בריטניה: הברקזיט מתחיל לנשוך את הכלכלה ואירלנד במוקד

קרן המטבע הבינ"ל צופה עלייה של 7% בתמ"ג הבריטי המתאוששות מהסגרים, אבל בסקר האיגוד התעשיינים מזהירים מפני מחסורים בסתיו הקרוב בשל התדלדלות במלאים שנובעים בעיקר מההתנתקות הבריטית מאירופה
 | 
telegram

בניגוד לנאסד"ק וה-S&P500 ששברו לא מעט שיאים מאז תחילת הקורונה, הפוטסי 100 (FTSE) וגם הפוטסי 350 (FTLC), שני המדדים החשובים בבריטניה, עוד לא התאוששו לגמרי מאז השיא שלהם ב-2018. שניהם הגיעו לשיא ב-1 ביולי דאז כשה-FTSE עמד על כמעט 7,749 נקודות, היום הוא עומד על 7,011 נקודות. ה-FTLC עמד אז 4,311 נקודות, היום הוא על כמעט 4,038 נקודות.

אמנם לקראת סוף 2018 החלו המדדים להתאושש עד סוף 2019, אבל אז בוריס ג'ונסון נבחר מחדש, הוציא לפועל את הברקזיט ואז הגיעה גם הקורונה. נראה שהדבר היחיד שמציל אותם כרגע אלה הריביות הנמוכות וההתערבות של הבנק אוף אינגלנד (BOE) בשווקים, אחרת אי אפשר לדעת לאילו תהומות הייתה מגיעה הבורסה שם.

בחודשים האחרון הבריטים, בראשותו של ראש הממשלה בוריס ג'ונסון, פועלים לשנות את ההסכם על הברקזיט, בעיקר סביב המכסים בצפון אירלנד, שטוענת כי בדיקות המכס מייצרות חיכוכים כלכליים וחוסר יציבות חברתית. רק אתמול האיחוד האירופי ביטל תביעה בבית הדין האירופי נגד בריטניה בדיוק בנושא הזה, בניסיון להרגיע את הרוחות. לא בטוח שהם יירגעו, כי בריטניה מתחילה להבין כמה קשה לבד בעולם.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מה שזה כן עושה, זה מערער את אמינותה של בריטניה. מה הטעם לחתום איתה על הסכם כלשהו, אם כל בוקר הם קמים עם דרישות חדשות לשינויו? האיחוד, שאינו נושא ונותן קל בכלל, יישמר שבעתיים עכשיו לפני שיחתום על הסכמים חדשים מול ג'ונסון.  

קרן המטבע הבינ"ל אמנם צפתה השבוע שהכלכלה הבריטית תצמח ב-7% השנה ובכך שדירגה את התחזית שלה למדינה והשוותה אותה לצמיחה בארה"ב, אבל בטווח הארוך היא קצת יותר פסימית. צריך גם לזכור שבשנה שעברה הכלכלה הבריטית סבלה מאוד ביחס ליתר המדינות המפותחות האחרות, כשהתכווצה ב-9.8%, לעומת ממוצע של 4.6% בכל המדינות המפותחות.

בשנה הבאה הצפי הוא להמשך התאוששות מהקורונה, עם צמיחה של 4.8%, אבל כולנו ראינו מה שוות התחזיות האלה בימינו והן יכולות להשתנות בכל רגע. רק תשאלו את הודו, שבתחילת השנה חזו שהיא תצמח ב-12% ועכשיו זה ירד ל-9.5% צמיחה.

אבל זה לא רק זה. סקר הקונפדרציה התעשייתי הבריטי (CBI) – המקבילה הבריטית ל-PMI – האחרון אמנם הראה שישנה התאוששות נאה בצריכה מצד אחד. הגיוני סך הכול, מאחר ובריטניה יוצאת מסבב הסגרים האחרון, מה שהוביל לקצב הזמנות הגבוה ביותר מאז2010 מצד התעשייה והקמעונאים. בחודש יוני המכירות של הקמעונאים עלו ב-25% ובחודש הנוכחי הם עלו ב-23%, כשמנגד, המכירות באינטרנט שעלו בעקבות המגפה, עלו החודש רק ב-2%.

מצד שני התעשיינים מודים שיהיה להם קשה למלא את המלאים לקראת הסתיו, מה שיכול להוביל למחסורים על המדפים בשל ההפרעה בנמלים שנוצרה בגלל הברקזיט ובגלל הגבלות הקורונה. מצב המלאים הוא הגרוע ביותר מאז 1983. "מצב סקטורי הקמעונאות, הסיטונאות והרכב מדווחים שהמלאים נמוכים מדי, כשהמצב צפוי להחמיר בחודש אוגוסט", נכתב בדוח ה-CBI.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות