רובינהוד מזנקת ב-36% ורושמת זינוק של 100% במהלך השבוע
מניית אפליקציית המסחר החינמית רובינהוד (HOOD), שהונפקה בשבוע שעבר מזנקת היום ב-36%, ובסך הכל רושמת קפיצה של מעל 100% בשבוע האחרון. זאת לאחר קבלת הפנים הפושרת לה זכתה בשבוע שעבר, שהחלה בהנפקה שנסגרה במחיר של 38 דולר למניה, הסף הנמוך של הטווח, ונמשכה עם ירידה של 8% ביום המסחר הראשון.
לא ברור מה בדיוק מעלה את המניה, שזכתה לאחרונה לתשומת לב מצידה של המשקיעה הפופולרית קאתי ווד, דבר שבדרך כלל מיטיב עם מניות צמיחה מסוגה. חברת ARK Invest's Wood שבבעלותה רכשה ביום שלישי 89,622 מניות כחלק מתעודת הסלולר החדשנית של ARK Fintech, שהתווספו לכ-3.15 מיליון מניות שרכשה ווד בשבוע שעבר.
רובינהוד הוקמה ב-2013 תחת הכותרת: עושים דמוקרטיזציה למסחר; כשמטרתה למשוך משקיעים קטנים, שבדרך כלל לא נכנסו עד אז לבורסה, לפחות לא בצורה ישירה. תחת שמו של גיבור התרבות, שלקח מהעשירים ונתן לעניים, רובינהוד רצתה "לעשות" בדיוק את זה. כלומר להעניק יותר כוח למשקיע הקטן מבלי לגבות ממנו עמלה.
האם זה הצליח? אם מסתכלים על מאניית מניות גיימסטופ (GME) ו-AMC, שבהן קבוצה של משקיעים קטנים ברשת החברתית רדיט גרמו להפסדי עתק לשורטיסטים, אז כן. מצד שני, ברשות לני"ע בארה"ב, אמרו כי בשל הקשרים של החברה עם ענקיות השקעות, היא אומרת כי המתווכת לא הוגנת. על התוצאות אפשר להתווכח, על תופעת התרבות והחלוציות במודל העסקי – לא כל כך. למה? כי כולם רוצים להיות רובינהוד, כולל ענקיות מסחר כמו צ'ארלס שוואב.
המודל של רובינהוד
אם הם לא גובים כסף מהמשתמשים, אז איך הם מרוויחים? מאוד פשוט. רובינהוד לא גובה עמלות מסחר מהסוחרים, אלא גובים עמלה על נפחי מסחר מספקי השירותים שלהם, שמזרימים את כל התנועות שמייצרים המשתמשים, בין אם זה מטבעות קריפטו או מסחר באופציות, המנתב משלם עמלה.
מבחינת מספרים, מדובר בחברה מעניינת. שנה שעברה, בחסות המגפה, מיליוני סוחרים חדשים נכנסו לשווקים והשתמשו באפליקציה כדי לסחור. כמה משמעותי זה היה? ההכנסות שלה עלו ב-245%, מ-270 מיליון דולר לכמעט 960 מיליון דולר. את שנת 2020 היא גם סיימה עם רווחיות קטנה של 7.5 מיליון דולר, אבל החברה ממשיכה לדמם הרבה כסף, כשאמנם הכניסה 520 מיליון דולר ברבעון הראשון של השנה היא שרפה 1.4 מיליארד דולר.
כשמסתכלים על ספקטרום ההכנסות שלה, התמונה מתבהרת עוד יותר. כ-38% אחוזים מהכנסותיה מגיעים ממסחר באופציות. 17% אחוזים מההכנסות מגיעות מסחר במטבעות קריפטו. כלומר למעלה מ-55% מההכנסות מגיעות מנכסים תנודתיים מאוד, יש כאלה שיאמרו מסוכנים – גם למשקיעים, אבל גם לחברה.
העבר וההווה הבעייתיים של החברה
בלי קשר, בשנים האחרונות רובינהוד עמדה בלא מעט מוקדים שנויים במחלוקת. הראשונה והמשמעותית שבהם קשורה, איך לא, לקורונה. בשנה שעברה, במהלך מארס השחור, שרתי החברה קרסו וסוחרים לא יכלו לגשת לחשבון שלהם ולשנות פוזיציות או למכור. אנשים הפסידו לא מעט כסף ככה.
יתר על כן, הרגולטור האחראי על הברוקראז' בוול סטריט, FINRA, מצא שלא די בכך שהחברה לא סיפקה שירותים מהימנים ללקוחותיה, היא גם דחפה משקיעים לפוזיציות מסוכנות, מבלי להסביר להם שמדובר בסיכון עצום לכספם. שני אלה יחדיו הובילו לקנס של שבעים מיליון דולר על החברה, הגבוה ביותר בהיסטוריה של וול סטריט, שמתוכם שלוש עשרה מיליון יוחזרו למשקיעים.
במקביל, בשנה שעברה צעיר בארה"ב התאבד לאחר שחשב בטעות שהוא חייב למעלה משבע מאות אלף דולר, לאחר שסחר באופציות. רק לאחרונה החברה הגיעה להסכם פשרה מול משפחתו ותיקנה חלק מהליקויים.
בכל מקרה, החברה הודיעה שכחלק מההנפקה, היא תקצה 35% מהמניות לסוחרים שמשתמשים באפליקציה. בינתיים, לפי התגובות הפושרות ברשתות החברתיות, שם לא מעט אנשים קוראים להחרים את ההנפקה, לא בטוח שהיא תזכה לביקושים שאותה החברה מצפה. מה שבטוח זה שיהיה מעניין.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה