
פאואל מפיל את השוק: "המילה 'זמנית' לתיאור האינפלציה לא מתאימה"
"אני חושב שהגיע הזמן להוציא את המילה 'זמנית' ביחס לאינפלציה משימוש, ולנסות להסביר בצורה ברורה יותר על מה אנחנו מדברים. למילה 'זמנית' יש משמעות שונה לאנשים שונים. רבים חושבים שהיא מדברת על הטווח הקצר. אנחנו מתכוונים למשהו אחר - לכך האינפלציה לא תישאר גבוהה יותר באופן קבוע", כך אומר הערב יו"ר הפדרל ריזרב בנאום בסנאט האמריקאי. האינפלציה נמצאת בקצב הגבוה ביותר מזה 30 שנה וכעת נראה כי הפד' מתייחס לביקורת על אמירותיו כי היא 'זמנית', ואף נאלץ להקשיב לה.
"חוסר איזון בהיצע וביקוש הקשורים למגפה תרמו לעליות מחירים בולטות. בעיות בשרשרת האספקה הקשו על היצרנים לעמוד בביקוש חזק, במיוחד לסחורות. עליות גם במחירי האנרגיה ובשכר הדירה דוחפות את האינפלציה כלפי מעלה. כתוצאה מכך, האינפלציה הכוללת עלתה הרבה מעל היעד שלנו לטווח ארוך של 2%, כאשר מדד המחירים להוצאות לצריכה אישית עלה ב-5% במהלך 12 החודשים שהסתיימו באוקטובר".
עוד אמר כי "רוב החזאים, כולל בפד, ממשיכים לצפות שהאינפלציה תרד משמעותית במהלך השנה הקרובה ככל שחוסר האיזון בהיצע וביקוש יתפוגג. קשה לחזות את ההתמדה וההשפעות של אילוצי ההיצע, אך כעת נראה כי גורמים הדוחפים את האינפלציה כלפי מעלה יישארו גם בשנה הבאה".
לדברי פאואל, הווריאנט של הקורונה, אומיקרון (Omicron) עלול לאיים על שוק העבודה בארה"ב ולהביא לאינפלציה גבוהה יותר מאשר בתחזיות הבנק: "העלייה האחרונה במקרי הקורונה והופעתה של וריאנט אומיקרון מהווים סיכונים שליליים לתעסוקה ולפעילות הכלכלית ואי ודאות מוגברת לאינפלציה. דאגות גדולות יותר מהנגיף עלולות להפחית את נכונותם של אנשים לעבוד, מה שיאט את ההתקדמות בשוק העבודה ויגביר את השיבושים בשרשרת האספקה".
- "זוהי צומת חשובה - מורידים חשיפה לנאסד"ק ומגדילים חשיפה לישראל, אירופה, סין והודו"
- הדיווח של אפי קפיטל חשף - מנהלי ההשקעות יצאו פראיירים
>>> נותנים לך מתנה - לא תיקח? המומחים של ביזפורטל ילמדו אותך השקעות (ללא עלות) - להרשמה לקורס
האם הפד יסיים את רכישות האג"ח מוקדם מהצפוי? יו"ר הפד' התייחס גם לנושא צמצום רכישות האג"ח בידי הבנק המרכזי, אל מעבר ל-15 מיליארד דולר בחודש, שהכריז לאחרונה, ואמר כי בישיבה הקרובה הפד' ישקול להגביר את הקצב. "בשלב זה, הכלכלה חזקה מאוד והלחצים האינפלציוניים גבוהים יותר, ולכן ראוי לדעתי לשקול לסיים את הירידה ברכישות הנכסים שלנו - אולי כמה חודשים מוקדם יותר", אמר פאוול. "אני מצפה שנדון בזה בפגישה הקרובה שלנו".
על פי לוח הזמנים הנוכחי, רכישות אג"ח אמורות להסתיים בסביבות חודש יוני הבא. אם הוועדה תבחר להאיץ, המשמעות עשויה להיות סגירה מוקדם יותר באביב, מה שיאפשר לפד' להעלות את הריבית לאחר מכן.
- החשש מסטגפלציה ועתיד השווקים: האנליסטים מנתחים את תוכנית המכסים
- מגלגלת לצרכנים - פולקסוואגן מודיעה על "עמלת ייבוא"
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
למעשה, רכישות האג"ח של הפד' ניפחו את מאזן הפד' למספר מפלצתי של יותר מ-8.7 טריליון דולר, כאשר לדבריו פאואל הרכישות "תמכו בפעילות הכלכלית" - אחרים יגידו שזה התרגיל המבריק ביותר שביצע הפד' וניפח את שוק המניות מעבר לפרופורציות סבירות. על פי פאואל היום, "הצורך בכך פחת בבירור ככל שהכלכלה המשיכה להתחזק, מכיוון שראינו המשך לחצים אינפלציוניים משמעותיים, וזו הסיבה שהכרזנו שנצמצם, וזו הסיבה שאנחנו עכשיו אומרים שאנחנו הולכים לדון בהגברת הקצב בפגישה הבאה שלנו".
בתגובה לדברים, הירידות בשווקים בוול סטריט, שעמדו על פחות מ-1%, זינקו וכעת הנאסד"ק יורד ב-1.9%, הדאו ג'ונס יורד ב-1.8%, וה-S&P500 יורד ב-1.8% (לסקירה המלאה).
נסיגה דיפלומטית מהמדיניות המוצהרת של הבנק לקרוא לאינפלציה זמנית בפועל, מדובר בנסיגה בשפה דיפלומטית של יו"ר הפד' מהמדיניות המוצהרת של הבנק לקרוא לאינפלציה זמנית, וזאת לאחר ביקורת לא מעטה שהושמעה בשנה האחרונה עליו כולל גם לאחרונה מפי סגן היו"ר, ריצ'ארד קלרייד שאמר כי האינפלציה עולה בקצב גבוה בהרבה מהרצוי, ואם מגמה זו תימשך הרי שהדבר יצביע על "טעות במדיניות"
אפשר גם להבין כי המיקוד של הפדרל ריזרב השתנה וכעת המטרה שלו הוא לנסות להאט את האינפלציה, וכבר לא לעצור את השיבושים בפעילות הכלכלית במשק בעקבות מגיפת הקורונה והווריאנטים השונים.
כזכור, בשנה שעברה הצהיר פאואל כי הפד' משנה את התייחסותו בנוגע לאינפלציה בארה"ב - כך שבמקום לשאוף ליעד אינפלציה של 2%, הבנק ישאף ל"אינפלציה סימטרית" אשר תנוע בממוצע סביב ה-2%. השוק אמנם אהב את הבשורה זו והגיב בעליות, כיוון שמשמעותה היא שהוא לא הולך להעלות את הריבית בקרוב (כי לאורך רוב העשור האחרון שיעור האינפלציה בפועל היה נמוך יותר), אך גם הנשק הזה בארסנל של הפד' מיצה את עצמו.
לפי פאואל, התיאוריה העיקרית על הכלכלה המודרנית - מתה כאן בביזפורטל דר' אביחי שניר ושלומי ממניה הסבירו כי ההחלטה של הנגיד האמריקאי לנטוש את יעד האינפלציה לטובת "אינפלציה ממוצעת", היא הודאה במשהו שהיה טאבו. כבר 12 שנים, מאז תחילת משבר הסאב-פריים, שכלכלנים מוניטריים מתווכחים על התפקיד של עקומת פיליפס בכלכלה המודרנית. ההודעה של פאואל אומרת שהבנק המרכזי האמריקאי מוכן לתת לכלכלנים להמשיך להתווכח כמה שהם רוצים. מבחינתו לפחות בינתיים, היא מתה.
עקומת פיליפס מתארת את הקשר ההפוך בין שיעור האבטלה במשק ובין האינפלציה. על פי התיאוריה, כשיש אבטלה גבוהה החברות במשק צריכות פחות 'להתאמץ' כדי למשוך עובדים ולכן לא צריכות להעלות את השכר יותר מדי, בעוד כאשר האבטלה נמוכה (כלומר, כולם עובדים) החברות צריכות לשלם יותר כדי לגייס עובדים טובים, השכר עולה ואיתו האינפלציה.
העובדה שבעיני נגיד הבנק האמריקאי עקומת פיליפס אינה רלוונטית חשובה, מכיוון שבמשך 60 שנים בערך, עקומת פיליפס היא הבסיס לכל מה שאנחנו יודעים על מדיניות מוניטרית. כל מודל שמנסה להסביר את התפקיד של בנקים מרכזיים, מתחיל מההנחה שקיים קשר הפוך בין אינפלציה לבין אבטלה. כשהאבטלה יורדת, האינפלציה עולה, ולהפך. פאואל למעשה אמר - חברים, תעזבו את התיאוריה הזו, היא לא רלוונטית כרגע.
היום פאואל בעצם מודה שהניסיונות של הפד' להרגיע ולטעון שהאינפלציה זמנית - אולי היו לא ממש מדויקים.
- 11.אלן גרינספן 02/12/2021 12:30הגב לתגובה זוכבר היינו בסרט הזה, לא נגמר טוב..
- 10.לא מבין איך יותר אבטלה עושה יותר אינפלציה?? (ל"ת)זמבלה 02/12/2021 12:27הגב לתגובה זו
- 9.תהרגו'תי אם אנ'מבין איך תעסוקה? גוררת אינפלציה? (ל"ת)זמבלה 02/12/2021 12:26הגב לתגובה זו
- 8.ברק 01/12/2021 03:40הגב לתגובה זובניגוד למה שמקובל לחשוב הדרך היחידה שבה כסף יכול להכנס לשוק הוא דרך הלוואות של הבנקים, מי שבסופו של דבר מלווה כסף לממשל האמריקני, זה לא ישירות הפד אלה הבנקים הגדולים שנקראים הprime dealers, מי שמחזיק לאנשים את הכסף בבנק ומלווה דולרים לעסקים הם הבנקים. הם באמת יודעים אם יש אינפלציה או לא. אם היתה אינפלציה ארוכת טווח היה אפשר לראות את זה בתשואות האג"חים שזה השוק שנשלט על ידי הבנקים. כמו שנראה היתה עליית מחירים זמנית בגלל מחירי האנרגיה והבלאגן מהמחלה ופאול יכול לחרטט כמה שהוא רוצה, היסטורית שוק האג"חים אף פעם לא טעה, לעומת זאת יושב ראש הפדרל רזרב הוא פוליטיקאי שקרן שאומר מה שהוא צריך לתדמית שלו.
- 7.ברק 01/12/2021 03:03הגב לתגובה זובניגוד למה שמקובל לחשוב הדרך היחידה שבה כסף יכול להכנס לשוק הוא דרך הלוואות של הבנקים, מי שבסופו של דבר מלווה כסף לממשל האמריקני, זה לא ישירות הפד אלה הבנקים הגדולים שנקראים הprime dealers, מי שמחזיק לאנשים את הכסף בבנק ומלווה דולרים לעסקים הם הבנקים. הם באמת יודעים אם יש אינפלציה או לא. אם היתה אינפלציה ארוכת טווח היה אפשר לראות את זה בתשואות האג"חים שזה השוק שנשלט על ידי הבנקים. כמו שנראה היתה עליית מחירים זמנית בגלל מחירי האנרגיה והבלאגן מהמחלה ופאול יכול לחרטט כמה שהוא רוצה, היסטורית שוק האג"חים אף פעם לא טעה, לעומת זאת יושב ראש הפדרל רזרב הוא פוליטיקאי שקרן שאומר מה שהוא צריך לתדמית שלו.
- 6.יאיר 30/11/2021 22:46הגב לתגובה זואמיר ירון, מחכים גם ממך להודות שהאינפלציה איננה זמנית- ולפעול בהתאם.
- 5.לא אופטימי 30/11/2021 20:33הגב לתגובה זוהקרקע לצמצום רכישות והעלאת ריבית בקצב מהיר .התוצאה תהיה תיקון חד והתחזקות הדולר שכבר מתרחשת .הפד לא הצליח לעמוד ביעדים של עצמו ומנסה לפחות להתקרב ליעד
- 4.מהתחלה שיקר עוד בשנה שעברה. אנחנו בדרך להיפר אינפלציה (ל"ת)תמימים המשקיעים 30/11/2021 20:03הגב לתגובה זו
- 3.אני 30/11/2021 19:57הגב לתגובה זויעלה ריבית האינפלציה תשתולל, מצב שנקרא death lock. בלי קטסטרופה זה לא יגמר. בינתיים דוחים עד אין סוף את הפיצוץ.
- 2.המפולת תחל במהלך השבועיים הקרובים , כשהשיא יהיה בדצמבר (ל"ת)דן 30/11/2021 19:36הגב לתגובה זו
- 1.רוני 30/11/2021 18:59הגב לתגובה זוקשה לו לשבת ולא לדבר דפקט !