רפואה מונעת היא העתיד של תחום הבריאות - איך נחשפים לתחום הזה?

מה יהיה הברבור השחור הבא, איך פספסה נוקיה את ההובלה בסמארטפונים ומה החזון של חברת פייזר לעולם התרופות? 

 | 

הפוליטיקאים בארה"ב (די בדומה לאלו בירושלים) הם כנראה יהיו הברבור השחור הבא בוול סטריט. מי שעוקב אחרי הדיונים בתקציב התשתיות הענק שמציע כעת הנשיא ביידן מגיע למסקנה שהפוליטיקאים שלנו חסידי אומות עולם בהשוואה אליהם. פשוט לא ייאמן מה מנסים להגניב לתקציב הענק. אבל כך, הם פני הדברים כשהתאווה לחשיפה בתקשורת והחיים על פי הרשתות החברתיות הם שמכתיבים ההתנהגות. בינתיים התארגנו אתמול והיום החברים מרדיט ובאו לעזרתם של החברים מרובינהוד והציגו שוב את יכולותיהם, וואו!!

לחזות נכון את ההתפתחויות שמייצרת מהפכת הטכנולוגיה ולהתארגן בהתאם: פייזר (סימול:PFE), שהתחילה בהתארגנות המבנית בסוף המאה שעברה משלימה אותה ובהצלחה בניצוחו של אלברט "אקיס" בורלא ומקדמת את המעבר לרפואה מונעת בעולם הבריאות. למעלה מ-40 שנים אנחנו "חופרים" לקוראים על השינוי החברתי-צרכני-כלכלי שאליו מובילה מהפכת הטכנולוגיה שב-2008 עברה לשלב החמישי בהתקדמותה. מה שהתחיל ב-1760 במיכון תעשיית הטקסטיל ומנועי הקיטור והמשיך דרך החשמל (המהפכה השנייה), האוטומטיזציה (המהפכה השלישית) והדיגיטליזציה (המהפכה הרביעית) עבר, מאז 2008, למהפכה החמישית שאותה מובילה מהפכת האינפורמציה, מהפכת הפֶּרְסוֹנָלִיזַצְיָה, שממזגת בין האדם למכונה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות


המשקיעים, בהובלת משקיעי ארה"ב התחילו להבין, בסביבות שנות ה-80 של המאה ה-20, שמהפכת הטכנולוגיה בהתקדמותה משנה לחלוטין את עולמות הייצור, הצריכה ואת מערכות היחסים הכלכליים ומובילה לשינוי גלובלי מוחלט, חברתי וכלכלי. זה מחייב פלטפורמות השקעה שונות מאלו של המאה ה-20. האסימון נפל עם ההתפתחויות בתעשיות הביו טכנולוגיה הרפואית מחד והמוליכים למחצה מאידך, שתי תעשיות חדשות שעוררו, בתחילת ה-80, את השוק באמצעות גל הנפקות אדיר ועוררו בוול סטריט חלום ענק שהוביל ליצירת "בועת 2000". וול סטריט, כמנהגה, רדפה אחרי החלומות והתנתקה מהמציאות מה שחייב תיקוני התאמה  משמעותיים. אבל במיין סטריט הבינו, בכל המגזרים והרבה קודם ש"משהו גדול" מתקרב.

משהו גדול שמחייב התארגנות/התאמה מחדש כי האסטרטגיות העסקיות של המאה ה-20 לא יתאימו יותר לכלכלת המאה ה-21. נכון, המומחים במיין סטריט האמינו שיש מספיק זמן להתארגנות ושהשינוי יגיע לא לפני  2030. אבל, בפועל, בגלל קצב ההתקדמות הטכנולוגית שהלך וגבר הבינו, אפילו בתעשיות הוותיקות והמסורתיות ביותר, שמי שלא ימהר להתאים את האסטרטגיה למה שמתפתח גם בצד הצריכה וגם בצד הייצור, עלול למצוא עצמו "בחוץ".

התרסקות הבועה והמיתון שבא בעקבותיה (2001-3) "עוררו" את וול סטריט מחלומותיה. אבל, במיין סטריט, במיוחד בתחום עיבוד, אחסון והפצת אינפורמציה, התהליך הזה, של "התארגנות למאה ה-21" דווקא התחזק. בד בבד, היו סימני אזהרה שהתבטאו בהתדרדרות כמה מענקיות המאה שעברה שהמוצרים שלהן והצרכנים שלהן החלו להעלם גם בגלל החדשנות הטכנולוגית ולא פחות בשל השינוי שהתחיל בצריכה.

חברות כמו ענקית ההלבשה התחתונה Fruit of the Loom, ענקית הרכב GM, ענקית הספרים, Barnes&Noble's או ענקית הטקסטיל, Burlington, ענקית הביגוד, Abercrombie & Fitch, רשת המזון המובילה P&A ועוד. בנוסף, ההופעה של חברות טכנולוגיות חדשות והאלטרנטיבות שנוצרו בעקבות החדשנות הטכנולוגית הוסיפה תמרוץ לענקיות המאה ה-20.

דוגמאות בולטות לכך היו בתעשיית הרכב והתקשורת כאשר ענקיות כמו GM ונוקיה "נרדמו בשמירה" ואפשרו למעשה לחברות כמו טסלה או אפל להשתלט על השווקים שלהן. גם GM וגם נוקיה "השתעשעו ברעיון לצאת עם מכונית חשמלית וטלפון אלחוטי חכם בהתאמה הרבה לפני שאלון מאסק או סטיב ג'ובס התחילו לפתח. למעשה, במקרה של הטלפון החכם נוקיה פיתחה ראשונה אבל הנהלת החברה, ב-2007, החליטה להמתין כי לדעתה הצרכן לא יקבל את המוצר החדש, אז המתינו.

כל ההקדמה הזו מביאה אותנו לתעשיית הבריאות, כנראה התעשייה החשובה ביותר לעתיד האנושות. זו תעשייה שמרנית ביותר שראתה והבינה, עוד בשנות השבעים, את משמעות השינויים הטכנולוגיים, ראתה את ההנפקות החמות של חברות הציוד הרפואי, המעבדתי, את חברות הביו-טכנולוגיה הצעירות ואת ההנפקות כמו פטריות שלאחר הגשם.

אנשי ההתעשייה התבוננו בהשתאות על המשקיעים של 1980-85 שהתנפלו על  אמג'ן ועל DNA, על בוסטון סיינטיפיק ותרמו-פישר, גיחכו על ההערכה שקבלה סלרה לאחר הצגת מיפוי הגנום. סלרה נכנסה למאה ה-21 במבנה שבו היתה במאה ה-20 שבו חברה פרמקולוגית (תרופות מכימיקלים) מתעסקת רק בפרמקולוגיה. דווקא כאן מי שהבין את הצורך לשנות היו השוויצרים שחברות הענק שלהן, נוברטיס (סימול:NVS) וRoche  (סימול:RHHBY) התחילו להתפשט לכיוונים חדשים, הראשונה לגנריקה ולביו טכנולוגיה והשנייה לכיוון הגנום, התא ותאי הגזע.

ג'ונסון אנד ג'ונסון (סימול:JNJ) הייתה האמריקאית הראשונה שהתחילה לנוע בכיוון עם הכניסה לציוד רפואי כאשר פייזר (סימול:PFE) וסאנופי (סימול:SNY) הצרפתית בעקבותיהן.

אבל  לאחר התרסקות הבועה בוול סטריט ובמיוחד לאחר משבר 2008 וללא כל קשר לוול סטריט הבינה תעשיית הבריאות שמבחינתה נוצר מצב שמחייב ומאפשר בצוע מהפך עסקי ענק, שינוי המטרה המרכזית של הרפואה מריפוי למניעה. ההצלחה של פייזר ו-Biontech לפתח, בתוך 6 חודשים, חיסון  לווירוס הסיני רק מחזקת את הדעה ששמענו מפיו של מנכ"ל פייזר בסוף שנות ה-80, אדמונד פראט ג'וניור, בכנס שנערך במלון הפלאזה בניו יורק (לאחר שהצליחו לפתח את הוויאגרה שאגב פותחה וקיבלה אישור FDA לטיפול בלחץ דם גבוה ובאנגינה) - "תהליכים שמתפתחים בתעשייה הרפואית הם כאלו שמחייבים אותנו לחשוב יותר בכיוון של מניעת מחלות ופחות בפתוח תרופות-על מה שידרוש השקעות גדולות יותר במו"פ ממוקד ובעיקר בתחום התכנה והמעבדה.."

וכשנשאל על מה הוא מדבר ענה ש-50-60 אחוזים מכל מקרי המוות ממחלות בארה"ב קורים ממחלות שאפשר למנוע אותן ולדעתו הטכנולוגיה בהתקדמותה רק תגדיל את האחוז הזה, "ככל שיתאפשר למדע הרפואה לפענח את הפעילות בתא ולהבין את פעילות הגנום כך גם נוכל לפתח אמצעים למנוע מחלות לפני שיפרצו", אמר, "ואנחנו, בפייזר, נלך בכיוון הזה כי המסלול שבו מתקדמת היום תעשיית הבריאות כיום פשוט לא יכול להימשך".

אישית אנחנו מאמינים שתעשיית הבריאות אכן תתמקד ובהצלחה במניעה ואנחנו גם מאמינים שפייזר תהיה ראש החנית במהלך הזה (בעיקר בגלל האדם שמוביל אותה). אבל תחילה ננסה להבין איך חברת ענק כזו, אחרי כ-150 שנה של התמקדות והתמחות בפרמקולוגיה מצליחה לבצע רה-ארגון כפי שזו מבצעת.

הדרך היחידה לחברת ענק לשנות התמקדות היא באמצעות רכישות ומיזוגים וזה לא תמיד מצליח, אפילו אם המהלך שנבחר מוצדק עסקית כי ההצלחה או הכישלון תלויים בניהול המהלך ובמצב "הסביבה הכלכלית/עסקית" שבה פועלת החברה היסטורית וזו שאליה היא מכוונת לעבור.

טבע (סימול:TEVA) זו דוגמה קלסית של ניהול כושל לתהליך שהיה נכון עסקית. פייזר, בין 2000 ל-2009 בצעה 3 רכישות ענק שמאפשרת ליו"ר-מנכ"ל החברה הנוכחי, אלברט בורלא לנהל את הענקית הזו בדרך בה הוא מעוניין ונגיע לכך בהמשך.  ב-2000 רכשה החברה את Werner-Lambert ב-116 מיליארד, ב-2003 התמזגה עם החברה השבדית Pharmacia וב-2009 רכשה, ב-69 מיליארד, את  Wyeth. פראט כבר לא הוביל את החברה אבל הכיוון הלך והתבהר. פייזר, שלאחר רכישת Wyeth הפכה לחברת התרופות הגדולה בעולם עם אחיזה בכול תחום רפואי כולל הווטרינרי.

מה שחשוב יותר (וטבע יכולה הייתה ללמוד מכך) ששלושת הרכישות ש"הבהילו" בשל היקפן הכספי כמה מהאנליסטים, נעשו תוך חישוב ההכנסה העתידית מהתרופות שלהן למול החוב המצטבר. איאן ריד שהוביל את החברה בין 2010 ל-2019, גאון חשבונאות, הסביר איך פייזר מצליחה, למרות עלויות הענק בפתוח תרופות שרק עולות והוצאות הרכישות הענקיות, ממשיכה החברה להגדיל הרווחיות, "כאשר החלק הארי מההכנסות שלנו מגיעות מתרופות-על שנוצרו אצלנו ובכל רכישה אנחנו בודקים כמה תרופות-על יש לנרכשת, אורך החיים שלהן ופוטנציאל הצלחות הפתוח של תרופות כאלו בחברה בעתיד, אתם צריכים להבין שהיכולת להגדיל הרווחיות בא עם היכולת לשלוט בתמחור לאורך חיי הפטנט..." (מי שלא מבין שיציץ בכתבה מ 2015 בפורבס, שנכתבה בעקבות סערה על המחירים שפייזר גובה עבור תרופות העל שלה. בין לבין רכשה ורוכשת פייזר חברות קטנות בעלות פוטנציאל לפתוח חיסונים (אגב, גם העסקה עם פרוטליקס בזמנו נעשתה במסגרת ההתאמה אלא שזה לא עבד).

לפני 3 שנים, באוגוסט 2018 נכנסה פייזר להסכם פתוח "ארוך טווח" עם החברה הגרמנית BioNTech AG (סימול:BNTX) בת ה-13 לצורך פתוח אִימוּנוֹתֶרַפְּיָה (טיפול במחלות על ידי הגברה או החלשה של תגובת המערכת החיסונית של הגוף) ממוקדת בסרטן ובמחלות זיהומיות  ופתוח חיסונים מבוססי mRNA למניעת שפעת. כהערת אגב נוסיף  שההסכם הזה הוביל למעשה לרכישתה של חברת ה-essenger-RNA, Translate Bio (סימול:TBIO) מבוסטון (אותה הזכרנו בכתבה לאחרונה), ע"י סאנופי, שותפתה למחקרי mRNA, ב-3.2 מיליארד או 38 דולר למניה שלפני פחות מחודשיים עמדה על 18 דולר וגם זה היה מחיר מטורף. העובדה שסאנופי רוכשת את השותפה היא שלדעתנו הקפיצה את BNTX, לא רק הצלחת החיסון. מדוע? כי כעת חושבים שפייזר תרכוש את BNTX ויתחיל מסע רכישות של כו מי שמתעסק ב- messenger-RNA.

כאן מגיע ד"ר (לביוטכנולוגיה) אלברט בורלא, שכולנו מכירים משיחות הלילה עם נתניהו. בורלא, יווני יהודי מסלוניקי שהיגר לארה"ב ב-2001 ביזמת פייזר שם התחיל לעבוד בחטיבה הווטרינרית ב-1993 ולאט החל לטפס, עובר מחטיבה לחטיבה כאשר היו"ר איאן ריד מבחין ביכולותיו, לוקח אותו תחת חסותו וב-2018 דוחף את מועמדותו למנכ"ל.

למנות מהגר יהודי מיוון ליו"ר ומנכ"ל פייזר מוכיח אך ורק דבר אחד, שמדובר באדם יוצא דופן, תקראו מכתבו לעובדי החברה שנכתב במאי, שם אפשר לראות שהאיש דחף את פתוח החיסון בכול עוצמתו, "הוצאנו 2 מיליארד דולרים על בניית התשתית לפני שידענו אפילו על מה מדובר בדיוק..". אבל, הקטע החשוב מדבר על הצלחת פתוח טכנולוגיית ה-mRNA ויצירה של חיסון מ-288 חומרים שונים שנאספו ב-19 ארצות שצריך היה להשקיע כדי לחשוף החומרים, תקראו!.

הדעה שלנו היא  שהמעבר של תעשיית הבריאות לרפואה מחסנת התחיל בפועל עם ההצלחה במלחמה מול הווירוס הסיני, הצלחה שנותנת לגיטימיזציה למהלך. יש סלים ממוקדי חיסון שכבר הזכרנו בעבר כמו IDNA, HELX אפילו ARKG. אבל אלו ברובם אינם כוללים את הפייזרים והסנופים של העולם, אלו נמצאים בסלים מהסוג של XLV אז מי שמעוניין שייקח כדוגמה 1/3 מ-IDNA ו-2/3 XLV (להפחית סיכויי התקף לב מתנודות).
     
   

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו  לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(20):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 11.
    משהו קורה במניה W WORLD C (=פארמוס לשעבר), יודעים משהו? (ל"ת)
    WWHC 09/08/2021 23:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 10.
    השילוב של מכשירים כמו קוצבים לגוף, זה תחום מרתק שמתרחב
    שלמה, מה דעתך 08/08/2021 03:51
    הגב לתגובה זו
    3 0
    התחום של קוצבי לב, קוצבי מוח (=לפרקינסון), ועוד מכשירים שנותנים פולסים חשמליים, הולך ומתרחב. השילוב של אדם ומכונה קרוב יותר מתמיד
    סגור
  • 9.
    מבנה תיק השקעות
    דניאל 07/08/2021 22:05
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שלמה גרינברג, תודה על המאמר. כרגיל מצוין. אני רוכש מניות וסלים לפי הסקירות שלך. מה היא המלצתך לכמות המניות/ סלים שצריכה להיות לתיק?
    סגור
  • לא רוצה לדבר בשמו אבל מבחינתו ההמלצה היא רק סלים+פינת
    רז 08/08/2021 13:53
    הגב לתגובה זו
    3 0
    "חלומות" כדוגמת סטארטאפ שטרם הבשיל וכו'.
    סגור
  • שטויות (ל"ת)
    שלמה גרינברג 08/08/2021 16:37
    הגב לתגובה זו
    3 2
    סגור
  • טען עוד
  • 8.
    רק שפעת חדשה
    מומחה לקנוניות 07/08/2021 17:21
    הגב לתגובה זו
    1 0
    התרופה של טראמפ או איברמקטין עם אבץ וויטמינים מרפאת - החיסונים מיותרים לזה
    סגור
  • 7.
    חסר בכתבה נתון שממחיש את עוצמת הטרפת
    התרוממות רוח 07/08/2021 15:16
    הגב לתגובה זו
    1 0
    השווי של bntx הוא 93 מיליארד דולר והשווי של PFE הוא 252. ביונטק כבר שווה שליש מפייזר.
    סגור
  • 6.
    מה עם פארמוס.סוס מת ?או מכרה זהב? (ל"ת)
    יוסי 07/08/2021 12:08
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • אבל המניה מגלה התעוררות מפתיע בימים אלה, מעניין למה (ל"ת)
    שינתה את השם 08/08/2021 03:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    מה דעתך על סל GNOM
    רועי 06/08/2021 22:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מה דעתך על סל GNOM גם יש לו חשיפה לתחום?
    סגור
  • גם אחד מהסלים שמשקפים (ל"ת)
    שלמה גרינברג 07/08/2021 15:26
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • 4.
    מעולה. כהרגלך. תודה שלמה (ל"ת)
    עמית 06/08/2021 21:30
    הגב לתגובה זו
    7 1
    סגור
  • 3.
    מאמר מענין.תודה. (ל"ת)
    שמואל 06/08/2021 17:42
    הגב לתגובה זו
    8 0
    סגור
  • 2.
    הקוריאני יפני מסושי סאן רכש מניות של חברת רוש (ל"ת)
    לידיעת שלמה 06/08/2021 13:42
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • שלמה יודע וזה לא הוא אלא החברה (ל"ת)
    שלמה גרינברג 07/08/2021 15:30
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • אני קניתי לפניו ב 3 (ל"ת)
    אמיר 06/08/2021 19:18
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • ב- 3 ??? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 07/08/2021 15:31
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • זו כנראה סיבה למכור. הוא חלש (ל"ת)
    חימון 06/08/2021 15:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    ח"כ מיקי איתן סבל מפרקינסון, ועבר ניתוח שבו הושתל במוחו
    חובה לראות הכתבה 06/08/2021 13:40
    הגב לתגובה זו
    10 0
    קוצב, שמעביר זרם חשמלי במקום הנוירוטרנסמיטור הדופמין שחסר אצלו ועכשיו הוא מתפקד בצורה מדהימה (=אבל צריך לטעון מחדש המכשיר כל תקופת זמן מסוימת). טיפול חדשני מדהים שבוצע ע"י פרופסור אבינועם רכס
    סגור
  • וואו!
    רז 08/08/2021 13:54
    הגב לתגובה זו
    4 0
    .
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות