מלכוד 22 של הפד': האם אפשר להעלות את הריבית בלי לגרום למשבר?

על פי מודל שהוצג לפד' בדיון השנתי שהתקיים לאחרונה בג'קסון הול - כל עוד אי-השוויון בהכנסות נמשך, הריבית לא יכולה לעלות בלי להוביל למשבר, וכמובן: הריבית הנמוכה בשווקים מביאות גם להגדלת אי השוויון. האם יש דרך לצאת מזה בלי משבר?
 | 
telegram
(7)

הפד' מתכוון כנראה להתחיל לצמצם את ההתערבות שלו בשוק האג"ח, וחלק ניכר מהחברים בוועדה המוניטרית חושבים שריבית הבנק המרכזי צריכה לעלות כבר ב- 2022. כשהבנק המרכזי קובע ריבית, הוא צריך לקבוע אותה באזור הריבית הטבעית, אחרת הוא עלול להוביל למשבר.  בהקשר הזה, מעניין לציין נייר לדיון שהוצג בכנס של הפד בג'קסון הול.

בנייר, שנכתב על ידי אטיף מיאן, לודוויג שטראוב ואמיר סופי, הכותבים טוענים שהריבית הנמוכה בשווקים היא תוצאה של הגידול באי השוויון בארה"ב (ובעולם כולו). לפי המודל שלהם, קיימת רמה מסוימת של ריבית, "הריבית הטבעית," שמאפשר לשוק להתנהל באופן אופטימלי בלי שהאינפלציה תעלה. הגובה של הריבית הטבעית תלוי בנכונות של הפרטים במשק לחסוך. ככל שהפרטים מעוניינים לחסוך יותר, מצד אחד, ואין נכונות להגדיל השקעות מהצד השני, כך הריבית הטבעית נמוכה יותר.

כאן נכנס לתמונה אי-השוויון. החוקרים מוצאים כי אנשים עם הכנסה גבוהה חוסכים יותר מאשר אנשים עם הכנסה נמוכה יותר. משקי בית בעשירון העליון חוסכים כ-20% מההכנסה שלהם, אלו שבעשירונים 6–9 חוסכים כ- 8% מההכנסות שלהם, ואלו שבעשירונים 1–5 חוסכים פחות מ- 2% מההכנסה שלהם. מכיוון שלאנשים בעשירונים העליונים יש הרבה יותר הכנסות והון מאשר לאלו בעשירונים התחתונים, הפערים בחסכון בין אלו שבעשירונים העליונים לכל השאר הביא בעשורים האחרונים לגידול בחסכון הפרטי ששקול לכ- 3% תוצר, שליש מסך החסכון בארה"ב.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כשהחיסכון גדל בצורה כזאת, המחיר שבנקים מוכנים לשלם על חסכונות יורד, והריבית הטבעית יורדת. כלומר, המסקנה העיקרית מהמודל של מיאן, שטראוב וסופי היא שכל עוד אי-השוויון בהכנסות נמשך, הריבית לא יכולה לעלות בלי להוביל למשבר. הבעיה היא שריבית נמוכה מתדלקת עליות בשוק ההון, ומכיוון שהעשירונים העליונים מחזיקים הרבה יותר נכסים פיננסיים מכל השאר, עליות בשוק ההון הן גורם עיקרי לגידול באי-השוויון בארה"ב. יוצא מזה שהבנק המרכזי נמצא לכאורה במלכוד 22: הוא לא יכול להעלות ריבית בלי לגרום למשבר, וכל עוד הוא מחזיק את הריבית נמוכה הוא מגדיל את אי השוויון עוד יותר, ומקטין את הסיכוי שהוא יוכל להעלות ריבית אי פעם בעתיד.

למזלם של הבכירים בפד, יש כמה בעיות עם המודל הזה. בין היתר, בגלל שלמרות שאכן יש גידול בחסכון הפרטי, סך החסכון בארה"ב לא השתנה הרבה ב-40 השנים האחרונות, הרבה בגלל שהגידול בחסכון הפרטי קוזז על ידי הגידול בחובות של הממשל. אבל בכל זאת, המודל הזה מראה על בעיה שעלולה להתפתח למדיניות המוניטרית ככל שהגידול באי השוויון יגדל: ככל שאי השוויון יגדל, החסכון הפרטי יגדל, ובמקביל יגדל גם הלחץ לגידול בחוב הממשלתי, כשהמדיניות המוניטרית תתקע באמצע. כשזה המצב, לפד יש אינטרס להעלות את הריבית, ולפעול להקטנת האינפלציה ואי השוויון, גם אם זה מגדיל את הסיכון למשבר.


דר' אביחי שניר
המכללה האקדמית נתניה ואוניברסיטת בר-אילן

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    מאז 2008,הפד מתנהל בגישת 'אחריי המבול'
    עוז 06/10/2021 10:31
    הגב לתגובה זו
    5 0
    נדפיס, נוריד ריבית ל0, נתדלק שוק בועתי, העיקר לאכול עכשיו ואת המחער ישלמו הבאים, במקרה הזה - הצעירים שערך המשכורת שלהם נשחק יחסית לשווי הדירות
    סגור
  • 5.
    קרטריון עיקרי הוא שיעור האינפלציה
    שמילו 04/10/2021 13:23
    הגב לתגובה זו
    5 0
    במצב בו אנו נתונים ורוצים לשלוט על האינפלציה ,יש להעלות הריבית ועכשיו.
    סגור
  • 4.
    מדיניות הפד תהיה אחראית לאחד המשברים הגדולים ביותר
    שלומן 04/10/2021 13:13
    הגב לתגובה זו
    11 0
    מדיניות פופוליסטית וארכאית. יצר בועה מטורפת.
    סגור
  • 3.
    ממש לפד אכפת מאי שוויון
    רב סרן בועתי 04/10/2021 10:48
    הגב לתגובה זו
    14 0
    בגלל זה הוא סוחר בניירות ערך על בסיס מידע פנים. אכפת לכולם מהכיס שלהם. ספציפית עכשיו הם מכרו מניות אז כנראה תבוא נפילה והם יקנו בזול כמו תמיד
    סגור
  • ..טעית, לפד אסור להתערב במסחר המניות, אך ורק בשוק האג"ח (ל"ת)
    Sassi6 05/10/2021 04:37
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    כלומר שוב המסכנים נדפקים? (ל"ת)
    יפית 04/10/2021 10:41
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 1.
    אז יהיה תיקון כבר החודש כנראה
    תומר 04/10/2021 09:56
    הגב לתגובה זו
    6 0
    אבל אחכ המשך עליות, אין מה לעשות עם הכסף
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות