסקי וחזרה לשגרה בגזרת המלאים ישחקו תפקיד חשוב יותר מהמכירות לצרכנים". דבר שעשוי לחזק את אותן ההשקעות הוא ביקושים גוברים דווקא לשירותים, ולא למוצרים, ואף גורם נוסף הוא עידוד עובדים לשוב לעבודה.

בקרדיט סוויס מציינים כי הביקוש למוצרים מגיע בשיעור של 60% מצרכנים פרטיים ו-40% הנותרים מקורים בביקושים של עסקים. חלקה של ארצות הברית מכלל ההוצאות על מוצרי צריכה בעולם הוא 26%. "אם נניח שההוצאות העולמיות על מוצרי צריכה יחזרו למגמה ארוכה הטווח עד אמצע 2022 – המשמעות היא אפס צמיחה", מעריכים בבנק, שם מוסיפים כי "זה ריאלי לצפות שהשנה הוצאות אלה יעלו ב-5-10% מעבר למגמה, בהתחשב בעלייה במחירי הסחורות, בחזרה לעבודה שמצריכה גם מכשור ואמצעים פיזיים ובתמיכות הממשלתיות בתשתיות".

הביקושים למוצרי אלקטרוניקה צפוי לרדת עתה, ולהפחית איתו את הביקוש לשבבים, כך סבורים הכותבים. "במקביל, בעיות אחרות בצד ההיצע, כמו המחסור במכולות לשילוח ימי ועיכובים בשרשרת האספקה, אמורים להיפתר בסופו של דבר וייצור המכוניות צפוי להיות חזק".

בינתיים, בקרדיט סוויס מציינים כי המדד שהרכיבו למעקב אחר הביקושים הגלובליים למוצרי צריכה ירד ב-0.5% באפריל, לראשונה מאז נובמבר – ובמאי צפויה ירידה נוספת, זאת בהסתמך על נתונים ראשוניים, אולם הביקושים צפויים לדעתם לחזור לצמוח מאוחר יותר השנה. עיקר הירידה כעת כפי שתואר מגיעה מארצות הברית, אולם "למדינות אחרות אין ממש שיא גבוה כמו זה של ארצות הברית ממנו יוכלו ליפול".

הדבר קשור כמובן לתחלואת הקורונה. דלתא, שהוא הווריאנט ההודי של נגיף הקורונה, הביא להארכת ההגבלות בבריטניה, על אף שיעור ההתחסנות הגבוהים. "מדינות עם שיעור מתחסנים נמוך יותר נמצאות בסיכון גבוה יותר לחוות הגבלות", נכתב בניתוח הבנק.

באשר לשוק הרכב העולמי, בקרדיט סוויס כותבים כי רכישות גדולות של משקי הבית יטיבו עמו. בשלב זה מכירות הרכבים הגלובליות נמצאות נמוכות ב-10% מהשיא הקודם שלהן. עיקר הירידה באירופה, ואולם "שיפור המאזן הפיננסי של משקי הבית, עלויות מימון נמוכות, בטחון צרכנים גובר והסרת ההגבלות על הייצור אמור להגביר את הדרישה לרכבים". "מסעדות, מלונות ואתרי בילויים האיצו את הוצאות ההון שלהן (CAPEX) בציפייה לפתיחת הכלכלה – נרכשו למשל מכונות שתייה, משאבות, מקררים, מכונות כבישה ועוד. באותו זמן, ההשקעות מצד סקטור הבנייה ממשיכות לרדת".

"עלייה בחומרי הגלם ו'כיסים' של מחסור בעובדים מסכנים אמנם את שולי הרווחיות של העסקים ומפחיתים את התיאבון להשקעות חדשות, אבל לעת עתה, הלחצים על המחירים מרוכזים באזורים בהם מכירות המוצרים המוגמרים נמצאות בצמיחה חזקה, דבר שעשוי לעודד תחרות על נתח שוק, ולכן דווקא לשמר את ההשקעות מצד העסקים".

ובחזרה לנעשה בארצות הברית, בקרדיט סוויס אמנם משאירים מקום לתרחיש של ירידה במכירות מוצרי הצריכה, אך כותבים כי אינם צופים מפולת של ממש. בינתיים, בתקופת הקיץ צפויה עלייה בייצור, שיוסיף לצמוח בהמשך השנה. עם זאת, הביקושים פוחתים ככל שהתמיכות של ממשל ביידן מגיעות לסיכומן, ועדיין בבנק "לא צופים שההוצאות מצד הצרכניים יפלו מתחת למגמה הכללית".

אצל המעצמה המתחרה סין, "בעיות שונות באספקה שיבשו את הייצור התעשייתי, מה שצפוי להימשך באופן חלקי בחודשים הקרובים", נכתב. הביקושים בצד הצרכנים בינתיים מוסיפים להתאושש ועל כן לפי הבנק הייצור התעשייתית יאיץ מחדש אחרי השפל של הקיץ. עוד צוין בהקשר זה, כי שעות הפעילות של מפעלים במחוז גואנגדונג צומצמו, והמחוז אחרי ל-13% מהייצור התעשייתי במדינה, ול-30% מהיצוא שלו.

"היעילות הנמוכה של החיסונים הסיניים, בצד הסכנות שבווריאנטים חדשים יביא להסרה איטית יותר של ההגבלות, מה שיאט גם את החזרה לשגרה". ובכל זאת, דווקא התמיכות הממשלתיות הן שיטיבו עם ייצור מתקדם יותר, כמו זה של תעשיית המוליכים למחצה, הרכבים והאנרגיות המתחדשות. עוד גורם חיובי הוא התאוששות המדינות המתפתחות – שהן לקוחות של התוצרת הסינית המיוצאת.

לגבי אירופה, בקרדיט סוויס מעריכים שהבעיות בשרשרת האספקה שחווים ביבשת יפתרו במחצית השנייה של השנה, כלומר מעת ועד סופה, אולם גם כותבים כי "התזמון עדיין אינו וודאי": "בחודשים הבאים אנו מצפים לראות את עקומת הייצור התעשייתי ממשיכה לנוע לצדדים, לפני שתעלה למעלה ותגיע לשיא במחצית השניה, שבה החברות יחלו לבנות מחדש את המלאים שלהם. ההשפעה של גל חדש של תחלואה ככל הנראה תהיה פחות משמעותית מבגלים קודמים, בהתחשב בשיעור ההתחסנות – ועדיין היא תשפיע לרעה על עונת התיירות האירופאית".

ביפן, הייצור התעשייתי באפריל עלה לרמות שלפני התפרצות הקורונה. "הנתון ביפן אינו מסונכרן עם זה הגלובלי. אנו מצפים לראות עלייה ברמת שיא של 12.7% במאי, ולאחר מכן ירידה עד לשפל שיגיע באוגוסט". "שיעור האבטלה נמוך, אולם המשרות החדשות המתווספות לשוק העבודה נמוכות בהרבה מהרמות של לפני הקורונה וההתאוששות מדשדשת".

בצד זאת מציינים בקרדיט סוויס כי היצוא והיבוא מיפן ואליה השתפר לאחרונה. "ההזמנות ליצוא של מכונות מיפן חזק במיוחד, וכך צפוי להמשך גם בחודשים הבאים שבהם אלה תסופקנה. דווקא עקב החוזק של הנתונים, אנו צופים תיקון בינוני. יצוא של ציוד IT ומוליכים למחצה חזקים גם הם, בעוד שהיצוא של ציוד לתחום התחבורה ירד ברמה צנועה בחודשים האחרונים".

בשווקים המתעורר, להוציא סין, הצפי של קרדיט סוויס הוא שיוני יסמל שפל בייצור התעשייתי, וההתאוששות תחל בסתיו. "אנו מצפים שלאסיה יהיה חלק גדול בחולשת הייצור התעשייתי בטווח הזמן הקרוב. הנתוני מהודו צפוים להיות חלשים עד לתחילת יוני, ואילו אמריקה הלטינית 'נרגעה' יותר משצפינו אחרי הדפוסים החלשים שהציגו פרו וצ'ילה. מחזורי הייצור התעשייתי בשווקים המתעוררים הפכו לפחות מסונכרנים מבעבר".

"שיעורי אינפלציה גבוהים בסיכום שנתי, בצד צמיחה מואצת והידוק של התנאים הכלכליים הגלובלים, הפכו את הבנקים המרכזיים בשווקים המתעוררים לנציים יותר – ברזיל בולטת בעיקר, שכן הבנק המרכזי שלה כבר נקט בהעלות ריבית, אך הוא עשוי לקחת צעד אחורה בחזרה לריבית ניטרלית ברבעונים הבאים. אנו מצפים שבנקים מרכזיים אחרי יעלו את שיעורי הריבית גם".

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    בקיצור ידה ידה בלה בלה בלה (ל"ת)
    משה 06/07/2021 15:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות