נורבגיה הופכת למדינה הראשונה שמעלה ריבית מפרוץ המגיפה
עם התמתנות ההשפעות של מגיפת הקורונה חווינו פה בישראל, דבר שחווה גם הרוב המוחץ של מדינות המערב שהורידו את ההגבלות - אינפלציה, כאשר מדד המחירים לצרכן שלנו עלה בכ-2.3% מתחילת השנה.
יש אקסיומה כלכלית המוסכמת על כל הכלכלנים כיום והיא - אם רוצים לדכא אינפלציה, אפשר להעלות את הריבית במשק. אבל הבעיה במצב בו אנחנו נמצאים הוא שהדעות חלוקות האם האינפלציה שאנחנו חווים היא זמנית ונובעת מביקושים כבושים ובעיות אספקה למיניהן שיפתרו בקרוב, או לחילופין - אינפלציה שצפוייה להישאר. אי לכך ובהתאם לזאת, לא סוררת כיום הסכמה רחבה להאם צריך לבצע העלאת ריבית כאשר אף מדינה עד כה לא נקטה בצעד הזה מפרוץ המגיפה.
כעת, נורבגיה שהינה מדינה סקנדינבית קטנה יחסית באוכלוסייתה, שאינה חברה באיחוד האירופי והיא בעלת תמ"ג לנפש מהגבוהים בעולם בזכות נפט שמצאה ליד חופיה - הפכה למדינה הראשונה שמבצעת העלאת ריבית מאז פרוץ המגיפה.
הבנק המרכזי של נורבגיה העלה את הריבית מ-0% לכ-0.25%. כמו כן, הוועדה המייעצת של הבנק מעריכה שעד סוף 2022 יהיו עוד 4 העלאות ריבית של רבע אחוז כל אחת שיובילו את המדינה לריבית של כ-1.25%.
השאלה העיקרית כעת היא האם עכשיו אחרי נורבגיה עוד מדינות יעשו כן או לאו. נדגיש שמהבחינה של הבורסות, העלאת ריבית בדרך כלל גורמת לירידות בשווקים. נביא דוגמה פשטנית: אם לבן אדם ישנה האפשרות לבחור בין חברה א' שנסחרת לפי שווי שוק של כ-100 שקל ומרוויחה בממוצע 10 שקל בשנה, אל מול פיקדון בבנק שמניב 0%, אז יתכן מאוד שיבחר באופציה הראשונה.
לעומת זאת, אם הבחירה היא בין החברה הנסחרת לפי שווי שוק של 100 שקל ומרוויחה בממוצע 10 שקל בשנה לבין פיקדון המניב 5% בשנה בבנק, אז סטטיסטית - יותר בני אדם יטו לכיוון הפיקדון. וההיצע וביקוש שעליו מושתת הכלכלה המודרנית מן הסתם יגרום לירידה בשווי השוק של המניה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.עלית ריבית דחוף בישראל (ל"ת)שרון 24/09/2021 08:27הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.עילג ושטחידרור 23/09/2021 16:39הגב לתגובה זו0 1קודם כל תשפר דחוף את העברית שלך. בהמשך מוטב שתימנע ממתן דוגמאות אינפלטילייותסגור