מה לעשות כשלא הולך לנו בתיק ההשקעות?
איך לשמור על חשיפה שקולה לשוק הקריפטו, והאם להשקיע בלמונייד וב-SPRT שרוכבת על גל מניות ה-Meme, ומה לעשות כשמרגישים התמכרות למסחר?
שבוע מאתגר עבר עלינו בוול סטריט, שלחתם הרבה שאלות ובקשות, כך יהיה לנו מאמר מוארך היום יחסית לפורמט מקוון. אתם לא חייבים לקרוא אותו בבת אחת.
אתחיל בתחושה שרבים מאיתנו חווים והיא שלמרות ששוק המניות עולה, קשה מאוד להצליח עם מניות בודדות. רבים מהרעיוניות, לרבות אלו המועלים כאן, נראים כמבטיחים, מניבים כמה אחוזים ואז מתרסקים. זה מוביל גם לשאלות ששאלתם על מניות כמו LMND, BOXL ואני יכול להוסיף גם את ZNGA ואת SPRT כשהאחרונה מדגימה את הטיעון שאטען בהמשך.
אל נושא ההתמכרויות שבו התחלנו לטפל אוסיף את נושא היאוש.
יאוש הוא שילוב של רגש ומחשבות. הרגש הוא התחושה הלא נעימה שהיאוש מיצר אצלנו בגוף, אובדן האנרגיה וההשפעה על היכולת שלנו להנות, לתפקד בחיים ולהחליט החלטות. המחשבות הן בדבר תהליכי בחירת ההשקעות שלנו, הרלוונטיות שלהם והשאלה האם לשמר אותם או שהם לא רלוונטיים. מחשבות אלו יכולות להוביל להחלפות תכופות של שיטות ההשקעה (מתכון בטוח להפסד כסף) או אל הנוחות של השקעה במדדים (שאכן בשבועות האחרונים ידם היא על העליונה). אני רוצה להציע לכם כפתרון את השילוב של הבנה, סבלנות והכלה.
ההבנה היא שזה טבעו של תהליך ההשקעה בשוק המניות. אנחנו מצפים משהו מהעתיד וכידוע העתיד לא ממש מתחשב בציפיות שלנו. לכן, לא להיות צודק זו ברירת המחדל. לפעמים אנחנו מצפים משהו מהעתיד לפרק זמן מסוים, למשל, עד ״בלוגסטריט״ הבא, עד סוף החודש, עד שאצטרך 10000 ש״ח לתשלום על משהו, והעתיד לא מסתנכרן עם פרקי הזמן שלנו. זו המציאות ולכן אנחנו צריכים להיות גמישים עם תפיסת הזמן. אני לא אומר שצריך לחכות 50 שנה להשקעה שתבשיל אבל לפעמים גם חודשים זה פרק זמן סביר. לכל תקופה יש את מאפייני התנודתיות והזמן שלה.
הסבלנות היא המיומנות שאנחנו מפתחים לטובת ההבנות שגיבשנו. בשביל להקל עליכם ועלי, תסתכלו על הגרף של קרן הסל AMOM. הקרן משתמשת בבינה מלאכותית לאיתור מניות מומנטום. לכאורה היא צריכה להיות מושלמת. גם מומנטום וגם בלי רגשות. תוכלו לראות על הגרף שכבר כשנה היא לא מצליחה להשיג תשואה עודפת על ה-S&P500. כמו גולש גלים בים, צריך סבלנות עד שהגל הבא יקח אותנו ובזמן ההמתנה רק להיות ערניים, מוכנים ולא להתעייף יותר מדי. מוכנים זה אומר לסדר בעדינות את תיק המניות, למכור כמה מניות שבחודשים האלו נהיו פחות רלוונטיות ואולי לקנות כמה שנראות יותר מתאימות.
ההכלה היא הכלה של טעויות לטווח הקצר. כל אותם גלים קטנים שחשבנו שהם הגל הגדול אבל לא התממשו ככזה. כאן אתחיל לענות לשאלות שלכם:
נתחיל עם LMND. נראה היה שהיא מתחילה לטפס מאזור ה-96 דולר והיא אף הגיעה אל מעל 110 דולר. כמעט תפסנו גל. אבל, הגל נחלש וחזרנו אל הים השטוח ורמת התמיכה. צריך להכיל את זה שכבר היו לנו ביד 14 דולר והם נעלמו ולחכות לגל הבא. לכאורה אם היינו מוכרים ב-110 וקונים שוב ב-96 אז היינו נשארים אם 14 דולר בכיס. המניה היא גלשן. הלך הרוח של המשקיעים הוא הגל. אם אנחנו חושבים שהגלשן עדיין מתאים לנו (LMND היא סיפור עסקי מעניין בתחום מעניים ומעל רמת תמיכה טובה) אז פשוט נכיל את גל הסרק ונחכה לגל הבא.
הבנה - סבלנות - הכלה. אם תרצו, הסה ואל תעשה....
עכשיו תסתכלו במבט קל על BOXL ועל ZNGA. סיפורים עסקיים אחרים, אותו מסר.
BOXL:
ZNGA:
נסיים את החלק הזה עם מניית SPRT, שרוכבת על גלי מניות ה- Meme ו״שובן של מניות הקורונה״. הצגתי אותה כאן לראשונה בשיחה עם עדי ברזילי על שובן של מניות הקורונה. תסתכלו על המלבן הירוק ששרטטתי על הגרף. טווח של 5.28 - 3.85 ביומיים. בשביל להכיל את זה צריך להרחיב את מסגרת ההסתכלות: מגמה עליה מתפתחת, עוצמה ביחס ל - S&P500 ונקודות העניין שציינתי ביחס למניה. מהלך מסחר שיכול לעזור להכיל מצבים כאלו הוא מכירת שליש פוזיציה ביום של קפיצה למעלה ורווח נאה.
התמכרויות למסחר - ממשיכים לעבוד על זה
מאמר ה״התמכרויות״ מהשבוע שעבר עורר, כאמור, תגובות רבות. במאמר הצגתי כמה כלים להקלה על התופעה. אבל, על מנת להיפטר מהרגל מנטלי נדרש טיפול שורש. את הטיפול ניתן לעשות בעזרת הפסיכולוגיה המערבית או זו שמגיע מהמזרח. אבל, כמו טיפול שורש שנדרש לשן, התעלמות לא תעלים את הכאב.
ענת ארדיטי פוגל, הפסיכולוגית הארגונית שמלווה אותנו, מציפה היום סוגיה רגשית חזקה מאוד שמשפיעה על ההתמכרות שלנו למסחר: תחושת העוני. הדבר קשור בעיני גם לסוגיית הסבלנות וההכלה שדיברתי עליהן. הנה מה שיש לענת לומר:
על תחושת העוני והשקעות
"לא אני לא עשיר. אני איש עני עם כסף וזה לא אותו דבר" גבריאל גרסיה מארקס
״היא פנתה אליי כי היא לא עושה מספיק כסף. נקרא לה מיכל. אשה באמצע שנות הארבעים שלה, נשואה ואמא עובדת בבנק בניהול אשראי עסקי. בעבר עבדה בחדר העסקאות של הבנק. כעת עוסקת בהשקעה של הכסף הפרטי של המשפחה. לדבריה, היא לא מרוויחה מספיק כסף. היא מקצועית, היא מכירה, ויש לה ידע נרחב בהשקעות. כאשר עבדה בחדר עסקאות נחשבה לברוקרית מצליחה מאוד.
היינו כבר בשיחה השלישית בתהליך הייעוץ. מיכל סיפרה על עצמה, חייה וההיסטוריה המשפחתית שלה ועליה כמשקיעה. בשלה מסוים של השיחה אמרתי לה: ״אבל את אישה עשירה (היא בעלת נכסים והון מכובד)״. בנקודה הזו מיכל התקוממה, וממש כעסה: "אני לא עשירה. נמאס לי שכל מי שמכיר אותי אומר לי שאני אישה עשירה. אני לא עשירה".
תגובת התנגדות של אדם היא דבר מאוד מעניין. למה מיכל, למרות נכסיה המוחשיים הרבים, תופסת את עצמה כלא עשירה. מיקדתי את השיחה לנושא של תפיסת העצמי של מיכל.
מיכל תופסת את עצמה כאדם עני.
קישרנו לכך את היחסים של מיכל עם הוריה סביב נושא של נתינה ותמיכה כספית לזהות העכשווית שלה. מיכל הרגישה כל ילדותה שהוריה מונעים ממנה כסף, דברים וחוויות. היא גדלה בתחושה של "אין", שהוריה לא נותנים לה. דיברנו על האופן בו תפיסת האני כענייה הוטמעה אצלה ובעצם משפיעה על האופן בו היא משקיעה היום, כאישה בוגרת.
הקשר בין לחץ נפשי ועוני
מחקרי הפסיכולוגיה של העוני מראים בעקביות שעניים אינם חכמים פחות מעשירים. הם מקבלים החלטות כלכליות לא מוצלחות בגלל הלחץ הנפשי בו הם נמצאים שנובע ממצב/תחושת העוני שלהם. לזהות העצמית שלי אם אני עשירה או ענייה יש גם קשר מסוים לכמות הנכסים המוחשיים שלי ביחס לקבוצת ההשוואה שלי. הזהות הזאת גם משפיעה על כמות הכסף שתוכל/י להרוויח.
כשעברנו על כמה וכמה ההשקעות שלה מיכל ניתחה וראתה איך המיינדסט הזה "אני ענייה" גרם לה להפסדים: השפיע על איזה מניות היא קנתה, מתי קנתה ובעיקר מתי מכרה. פעמים רבות, על פי הניתוח שלה, היא בעצם מכרה בפחד כי לא יכלה לתחושתה "לשאת" את הפסד הקטן. היא חשבה כי היא ענייה מידי מכדי להכיל אותו. הרבה פעמים היא חיפשה "בפחים" מניות אזוטריות במחיר ממש נמוך, שלא ממש התרוממו.
לאחר שמיכל קיבלה את האפשרות כי האופי של השקעותיה נובע מתפיסת העצמית כענייה עברנו לשלב הגדרת קווי פעולה. שאלתי אותה: אם היית תופסת את עצמך כאישה עשירה איך היית משקיעה? מיכל הגדירה לעצמה אסטרטגיה וחוקי השקעה מתאימים. היא קבעה שלושה כללים: סוגי מניות, הסכומים בהם תשקיע ותהליך תזמון הקניה והמכירה.
עכשיו החלק שלך:
איך את.ה תופס.ת את עצמך? עשיר.ה? עני.ה? איך זה משפיע על האופן בו את.ה משקיע.ה ועל התשואות שלך? ״
תודה לענת, מוזמנים ומוזמנות לשתף בתבונות ובדוגמאות כאן בתגובות.
קצת קריפטו
הנה לכם דוגמא לים גלי שנרגע. הביטקוין משייט מעל אזור ה-30,000 כבר כמעט כחודשיים כאשר במדיה הפיננסית מגוון הקולות הוא רחב: מצד אחד אלו הטוענים שכל הכסף שם ימחק ומצד שני אלו הטוענים שסבלנות תשתלם גם פה.
קשה לי להעריך כרגע על בסיס טכני לאן פניו של הביטקוין והאמת שגם הטיעונים בעד משכנעים וגם הטיעונים כנגד. יש בים הזה הרבה זרמים מנוגדים וחזקים. אני כן מזהה התעוררת של קרנות הסל הקשורות בענף וחושב שעדיין BLOK עדיפה. מה שלכד לי את העין הוא סימני הקונים מעל קו המגמה העולה, כפי שתוכלו לראות על הגרף המצורף. נראה לי ש-BLOK היא דרך טובה להישאר במשחק כרגע ולראות מה יהיו ההתפתחויות.
כותב המאמר הינו זיו סגל (segalziv@gmail.com) העוסק בתחום השווקים הפיננסיים, ניתוח טכני, מימון התנהגותי ואימון מנטלי, בעל עיסוקים מגוונים בתחום באקדמיה ובפרקטיקה.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.עשיר עני הוא מצב מנטלי "איזהו עשיר השמח בחלקו" (ל"ת)חזל 14/07/2021 10:23הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.אין צורך להדגישנורית 13/07/2021 09:14הגב לתגובה זו1 0בכל פעם את הצד הניקבי של המשוואה,בעברית טובה למדי "תלמידים" לדוגמא כולל גם תלמידות,ה"פוליטיקל קורקט' של ההוא מיותר ומעצבןסגור
-
4.SWANץ 13/07/2021 00:36הגב לתגובה זו2 0בעבר הכרת לנו תוכל להסביר ממה בנויות האחזקות בקרן מה דעתך עליה האם יכולה לתת בטחון בתקופה בה כולנו חחשששים ממפולתסגור
-
3.לחץ נפשי, התמכרויות מה אתה כלכלן פסיכולוג או כלום (ל"ת)פסיכולוג או כלכלן 12/07/2021 17:51הגב לתגובה זו0 4סגור
-
השקעה לעיתים קרובות הופכת למסחר שמונע מרגש. אנא,שתוק . (ל"ת)כל אוויל מנכ"ל טוקבק 14/07/2021 15:38הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
ומה אתה? (ל"ת)יוני 12/07/2021 21:00הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.לכתבפחמני 12/07/2021 14:15הגב לתגובה זו0 0לא קיים היום דבר כזה לא הולך כי הכל הולך וממרי כבר 12 שנים מאז שביבי הנהיג את המדינה ואם אתה לא מאמין תשאל את שרהסגור
-
1.עד המיליארד הראשון אתה עני (ל"ת)זכור 12/07/2021 13:30הגב לתגובה זו3 0סגור