בקבוק תרופות ביומד תרופה
צילום: Istock
הטור של גרינברג

מניות התחום הפְּסִיכֶדֶלִי - סיכון גדול, אבל גם הפוטנציאל ענק

וגם - מיהו ביל מילר, מה לדעתו היא הדרך הנכונה להשקיע בשוק ההון, ומה הוא ממליץ לעשות?

כשביל מילר היה יו"ר בית ההשקעות הוותיק לג מייסון, בין תחילת המאה ל-2016 , הוא היה מוציא מכתבי שוק שעד כמה שידוע לנו היו הפופולריים ביותר בארה"ב. ב-2016 עזב את בית ההשקעות כיו"ר לאחר 36 שנה בחברה שאותן התחיל כמנהל חשבונות ועבר להתמקד בחברה שהקים, Miller Value Partners.

למילר היתה תמיד נקודת מבט מיוחדת על השוק, "התיזמון בכניסה למניות חשוב", אמר, "אבל הזמן חשוב הרבה יותר" והוא התכוון שאם אתה, כמשקיע, מאמין בהמשכיות המגמה, אל  תחשוש מתיקונים. האיש, שגדל על "ערכים" במאה שעברה, עשה את "המכות" הגדולות שלו דווקא ב-AMZN ובביטקוין. (הוא אסף את הביטקויון ב-350 דולרים בממוצע ב-2014-15 מאותה סיבה שאסף אמזון לאחר התרסקות הבועה, "כי זה חלק ממגמה שמתפתחת ויהיה קשה לעצור.."). איך זה קרה? תקראו ותקשיבו לו בריאיון ב CNBC. עוד אמר מילר בזמנו, "בכל שלב של עליות צצות דאגות, חלקן לגיטימיות וחלקן לא. אבל משקיע צריך לבחון את התפתחויות המקרו.

העובדה שמניות 'יקרות מידי' אינה חשובה כמו השאלה, 'מה חשוב כרגע יותר? הצמיחה העתידית או הערך הנוכחי?'. נזכרנו במילר כי שוק המניות אפוף כולו בדאגות, מבעיות שרשרת ההיצע דרך הבעיות מול סין, מדיניות אנרגיה מוזרה של הנשיא ביידן, משבר האקלים, האינפלציה כן או לא והריבית בהתאם; וכן - מחירי השיא במניות שמתעלמות כביכול מכל הנ"ל. יגידו לכם שזו הנזילות שאחראית לכך, שטויות. מילר לדעתנו נתן את ההסבר הנכון - "העתיד, בסביבת ההשקעות הנוכחית, חשוב כנראה יותר מכל הצרות שסביב". צודק, אחרת איזה טעם יש לכתוב היום על הנישה החדשה שמתפתחת "בגלל הקורונה ומהפכת הטכנולוגיה"? המניות עולות כיוון שמהפכת הטכנולוגיה מייצרת, מאז 2009, מנועים אדירי עצמה לצמיחה עתידית ולכן גם הערכים הנוכחיים פחות חשובים.

ועוד "תרומה" של הקורונה - תעשיית הטיפול הפְּסִיכֶדֶלִי פורחת בריאות הנפש הוא תחום שעוסק בתחושה הפסיכולוגית של רווחה נפשית של האדם, בהפרעות נפשיות כמו איכות המצב הנפשי והרגשי או באיכות יכולת התפיסה. הטיפול הפְּסִיכֶדֶלִי נחשב "המדע על שמירה של בריאות הנפש (the science of maintaining mental health)" שמטרתו למנוע התפתחות של הפרעות מנטליות כמו נוירוזה, סכיזופרניה, בעיות בתפקוד מיני ועוד. בריאות הנפש, להבדיל מתחום הפסיכיאטריה שעוסק רק בהיבטים הקליניים של בעיות נפשיות, קשורה לאיכות החיים ולאיזון הנדרש בין פעילויות שונות של הפרט להשגת חוסן נפשי. בקיצור, מדובר בטיפול אינדיבידואלי באנשים שמרגישים שאיכות החיים שלהם דורשת טיפול.

בכל קופות החולים בישראל יש מרפאה לטיפול בבריאות הנפש שמעסיקה צוות אינטרדיסציפלינרי. הרפואה, מאז ימי הביניים, מנסה להתמודד עם בריאות הנפש ובעיקר על מנת למנוע התפתחות של הפרעות מנטליות קשות יותר. כיוון שרווחה נפשית מוגדרת סובייקטיבית ע"י כול אדם אז מדובר בתהליך ריפוי מסובך, מורכב וארוך. הטיפול הפסיכדלי, בעיקר בתחום הפסיכותרפיה, מורכב מטיפול שיחתי שמשולב בסמים פסיכדליים המשמשים כמזרזי חוויות נשגבות שבכוחן לסייע להגמיש מחסומים פסיכולוגיים.

בניגוד לתרופות פסיכיאטריות קונבנציונליות, אשר ניתנות למטופלים על בסיס קבוע או לפי הצורך, סמים פסיכדליים ניתנים בצורה מבוקרת ומצומצמת מאוד, במהלך המפגשים עצמם, בליווי ובתמיכת מטפלים. התרופות שבהן משתמשים בתחום מגוונות מנוגדי דיכאון וחרדה ועד מיצבי מצב רוח אבל עיקר הטיפול בשיחות אישיות.

כל ההקדמה הארוכה הזו באה כדי להסביר שמגפת הקורונה, שבין השאר הביאה לעלייה גדולה בהפרעות מנטליות ולביקוש גואה לטיפול בהן גם פתחה דלת לטיפול מניעתי של מחלות מנטליות חמורות.  השימוש והעדפת המניעה הולכת ומתרחבת ולכן גם החשיבות של התעשייה הזו עלתה. ווול סטריט שמה לב לעניין. חברת תוכנת הבריאות המקוונת Adracare הקנדית פרסמה במאי האחרון מחקר רציני על המגמות העתידיות של בריאות הנפש שמשפט הפתיחה שלו, "התעשייה נהנית מרנסנאס" ומדוע? "כי זיהינו מודעות גלובלית לנושא שגדלה במהירות. יש עלייה חדה בהשקעות בכול התחומים כולל בחינוך ובהבנת המחלות". קשה עדיין להעריך נתונים כספיים של התעשייה אבל המחקר מעריך שהתחום יגלגל 245 מיליארד ב-2027.

קיראו עוד ב"גלובל"

עוד "תמיכה" לתעשייה נתן לאחרונה לא אחר מאלון מאסק שהודיע שהוא תומך ומשקיע בטיפולים בהפרעות נפשיות, "אני מאמין שאנשים יתייחסו יותר בחיוב ובהבנה לטיפולים פסיכדליים ולתרופות פסיכדליות". מאסק טוען שבשנים האחרונות הגיעו לשוק כמה תרופות "יוצאות דופן בהשפעתן על מצבי רוח שיהפכו יותר ויותר שימושיות ובטוחות ככול שהדורות מתחלפים". Natan Ponieman, המומחה ל"מעורבות של תעשיות הקנביס והפסיכדלי ושילובם לעולמות הכספים, התרבות והמדע" של אתר ה-benzinga.com שהוא מהפופולריים ביותר בוול סטריט ובמיוחד לדור הצעיר יותר, הוציא תדריך על השקעות בתחום בריאות הנפש שבו הוא כותב, "ולפתע, באופן מפתיע, פרץ הנושא גם לתוך עולם ההשקעות. מדוע? כיוון שהוא  מאותת על מהפכה בתחום הטיפול בבעיות מנטליות". במילים אחרות החדשנות הטכנולוגית יוצרת מצב שבו התעשייה מעניינת את המשקיעים ואכן, כפי שקורה בכול הסקטורים התחילו גם כאן להופיע חברות ציבוריות.

חשוב להבין שחלק מהעניין שנוצר קשור במעקב הצמוד של הממשל וגופי בריאות בארה"ב אחרי השימוש לרעה בחומרים (Substance Abuse) שעל פי הסקר שערך משרד הבריאות האמריקאי, "על השימוש בסמים ומצב הבריאות" ב 2019 הסתבר ש 61.2 מיליון אמריקאים סובלים ממחלות בריאות הנפש.

הטיפול במחלות אלו מורכב כאמור משיחות בין המטפל למטופל ושימוש בחומרים מקלים ותרופות נגד דיכאון. תקופת הקורונה הצביעה על 3 התפתחויות-מגמות בתחום הבריאות. הראשונה שהטיפול הדיגיטלי-מקוון מאומץ בהתלהבות ע"י הצרכנים והמטפלים ולא רק זה, בעקבות  הסגרים עלתה, בצורה מדהימה ממש, כניסת צרכנים לאתרי החיפוש בנושאי מחלות ובמיוחד  בתחומי מחלות מרכז העצבים והנפש.

יתר ממיליארד אנשים נכנסים בכל יום לברור נושאים רפואיים בגוגל (כן, מיליארד). המגמה השנייה קשורה בחדשנות הטכנולוגית. מסתבר שהכנסת הבינה המלאכותית כחלק מפלטפורמות הטיפול משנה לחלוטין את תוצאות הטיפולים לטובה ולבסוף המגמה השלישית, המעבר מתרופות למניעה שבעזרת ההתקדמות הטכנולוגית הופכת זמינה, קלה לשימוש ונוחה על הלקוחות והמטפלים, מה שלמעשה אומר שההתפתחויות בתחום הטיפול בנושא ימשכו השקעות גדולות וכמובן "עניין משקיעים", כי הוכח בברור שהמשקיעים אוהבים חדשנות ובמיוחד חדשנות ומקוריות בתחום הרפואי.

אבל הדבר שהכי  מעניין את וול סטריט היא העובדה, שנבדקה והוכחה, ש-71% מצרכני הבריאות בארה"ב מתוסכלים מדרך הפעולה של מערכת הבריאות ובעיקר דורשים "אִינְטֶרְאַקְצְיָה אישית יותר והרבה יותר אינפורמציה". לטענת הצרכנים הוויית הטיפול תשתפר משמעותית אם הטיפול שיקבלו מהספקים יהיה אישי יותר ויאפשר גישה גדולה ונוחה יותר לאינפורמציה (לבדיקת המלצות המטפל).

מסכמת את העניין הכתבת הטכנולוגיה הרפואית של Fierce Medtech, "האמריקאים מעוניינים במיזוג הבינה המלאכותית, ביותר אינפורמציה שתרוץ 24/7 וזאת כאשר 90% מבתי החולים בארה"ב נמצאים בפיגור טכנולוגי על מנת ליישם זאת. מה הפלא שוול סטריט מחבבת יותר ויותר חברות שאמורות לספק זאת ובמיוחד בתחום בריאות הנפש שם פוטנציאל הצמיחה "ממש בשמים", כפי שהגברת טוענת

איך משקיעים בתחום? נתחיל בכך שאם מדובר ב"בריאות הנפש" אז ישנן ענקיות התרופות כמו פייזר (סימול:PFR), איליי-לילי (סימול:LLY), גלקסו (סימול:GSK), ביוגן (סימול:BIIB), נוברטיס (סימול:NVS) ועוד שכולן כבר פיתחו תרופות בתחום. לכולן חטיבות לנושא אבל בעשור האחרון, עם ההתקדמות הטכנולוגית ובמיוחד ה-IT, הונפקו מספר חברות קטנות שמתמחות בתחום הפְּסִיכֶדֶלִי שלצד התרופות משתמשים בו בחומרים (סוג של סמים למעשה) בעיקר מהטבע. גם בתחום הספציפי הזה מובילות PFE, GSK ו-  LLY (מפתחת הפרוזק) כיוון שמדובר בנישה שנמצאת בתחילת התפתחותה, אז בוול סטריט תולים תקוות בקטנות החדשות שהתפתחו בעקבות המהפכה הטכנולוגית ושמצד אחד, בניהול נכון, יכולות לצמוח ומן הצד השני ככל שיצליחו יותר כך גם פוטנציאל הרכישה ע"י הענקיות, גדל.

יש 3 חברות (שאחריהן אנחנו עוקבים בגלל עיסוק אחר שלנו) שמועמדות לכך ושמגדירות עצמן כחברות לטיפול נפשי (mental health care companies): COMPASS Pathways plc (סימול:CMPS), חברה בריטית שמכוונת לשוק האמריקאי ושמפתחת תרופות וחומריםּ פסִיכֶדֶלִים לטיפול בדיכאון קשה ורבים מאמינים שהיא השקעת החלום המועדפת בתחום. זו גם החברה הצעירה ביותר, בת שנה וחצי בלבד, הונפקה לפני שנה ושווה היום 1.4 מיליארד (אבל אל תסתכלו על הדוחות). למעוניינים הנה כתבה ב- FOOLS.

ישנה Silo Pharma (סימול:SILO ) האמריקאית שמתקדמת מכיוון הביו טכנולוגיה ומנסה לפתח תרופות בתחום הדיכאון והפרעת דְּחָק פוסט-טראומטית. הכרנו חברה זו בשם Uppercut Brands שבו השתמשה עד לפני כשנה (מכרה סוודרים, מעילים ושאר ביגוד) אז החליפה ביזנס ועובדת בתיאום עם אוניברסיטת קליפורניה. חלום ענק אבל רחוק מאוד.

החברה השלישית היא Field Trip Health (סימול: PTRF) קנדית גם היא. קנדה אגב מאוד מתקדמת בתחום בריאות הנפש ומובילה במחקרים ובטיפולים בתחום. Field Trip שהוקמה ב-2008 והונפקה לפני שנה מעניינת במיוחד כי היא מתמחה, לצד ניסיון לפתח תרופות פסיכדליות גם בפתוח כלים דיגיטליים המסייעים בחוויות פסיכדליות ונראה לנו ששני ישראלים הקימו אותה. ישראל אגב היא מעצמה של טיפולים בבריאות הנפש והעובדה שחברות חלום בתחום פורחות בארה"ב, בריטניה, קנדה ובאירופה ולא בישראל מצערת. מי שמעוניין לחקור מעט בעניין אז יש כ 50 חברות ציבוריות צעירות בתחום, 9 מתוכן בנאסד"ק והיתר בבורסות ה OTC, שווה לדפדף.

כמובן שהסיכון בכל אחת מה-50 חברות, כולל השלוש שהזכרנו, גדול! אבל עתיד התעשייה גדול אפילו יותר וכבר מופיעים סלים ממוקדים קטנים כמו Defiance Next Gen Altered Experience (סימול:PSY) שכולל את החברות שהזכרנו (PTRF בראש) שהונפק השנה ובינתיים יורד יפה. אם מישהו מעונין בתחום זה סל לפינת החלומות.

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו  לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. העושה במידע הנ"ל שימוש, עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו. הכותב מחזיק ו/או עלול להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(48):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 27.
    יזהר 30/10/2021 10:07
    הגב לתגובה זו
    פחות "פסיכדלי" פחות סיכון
  • 26.
    שלמה מה דעתך 27/10/2021 12:29
    הגב לתגובה זו
    וקתי ווד טוענת שאנחנו צפויים לדפלציה. מי מהם צודק לדעתך שלמה? ואולי מישהו אחר צודק?
  • 25.
    יבגני 24/10/2021 14:46
    הגב לתגובה זו
    קניתי כאלה ולא הרגשתי שיפור
  • 24.
    יוני 23/10/2021 21:18
    הגב לתגובה זו
    מה מתחדש בתחום ? עדיין תחום עם פוטנציאל ענק או שכבר יש תחום שמשבש את הקריספר ?מניית crsp כבר מתחת 100
  • אני 24/10/2021 00:36
    הגב לתגובה זו
    אני סבור שב3 שנים הקרובות המחיר של crsp יעלה המון פוטנציאל יש לטכנולוגיה הזאת נראה מה השותפות שלה עם vrtx תניב
  • crsp 24/10/2021 13:38
    crsp עלתה מאזור 50 ל 220
  • 23.
    ישראל 23/10/2021 13:14
    הגב לתגובה זו
    הבא אמורה לצאת תעודת סל מתחרה של VanEck לתעודת סל שיצא לפני שבוע. רציתי לשאול מה הבדל בין שתי התעודות רשום ש And an interesting difference between XBTF and BITO worth noting is that the VanEck fund will come forward with a 0.65% expense ratio less than BITO’s 0.95% expense ratio. מה אומר ה expense ratio תודה
  • שלמה גרינברג 25/10/2021 12:18
    הגב לתגובה זו
    זה היחס שבין הוצאות הניהול לבין ערך הנכסים שמנוהל לגבי ההבדלים תעלה השניים על גוגל ותבדוק אגב, מדובר בסלים שמבוססים על מחיר עתידי
  • 22.
    לא מומחה 22/10/2021 21:10
    הגב לתגובה זו
    יש "טיפולים" אצל מטפלים אלטרנטיביים כמו שימוש ברעל מגבה של צפרדע ארסי, יש טקסים משני תודעה של שמנים אינדיאנים. הקנביס מוכר מאות שנים, עד שהוסר האיסור לשימוש בו (=העיקר שחברות התרופות ירוויחו הון נוסף)
  • בן 28/10/2021 13:49
    הגב לתגובה זו
    למה שהצרכנים של הקנאביס , שכה עוזר לאוטיזם, לבעיות קשב וריכוז, לחולים סופניים ועוד, לא יהנו ממנו ? למה בז'רגון שלך זה רק חברות התרופות שנהנות ממנו ?
  • ממש לא מומחה 31/10/2021 05:02
    ה-CBD מוכר כחומר בעל השפעות אנטי דלקתיות , ואילו ה-THC כחומר הזייתי (=שעלול לגרום לתופעות כמו פרנויה ועוד)
  • 21.
    גולן 22/10/2021 19:53
    הגב לתגובה זו
    שתיהן ירדו כ50% . גם הקישקוש הפסיכודלי ירד הרבה לפני שיעלה.
  • שלמה גרינברג 23/10/2021 10:26
    הגב לתגובה זו
    מיד תכתוב שכתבתי על הביטקוין, על TMO, על, EL ועוד ובגללי הן עלו?
  • 20.
    יובל 22/10/2021 19:50
    הגב לתגובה זו
    שלמה שרודינגר וקומפיוג'ן ירדו לא מעט ותקופה לא קצרה.יש חדש בתחום שלהן ?תודה
  • 19.
    גלעד 22/10/2021 19:06
    הגב לתגובה זו
    זרקור על קלירמיינד: חברת התרופות הפסיכדליות הישראלית שמפתחת טיפול לגמילה מאלכוהול מניית קלירמיינד שנסחרת בבורסת קנדה נמצאת באחד התחומים הלוהטים בעולם - פטריות הזיה וחומרים פסיכדליים. עם תיק פטנטים עשיר - קלירמיינד שואפת לצלוח את כל הדרך עד לאישור ה-FDA
  • צודק, מאוד מעניינת (ל"ת)
    שלמה גרינברג 23/10/2021 10:29
    הגב לתגובה זו
  • 18.
    נייס גיי בענין?...יש הרבה מטופלים בפיצוציות בכל הארץ (ל"ת)
    מושון המסטול 22/10/2021 19:04
    הגב לתגובה זו
  • 17.
    ATAI חברה מאוד מעניינת בתחום (ל"ת)
    בני 22/10/2021 17:06
    הגב לתגובה זו
  • נכון (ל"ת)
    שלמה גרינברג 23/10/2021 10:30
    הגב לתגובה זו
  • 16.
    צריך לייבא ראש ממשלה 22/10/2021 14:56
    הגב לתגובה זו
    נייבא מישהו עם שכל ובלי אינטרסים אז לא נהיה בדיכאון ולא נצטרך להשקיע באף מניית פסיכים . עדיין אף אחד פה לא חתך לעצמו את האוזן כמו ואן גוך.
  • אם לא תאזין לחדשות תהיה מאושר כמו רוב העם כאן (ל"ת)
    שלמה גרינברג 23/10/2021 10:32
    הגב לתגובה זו
  • 15.
    שואל את שלמה 22/10/2021 14:50
    הגב לתגובה זו
    חברה ישראלית עם אישור fda לדכאון , נסחרת גם בחול תחת הסימול bway . האם היא מתאימה לרציונל בטור הדעה ? או שהיא בתחום אחר לחלוטין
  • שלמה גרינברג 23/10/2021 10:34
    הגב לתגובה זו
    בפוטנציאל היא יכולה להתאים אבל לא מכוונת לשם
  • 14.
    רועי 22/10/2021 14:47
    הגב לתגובה זו
    תירכש בקרוב
  • 13.
    גלעד דוד 22/10/2021 13:15
    הגב לתגובה זו
    הנושא מנית CMND בבורסה הקנדית התוכן החברה חדשה בתחילת דרכה מפתחת קפסולה יחודית ושילוב מכמה מרכיבים של סמי הזיה ו קנביס מה שגורם לרוגע בנפש ועוזרת להתמודד עם בדידות חרדות פוסט טראומה פחדים ובעיות שינה והתמכרות לאלכוהול סימבול CMND
  • 12.
    יום 22/10/2021 12:54
    הגב לתגובה זו
    את נקסטייג שעוסקת בתחום הפסיכודלי ונראה שהטכנולוגיה שלה מצויינת ולכן היא כנראה תגיע רחוק מאוד.
  • 11.
    יום 22/10/2021 12:53
    הגב לתגובה זו
    את נקסטייג שעוסקת בתחום הפסיכודלי, ונראה שהטכנולוגיה שלה מצויינת ולכל היא תגיע רחוק מאוד
  • 10.
    מוטי 22/10/2021 12:25
    הגב לתגובה זו
    פוטנציאל גדול התחום החם הבא לדעתי שווה לעקוב
  • איפה נסחרת ומה הסימבול שלה (ל"ת)
    שמואל 22/10/2021 17:28
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    לידיעת שלמה 22/10/2021 11:55
    הגב לתגובה זו
    אחרי שהחזירים עברו טיפול גנטי (=להפחית כמות הסוכר בכליות שלהם, דבר שגרם לדחיית ההשתלות). טוענים עכשיו שזה התחום ה"לוהט" וכי הטיפולים האלה של השתלות מבעלי חיים (=בעיקר מחזירי) יפרח
  • תודה אבל ידוע לי (ל"ת)
    שלמה גרינברג 23/10/2021 10:34
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    מניית SEEL בתחום זה עם המון המלצות. מה דעתך? (ל"ת)
    טייגר 7 22/10/2021 11:32
    הגב לתגובה זו
  • מכיר ועוקב אבל היא לא "בתחום הזה" (ל"ת)
    שלמה גרינברג 23/10/2021 10:39
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    שלמה ממתינים בשקיקה (ל"ת)
    עמית 22/10/2021 10:08
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    חי 22/10/2021 09:54
    הגב לתגובה זו
    ג'יזס, יש כסף אז יש ביקוש ומחיר עולה (מחירי הסחורות=אינפלציה, מחיר מניה) כתבה מוזרה
  • "מחירי הסחורות=אינפלציה, מחיר מניה", באמת? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 23/10/2021 10:40
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    יחזקאל 22/10/2021 07:49
    הגב לתגובה זו
    עשינו משבר הומניות יקרות, ואין אחד שלא חושש ממצב כזה. תיקונים תמיד יש , אבל מפולת זה דבר אחר, ואחנחו מתקרבים לזה
  • יחזקאל אתה נביא. מקומך לא בהשקעות (ל"ת)
    יוס 22/10/2021 19:51
    הגב לתגובה זו
  • יחזקאל 23/10/2021 20:25
    מהעובדות בשטח אם אני מרוויח או מפסיד במשך כ30 שנה שאני משקיע, ולא על סמך מה שאתה מגיב, וברוך השם שאני יודע מה אני עושה , לפחות לפי העובדות
  • 4.
    יחזקאל 22/10/2021 07:46
    הגב לתגובה זו
    מישהו מוכן להגיד שהן לא יקרות בוודאות?
  • אני 24/10/2021 00:38
    הגב לתגובה זו
    שהיא זולה ומניבה יותר?
  • במצב בועה עדיף תשואה נמוכה ללא סיכון (ל"ת)
    יחזקאל 25/10/2021 21:28
  • 3.
    נתניהו שוב צדק? (ל"ת)
    אופס 21/10/2021 20:39
    הגב לתגובה זו
  • שרה 22/10/2021 13:00
    הגב לתגובה זו
    כמו רבים וטובים, והביקוש רק עולה
  • 2.
    נו באמת, כתבה על מה יהיה בכתבה מחר... (ל"ת)
    תום 21/10/2021 19:51
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    ביידן חושב על העתיד 21/10/2021 19:20
    הגב לתגובה זו
    מדיניות האנרגיה של ביידן מוזרה? עדיף לשרוף דלק ולעזאזל העתיד כמו שעשה טראמפ הפושע ?
  • למה פושע 21/10/2021 20:29
    הגב לתגובה זו
    זו השקפת עולמו הוא צדק לגבי סין ואנרגיה ירוקה היא עדיין באגדות של האידיאליסטים.העולם צריך נפט זול ובגדול הירוקים הוא עולה.אין דרך אפקטיבית לאגירת אנרגיה בכמות שהעולם צורך.
  • מה, לא? 21/10/2021 20:25
    הגב לתגובה זו
    להפקת רווחים על חשבון הדמוקרטיות המערביות. כי עדיף שהתעשייה תעצור ויתחילו להשתמש מחדש בפחם שהוא המזהם ביותר. כי עדיף שתהיה אינפלציה גבוהה בגלל מחסור ושיתוק שעלולים לגרום לחורבן כלכלי.