עליבאבא נפלה ב-30%, האם היא כדאית לקנייה?
בעבר ניתחנו את מניית עליבאבא ALIBABA GROUP -2.2% ALIBABA GROUP 88.59 -2.2% סגירה:0 פתיחה:90.2 גבוה:90.7 נמוך:87.23 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ומצאנו כי מדובר על מניה טובה, עם פוטנציאל צמיחה ורווחיות ממשיים. בחינה חוזרת של המצב מגלה, כי למרות הגידול הממשי בסיכון מדינה, עדיין מדובר על הזדמנות מעניינת מאוד למשקיע האסטרטגי לטווח ארוך.
עליבאבא
קבוצת עליבאבא (Alibaba) הינה תאגיד ענק, החולש על השוק הסיני בתחומי המסחר המקוון, שרותי מחשוב ענן, בידור, תקשורת, מערכות סליקה וכו'.
נהוג לומר שעליבאבא היא המקבילה הסינית של אמאזון האמריקאית (Amazon). ואולם, בניגוד לאמאזון - עליבאבא מפיקה את עיקר רווחיותה מחטיבת המסחר המקוון, שבפועל מסבסדת את יתר פעילויות החברה.
כמו כן, ראוי לציין כי באופן מפתיע עליבאבא עוסקת הרבה יותר במכירה של חומרי גלם ומוצרים ראשוניים לשוק העסקי הסיני (B2B), ופחות במכירות מקוונות של מוצרים מוגמרים ללקוחות (B2C).
מניית החברה נסחרת בשוק ההון האמריקאי (NYSE) תחת הסימול BABA.
מניית עליבאבא עברה שנה קשה במיוחד. המניה נסחרת כעת בכ-30% פחות ממחיר השיא שלה, ובפועל חזרה לרמות המחירים של לפני משבר הקורונה. עבור חברה שעוסקת במסחר מקוון, שהייתה ממוצבת היטב להרוויח מהעלייה בפעילות האינטרנטית של תקופת הסגרים וההגבלות, מדובר על ירידת מחירים מפתיעה!
ממשלת סין נגד עליבאבא
הירידה הגדולה במחיר המניה של עליבאבא מיוחסת לפעילות ממשלת סין, שבשנה האחרונה החלה בפעולות פיקוח וריסון כנגד התאגיד. ממשלת סין (אם לדייק - המפלגה הקומוניסטית הסינית) החלה בחקירה ממשית כנגד עליבאבא בחשד לעבירות בתחום ההגבלים העסקיים. במסגרת זו, עליבאבא נאלצה לשלם ברבעון האחרון של 2020 - קנס ראשוני ענק של 2.7 מיליארד דולר (ארה"ב), עבור התנהלותה המונופוליסטית.
העיסוק של סין בעליבאבא נובע ככל הנראה מהחשש הגובר והולך של שלטונות סין, מהכוח הכלכלי הנצבר של התאגיד הענק. כמו כן, הביקורת הציבורית כנגד ממשלת סין, של מייסד עליבאבא ג'ק מא (Jack Ma) – רק הוסיפו שמן למדורה.
פעולות האכיפה, הפיקוח והבקרה המורחבים של ממשלת סין הטוטליטרית – הפחידו משקיעים רבים. שוק ההון חושש שפעולות מתמשכות של ממשלת סין, יפגע בצורה ממשית ברווחיות של ענף האינטרנט הסיני בכלל, ושל עליבאבא בפרט. במקרה של עליבאבא, יש כבר פגיעה ישירה וראשונית ברווחיות כתוצאה מהקנס הנזכר; ברבעון האחרון של 2020 עליבאבא פרסמה הפסד נקי של כ- 800 מיליון דולר (ארה"ב). ההפסד נובע אך ורק כתוצאה מהקנס הגדול ששולם (2.7 מיליארד).
סיכון מדינה
אין ספק, כי בכל השקעה בעליבאבא חשוב לקחת בחשבון את סיכון המדינה הסיני, שמבטא חשש מפעולות רגולטוריות אגרסיביות כנגד החברה. עליבאבא חשופה במיוחד לסיכון פיקוח מוגבר, בהיותה חברת ענק עם נוכחות טכנולוגית בולטת, ונתח שוק נרחב. הכוח העצום של ממשלת סין מול חברות עסקיות, מוביל לכך שהאסטרטגיה היחידה שיש לחברות אלו הוא לקבל על עצמם את הדין; לבצע כל שינוי והתאמה שהשלטון מבקש, להתנצל ולהתקדם הלאה. במדינה כמו סין, אין לחברות אלו כל מזור משפטי או פוליטי – אפקטיבי.
נכון הדבר, כי הסיכון הרגולטורי הסיני הינו ממשי, ואם ממשלת סין תחליט היא יכולה לפגוע בעליבאבא בצורה ממשית (פיצול החברה, קנסות וכו'). אולם לפי שעה, נראה כי ממשלת סין מבקשת רק להזכיר לעליבאבא מי "בעל הבית", וכי מטרתה אינה לפגוע מהותית בעוצמה הכלכלית של אחת מהחברות הגדולות של המדינה.
לטווח האסטרטגי הארוך, נראה כי מניית עליבאבא מגלמת פוטנציאל צמיחה עתידי משמעותי, שרק יחזק את הכלכלה הסינית. קשה לראות את ממשלת סין מתנגדת לכך, לאורך זמן.
ניתוח בסיסי
ניתוח בסיסי (Fundamental Analysis) של הדוחות הכספיים של עליבאבא מועיל לזיהוי המודל העסקי, החולשות, החוזקות והנתונים הכלכליים של המיזם העסקי. עיון בדוחות של עליבאבא, נותן תמונה מאוד ורודה לענקית הסינית. נראה שמדובר על מניה שבשלב זה משלבת בין מודל עסקי טוב ומוכח, צמיחה עתידית טובה ומחיר שוק נמוך. השילוב הזה של עסק טוב, הרבה צמיחה ומחיר זול – מוביל למסקנה שאולי עדיין יש כאן הזדמנות השקעה מעניינת.
עליבאבא הינה חברה סינית מרכזית ומשמעותית, שחולשת על נתח שוק נרחב וגדול במכירות מקוונות (e-Commerce).
מעבר לנתח השוק הענק שלה, עליבאבא גם נהנית מדוחות כספיים טובים; הכנסות התאגיד בשנת 2020 הגיעו לכ-110 מיליארד דולר (ארה"ב), עם רווח נקי של מעל 20 מיליארד דולר (ארה"ב).
המספרים כשלעצמם מרשימים, אבל עיון בשיעורי הצמיחה מגלה שהמצב עוד יותר טוב. עליבאבא הצליחה להגדיל את ההכנסות שלה בשנת 2020 במעל 40%! כמו כן, למרות הקנס הענק שחטפה, עליבאבא הצליחה אפילו להציג גידול קטן ברווח הנקי. אם מנטרלים את הקנס, הרי שעליבאבא נמצאת במגמת צמיחה מצוינת.
בניתוח תנאי השוק, ניתן לחזות כי רווחי עליבאבא צפויים לצמוח בשנים הקרובות במינימום 15% בשנה. זוהי הערכה מאוד שמרנית, שמתבססת מצד אחד על שיעורי הצמיחה בסין, ומצד שני על ההבנה כי ממשלת סין בוחנת את פעילות החברה מקרוב.
תזרים מזומנים חופשי (Free Cash Flow) הינו תזרים מזומנים שהחברה מייצרת נטו, אחרי מימון כל פעולות השימור וההרחבה הטבעיים של נכסיה. מדובר על נתון חשוב שמבטא את יכולת החברה להיכנס בקלות להשקעות הוניות, לנצל הזדמנויות עסקיות ולהתפתח בעתיד - ללא הצורך בגיוס הון או חוב מהציבור. עליבאבא דיווחה כי בשנת 2020 היא הפיקה סכום השווה לכ- 35 מיליארד דולר (ארה"ב), בתזרים מזומנים חופשי. הנתון הזה הינו מפתיע בגודלו ויאפשר לחברה להתפתח בעתיד במהירות וביעילות רבה.
לעליבאבא נתונים פיננסים המאוד מרשימים, אך במקביל היא נמצאת בהערכת חסר בשוק ההון. עם מכפיל רווח (P/E Ratio) של כ-23 ועם מכפיל מכירות של כ-5.5 נראה כי עליבאבא מגלמת פוטנציאל עלייה עתידית ממשית ומשמעותית.
סיכונים עיקריים
כמו כל השקעה מסוכנת, גם לעליבאבא מספר גורמי סיכון מרכזיים שראוי להכיר:
סיכון מדינה – למרות ההערכה כי סין אינה רוצה לפרק את עליבאבא, יש תמיד חשש להתגברות פעולות הממשל הסיני כנגד החברה. מדובר על סיכון ליבה, שכאמור שהתממש בצורה חדה בשנת 2020. אם ההתערבות תימשך לאורך זמן, היא צפויה לפגוע בחברה ובמגמת הצמיחה שלה בעתיד.
סיכון עסקי – עליבאבא פעילה במגוון רחב של תחומים. הנהלת התאגיד מנסה לפזר את מקורות ההכנסה של החברה ולפתח תחומים חדשים וחשובים. הכניסה של עליבאבא לשרותי מחשוב וסליקה הם דוגמא טובה לכך. כרגע, פעילות הבסיס של החברה במכירות אינטרנטיות מסבסדת את יתר פעילויות המיזם העסקי. החשש הינו שלאורך זמן, עליבאבא לא תצליח לפתח את התחומים העסקיים החדשים.
סיכונים בינלאומיים – מאבקי הכוחות בין מעצמות העל (סין וארצות הברית), פוגעת במסחר הבינלאומי בכלל ובמסחר בין סין לארה"ב בפרט. כאמור, הפעילות העסקית המרכזית של עליבאבא הינה מסחר מקוון, והעדר השקט התעשייתי, פוגע ברווחיות החברה. הימשכות המאבק הבינלאומי לאורך זמן, יכולה בהחלט לפגוע ברווחיות החברה העתידית.
ראוי להזכיר כי מניית עליבאבא, כמו גם מניות של חברות בינלאומיות אחרות, נסחרות בשוק ההון האמריקאי. תקנות חדשות של ממשל טראמפ מחייבות חברות כמו עליבאבא לעמוד בדרישות פיקוח, בקרה וביקורת חשבונאיות מקיפות – על מנת להמשיך ולהיסחר בוול סטריט. עליבאבא עמלה לעמוד בדרישות אלו, ומקווה להציג דוחות כספיים מבוקרים, העומדים בכל התקנים המחמירים.
בשורה התחתונה, מדובר במניה שהיא זולה במיוחד ביחס למתחרות שלה ויש לה פוטנציאל צמיחה משמעותי. נכון הדבר כי החברה עומדת בפני סיכונים ממשיים, אך כאמור, עליבאבא עדיין נמצאת במקום טוב, עם מכירות, רווחיות ומודל עסקי טוב ויציב. קיים סיכון ממשי שפעולת ההגבלים העסקיים של סין תהפוך לקיצונית יותר מכפי שכבר הייתה, אך גם במקרה שכזה לא סביר שסין תסכן את השפעתה הכספית העולמית על ידי כישלון חברותיה. בסך הכל, עליבאבא נראית כמנצחת לטווח הארוך.
הלל בש (Hillel@SmartOptions.co.il) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.עליבבאיוסי 19/11/2021 18:17הגב לתגובה זו0 0עליבבא חברה חזקה ויציבה אפילו יותר מאמזון מאמין כשהמנחה תגיע ל500 דולרסגור
-
4.עלי באבאבס"ד 26/08/2021 20:57הגב לתגובה זו1 0אני מחכה רק עד ירידה בעוד% 50. זה זה המחיר אמיתי שלו. זה לא המלצהסגור
-
היית קרוב. סחטיין (ל"ת)וואלה 10/02/2022 23:20הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.טכנית המניה ירדה לשעה מתחת ל 200$דן 11/07/2021 15:03הגב לתגובה זו0 0ירדה ל 199 ומיד חזרה מעבר ל 200$.אם קו 200 ישבר שוב זה אינו סימן טוב למניה.סגור
-
2.בזבוז זמןאורן 09/07/2021 05:48הגב לתגובה זו1 0כמעט כל יום יש כתבה על אטרקטיביות המניה - גם כשהייתי 250. שומר נפשו ירחק כל עוד סין פועלת באגרסיביות מול חברות הצמיחה וכל עוד היחסים עם ארהב בעייתיים.סגור
- טען עוד
-
1.אין הגיון בממשלת סין לכן המניה נמוכהסם 07/07/2021 11:32הגב לתגובה זו5 2אין לדעת איך המצב יתפתח.סגור
-
החשש מוגזם. לכן המניה זולה.יריב 07/07/2021 18:25הגב לתגובה זו4 1הממשל הסיני לא מעוניין לפגוע בחברה שמטילה ביצי זהב.סגור