הפחדים כולם: מהי סטגפלציה, למה צריך לחשוש ממנה והאם היא בשער?
המילה סטגפלציה היא בעצם הלחם של שתי מילים שנגמרות ב"ציה". הראשונה היא סטגנציה, שמשמעותה בפשטות היא קיפאון. השנייה היא אינפלציה, שבמובן המילולי זו "החדרת אוויר" לגוף, כמו שמנפחים בלון. בעוד המשמעות הכלכלית של סטגנציה היא זהה למקור, המשמעות של אינפלציה היא עלייה או ירידה של המחירים שאנחנו נדרשים לשלם עבור סל של מוצרים ושירות, כנגזרת לעלויות ייצור, שינוע וביקושים ביחס להיצע. למשל, מרבית האינפלציה שאנו חווים היום, היא תוצרת של עלייה במחירי הנפט, שמגולם כמעט לכל אורך שרשרת הייצור והאספקה מחד, כשמנגד, צווארי הבקבוק שיצרה הקורונה מייצרים מחסור במגוון רחב של סחורות ומוצרי בסיס, כשהביקושים מנגד אינם יורדים. וזה מעלה את המחירים.
השילוב של סטגנציה ואינפלציה, יוצר כאמור את הסטגפלציה. הסטגפלציה היא בעצם ההתגשמות של כל הרעות והחולות שמזיקות לכלכלה. מצד אחד יש עליות חדות הן במחירים והן ברמת האבטלה, מה שמביא לירידה חדה בצריכה ובביקושים, כשיחדיו הם מייצרים סופה של קיפאון כלכלי. הסטגפלציה זוהתה לראשונה כאירוע כלכלי בשנות ה-70 של המאה הקודמת.
מה הנתונים היבשים אומרים?
בסוף החודש הקודם הזהיר הכלכלן המוערך והפסימיסט הנודע, נוריאל רוביני, שחזה את משבר הסאב פריים כבר 2006, כי הסטגפלציה בהחלט נמצאת על השולחן הכלכלי בעתיד הנראה לעין. "יש קונצנזוס שטוען שהירידה בצמיחה בארה"ב, בסין ובאירופה הוא כתוצאה מצווארי בקבוק בכוח אדם ובשוקי הטובין. הספין האופטימיסטי הזה מאנליסטים בוול סטריט וגם קובעי המדיניות הוא שהסטגפלציה הקלה תהיה זמנית ותימשך כל עוד נמשכים צווארי הבקבוק", כתב רוביני בבלוג שלו.
אז האם אנחנו הולכים לקראת סטגפלציה? התשובה היא שכרגע כנראה שלא. איך יודעים? באוגוסט 2020 האבטלה בארה"ב עמד על 8.4%, בחודש שעבר כבר ירד ל-5.2%. אמנם מאז 2018 ועד תחילת המגפה, האבטלה הייתה 4% ומטה, אבל מדובר בנתונים יחסית נמוכים היסטורית.
שיא האבטלה בארה"ב במאה השנה האחרונה הייתה ב-1933, בשיא המשבר הכלכלי העולמי שהחל ב-1929 וגירדה את ה-25% בממוצע השנתי. באמריקה הגדולה דאז, כל אחד מארבעה אנשים היה מובטל. לשם השוואה, ב-2009, בשיא השפעות משבר הסאב פריים, אחוז האבטלה עמד על 9.9% בממוצע שנתי. מאז הוא היה בירידה מתמדת, כשהשיא החיובי היה 3.5% ב-2019. אגב, נתון האבטלה הנמוך ביותר מאז 1929, היה ב-1944, בשיא מלחמת העולם השנייה, כשאמריקה התגייסה כולה למאמצי המלחמה. האבטלה בשנה ההיא עמדה על 1.2% בלבד.
מה לגבי האינפלציה השנתית? אז נכון, היא יחסית גבוהה והגיעה לפני חודשיים לשיא של 5.4% בבמוצע השנתי והתמתנה ל-5.3% בחודש שעבר. אבל ב-1946, בשל קיצוצי תקציב של הממשל האמריקאי אחרי מלחמת העולם השנייה, אבל גם עלייה בביקושים להתחיל ולתקן את נזקי המלחמה הגדולה, האינפלציה עלתה בלא פחות מ-18.1%.
ב-1979 היא עמדה על 13.3%, ב-1980 על 12.5% וב-1974, האינפלציה עמדה על 12.3%. זה אומר שאם מאמינים לנתונים של הפד', האינפלציה הנוכחית לא כזו משמעותית. היא יכולה להכביד, אבל היא לא משתוללת, בטח שלא כמו בשנות ה-80 בישראל, כשהגיעה לכמעט 445%, אחרי שכבר עלתה בלמעלה מ-320% בשנתיים שקדמו לה. כדי להתמודד עם קריסתו של השקל, ב-1985 הוכנס השקל החדש, כשכל 1,000 שקלים ישנים היו שווים לשקל חדש אחד.
אז ארה"ב ממש לא שם. אבל שוב, זה אם מאמינים לפד', שיש כאלה שטוענים כי הוא מצייר תמונה ורודה מדי של המציאות ושהריבית הריאלית בפועל גבוהה בהרבה. בינתיים זה לא מתממש. רק שהריבית תעלה נדע אם רואי השחורות צדקו, אבל גם כשתעלה, סביר להניח שהפד' לא יעלה ביותר מ-50 נקודות בסיס, שהם בעצם העלאה מריבית 0% ל-0.5%.
כשמדברים על אינפלציה צריך לדבר על אינפלציה בכוח האדם. כרגע יש מחסור בכוח בשוק האמריקאי, מה שגרם ללא מעט חברות, שמשוועות לידיים עובדות, לעלות את שכר המינימום, שעומד באופן רשמי על 7.25 דולר לשעה ואת השכר באופן כללי. בפלורידה למשל, העלו את שכר המינימום ל-10 דולר והעלויות צפויות להמשיך לעלות.
"התאמות למציאויות חדשות ומשתנות"
בניגוד לרוביני, הכלכלן המוערך קארל וויינברג והמייסד של High Frequency Economics, אינו סבור שאנחנו בדרך לסטגפלציה. "לפי דעתי, אנחנו רואים התאמות למציאויות חדשות בצד האספקה, אבל אנחנו לא רואים תהליך של סטגפלציה כמו שראינו בשנות ה-70", אמר וויינברג לתקשורת בארה"ב.
הוא הודה שחלקים נרחבים בשוק חוששים שהאינפלציה הגבוהה תימשך, מה שגורם לעלייה בפדיון תשואות לאג"ח של משרד האוצר האמריקאי והביא לירידות החדות שראינו אמש בוול סטריט. "כשאמריקאים רבים כל כך מסרבים להתחסן, זה ימשיך להוות בעיה ויהווה מעצור לכלכלה לזמן מאוד ארוך. גם המחסור בשבבים שאין לו פיתרון כרגע, גם לפקקים שמחוץ לנמלים ובעיות בשרשרת האספקה העולמית אין פיתרון כרגע", המשיך.
"אנחנו פשוט עוברים תקופה מאוד קשה, לאחר שהכלכלה האמריקאית נפתחה בקצב שלא נראה כמותו, לאחר עצירה שלא ראינו כדוגמתה. בדרך, יש כמה מהמורות לא צפויות", סיכם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.כתבה טובה, אבל חסר מידע בכמה עלה השכר בתקופות סטגפלציהעוז 01/10/2021 09:26הגב לתגובה זו1 0השכר אמנם לא עולה באותו קצב של עליית מוצרים, אבל שנה שנתיים אח"כ הוא עולה ומדביק אותם. אם אכן זה המצב גם היום - הסיכוי לעלייה משמעותית של השכר החציוני הולכת ועולה. אם זה לא יקרה - תהיה פה בעיה כלכלית ובעיקר חברתיתסגור
-
4.אבטלהפועלת 30/09/2021 12:59הגב לתגובה זו5 0בחישוב אחוזי האבטלה לא ניתנת הדעת על כך שלצידה 30% ויותר אינם נמנים על כוח העבודה הפעיל גם. אם מנפים מנתון זה את העשירים המבלים במועדון ובחוף ובמגרשי הגולף.סגור
-
3.כלכלה זה למדע מדויק.תמים 30/09/2021 12:22הגב לתגובה זו5 0כלכלה זה למדע מדויק. לכן קורים מפולות ומשברים ללא אזהרה מוקדמת.סגור
-
2.אם לא יתחסנו יחלו - סופה של המגיפה לעבור . התקדמות אינהלילי 30/09/2021 12:16הגב לתגובה זו0 1התנאי לסטגפלציה היינה נסיגה כלכלית תוך עליית מחירים . החיסונים והקיטון במספר החולים האפשרי היינה התקדמות - גם הכלכלה תתקדם ולא תיסוגסגור
-
1.לא לשכוח לקנות דירות! (ל"ת)אנונימי 30/09/2021 11:49הגב לתגובה זו3 0סגור