מוחמד אל עריאן: הפד' מאבד מאמינותו בגלל עמדתו בעניין האינפלציה
"טענתי שזה מאד חשוב לבסס מחדש קול אמין בנוגע לאינפלציה ושלדבר יש השלכות מוסדיות, פוליטיות וחברתיות עצומות", כך אמר הכלכלן המוערך מוחמד אל עריאן בראיון ל-CNBC שהתקיים בפורום תעשיית האנרגיה באבו דאבי. דבריו אלה נאמרו בביקורת על הפד', שלטענתו עמדתו בנוגע לאינפלציה מחלישה את התחזית שלו וחותרת תחת המדיניות הכלכלית של הנשיא ביידן.
בנוסף ציין אל עריאן שאסור לשכוח שבעלי ההכנסות הנמוכות הם אלו שנפגעים בצורה הקשה ביותר מעליית המחירים במשק. עוד הוא מזהיר שלמרות טענות הפד האינפלציה איננה חולפת והעובדה שהפד איננו מודה בכך גורם לו לנקוט במדיניות שגויה.
"ישנן ראיות נרחבות שמתרחש שינוי התנהגותי. החברות גובות מחירים גבוהים יותר, ועוד מזה יתרחש בקרוב. הפרעות בשרשרת האספקה נמשכות יותר ממה שמישהו צפה. צרכנים מקדימים קניות כדי להימנע מבעיות בהמשך הדרך – כל זה יוצר לחץ אינפלציוני. אם אתה בוחן את האלמנט ההתנהגותי הבסיסי שמוביל לאינפלציה אתה חייב להגיע למסקנה שזה ימשך לזמן מה, וזה עוד לפני שדיברנו על ההפרעות הנובעות ממגיפת הקורונה".
כשנשאל אל עריאן מה צריכה להיות תגובת הפד למצב הוא ענה שיש לזרז את ה"טייפרינג" – הפחתת רכישת האג"ח בשווקים (ההרחבה הכמותית) שמתוכננת להתחיל בחודש זה. כמו כן המליץ אל עריאן לאמץ את מדיניות הבנק המרכזי האנגלי ולהתחיל להכין את האנשים לשיעורי ריבית גבוהים יותר. צעדים דומים ננקטים על ידי הבנקים המרכזיים באוסטרליה, ניו זילנד ונורווגיה בין השאר.
מחיר הנפט – בדרך למאה דולר לחבית?
בעניין אחר אמר אל עריאן באותו ראיון שמחיר הנפט לא צפוי להגיע למחיר של מאה דולרים לחבית. בעקבות התעוררות הביקושים לאחר התאוששות הכלכלה העולמית ממשבר הקורונה, מחיר הזהב השחור עלה בחודשים האחרונים וכעת הוא נסחר מעט מתחת ל-80 דולר לחבית, אולם הכלכלן צופה שמגמה זו לא תתגבר. לדעתו, תחזית למחיר כזה מתעלמת מכמה שאלות מפתח הנוגעות לביקושים הצפויים.
בניתוח שערך לסיטואציה אמר אל עריאן שהעליה במחירי הנפט נבעה משתי התרחשויות שהיו בלתי צפויות לחלוטין רק לפני שנה. ראשית, עליית הביקושים הדראסטית שהיצע הנפט לא הצליח להדביק, ושנית שתעשיית האנרגיה עצמה סבלה מאתגרים גדולים בשינוע הסחורה.
הגורמים האלו דחפו את מחיר הנפט באופן בלתי צפוי לאזור ה-80 דולר לחבית אך אינם צפויים להביא אותו למחיר של מאה דולר, אם כן. "אם היינו מתמקדים רק בצד ההיצע, ייתכן שהיינו מגיעים למחיר של מאה דולר כיוון שהייתה השקעת חסר בתעשיה באופן כללי והביקוש יישאר עוצמתי. אך אם תסתכל על מה שקורה בצד הביקוש תגלה מספר שאלות. הביקוש חזק היום, אך האם זה יימשך כך בעוד ששה חודשים? ישנן שאלות גדולות ביחס להתמוטטות הביקושים. אנשים קונים פחות כיון שהמחיר גבוה יותר" אמר.
על כל פנים, אל עריאן טוען שנושא מחירי הנפט נמצא "הרחק מתחת" בסולם החשיבות ביחס לסיכון שהוא מהווה לכלכלה העולמית בהשוואה לטעות בקונספציה של הפד ביחס לאינפלציה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.הדולר לא שווה יותר מ 1.5 שח..... גג עד 1.7 שח לדולרהשוק לפני קריסה 16/11/2021 00:37הגב לתגובה זו0 1לברוח מנדלן ובורסה....סגור