סוף תקופתה של אשת הברזל מהמבורג: לקראת הבחירות בגרמניה

ביום ראשון הגרמנים יצאו להצביע, כשמחליפה של מרקל במפלגה השמרנית לא מטפס בסקרים וכרגע שר האוצר אולף שולץ מהמפלגה הסוציאל דמוקרטית מוביל. איזו ממשלה (כנראה) תקום ומה צופן העתיד הכלכלי לגרמניה ואירופה?
 | 
telegram

לפני שקנצלרית גרמניה היוצאת אנגלה מרקל נבחרה לתפקידה, אי אז ב-2005, הייתה רק אישה אחת דומיננטית ובעלת משקל סגולי גדול כל כך ביבשת אירופה. כמובן שמדובר בראש ממשלת בריטניה לשעבר, מרגרט תאצ'ר מי שכונתה "אשת הברזל", ששלטה ללא עוררין במעצמה הבריטית בין מ-1979 ועד 1990.

ישנן הרבה נקודות השקה בין השתיים. שתיהן הנהיגו מפלגות שמרניות וליברליות. שתיהן הנהיגו את אחת משתי המעצמות החזקות באירופה למעלה מ-10 שנים. שתיהן עשו זאת בתקופות מאוד מאתגרות מבחינה היסטורית – תאצ'ר במלחמה הקרה ואף חילצה את הממלכה הבריטית ממשבר כלכלי חמור, ומרקל במלחמה בטרור ובמשבר הסאב פריים. שתיהן גם שלטו ביד רמה וללא תיגר מצד יריביהן הגבריים, כשכמו גולדה מאיר, אפשר לכנותן ובצדק "הגבר היחיד בממשלה".

ובדומה לתאצ'ר, מרקל שלא רצה לבחירה מחודשת אחרי 16 שנה בשלטון, משאירה אחריה ואקום בהנהגת מפלגתה, האיחוד הנוצרי הדמוקרטי (CDU) ובמדינתה, הכלכלה הגדולה והחזקה באירופה, כשאמנם קיים מוביל, אבל אנחנו כבר למודי סקרים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כדי להבין עד כמה ארוכה ומשמעותית היו 4 הקדנציות של מרקל, אז היא החלה כשג'ורג' בוש הבן ישב בבית הלבן, דרך שתי כהונותיו של ברק אובמה, דונלד טראמפ ומסיימת את הקריירה כראש ממשלה עם ג'ו ביידן.

מרקל נתפסה כאי של יציבות. בתחילה יריביה זלזלו בה וחשבו ש"אין לה את זה", רק כדי לראות אותה דורכת עליהם באלגנטיות בדרך לבחירה מחודשת אחרי בחירה מחודשת, עד ששליטתה בגרמניה הייתה ללא עוררין.

בכל מקרה, מרקל הודיעה כבר באוקטובר 2018 כי לא תתמודד שוב. כנראה שנמאס לה, כי אם הייתה מתמודדת סביר להניח שהייתה מנצחת פעם נוספת, למרות ביקורת הולכת וגוברת. מהסקרים האחרונים בגרמניה עולה כי המפלגה השמרנית, ה-CDU, מאבדת לפחות רבע מהקולות שלה, מה שמראה את כוחה של מרקל בזירה הגרמנית.

על המועמדים והסיכויים שלהם בקצרה
ביום ראשון הקרוב הגרמנים יצאו להצביע על עתידם, כשאין מוביל ברור לניצחון. בהתחלה חשבו שמחליפה ב-CDU, מושל מדינת ריין-ווסטפליה, ארמין לאשט, ייכנס לנעליה בטבעיות ויסחף אחריו את ההמונים. אבל זה לא קורה.

אחת הסיבות לכך היא שהוא נתפס בעדשות המצלמה כשהוא צוחק בזמן נאום של הנשיא פרנץ-וולטר שטיינמאייר בקיץ האחרון, לאחר השיטפונות הקטלניים שאירעו לפני כחודשיים ושהביאו למותם של למעלה מ-200 בני אדם. לאשט התנצל, אבל לא התאושש בסקרים.

מול לאשט יתמודדו שר האוצר הנוכחי אולף שולץ ממפלגת המרכז שמאל (SPD) ואנאלנה בירבוק ממפלגת הירוקים.

שולץ צבר לא מעט פופלריות לאחר שהעלה בכהונתו את שכר המינימום, שינה את חוקי העבודה ותמך בתוכנית של ביטוח אבטלה בגוש האירו, במיסוי על עסקאות פיננסיות, בהגבלת ההוצאה הציבורית ובעצירה של צבירת חוב ציבורי חדש.

בירבוק מהירוקים תומכת בגיבוש מדיניות חוץ אחודה של האיחוד האירופי, לרבות יצירת כח הגנה צבאי משותף ולצד זאת בקביעת יעד של הפסקת שימוש באנרגיה מבוססת פחם עד לשנת 2030, יחד עם הטלת מכסי פחמן.

על פי הסקרים, נכון לעכשיו שולץ מוביל ביתרון קטן, אך כזה שנמצא בתוך טווח הסטייה הסטטיסטי, כשבחודש שעבר ביצע את נסיקתו המשמעותית אחרי הפדיחה של לאשט. נכון לכרגע, ה-SPD מקבלת 25% מהקולות בעוד ה-CDU מקבלת 22% והירוקים מקבלים 15% מהקולות. בעימות שנערך בתחילת השבוע, שולץ יצא המנצח הברור, כש-42% סברו שהוא ניצח את לאשט, שרק 25% סברו כי ידו הייתה על העליונה.

מה שבטוח זה שלא משנה מי ינצח בבחירות, לא יהיה שינוי מהותי ביחס של גרמניה לאיחוד האירופאי והיא ככל הנראה תמשיך להוביל אותו בגאון, למרות שצרפת מעוניינת להשתחל לעמדת ההנהגה על רקע הוואקום שעלול להיווצר.

לאן הולכת הכלכלה הגרמנית?
בסקירה שפרסם סטפן מונייה, מנהל ההשקעות הראשי של הבנק השוויצרי לומברד אודייר נכתב כי "הסקרים מראים שהתוצאה הסבירה ביותר צפויה להיות קואליציה של שלוש מפלגות, לראשונה בגרמניה מאז 1957".

"המפלגה הנוצרית הדמוקרטית, מפלגתה של אנגלה מרקל שתפרוש מהחיים הפוליטיים לאחר הבחירות, עלולה לאבד את כוחה לאחר שהייתה בקואליציה ב-5 מתוך 7 העשורים האחרונים.

"ארמין לאשט, מחליפה של מרקל, מייצר אהדה מינימלית ברמה האישית וכך גם מפלגתו. בשלב זה הסקרים מראים כי ככל הנראה הקואליציה תובל ע"י המפלגה הסוציאל דמוקרטית בראשותו של שולץ", מציין מונייה בסקירה.

עוד הוסיף מונייה כי "ככל שהתמיכה במפלגה הסוציאל דמוקרטית תהיה גדולה יותר כך גדלה הסבירות למדיניות פיסקלית נדיבה יותר בגרמניה. המפלגה תומכת בהפיכת קרן התאוששות האירופית למכניזם קבוע ותומכת באינטגרציה גדולה יותר של האיחוד האירופי. במישור המקומי המפלגה תומכת בהעלאה נוספת של שכר המינימום ל-12 אירו ובהשקעה באנרגיות מתחדשות ובתחבורה ירוקה, לעמדות אלו שותפה גם מפלגת הירוקים, ככל הנראה הצלע השלישית בקואליציה."

בהיבט של השפעה על אג"ח מדינה של גרמניה מציין סטפן מונייה כי הרגישות גדולה יותר למדיניות הבנק המרכזי האירופי מאשר למחזוריות הבחירות הפדרליות בגרמניה. "מרווח הריבית של אג"ח גרמניה ל-10 שנים עומד על -0.33% כעת, אחרי שהיה בשיא של -0.10% במאי השנה. אנו צופים כי הוא יעבור בשנה הקרובה לטריטוריה החיובית ויגיע למרווח חיובי של 0.25% בטווח של 12 חודשים".

"אנו נשארים חיוביים בתחזית שלנו לשוק המניות האירופאי שמרוויח מהריבאונד במחזוריות הצמיחה. ההשפעות על האירו נראות מוגבלות. אנו צופים תנודתיות בזמן שהמפלגות יישאו ויתנו על הקמת הממשלה, יחד עם זאת אין בתהליך סיכון מפני שבסופו של יום הקואליציה שתגובש צפויה לשמור את גרמניה בפוזיציה פרו אירופאית ויציבה מבחינה פיסקלית", סיכם מונייה.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות