הביטקוין בשיא כל הזמנים. זה אמיתי? ומה לגבי טכנולוגיית הבלוקצ'יין?
בשבוע שעבר בנק ישראל קיים כנס בנושא "מטבע דיגיטלי של הבנק המרכזי - חדשנות הזדמנויות ואתגרים". בכנס נחשף כי בנק ישראל בוחן באופן מעשי הנפקה של מטבע דיגיטלי חדש. בנק ישראל אף ביצע פיילוט; ניסוי ראשוני בטכנולוגיית את'ריום על מנת לבחון את הנושא ולהבין את השלכותיו. בשורות הבאות ננסה לעשות סדר במושגים מהתחום, ולהבין קצת יותר על מה מדובר, מהפרספקטיבה של משקיעים.
ביטקוין (Bitcoin)
BITCOIN
+0.77%
BITCOIN
98,825
+0.77%
בסיס:98,066
פתיחה:0
גבוה:99,388
נמוך:95,639
תמורה:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
מי לא שמע על המטבע הדיגיטלי העולמי? כולם מכירים, אבל מעטים באמת מבינים. ביטקוין היא מטבע דיגיטלי מבוזר. בשלב זה המילים הללו לא אומרות הרבה, אז נפשט ונאמר כי ביטקוין מיועדת להיות המזומן של האינטרנט; מערכת תשלומים אנונימית לרשת הכלל עולמית.
אל תתנו ללוגו היפה עם ה- B להטעות אתכם, ביטקוין אינה מטבע פיזי, ואין מאחוריה בנק מרכזי, מדינה או מוסד בינלאומי מוכר ומכובד. במקרה הטוב יש קהילה אנונימית וסודית שמרשה לעצמה לשנות את כללי הדיווח והרישום של ביטקוין באופן חד צדדי, לפי ראות עיניהם.
המטבע הדיגיטלי ראה אור בשנת 2009 והשם של ההמציא הינו סטושי נקמוטו (Satoshi Nakamoto). כבר כאן צריך להוסיף כי בפועל לא ממש ידוע מי המציא את המטבע, וכי אף אחד לא הצליח לאתר או לאשר את קיומו של אדם בשם זה. היינו, הבעלים האמיתי עדיין לוטו באפלה.
בכלל, מערכת התשלומים של ביטקוין היא בהגדרתה לוט באפלה. לעניין ביטקוין - רב הנסתר על הידוע, וקשה לראות בה לא תחליף ממשי למטבע ולא השקעה אמיתית המחזיקה ערך אסטרטגי.
מדינות כמו יפן, שניסו בעבר להטמיע מערכות תשלום רחבות בעזרת ביטקוין נתקלו באתגרים ממשיים נוכח רמת התנודתיות המאוד גבוהה של המטבע, ביחס למטבעות הרגילים ($, €, ¥, ₪ וכו'). בפועל הביטקוין לא משמש כמעט בעסקאות מסחר. וכיום הוא בעיקר "נכס" ספקולטיבי למשקיעים מתלהבים. יוצא מן הכלל הוא תחום הפשע המאורגן, הלבנת כספים, תוכנות כופר זדוניות (הפקד 2 ביטקוין או שכל המידע שלך יימחק / יפורסם בציבור), סחר בנשים והרשת השחורה (Black Web) - שם האנונימיות המלאה של ביטקוין מהווה יתרון ממשי, וגורמים פליליים עושים שימוש נרחב במטבע הדיגיטלי.
חסידי הביטקוין רואים בה כמעט דת משיחית, וככל הנראה יתנגדו מאוד לשורות האחרונות (ואולי לכל המאמר), אבל שווה לבחון את העובדות ולקרוא סקירות וניתוחים של גורמים מקצועיים ואובייקטיביים.
ביטקוין כהשקעה?
למרות כל זאת, יש לביטקוין תומכים רבים שרואים בו את מטבע העתיד העולמי. הם תומכים באופן אגרסיבי במטבע בחשיפה תקשורתית נרחבת, והם מושכים אחריהם משקיעים רבים ומגוונים מכל רחבי העולם. הביקוש הינו משמעותי ומאסיבי, וביטקוין בודד שנסחר לפני כעשור במאות דולרים שווה היום מעל 60 אלף דולר (ארה"ב). הדרך הייתה רצופה עליות וירידות; מדובר על אחד ה-"נכסים הפיננסיים" עם תנודתיות מוגברת ואפילו קיצונית. אין ספק, כי למרות הכל, מי שרכש ביטקוין לפני עשור הרוויח ובגדול.
נראה כי אחד המאיצים הגדולים הוא כנראה השימוש הנרחב של ביטקוין על ידי גורמים פליליים, הנהנים מאנונימיות רבה במערכת זו. ייתכן והביטקוין יעבור שינוי כלשהו, וייהפך להיות בעתיד מטבע שימושי עם ערך. הבעיה היא שכרגע, זה לא המצב. הערך היחיד של ביטקוין נובע מהביקוש הנרחב בציבור ובארגני פשע. למשקיעים מקצועיים מומלץ לבחון את מדד השארפ (תשואה חלקי סיכון) של הביטקוין, ולנתח את הערכים הנמוכים הקיצוניים (הרבה סיכון ביחס למעט תשואה יחסית).
כאמור, הביטקוין היא מטבע דיגיטלי מבוזר המסתמך על ארכיטקטורה טכנולוגית מתקדמת הנקראת: בלוקצ'יין.
בלוקצ'יין (BlockChain)
הבסיס הטכנולוגי המאפשר את הפלא המאוד ייחודי הזה של מטבע דיגיטלי, אנונימי אך עם רישום בעלות - נקרא בלוקצ'יין. בלוקצ'יין מאפשר רישום יומן פעולות ובעלות, בצורה מבוזרת; המידע מפוזר ברשת של מחשבים שונים, במקומות שונים בעולם ובבעלות של אנשים שונים.
האקדמיה ללשון מגדירה את המילה ביזור במשפט: העברת תפקידים וסמכויות מגוף מרכזי לגופי מנהל מקומיים או לדרגים נמוכים יותר. הבלוקצ'יין מאפשר למשל, למטבע הביטקוין להתנהל ללא בנק מרכזי ואפילו ללא בנק כלשהו. כאמור, אין גוף מרכזי; מדינה, בנק או מוסד שרושם את הבעלות. מארג של מחשבים שונים ומשונים, מבטיחים רישום מדויק ויחסית מהיר, שאינו תלוי באף אחד מהם (כשלעצמו) להבטחת איכות ואמינות הרישום.
הביזור של המערכת נותן לה גם יתרונות של רישום אנונימי וגם יתרונות עמידות ממשית בפני תקלות. זוכרים לפני כשבוע, כשפייסבוק וחברות הבנות שלה נעלמו למשך כ- 7 שעות? מערכת מבוססת בלוקצ'יין לא אמורה לסבול מבעיות שכאלו. הפיזור הרחב של הרשת נותן לה יכולת שרידות גבוהה, גם במקרה של תקלות רשת נרחבות. לרוב הציבור זה ממש לא מובן; כיצד תיתכן מערכת עם רישום בעלות, שאינה מרוכזת במחשב אחד? זו הגאונות של הבלוקצ'יין.
בלוקצ'יין היא טכנולוגיה והיא הבסיס של הביטקוין. חשוב להבהיר שהם 2 דברים נפרדים ושונים. ולמה? כי לבלוקצ'יין יש יישומים רבים ומגוונים הרבה מעבר לביטקוין הבעייתי. משקיעים המחפשים ערך ממשי, בטכנולוגיה עתידית ומבטיחה, ראוי שיתמקדו יותר בבלוקצ'יין שנותן ערך מוסף ממשי ומדיד, ולא בביטקוין; שכרגע לא ברור מה הערך המוסף האמיתי שלו בעולם.
חברות הזנק בתחום הבלוקצ'יין נראות כהשקעות מבטיחות מאוד, והן אולי מובילות הבשורה העתידית הטכנולוגית, של רישום בעלות ופעולות ברשת. ניתן לחשוב על מערכות רישום מסורבלות כמו הטאבו (רישום בעלות על נדל"ן), בורסות עולמיות לניירות ערך (ללא מתווכים) וכו'. השמיים הם הגבול, והמימוש של הטכנולוגיה יכול להיות פריצת דרך ממשית ביצירת מערכות רישום עמידות יותר, בטוחות יותר ומהירות יותר.
ממה מפחדים הרגולטורים?
האתגר הממשי מול הטכנולוגיה החזקה של הבלוקצ'יין היא גורמי ממשל, רגולציה ומוסדות קיימים ושמרניים. הם חוששים מטכנולוגיות חדשניות, מאיבוד המונופול שלהם על השליטה במידע, ועל החלפת המערכות המוכרות במבנה יעיל יותר שיוביל להפסדים ממשים (ירידה חדה בעלויות התיווך הקיימות).
בנק ישראל מדבר על מטבע דיגיטלי ישראלי
כאמור, בנק ישראל ערך פיילוט ראשוני של מטבע דיגיטלי ישראלי על בסיס רשת את'ריום. לפעמים, גם גורמים ממשלתיים שמרניים רואים להיכן הציבור נוהר, ומבינים כי אם אי אפשר לנצח את ההמון - מוטב להצטרף אליהם (If you can’t beat them, join them). בנק ישראל, כמו בנקים מרכזיים ברחבי העולם מנסה לבצע אסטרטגיה זו ממש.
אבל אל תתלהבו יתר על המידה, הבנקים המרכזיים לא באמת רוצים רשת מטבע דיגיטלי עם אנונימיות. הם מוכנים להצטרף לבלוקצ'יין ולנצל את הביזור (עמידות בפני תקלות טכנולוגיות), והמהירות. הם ממש לא מוכנים לוותר על השליטה המרכזית שלהם במטבע המקומי. הם רוצים לפתח סוג של מערכת סליקה חדשנית, שתתן מענה לביקוש הטבעי למימוש טכנולוגיה זו.
במקביל, הם חוששים מהפגיעה האפשרית של רשת חדשה ואיכותית במערכות הקיימות (בנקים, חברות כרטיסי האשראי וכו'). ולכן, הם צפויים לנוע "עקב בצד אגודל"; וליישם מערכת סליקה זו מאוד לאט ומאוד בטוח. הם עושים קולות של הצטרפות למהפכה, אבל לא באופן מלא, לא בצורה מהירה ויעילה, פשוט לא...
את'ריום
את'ריום היא מימוש מסחרי רחב של רשת הבלוקצ'ין, המהווה בסיס ליישומים רבים ומגוונים של רישום בעלות ופעולות (העברת נכס מגורם אחד לגורם שני). זוהי מסגרת עולמית שמטרתה להיות אבני היסוד של כל רשת בלוקצ'יין עתידית. למערכת את'ריום יש מטבע דיגיטלי הנקרא את'ר (Ether), אבל המטבע הינו רק יישום בודד במערך שמנסה להיות הכלכלה הדיגיטלית העתידית. במובן המאוד מופשט את'ריום היא שפת המחשב שבעזרתה אפשר לבנות בקלות כל רשת בלוקצ'יין שנרצה.
לכן, טבעי שהפיילוט של בנק ישראל נערך בתוך מערכת זו, שהיא מאוד נגישה, קלה לתפעול, מאובטחת ומהירה (הרבה יותר מהירה ממערכת הביטקוין הקיימת).
סוגיית מהירות הסליקה של פעולות ברשתות אלו הינו נושא נרחב ומעט רגיש (יש הרבה מאוד אנשים, עם מגוון דעות והרבה רגש), אבל הנתונים מראים כי לרשת האת'ריום יש יתרונות ממשיים בנושא זה.
אזהרה למשקיעים
השקעה ישירה ברשת האת'ריום כמו גם השקעה ברשת הביטקוין (או בכל מטבע דיגיטלי אחר) הינה מורכבת ומסוכנת. בגלל שלא מדובר על ניירות ערך סחירים ומוכרים, יש צורך בתהליך של הסתמכות על מתווכים שונים ומשונים.
זירות מסחר, בורסות קריפטוגרפיות, חשבונות דיגיטליים וכו' – הן כולן מילים מכובסות של גורמים מתווכים פרטיים, לרוב ללא פיקוח ובקרה ממשיים. שווה לקרוא על הונאות רבות שנעשו בתחום פרוץ זה, ועל משקיעים רבים שחשבו שהם רוכשים משהו ופועל לא קיבלו כלום.
זה אזור הדמדומים של עולם ההשקעות, וראוי להיכנס לשם בזהירות רבה, מתוך ידע והבנה מה בדיוק עושים, ואיך מגינים על הכסף. אל תתנו לאנשי שיווק חלקלקים לעבוד עליכם, לא להסתנוור מהאורות הנוצצים וממושגים טכנולוגיים מפוצצים; דרשו להבין בדיוק על מה מדובר, לקבל אישורים רשמיים - ובעיקר להשקיע מתוך הבנה וידע, ולא מתוך התלהבות, רגש ולחץ.
למרות הפופולריות הרבה שלו, מטבע הביטקוין אינו משמש כיום למערכות תשלומים וסליקה. יש הרואים בו "נכס השקעה" אך בפועל לא עומד מאחוריו יותר מחזון ורוד, התלהבות משיחית, והמון גורמים פליליים. הנסיקה הגדולה בערכו מחביאה את הסיכונים המובנים והתנודתיות הרבה. קל להתלהב מהתשואות הנאות, אבל ראוי להבין שלא מדובר על נכס בעל ערך נוכחי ממשי. לעומתו, הבסיס הטכנולוגי למטבעות הדיגיטליות, הבלוקצ'יין כולל ערך מתקדם ורב, וראוי לשקול להשקיע בחברות העוסקות בפיתוח טכנולוגיה זו. מערכת האית'ריום הינה פלטפורמה טובה ואיכותית לרשת הבלוקצ'יין וייתכן והיא תהווה את הבסיס לכלכלה הדיגיטלית העתידית. בנק ישראל עושה קולות של הצטרפות למהפכת הבלוקצ'יין, ומדבר על הנפקת מטבע דיגיטלי ישראלי. בפועל, הבנק המרכזי מתכנן אולי לנצל רק חלק מהמאפיינים הדיגיטליים, ובקצב מאוד איטי.
הלל בש (Hillel@SmartOptions.co.il) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
27.אין כמו הלל בש - מרצה בחסדרון בן עוליאל 01/11/2021 11:06הגב לתגובה זו0 0אפילו תוכנה משעממת כל כך כמו 'סטטה' הצליח ללמד בצורה מעניינתסגור
-
26.נכון,וצודק ב100%מישל 24/10/2021 02:09הגב לתגובה זו1 1אני מכיר אנשים שנפלו.סגור
-
25.יופי של כתבה! ומובנת לכל אדם..יורם שוורץ 23/10/2021 16:28הגב לתגובה זו3 1העובדות נכונות,בהחלט מתחבר!סגור
-
24.חומר מצויין למחשבה..במבט רוחבי.זאב אדלשטיין 23/10/2021 11:56הגב לתגובה זו3 1איכות מעולה של ניתוח אספקטים שונים,נפלא!סגור
-
23.חבל שלא קראתי לגביי ביטקויין לפני..שרית פריד 23/10/2021 11:49הגב לתגובה זו3 1יש דברים בגו!סגור
- טען עוד
-
22.מידע אמין ומקצועי,אהבתי!אברהם פינטו 23/10/2021 11:33הגב לתגובה זו3 1מנומק ומלומד.סגור
-
21.כתבה מקצועית מנומקת ומהנה !אבי ביטון 23/10/2021 11:31הגב לתגובה זו3 1כן ירבו!סגור
-
20.כל כך מדוייק ונכון!דפני ארגמן-הכהן 23/10/2021 08:27הגב לתגובה זו4 1נפלא!סגור
-
19.כתבה מקצועית מנומקת ומהנה !אבי ביטון 23/10/2021 08:22הגב לתגובה זו4 1כן ירבו!סגור
-
18.כל הכבוד על האומץ - כתבה מצוינת שנותנת עמדה מאוזנתדליה 21/10/2021 10:50הגב לתגובה זו7 3חבל שהטוקבקיסטים כאן מתלהמים ושבויים בחלמות שלהם.סגור
-
17.כתבה מקצועית ואובייקטיבית!אביטל 21/10/2021 09:37הגב לתגובה זו9 3כל הכבוד על האומץ להציף סוגיות חשובות למשקיעים, גם בפני קבוצת לחץ אינטרסנטית וכוחנית. קוראת את התגובות כאן ופשוט מתעצבנת! סתם הכפשות אישיות, שמות גנאי, והעלבות. אין להם באמת טענות אמיתיות עם מקורות ממשיים. ולמה? כי הכותב דייק בעובדות, הציג את הצדדים השונים, ונתן ניתוח מקצועי. תודה!סגור
-
16.כתבה שיקריתמירי 20/10/2021 21:59הגב לתגובה זו8 10איפה התגובות? אי אפשר להגיב לשטות שכתב האדון מדוע? איך אתם מפרסמים כתבה לא מקצועית ,חסרת כל ביסוס במיוחד היום שתעודת סל מונפקות בעולם,כל החברות הגדולות מחזיקות בנכסים שלהם קריפטו טסלה,אמזון והבנקים הגדולים ,אלו ממש לא אירגוני פשע! חבל אפסיק לקרוא את השטויות שאתםמפרסמיםסגור
-
כתבה מעולה ומקצועית!ציפי גרינבאום 23/10/2021 08:15הגב לתגובה זו2 1התגובה שלך לא שווה התייחסות,כי לפי ההגיון שלך..צריך לאכול שיט,כי 20 מיליארד זבובים לא יכולים לטעות!?.סגור
-
מעולה ומנומק היטב! לקרוא וללמוד.יאיר 22/10/2021 18:48הגב לתגובה זו2 1מירי-לשיטתך,גם וורן באפט טועה!? התגובה שלך מצביעה על בורות ובאמת חבל על השטויות חסרת כל ביסוס שכתבת.. שומר פתאים ה׳..הכתבה מצויינת!סגור
-
למה שקרית?אהרן 20/10/2021 22:27הגב לתגובה זו13 5כל מה שכתוב בכתבה אמת.סגור
-
15.ועכשיו תסביר על הזהבאלי 20/10/2021 21:54הגב לתגובה זו7 10קח את הביטקוין תחליף אותו בזהב ותראה שאותם טיעונים תופסים על זהב. ואם זו בועה אז היא מחזיקה כבר 4000 שנה מאז תקופת רומא. לגבי התנודתיות, כשהשוק יגדל פי 10 אז התנודתיות תרד פי 100סגור
-
גם בזהב יש בעיות, אבל בסוף יש שם מוצר פיזי...אביטל 21/10/2021 09:41הגב לתגובה זו6 3בביטקוין אתה רוכש פחות מרעיון... שאולי יתממש בעתיד... ובינתיים תומך בכלכלה השחורה... אם אתה מתחבט באמת עדיף לנשקיע בזהב פיזי. הוא לא מניב שום דבר, אבל מהווה הגנה מסוימת מפני אינפלציה קיצונית.סגור
-
14.עברתי את גיל 50 מזמן ואני מזועזע מהבורות במאמר הזה!גיל יוטינה 20/10/2021 18:53הגב לתגובה זו9 13פייק ניוז ושקרים, אתה אחראי ישיר לכך שישראלים רבים שיקראו את ההבלים שלך לא יקנו ביטקוין ונשארו עניים לעת זיקנה. גודל המהפיכה שקוראת אל מול עינינו הוא בלתי נתפס! ומי שלא רואה נכוחה את מה שעומד לקרות עם הדפסת הכסף, בועת הנדלן והבורסות, יאבד הכל! בקיצור, בדוק עצמך טוב טוב כי הנזק שרתה עושה לא שים בטווח הארוך יהיה בלתי נסלח!סגור
-
זה לא הגיל..זה התרגיל! תתבגר..נתי פיטוסי 23/10/2021 11:36הגב לתגובה זו2 1בלי ידע בסיסי בהבנת שוק ההון..גם אם תעבור את גיל 100 לא תבין.סגור
-
הבהלה לזהבדני 20/10/2021 19:56הגב לתגובה זו10 9המהפכה שאתה מדבר עליה היא הבלוקצ'יין ולא הביטקוין. הביטקוין כרגע חסר ערך (מבחינת שימוש) והסיבה היחידה לכך שקונים אותו מבוססת על האמונה שיהיו אחרים שיקנו אותו במחיר יקר יותר. תקרא על בהלת הצבעונים בהולנד במאה ה 17.ההיסטוריה חוזרת ותחזור שוב ושוב. פראיירים לא מתים רק מתחלפים...סגור
-
13.אתה יודע מר הלל, אני אהיה יותר בוטהעידו 20/10/2021 18:10הגב לתגובה זו14 14אתה פשוט רשלן ואתה גורם נזק כלכלי אמיתי לכל מי שקורא אותך, ובגללך לא רוכש ביטקוין. מציע לך לחשוב על זה הלילה לפני השינה. על רשלנות מקצועית לא תתבע כאן, אבל הלוואי והיו יכולים להרחיב את המונח המשפטי הזה.סגור
-
אתה פשוט.ותגובתך אישית ונבזית,מנותקת מציאות..קובי אשקר 23/10/2021 11:52הגב לתגובה זו2 1אין לך שום טיעון עובדתי,רק התקפה בזויה על המחבר,מרצה בבר-אילן כבר הרבה שנים,ואתה תלמד אותו על שוק ההון!? אתה בוודאי חומד לצון?סגור
-
עדי,אתה פשוט הדיות וקטן..דודיק שטרן 22/10/2021 19:07הגב לתגובה זו2 1על בורות לא תתבע..אולי לשון הרע? אבל הלוואי והיו יכולים להרחיב לך קצת את האופקים אולי בקורס כלכלה שהלל מלמד? במספר אונברסיטאותסגור
-
מסכים לגמרי. מכורים לכותרות (ל"ת)Mor 21/10/2021 12:55הגב לתגובה זו3 2סגור
-
בוטה, בוטה אבל לא תגובה עניינית...אביטל 21/10/2021 09:43הגב לתגובה זו6 6אולי תנסו להתמודד עם הניתוח כמו מבוגרים אחראים (מעל או מתחת לגיל 50): להעלות טענות ממשיות, להציג מקורות, לנסות לשכנע מדוע הכת הקיצונית שלכם צריכה לקבל תמיכה מאיתנו?סגור
-
אולי תתחיל/י במאמר של אחד הכותבים המוערכים כאן באתרבומר 21/10/2021 14:08הגב לתגובה זו3 2מאמר של שלמה גרינברג מלפני כמה חודשים בנושא: https://www.bizportal.co.il/digital-currency/news/article/793772 ואז, אם סקרנותך תגבר על קיבעונך, אפשר ללמוד לעומק ולהבין מאינספור אתרים בנושא. בארץ המקצועי והרציני מכולם זה התר של בן סמוחה, קריפטו ג'נגל.סגור
-
הגבתי בתגובה 9. להלן תגובה סופר עניינית:עידו 21/10/2021 12:15הגב לתגובה זו4 3והנה אני ממשיך - 1) "ביטקוין לא משמש לתשלומים" - טעות. אל סלוודור, עשרות אלפי עסקים ברחבי העולם, טויטר 2) "קהילה אנונימית וסודית שמרשה לעצמה לשנות את כללי הדיווח והרישום של ביטקוין באופן חד צדדי, לפי ראות עיניהם" - טעות. הקוד הוא פתוח וכל אחד יכול לקרוא אותו. זה אכן דורש הכרות עם קריאת קוד, מה לעשות. 3) ביטקוין משמש בעיקר לפשע מאורגן. טעות. חברות רציניות בנאסדק 100 מחזיקות בו ומושקעות בו. למשל טסלה, למשל MSTR, למשל הקרנות של קתי ווד. לא מתכוון לבזבז על זה יותר זמן. אם הצלתי בנאדם אחד שקרא את התגובות שלי - עשיתי את שלי.סגור
-
12.תודה! מרחיב אופקים לעוד ניתוחים ודעות. (ל"ת)גרגרמל 20/10/2021 17:45הגב לתגובה זו16 7סגור
-
11.כתבה מעולה! המשך כך.המשקיע הנבון 20/10/2021 17:28הגב לתגובה זו16 8אל תפחד מכת הביטקוין האלימה. הם מ-פ-ח-ד-י-ם מהאמת וניתוח אובייקטיבי במבוסס על עובדות.סגור
-
10.כמה מלל וכמה התפייטותבומר 20/10/2021 16:16הגב לתגובה זו18 15וכל זה כדי להפגין בורות איומה ודעות קדומות ולעשות סלט ממונחים טכניים ופיננסיים. די, כבר אין כח להסביר מר בש. אם אתה עדיין תקוע בעולם ה"התלהבות משיחית, והמון גורמים פליליים" בהקשר של הביטקוין אז כנראה ששם אתה תישאר. איך אומרים הצעירים? Have fun staying poor, בזמן שאתה צופה מהצד בממשלה שלך ובממשלות מדפיסות את כספן לדעת, בצורה דיגיטלית או לא. או, אתה יודע מה? אולי תשב לכוס קפה עם שלמה גרינברג מהאתר שאתה כותב בו שיסביר לך מה גרם *לו* לשנות את דעתו השנה ולהצטרף ל"כת המשיחיים". בהצלחה.סגור
-
9.ואי מזעזע...כמה בורות כמה חוסר ידע. ממליץ לכל קוראעידו 20/10/2021 16:06הגב לתגובה זו18 14לחקור בעצמו ולא להסתמך על כתבות כאלה. ביטקוין לא משמש לתשלומים? אל סלוודור? אתה יודע כמה עסקים ברחבי העולם מקבלים ביטקוין? "קהילה אנונימית וסודית שמרשה לעצמה לשנות את כללי הדיווח והרישום של ביטקוין באופן חד צדדי, לפי ראות עיניהם." ברצינות? אתה יודע שהקוד הוא פתוח ואתה יכול לקרוא אותו גם כן?סגור
-
8.נפלאיו 20/10/2021 14:37הגב לתגובה זו15 9מאמר חשוב, צורך דחוף להעביר את המסר הזה לאנשים, הביטקיון חד משמעית בלוף, ובעתיד כנראה הלא רחוק הוא יהיה שווה אפס בדיוק כמו שהוא שווה היום, אין מאחוריו שום נכס או ערך כלשהו. אבל מערכת הבלוקצ'ין חד משמעית לא בלוף והיא העתיד ללא ספק.סגור
-
מה עומד מאחורי זהב? (ל"ת)אלי 20/10/2021 21:55הגב לתגובה זו6 7סגור
-
מתכת ממשית, שמהווה הגנה טובה מפני אינםפלציה קיצונית.אביטל 21/10/2021 09:46הגב לתגובה זו5 3מה עומד מאחוריי ביטקוין? לופטגשפט והרבה חלומות...סגור
-
7.כתבה מאד לא מדוייקת עם המון חוסר הבנה בסיסיתישראלי 20/10/2021 14:21הגב לתגובה זו14 16הערות לכותב "במקרה הטוב יש קהילה אנונימית וסודית שמרשה לעצמה לשנות את כללי הדיווח והרישום של ביטקוין באופן חד צדדי, לפי ראות עיניהם." ממש לא נכון וזה הגדולה של הביטקוין. כדי לשנות חוקיות צריך שרוב משתמשי הרשת יסכימו דבר שכיום בפועל הוא כמעט בלתי אפרי להשיג.. לכם שיש שינויים גדולים מתבצעים פיצולים (פורקים) כפי שהיה עם הביטקוין קאש "היינו, הבעלים האמיתי עדיין לוטו באפלה." ברשת מבוזרת זה כל העניין שאין בעלים! גם לממציא אין שליטה והוא לא יכול לייצר לעצמו או מי מטעמו ביטקוין יותר ממה שכל אחד אחר יכול (ע"י כרייה), הוא לא יכול לעצור ולשנות טרנזקציות של אנשים, לעכל להם את הכסף וכו'. גם הממציא שווה כמו כל משתמש אחר ברשת ומזה חוששים הגופים הגדולים לביטקוין אין ערך או גיבוי של מדינה? אז מה, יש המון עסקים ברחבי העולם כולל שמוכנים ושמחים לקבל ביטקוין. עוד כמה שנים בכלל לא יהיה צריך להמיר אותו יהיה ניתן לקנות ישירות ממנו כמעט בכל מקום וזה עוד סיבה להיסטריה של הבנקים, פשוט לא יהיה צריך אותם אם הם לא ישתפרו ואפרופו בנקים, לביטקוין אין עלות אחזקה, דמי ניהול וכו'. העלות היחידה היא בעת ביצוע טרנזקציהסגור
-
אין לך הערות לגופו של עניין!?אמריקאי 23/10/2021 08:26הגב לתגובה זו2 1נימוקך לא מחזיקים מים,ומצביעות על חוסר הבנה.סגור
-
וגם אין לו שום ערך מהותי. לפחות לא כרגע. (ל"ת)המשקיע הנבון 20/10/2021 17:30הגב לתגובה זו10 7סגור
-
6.תכלס הביטקוין מייתר את הבנקיםרונ 20/10/2021 14:19הגב לתגובה זו14 7ומוריד מכוחן של הממשלות, לכן זה טובסגור
-
זה היה מצוין אם זה באמת היה מייתר את הבנקים...אביטל 21/10/2021 09:48הגב לתגובה זו5 0כרגע, השימוש העולמי בביטקוין כמטבע עובר לסוחר הינו מזערי עד כדי לא קיים. כיתחיל להחליף בנקים כאמצעי תשלום, נדבר.סגור
-
5.כשאירופה עברה למטבע אירו, כל אחד קיבל כפי הונובני 20/10/2021 14:17הגב לתגובה זו15 4לעומת זאת, נראה לי שמחזיקי הביטקוין מפנטזים שיום אחד העולם יעבור לביטקוין אבל בגלל שהם מחזיקים הכל יהיו חייבים לקנות מהם במחיר גבוה פי 1000 ממה שהם שילמו...סגור
-
4.מטבע של גורמים פליליים ?רפי 20/10/2021 14:14הגב לתגובה זו8 13למען הדיוק , מחקרים עדכניים מצביעים על פעילות פיננסית לא חוקית בהיקף של 3%-3.5% בלבד מסך ההחזקות ומחזור המסחר של הביטקוין, כך שלהכליל שזה "מטבע של גורמים פליליים" כבר רחוק מהמציאות.סגור
-
ישך מקור לנתון שאתה מצטט...המשקיע הנבון 20/10/2021 17:31הגב לתגובה זו14 8מקור שבוחן גם עסקאות וגם היקף נכסים מוחזקים על ידי הלבנת הון / פשע מאורגן / גורמים פליליים אחרים ?סגור
-
מטבע של גורמים פליליים ?רפי 21/10/2021 00:08הגב לתגובה זו3 9לצערי אני כבר לא זוכר את המקור , קראתי את המחקר לפני כחצי שנה כשעניין אותי לבחון את המטבע מבחינה אתית , לא רק כלכלית . אגב , הפרט המעניין הוא שבכלכלה ה"מסורתית" , אחוז ההלבנה והכסף הלא חוקי הוא גבוה יותר , באיזור ה-8% אם אני זוכר נכון (לא בטוח לגבי המספר)סגור
-
אז אין לך מקור למה שאתה כותב, רק זיכרון עמום של חבר כתAvital 21/10/2021 09:53הגב לתגובה זו6 3לי דווקא יש מקור מעניין: https://www.ft.com/content/4169ea4b-d6d7-4a2e-bc91-480550c2f539 (על השימוש הנרחב של גורמים פליליים במטבעות וירטואליות, ובראשם ביטקוין)סגור
-
במקור שהבאת אין אחוזים חברבומר 21/10/2021 14:01הגב לתגובה זו2 3אם פורבס מספיק טוב לך: https://www.forbes.com/sites/haileylennon/2021/01/19/the-false-narrative-of-bitcoins-role-in-illicit-activity/ The majority of cryptocurrency is not used for criminal activity. According to an excerpt from Chainalysis’ 2021 report, in 2019, criminal activity represented 2.1% of all cryptocurrency transaction volume (roughly $21.4 billion worth of transfers). In 2020, the criminal share of all cryptocurrency activity fell to just 0.34% ($10.0 billion in transaction volume). ... According to the UN, it is estimated that between 2% and 5% of global GDP ($1.6 to $4 trillion) annually is connected with money laundering and illicit activity. This means that criminal activity using cryptocurrency transactions is much smaller than fiat currency and its use is going down year by year.סגור
-
3.למה הביטקוין יתרסק:8 20/10/2021 13:56הגב לתגובה זו17 9כי הסיבה היחידה לעליות שלו היא הציפיה שהוא ימשיך לעלות. ברגע שהוא יגיע ליציבות, יפסיק לעלות ללא הרף, הוא לא יעניין אף אחד, ויתרסק לאפס באופן מיידי.סגור
-
אז למה הזהב לא התרסק 4000 שנה (ל"ת)אלי 20/10/2021 21:56הגב לתגובה זו5 9סגור
-
כי הוא נכס פיזי. לא סיפורים באספמיה. (ל"ת)אביטל 21/10/2021 09:54הגב לתגובה זו8 4סגור
-
2.בנק ישראל - מוסד מיותר לחלוטין ואף מזיק! (ל"ת)רבקה 20/10/2021 13:40הגב לתגובה זו16 0סגור
-
1.אין שכל אין דאגותקריפטו 20/10/2021 13:39הגב לתגובה זו4 16כל מה שרמשת בכתבה אינו נכון ומראה על בורות , תן לי לנחש שאתה מעל גיל 50 , צא לפנסיה כי אתה בטח לא מנהל סיכוניםסגור
-
אתם מדברים שטויות!!שני ליבטרש 22/10/2021 18:57הגב לתגובה זו1 0הכותב ,מרצה בכלכלה באונברסיטאות, וכל הדיות כאן ,נהיה לי פתאום יועץ פיננסי ומומחה… די עם חארתות! אין שום תגובה עניינית כאן חוץ מנפיחותסגור
-
אני מתגובה 10, בומר לגמריבומר 20/10/2021 18:30הגב לתגובה זו11 10הרבה מעל הגיל שרשמת. אפשר להיות מעל גיל 50 ועדיין להבין את גודל המהפכה הפיננסית שמתרחשת מול עינינו, דבר של פעם בכמה דורות. מי שלא רואה את זה הוא או עיוור או טיפש או עצלן ללמוד, או כולם ביחד. אז בחור צעיר, מה שכתבת על הבורות של המחבר הוא נכון, אבל אל תעליב מבוגרים ממך רק בגלל הגיל שלהם - גם הם מסוגלים להבין כמה דברים.סגור
-
זה לא הגיל זה התרגיל... תקרא שוב את הכתבהאבי 21/10/2021 09:57הגב לתגובה זו7 1בכתבה הוא מבהיר שהבלוקצ'יין היא מהפכה של ממש... בלי קשר לגיל.סגור
-
קראתי היטב, ואתה תקרא שוב את תגובה מס' 10 שלי (המשך)בומר 21/10/2021 13:56הגב לתגובה זו3 3ועוד לא דיברנו על כל מה שקורה בעולם השירותים הפיננסים המבוזרים שמתפתחים באופן אקפוננציאלי בשנה האחרונה בתחום ה DeFi ומתאפשרים בעולם בו כל אחד יכול להיות, בעזרת הקריפטו, הבנק של עצמו. אז האם הביטקוין יהיה בסוף מטבע שנשלם איתו במכולת כמו באל סלבדור? יהיה "רק" זהב דיגיטלי כפי שהוא משמש כבר עכשיו? יצבור עוד תנופה כנכס המשמש רזרבות של מדינות ושל קרנות פנסיה? לא יודע. אני רק יודע שאנחנו נמצאים בנקודת זמן בה בזכות הביטקוין והקריפטו הכל עומד להשתנות בעולם הפיננסי ובעוד 10 שנים (אם לא לפני) כבר שום דבר בתחום לא לא ייראה אותו דבר. המהפכה בעיצומה אבל עדיין בשלב מוקדם מאוד, מי שלא רואה את זה מפסיד. אני לשמחתי עליתי על העגלה הזו בזמן (פנסיה מוקדמת, תודה) וחבל שרוב האנשים בגילי לא לקחו לעצמם פסק זמן לרדת לעומק הנושא וללמוד ובוחרים במקום זה להתמיד ולצעוק "בועת הצבעונים". הדבר שונה לגמרי אצל הזומרס (בני דור ה z) שאני רואה אותם מציפים את כל האתרים הרלבנטיים, הפורומים וקבוצות הטלגרם בנושא. לפעמים יש מה ללמוד גם מהדור הצעיר על פתיחות לקבל אמיתות גדולות שמשתנות מול העיניים.סגור
-
קראתי היטב, ואתה תקרא שוב את תגובה מס' 10 שליבומר 21/10/2021 13:55הגב לתגובה זו3 3לא התייחסתי לבלוקצ'יין כלל, אבי. כל מה שמר בש כותב כאן על הבלוקצ'יין הוא בגדר goes without saying ונכון לגמרי. מהפכה שעוד תשנה הרבה דברים בכלכלה ובמסחר. הכוונה הייתה להתייחסות של הכותב אל הקריפטו והביטקוין בפרט. לכתוב על ביטקוין כחסר ערך, שלא לומר עניין של כת חסידים שוטים ועולם תחתון, זה עלבון לאינטליגנציה. כאילו יבוא מישהו ב-1995 ויגיד ש"כל האינטרנט הזה חסר ערך וייעלם במוקדם או במאוחר, יש לנו את הפקס וזה מספיק". צריך להיות עיוור באמת (או בעל אינטרס?) כדי לא לראות את השינוי שחל במהלך השנים ובמיוחד בשנה האחרונה בהתייחסות אל הביטקוין מצד הממסד: רגולציה שהולכת ונהיית ברורה, השקעות עתק של מוסדיים בכל העולם המערבי, שירותים פיננסיים נלווים (ואצלנו סנונית ראשונה אצל אלטשולר שחם), בניית רזרבות מטעם מדינות וחברות ענק ולאחרונה גם צעדים להכרה כמטבע עובר לסוחר (אל סלבדור, כשברזיל ועוד בדרך). והטריגר לפריצת השיא אתמול הוא השקת תעודת סל ראשונה בארה"ב, כזו שאתה ואני יכולים לקנות בקלות דרך חשבון ההשקעות שלנו - שוב סנונית ראשונה בשטף שמתחילה להציף את העולם הפיננסי.סגור
-
הלל אפילו לא בן 40...גרגרמל 20/10/2021 17:44הגב לתגובה זו17 0אולי עדיף לכתוב הערות לגופו של עניין?סגור