שורטיסט על מניית אוטלי: החברה שיחקה במספרים ועשתה גרין וושינג
אוטלי השוודית (סימול: OTLY), שמייצרת תחליף חלב משיבולת שועל, הונפקה באחרונה בנאסד"ק לפי שווי של כ-10 מיליארד דולר לאחר שגייסה כ-1.4 מיליארד דולר. ברשימת המשקיעים של החברה תמצאו סלבס בקנה מידה עולמי כמו נטלי פורטמן, אופרה ווינפרי וג'יי-זי, וכן את קרן ההשקעות המפורסמת בלקסטון. לאחר ההנפקה המוצלחת, עתה הפירמה Spruce Point Capital Managemen שמתמחה בשורט על מניות, ובראשה עומד בן אקסלר מאשימים את החברה בהטעיית משקיעים באמצעות מצג שווא, כשהוא טוען שהחברה גם שיחקה עם המספרים וגם בעובדות, ובכך עשתה "גרין וושינג" כדי לשוות לעצמה תדמית של חברה התומכת בסביבה.
יודגש כמובן כי אקסלר הוא גורם בעל אינטרס. אם המשקיעים יאמינו לדבריו וימכרו את המניה, הוא ירוויח. זה לא אומר שהוא דובר אמת, אך זה גם לא אומר שהוא משקר. כלל הנתונים שהציג מבוססים על מקורות פתוחים ומידעים שקיבל באמצעות בקשה לפי חוק חופש המידע. "אנחנו חושבים שעל המניה צריכה להיות המלצת 'מכירה' חזקה, ושהשווי הנוכחי מנופח בכ-70%", אמר אקסלר.
ראשית, טענותיו נוגעת לפער בין פרסומים תקשורתיים על תוצאותיה של החברה בזמן שהייתה פרטית (הוקמה ב-1990) לבין אלה שהציגה למשקיעים לפני ההנפקה בתשקיף שלה וכן במצגת שפורסמה ביוני. בעוד שבשני האחרונים נכתב כי ההכנסות ב-2018 מהשוק האמריקאי היו 12 מיליון דולר, ב-Nielsen ובמגזין Umgas השוודי נכתב בזמנו כי המכירות נטו בארצות הברית הסתכמו ב-6 מיליון דולר.
עוד הוא מצטט דוח של הפירמה Companies House שסוקרת חברות פרטיות, ובו נכתב "אנו רואים תקופות של שוני גדול בהכנסות ובשיעור הצמיחה באוטלי. זה סימן קלאסי לפוטנציאל לבלאגן חשבונאי, שלרוב מהווה דגל אדום שמזהיר מפני סקנדלים אפשריים". בצד זאת הצביע על תחלופה גבוהה של משרדי רואי החשבון המבקרים של החברה, וכן על כך שבביוגרפיה של בני בכירים בחברה באתר שלה, לא מופיעות תקופות בהן היו מועסקים בחברות שנמצאו בהן אי סדרים חשבונאיים. מנגד יאמר כי אותם גורמים דווקא ציינו את משרותיהן אלה בעמודי הלינקדאין שלהם.
אקסלר טען גם כן כי בשולי הרווח הגולמי שהציגה למשקיעים לא כללה את הוצאות הייצוא שלה ואת דמי הטיפול, וכן לא חשפה שלא ניתן להשוותם לרווח הגולמי של חברות מזון אחרות. לפי הטענה, הרווח הגולמי נמוך בשיעור של 6.4% אם מכלילים בחישוב את הוצאות הלוגיסטיקה והשילוח.
כמו כן נכתב בדוח של Spruce Point כי באוטלי הציגו למשקיעים נתונים מ-2013 על השפעתה הסביבתית של החברה, הגם שמדובר בתקופה שבה בכלל עוד לא נכנסה לפעילות בארצות הברית או לאסיה. כלומר הנתון אינו מעודכן - ושגוי. עוד לא נכתב במצגת נתון שדווקא הופיע בדוח הקיימות של אוטלי מ-2019, ולפיו מתקן הייצור שלה בניו ג'רזי משתמש ב-55% יותר מכמות המים שנצרכת על ידי בשוודיה ובהולנד.
במשך מספר רבעונים, אותו מתקן חרג מתקנים סביבתיים של הסוכנות להגנת הסביבה. באמצעות בקשה לפי חוק חופש המידע בעיר מילוייל שבניו ג'רזי, גילתה הפירמה כי באתר ההוא הייתה בעיה של טיפול בשפכים ב-2019. מאז לא נודע על כך שאוטלי פתחה במתקן או פעילות לטיהור השפכים. השפעה סביבתית נוספת נגזרת מהמרחק של מתקני הייצור מספקי חומרי הגלם, מה שמצריך הובלות למרחק רב. כך, באוטלי מייבאים שיבולת שועל ממערב קנדה לניו ג'רזי ועבור הפעילות באסיה הם מייבאים שיבולת שועל משוודיה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה