שיא במספר ובהיקף ההנפקות הראשוניות בעולם ב-2021
הנתונים שזרמו כבר מוקדם יותר השנה רמזו על כך מבעוד מועד, אבל עתה אפשר לומר באופן רשמי – עוד לפני שנסתיימה, 2021 מהווה שיא של הנפקות בעולם (לרבות גיוסים במיזוגי SPAC) – הן מבחינת מספר העסקאות והן בהיקפן המצטבר.
בנתון הכמותי תומכים שלדי ה-SPAC שהזכרנו, שסביר כי ללא מנגנון זה מעטים מתוכם היו הולכים להנפקה רגילה. בנתון של היקף העסקאות המצטבר תומכות הערכות השווי שהרקיעו שחקים (יקרות כמעט כמו טרם משבר הדוט.קום), וכלכלנים ואנליסטים רבים הזהירו מפני הניתוק שלהם מהמציאות לא פעם.
מכל מקום – 2,850 חברות גייסו מתחילת השנה כספים לראשונה מהציבור, ובסך מצרפי של 600 מיליארד דולר. השיא הקודם היה ב-2007, קודם למשבר העולמי שנולד ממשבר הסאב פריים, כך לפי נתוני בלומברג.
המחזיקה בתואר זו שגייסה את הסכום הגבוה ביותר היא הנפקה טרייה יחסית – זו של חברת הרכב החשמלי (RIVI) שגייסה 12 מיליארד דולר (ועם תחילת המסחר המשקיעים לחצו איתה חזק על הדוושה). אחריה נמצאת ההנפקה הגדולה ביותר באסיה השנה - China Telecom Corp שגייסה 8.4 מיליארד דולר באוגוסט. חברת אחסון החבילה הפולנית InPost SA הייתה המובילה באירופה עם 3.2 מיליארד דולר שגויסו מהציבור בינואר.
לצד תמריצים ממשלתיים שסייעו לחברות להציג רווחים, היו כמובן הדפסות הכספים של הבנקים המרכזיים שהגדילו את כמויות המזומן שרק חיפש לו השקעה, בעוד כידוע הריבית האפסית, שלילית בחלק מהטריטוריות, הפכה את שוק האג"ח הסולידי ללא אטרקטיבית.
בבלומברג מזכירים שהגם שהשיא נשבר, הדלתות לא היו פתוחות לאורך כל הדרך לכל דכפין – רשות ניירות ערך בארצות הברית (ה-SEC) ציננה את שוק ה-SPACים עם אזהרות על הספונסרים מאחוריהם והמוניטין המסנוור (סלבריטאים בעיקר), כמו גם הפיכת האופציות לעובדים להתחייבות בדוחות החשבונאים (וכמובן גם האוויר החם שיצא מהספאקים לאחר השלמת המיזוג). עד כה 159 מיליארד דולר גויסו במתכונת זו, אולם הקצב מאט החל מאפריל.
בסין השלטונות הן ששמו רגל בזרם החברות המקומיות לווול סטריט (וגם שם לא התלהבו מסטנדרט הדיווח ואיימו למחוק חברות שכבר נסחרו שם).כל אלה פגעו גם בהנפקות בבורסת הונג קונג.
בבנק ההשקעות UBS, מנכ"ל משותף בחטיבת שוקי ההון הגלובליים, גארת' מקארתי, התייחס לסלקטיביות הגוברת בשוק ואמר ש"אנו עוברים ממצב מושלם עבור הנפקות ראשוניות לציבור, עם שפע של נזילות ועסקאות שיוצאות לפועל בהצלחה, לסביבה נורמלית יותר".
סוזנה סטריטר מהפירמה Hargreaves Lansdown כתבה בניתוח שפרסמה כי "בעוד תכניות ההרחבה הכמותיות מתאזנות, ואם הצמיחה הגלובלי תאט באופן חד, השווקים יכולים לנוע לכיוון תיקון. מניות שמתומחרות ביתר יחושו בכאב הרבה לפני אחרות".
עוד לפני כן, דוגמאות בולטות למניות שכבר הספיקו לאכזב את משקיעיהן הן Kuaishou שמתחרה בטיקטוק ואחרי ששילשה את שוויה לאחר ההנפקה, צנחה לשווי הנמוך ממנו ב-16%; החברה האם של חברת התשלומים הדיגיטליים מהודו Paytm, שנפלה ב-27% אחרי ההנפקה לאחרונה, Deliveroo עם ירידה של 26% והמבטחת הדיגיטלית OSCAR HEALTH +2.7% OSCAR HEALTH 16.75 +2.7% סגירה:0 פתיחה:16.29 גבוה:16.87 נמוך:16.25 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (OSCR) שנפלה 11% עם תחילת המסחר במרץ.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה