לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט, האנליסטים מנתחים
האנליסטים מסכמים שבוע נוסף של טלטלה בשווקים, שנגמר בירידות שערים, על רקע החשש בעקבות הופעת הזן החדש של נגיף הקורונה - אומיקרון, ונאום יו"ר הפד' בסנאט האמריקאי, שטרף את הקלפים עבור משקיעים רבים. האנליסטים מנסים להצביע על הגורמים המרכזיים שמניעים את שוק המניות, ולהעריך האם הצמיחה צפויה להיפגע מהאירועים האחרונים.
>>> המומחים של ביזפורטל ילמדו אותך השקעות (ללא עלות) - להרשמה לקורס
הצמיחה לא תרד כל כך מהר
למרות האזהרות מצד יו"ר קרן המטבע העולמית והורדת תחזית הצמיחה של בנק ההשקעות גולדמן זאקס, אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, לא מעריך שהפסקת הרכישות של הפד' ועליית ריבית, כפי שמגולמת, תוביל לירידה בצמיחה.
לדבריו, "הפסקות בהקלה כמותית לא פגעו בצמיחת המשק האמריקאי בעשור לפני המגפה. מאז שנת 2010 בתקופות ה-QE הצמיחה השנתית הממוצעת הייתה כ-1.9%. בתקופות בהן ה-FED לא עשה QE, הצמיחה הממוצעת הייתה 2.3%. הצבענו בתחזית לשנה הבאה שפרסמנו לפני שבוע על שורה של סיבות שהופכות את ההתרחבות הנוכחית בכלכלה לחזקה ולייחודית במאפייניה. הצמיחה לא מתבססת רק על הריבית הזולה. הפסקת רכישות ועליית ריבית בשיעור של 1.5%-2.0% לא צפויה לפגוע משמעותית בהתקדמות הכלכלה."
כמו כן, הוא מצביע על כך שרווחיות החברות במגזר העסקי האמריקאי נמצאת ברמות שיא של חמישים השנים האחרונות. "החברות אומנם ממונפות וחשופות לשינוי בריבית, אך הן מחזיקות כמות מאוד גבוהה של נכסים נזילים. היחס בין סך החוב לנכסים נזילים ירד לאחת הרמות הנמוכות היסטורית. שילוב בין רווחיות חזקה ורמה גבוהה של נכסים נזילים צפויה לשפר עמידות המגזר העסקי מפני עליית ריבית".
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז
לבסוף, "המינוף של משקי הבית בארה"ב הוא אחד הנמוכים היסטורית (ראו תחזית 2022). המגזר הממשלתי אומנם ממונף מאוד, אך נראה שנסיגת ה-FED לא גורמת (לפחות בינתיים) לעלייה בעלויות מימון שלו".
אנחנו נכנסים לתקופה מאתגר
לאור הטלטלה שעובר על השווקים, גיא בית-אור, הכלכלן הראשי של פסגות, מנסה להסביר מה מניע את השווקים. לדבריו "כשאנו מנתחים את שוק המניות ממבט של 30 אלף רגל, אנו מתבוננים על שני ווקטורים מרכזיים. הווקטור הראשון הוא נתוני הבסיס כמו רווחי החברות שמשתקפים גם דרך נתוני המאקרו, והווקטור השני הוא הנזילות שנקבעת על ידי הבנקים המרכזיים דרך המדיניות המוניטארית".
בנוגע לווקטור הראשון, אין ספק שרמת הפעילות הכלכלית עודנה חזקה אך אנו כבר כמה זמן רואים את מגמת ההאטה שנמצאת מעבר לפינה בין אם בחולשה המסתמנת בצריכה הפרטית, או התעשייה שמושפעת מהשיבוש המתמשך בשרשראות האספקה ומשבר האנרגיה בעולם - ואל תוך אלו הגיע אומיקרון שצפוי רק להחריף את מגמות אלו בחודשים הקרובים.
וזה מביא אותנו אל ווקטור הנזילות - על פי כללי הספר בעבר, בתקופה כזו הבנקים המרכזיים נוטים לתת יותר נזילות אך הפעם לבנקים המרכזיים אין את המותרות הללו שכן האינפלציה גבוהה וכפי שפאואל אמר, כבר לא ניתן לומר שהיא טרנזיטורית. לאור זאת, אנו לא באמת צריכים להיות מופתעים מחולשה בשוקי המניות, שלהערכתנו עוד צפויה ללוות אותנו בשבועות הקרובים".
השיפור במשק העבודה האמריקאי נמשך
לצד האירועים המרכזיים שטלטלו את השווקים התפרסמו בשבוע החולף כמה נתוני מאקרו חשובים. בסקירתם השבועית, הכלכלן הראשי של בנק לאומי ד"ר גיל בפמן, ואסטרטג הריביות של לאומי שוקי הון, דודי רזניק, מצביעים על כך שדו"ח התעסוקה לחודש נובמבר בארה"ב אמנם הצביע על תוספת משרות נמוכה יחסית אך השיפור בשוק העבודה בארה"ב נמשך.
התעסוקה עלתה ב-210,000 בנובמבר, פחות מן הקונצנזוס שצפה עלייה של כ-550,000. עם זאת, היו עדכונים כלפי מעלה בנתוני התעסוקה של חודשים קודמים: הנתון לספטמבר עודכן מעלה ב-67,000, ל-379,000, והנתון לאוקטובר עודכן מעלה ב-15,000, ל-546,000, ובסך הכול כ-82,000 יותר ממה שדווח בעבר, כך שבמצטבר הפער מול הצפי המוקדם פחות גדול.
שיעור האבטלה ירד ב-0.4 נקודת אחוז בנובמבר ל-4.2%, ירידה שהינה גדולה יותר מאשר ציפיות הקונצנזוס. עליות בתעסוקה התרחשו בשירותים מקצועיים ועסקיים, תחבורה ואחסנה, בנייה וייצור. התעסוקה במסחר הקמעונאי ירדה ותעסוקה בתחום הפנאי והאירוח השתנה רק מעט בנובמבר. מה שיכול ללמד להערכתם "על בלימה של החזרה לפעילות 'נורמלית' בתחומים הרגישים למגפה, כמו תיירות, בילוי ורכישות קמעונאיות". בחודש נובמבר, השכר המשיך ועלה ובמהלך 12 החודשים האחרונים נרשמה עלייה בשיעור של 4.8%, זאת בדומה לשיעור העלייה בחודש אוקטובר.
מקור: סקירת לאומי שוקי הון
מספר המובטלים בארה"ב ירד ב-542 אלף ל-6.9 מיליון, כך שהשיפור בשוק העבודה נמשך בהדרגה. נתון חיובי נוגע לכך ששיעור ההשתתפות בכוח העבודה עלה ל-61.8% בנובמבר, אך זהו שיעור הנמוך עדיין ב-1.5 נקודות אחוז מאשר בפברואר 2020. נרשמה ירידה משמעותית מאז תחילת המגיפה בשיעורי ההשתתפות של עובדים בגילאי 45 ומעלה, שככל הנראה בחרו לפרשו מוקדם מן הצפוי, לפחות באופן זמני - "מצב היוצר מחסור ניכר בעובדים במשק האמריקאי".
הנתונים טובים האמון נמוך
במשך לכך, כלכלני בנק הפועלים מפנים זרקור לכך שהאינדיקטורים הכלכליים מצביעים על צמיחה גבוהה ברבעון הרביעי בארה"ב, אך אמון הצרכנים בירידה. מדדי מנהלי הרכש של ה-ISM הוסיפו לעלות. המדד לענפי התעשייה עלה לרמה של 61.1 נקודות והמדד למגזר השירותים ל- 69.1 נקודות. חרף השיבושים בשרשרת האספקה, ענפי השירותים בארה"ב ממשיכים להתאפיין בהתרחבות משמעותית בפעילות. המחסור ברכיבים בענף כלי-הרכב עדיין ניכר. ההזמנות ממפעלים עלו באוקטובר ב-1.0% וללא כלי רכב נרשמה עלייה של 1.6%.
בדומה, ההזמנות למוצרים בני קיימא ירדו באוקטובר ב-0.4%, אך ללא כלי רכב נרשמה בהם עלייה של 0.5%. מחירי הבתים בארה"ב, כפי שהם נמדדים ע"י מדד קייס-שילר, הוסיפו לעלות באוקטובר, אם כי מעט נמוך מהצפוי בשיעור של 1.0%. קצה העלייה השנתי התייצב בשלושת החודשים האחרונים ברמה של 19.5%. מדד אמון הצרכנים של הקונפרנס בורד ירד בנובמבר יותר מהציפיות, והירידה נרשמה הן במדד למצב השוטף והן במדד הציפיות. למרות הירידה במדד, רמתו עדיין סבירה לעומת החודש המקביל ב-2019, זאת לעומת השפל שנרשם במדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת משיגן.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.הבלק פריידיי היה השנה חלש מבשנה שעברה. על איזה גידולחנוך 05/12/2021 23:22הגב לתגובה זו3 0בצמיחה מדברים פה?סגור
-
6.אנליסטים = אנאל איסטים..אורן 05/12/2021 22:29הגב לתגובה זו1 0יעני, חורי תחת מטונפים..סגור
-
5.שבוע תיקונים ועליות בנאסדק (ל"ת)טל 05/12/2021 21:25הגב לתגובה זו2 1סגור
-
4.המון בולשיט בלי מסקנה אחת (ל"ת)אנונימי 05/12/2021 20:39הגב לתגובה זו9 0סגור
-
אכןאורן 05/12/2021 22:30הגב לתגובה זו1 0ערימת מטומטמים משמקשקשים בשביל 4 שקל..סגור
- טען עוד
-
3.אני לא מושקע,והשוק יעלה מחר ה 6/12/21עוזי שחף 05/12/2021 20:38הגב לתגובה זו7 6השווקים ירדו המון,ולא מעט מניות נחתכו כבר ביותר מ 30-40% . זה תמיד זמן טוב לכניסה,עם ראיה לטווח ארוך,כי מי שמסתכל לטווח הקצר,סופו בדרכ להפסיד,גם במסחר היומי,וגם במסחר הסווינג, ובעיקר בהשקעה לטווח ארוך.סגור
-
2.השוק מזהה הזדמנות לתיקון והוצאת אוויראופטימי לגבי הדולר 05/12/2021 20:08הגב לתגובה זו2 8קורונה פד ריבית אינפלציה אוקראינה כל אלה מספקים סיבות למכירה של מניות והורדת השוק כנראה תיקון קל אבל יכול להפוך בקלות למיני מפולת .סגור
-
1.שמע ישראל (ל"ת)ם 05/12/2021 18:37הגב לתגובה זו10 0סגור