האינפלציה בארה"ב בשיא של 21 שנים: עלתה ב-6.2% בשנה; 0.9% באוקטובר
לשכת התעסוקה האמריקאית מפרסמת היום את דוח מדד המחירים לצרכן (CPI) לחודש אוקטובר ולשנה האחרונה. האינפלציה השנתית בארה"ב עומד על 6.2% במחירי המוצרים בארצות הברית בהשוואה למחירים לפני שנה. עליה זו גבוהה מהערכת הכלכלנים שצפו עליה של 5.9%. מדובר בנתון הגבוה ביותר מאז נובמבר 1990.
מדובר בעליה חודשית של 0.9%, בהשוואה להערכת השוק שציפה לעליה חודשית של 0.6%. בנטרול מוצרי אנרגיה - שמחירם עלה רבות כתוצאה ממשבר הקורונה, מדובר בעלייה שנתית של 0.6% לעומת 0.4% לפי הצפי.
מחירי הדלק נסקו ב-12.3% בחודש האחרון, מדובר בעליה של 59.1% בשנה האחרונה. מחירי האנרגיה עלו 4.8% באוקטובר, ו-30% ב12 החודשים האחרונים. גם מחירי המכוניות והאוכל עלו - 26.4% ו-5.4% בשנה האחרונה בהתאמה. כמו כן מדווחת לשכת התעסוקה האמריקאית כי מדובר בעלייה המהירה ביותר מאז ספטמבר, 2019.
בתגובה לנתונים אמר יושב ראש הבנק הפדרלי, ג'רום פאוול כי על אף שעליית המחירים הייתה גבוהה מן הצפוי, מדובר בעליות שנגרמו כתוצאה ממגפת הקורונה וכי הם מאמינים שהמחירים ישובו לטווח הנורמה בשנה הקרובה.
למעשה בכירי הפד' טוענים-מקווים שהאינפלציה תעשה איתם חסד בעתיד הקרוב ותחל לרדת. זה יכול לקרות, אבל יש לא מעט כלכנים -כולל בין אנשי הפדרל ריזרב עצמו- שמתחילים לפקפק בכך וטוענים כי האינפלציה כאן כדי להישאר, ואינה זמנית, כמו שמקווים בבנק המרכזי האמריקאי.
הסיכון הגדול הוא שתיווצר סטגפלציה - מיתון וחוסר צמיחה יחד עם אינפלציה. זה ככל הנראה הפחד הכי גדול של הבנק המרכזי האמרקיאי, שכן במקרה כזה ארגז הכלים שלו יהיה כמעט מנוטרל. ואם היום הריבית היא אפס - מה כבר ניתן יהיה לעשות אחר כך? באירופה הריבית שלילית אבל גם זה בינתיים לא ממש עוזר לאירופאים, וכאשר האינפלציה גבוהה לכאורה הבנק בכלל צריך להעלות את הריבית.
לקריאה נוספת:
>>> הפחדים כולם: מהי סטגפלציה, למה צריך לחשוש ממנה והאם היא בשער?
הכלכלן האמריקאי נוריאל רוביני, המכונה מיסטר דום, הזהיר למעשה מפני הסטגפלציה לפני בערך חודשיים.: "החשש שלי הוא שאנחנו במלכודת חוב. כשהבנקים המרכזיים ירצו להוריד בהדרגה את האמצעים המוניטריים הלא קונבנציונליים שיושמו, בהתחשב ביחס החוב הקיים, יש סיכון להתרסקות בשוקי האג"ח, האשראי, המניות ובכלכלה ובשל כך הם יהיו במלכודת שלא יצליחו לנרמל את מדיניות הריבית. בתחילת המגפה הצעדים האלה נתפסו כהכרחיים אבל נכנסנו לסופר סייקל של חוב." - כך אמר רוביני. בנוסף אמר - "יש קונצנזוס שטוען שהירידה בצמיחה בארה"ב, בסין ובאירופה הוא כתוצאה מצווארי בקבוק בכוח אדם ובשוקי הטובין. הספין האופטימיסטי הזה מאנליסטים בוול סטריט וגם קובעי המדיניות הוא שהסטגפלציה הקלה תהיה זמנית ותימשך כל עוד נמשכים צווארי הבקבוק"
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.סוציליזם = הרס הכלכלה הרס הדמוקרטיה הרס המשפחהאזרח 10/11/2021 18:50הגב לתגובה זו0 0אבל כולנו ניהיה שווים וענייםסגור
-
2.בתגובה הנאסדק צונח 0.3%- חחח (ל"ת)בן 10/11/2021 17:55הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.סוף סוף מודים שיש אינפלציה.רבקה 10/11/2021 17:06הגב לתגובה זו2 0במציאות המספרים גבוהים יותר.סגור