גולדמן זאקס מוריד את תחזיות הצמיחה; לא רק בגלל האומיקרון
יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, ג'ורג'יבה, העריכה ביום שישי כי "סביר להניח שנראה הפחתות לתחזיות הצמיחה העולמית שנתנו באוקטובר". לאחריה גם בנק ההשקעות גולדמן זקס הודיע בסוף השבוע שהוא מפחית את תחזית הצמיחה ל-2022.
למה הם ממהרים להילחץ מוריאנט מדבק אבל שלא ברור אם קטלני ואולי אפילו ידחוף את מקבלי ההחלטות לעוד מענקים ותמיכה? קרן המטבע וגולדמן אומנם טענו שהם מוטרידים מהעלייה המהירה במקרי ההדבקה בוריאנט האומיקרון. אך הדאגות שלהם הם מעבר לכך, יו"ר קרן המטבע טענה שרק עצם המשך הגעת הזנים במהירות עלולה לפגוע בביטחון (הצרכני, העסקי?) ושגם בלי האומיקרון יש לאחרונה החמרה בבעיות הישנות, בראשן השונות המעמיקה בהתאוששות בין מדינות, כשחלקן נשארות מאחור, ובעיית האינפלציה שמחמירה ומייצרת בעיות, לא רק לחברות ולצרכנים אלא גם לקובעי המדיניות (לחץ להידוק מוניטרי).
שוק ה-OIS בארה"ב החל לגלם הפחתת ריבית ב- 2024 - לפי המגולם בשוק ה-OIS הריבית בארה"ב אכן תעלה בעוד כשישה חודשים, ביולי 2022, הערכה שהתחזקה כזכור בשבוע שעבר לאחר שבעדות בסנאט פאואל תיאר כוונה לדון בהאצת קצב סיום רכישות האג"ח, אך כעת השוק מגלם שב-2024 הריבית תחזור לרדת לזמן קצר. הפחתה כזאת לא מגולמת (עדיין) בכל העקום גם לא בשוקי האג"ח או הפד פאנדס, אבל בקצב התמתנות שיפועי העקומים היא גם לא ממש רחוקה. בטווחים הארוכים יותר היא שוב להפחתה, גם בשוק האג"ח, כשהשיפוע 30-20 שנה מעמיק אל הטריטוריה השלילית. תופעה שצועקת התקדמות אל עבר טעות מדיניות מוניטרית.
החשש הגובר של השוק ממיתון ב-2024 ולירידה בפוטנציאל הצמיחה ארוך הטווח לא קשורה להערכתנו לאומיקרון או לזרם הווריאנטים שיגיעו אחריו, אלא בעיקר לשלב המתקדם במחזור שוק העבודה - אחת ההנחות העיקריות שלנו לצמיחה מהירה יחסית ב-2022 היתה המשך החזרה של בלתי מועסקים לעבודה. אלא שכבר לאחרונה החלו להתגבר אצלנו (כמו אצל אחרים) ספקות. החשש הוא שמי שלא חזרו עדיין לשוק העבודה הם לא מובטלים קלאסיים שמחכים לתורם, אלא "גרעין קשה". אינדיקציות לכך רואים בדיווחי מעסיקים, שמתקשים למצוא עובדים, מנתוני ההתפטרות הגבוהים מאד, מ"דביקות" שיעור המשתתפים הנמוך בכח העבודה (למרות שממשלות הפסיקו לשלם מענקים נדיבים למובטלים) ומשיעור האבטלה שיורד במהירות לרמה "חיכוכית" למרות רמה נמוכה יחסית של מועסקים.
גם בנק ישראל שם לב לתופעה והעלה לאחרונה חשש ששוק העבודה יתקשה לחזור למגמת התעסוקה של טרום הקורונה (להערכתו גם בגלל התאוששות לא סימטרית בין ענפים). בהקשר הזה התפשטות וריאנט האומיקורן יוריד אפילו עוד את סיכויי ההתאוששות של ענפים שנשארו מאחור. הנתונים מיום שישי שחיזקו את הספקות בנוגע להמשך התאוששות מהירה בשוק העבודה הם בין היתר נתון המשרות החדשות (ללא חקלאיות) שהפתיע בירידה חדה מ-546 אלף באוקטובר ל-210 אלף בנובמבר, קצב דומה לזה שבעשור טרום הקורונה, מה שאולי רומז שחזרנו לקצב הגידול הטבעי והחגיגה של גידול מהיר במשרות מתקרבת למיצוי.
למרות מספר המשרות הנמוך שיעור האבטלה הפתיע בירידה ל-4.2%, קרוב לרמה שנחשבת לחיכוכית, שהיא בשורה לא טובה למעסיקים שיגלו בקרוב שתכניות ההתרחבות שלהם, שהשתקפו גם ביום שישי בסקר מנהלי הרכש המפואר בסקטור השירותים (מרקיט עלה ל-61.1), עלולות להיתקל כבר ב-2023 בבריכת עובדים ריקה.
ירידת התשואות נרשמה רק באג"ח הנומינאליות (ולא בריאליות), מה שמעלה שאלות לגבי הריבית הטבעית ואיתנות מניות הטכנולוגיה - ב-2022 גילינו שמניות הטכנולוגיה אוהבות וירוסים קטלניים וסגרים, ידענו עוד קודם שהן אוהבות גם תשואות יורדות, אבל מאז פרוץ האומיקרון ולמרות ירידת התשואות הנאסד"ק דווקא בירידה, של 5%. האם מה שבעיקר מעניין את מניות הטכנולוגיה זאת הריבית הריאלית, שנשארה בתקופה האחרונה יציבה יחסית? ציפיות האינפלציה הגלומות ל-10 שנים ירדו בשבועיים האחרונים מ-2.8% ל-2.4% מהלך שהגיע רק דרך ירידת התשואות הנומינאליות. זה לא ענף בנק ישראל עשוי למצוא את עצמו תחת לחץ ייחודי להפחתת ריבית.
הערה לסיום, השוק מצפה כאמור להעלאת ריבית הפד ביולי 2022, מצד אחד זה נראה קרוב, מצד שני זה שישה חודשים למצוא סיבה למה לא לעשות את זה. מספיק זמן...
אמיר כהנוביץ' כלכלן ראשי, הפניקס-אקסלנס
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.קריאה לא נכונה של מפת התעסוקהפז 05/12/2021 13:05הגב לתגובה זו0 0ברגע שהכסף יגמר כולם יחזרו לשוק העבודה.סגור
-
1.מפולת מתקרבת (ל"ת)שי 05/12/2021 10:12הגב לתגובה זו1 3סגור