האם תזת העלאת הריבית נשענת על כרעי תרנגולת ועלולה לקרוס?
נתוני האינפלציה בארה"ב שפורסמו ביום שישי הפתיעו עם עליה חודשית של 0.8% לעומת צפי לעליה מתונה יותר של 0.7%, בשינוי שנתי האינפלציה בכל זאת עמדה בצפי של 6.8%, בשל עיגול ספרה אחת אחרי הנקודה. ועדיין באופן פרדוקסלי תשואות האג"ח הגיבו בירידה, כשבלטו במיוחד אלה לשנתיים. השוק עדיין מצפה להעלאת ריבית ראשונה בארה"ב ביוני, אך בקצב איטי יותר מכפי שהוערך עד לפרסום נתון האינפלציה ה"נמוך".
הדיסוננס בין נתון אינפלציה גבוה ותשואות יורדות הוסבר בכך שמאחורי הקלעים מנהלי ההשקעות ציפו להפתעה כלפי מעלה. מדובר בהסבר מתחכם, אבל גם אם נניח שהוא נכון והצפי "האמיתי" היה לאינפלציה שנתית של, נגזים, 7.4%, אז מה כבר ההבדל מבחינת הפד, שתיהן הרי הרבה הרבה מעבר ליעד שלו, האם על הבדלים מינוריים כאלה כזה כל תזת העלאת הריבית עלולה לקרוס? האם היא נשענת על כרעי תרנגולת? האם הציפיות ה"אמיתיות" לאינפלציה כ"כ גבוהות עד שמאזן הסיכויים דווקא נוטה כעת כלפי מטה?
גם התשואות הארוכות בארה"ב הגיבו בירידה לנתון האינפלציה, אבל בגלל השפעת ירידת התשואות הקצרות, כשהתשואה פורוורד לחמש שנים בעוד חמש שנים נותרה כמעט ללא שינוי. השילוב גרם לשיפוע עקום התשואות להיתלל מעט, אך הוא עדיין נמוך בהשוואה לרמתו טרום האומיקרון. השיפוע 2-10 עמד ביום שישי על 83 נקודות בסיס ולפי חישובי בלומברג לפי עקומי הפורוורד שיהיו בחודש יוני, העת בה הפד צפוי להתחיל להעלות ריבית, השיפוע כבר ירד ל- 55 נקודות בסיס. העלאת ריבית בשיפוע נמוך כ"כ, אם אכן תתממש, תהפוך את מחזור העלאות הריבית הזה להיות הדחוק ביותר מזה דור.
כלומר, השוק מצפה שהעלאות הריבית יהיו מצומצמות מאד ואולי אף יגרמו מהר מאד למעבר להפחתה. עדות נוספת לשבריריות תזת העלאות הריבית קיבלנו לאחרונה כזכור גם מהתפרצות וריאנט האומיקרון, שכרגע משתולל בבריטניה וקבר את הסיכוי שהיו גבוהים להעלאות ריבית שם החודש, ועכשיו נתוני סקרי צרכנים מישראל מראים איך הוא השפיע גם עלינו:
מדד אמון הצרכנים של הלמ"ס שפורסם אתמול ירד עמוק בנובמבר אל הטריטוריה השלילית, ל-13%-, לעומת 8%- באוקטובר. החמרה נרשמה בשניים מבין ארבעת הסעיפים שלו: שינוי הצפוי במצב הכלכלי במדינה בשנה הקרובה ירד ל-13%- מערך של 1%- באוקטובר, והשינוי הצפוי במצב הכלכלי של משק הבית בשנה הקרובה ירד לערך שלילי של 1%- מערך חיובי של 9% באוקטובר. השבריריות והמהירות בה הווריאנטים באים והולכים מעמידה בספק כל ניסיון לחזות את עיתוי העלאת ריבית.
שוקי המזרח מפגינים הבוקר אופטימיות, הפעם על רקע איתותים של מקבלי ההחלטות בסין על כך שהמדיניות עשויה להיות תומכת יותר. סוכנות בלומברג מדווחת כי גברו הציפיות שסין תשיק תמריצים פיסקליים בתחילת 2022. ואכן, מחירי הסחורות עולים הבוקר, יחד עם החוזים העתידיים על שוקי המניות, אבל מי לא מגיב? שוק האג"ח, שמשאיר את התשואות נמוכות, בצעקה רועמת.
האינפלציה בארה"ב - סעיף הדיור על המוקד: עיקר העליה באינפלציה השנתית בארה"ב הגיע מארבעה סעיפים גדולים: אנרגיה, כלי רכב, מזון ודיור, כשארבעתם אחראיים ל- 81% מהאינפלציה השנתית. בעוד אנרגיה, מזון וכלי רכב נחשבים כ"זמניים" בשל השיבושים הזמניים שהובילו לעלייתם, סעיף הדיור שהאיץ בנובמבר לשינוי שנתי של 3.9% הפך לטיעון העיקרי לכך שהאינפלציה פה כדי להישאר, אך יתכן שמה שאנחנו רואים עכשיו אלה עליות המחירים של לפני כמה חודשים. השיטה שבה מודדים את סעיף הדיור לוקחת בחשבון את כל שוק השכירות ולא רק את העסקאות האחרונות ולכן לוקח זמן עד שמעדכנים חוזי שכ"ד "ישנים", כך שמחירי השכירות מגיעים למדד המחירים לצרכן בעיכוב רב.
אינדיקציות משוק השכירות בארה"ב מראות שגל עליות המחירים מתפוגג: אתר -ApartmentList.com פלטפורמה להשכרת דירות מפרסם דו"ח מחירים חודשי לפי מיליוני העסקאות שמפורסמות בו והוא מתאר כי בארבעת החודשים האחרונים חלה האטה חדה בקצב עליית מחירי השכירות עד שבחודש נובמבר אלה האטו לעליה של -0.1%. אומנם נובמבר הוא עונתית חודש שלילי בשכירות, אך גם בניכוי עונתיות מדובר בקצב איטי משמעותית מזה של החודשים הקודמים. עורכי הדו"ח העריכו כי בקצב הזה בדצמבר מחירי השכירות יציגו את הירידה הראשונה השנה. התמתנות כזאת תתבטא בסעיף הדיור כנראה רק החל מהמחצית השניה של 2022.
הכותב הוא הכלכלן ראשי של הפניקס-אקסלנס.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.עקום התשואות לא טועהב 13/12/2021 10:52הגב לתגובה זו0 1הוא מעולם לא טעה והפד לא מסוגל להשפיע עליו בצורה שתעוות אותו והמאמרים המקצועיים שהפד בעצמו מוציא בשנים האחרונות מודים בכך. בשנות ה70 היו שני גלי אינפלציה, אחד מאינפלציה מוניטרית מברטון וודס שהתגלמה באג״חים ואחת ממשבר הנפט בגלל הבלאגן מהמלחמות שלנו עם הערבים. למשבר השני האג״חים לא הגיבו ובאמת כשמחירי הנפט ירדו היתה ירידת מחירים. למרות שהיתה עלייה ארוכה וכואבת במחירים כמו עכשיו. בכל מקרה, מה שהאגחים באמת אומרים זה שהמשכורות לא עולות ברמה שמסוגלת לתמוך במחירים ושעסקים מפסידים והתשואות כנראה תרדנה. במצב הזה אם הפד יחנוק את האשראי אז יהיה מיתון, איך בדיוק העלאת הריבית והפסקת הרכישות אמורות לפתור את בעיות האספקה בנמלים. בארה״ב או להוריד את מחירי האנרגיה? כל מה שהן יעשו זה יקשו עוד יותר על עסקים ויגרמו לקריסה ומיתון.סגור
-
לצנן המשקי"ע 13/12/2021 12:08הגב לתגובה זו0 0אינפלציה זה במדד לטמפרטורה של המשק והיא גבוהה כי המשק מתחמם. והמטרה של הפד היא לצנן את המשק לפני שירתח. בעיות האספקה ומחירי האנרגיה גבוהים כי הצעירים שנמצאים בבורסה ומשחקים בכסף שהפד העניק להם צורכים כמו משוגעים וזה יירגע כשתפסיק זרימת הכסף מהפד.סגור
-
2.פיצוץ בועת הקריפטו יביא למיתון בצריכה של המילניאלז (ל"ת)טירוף 13/12/2021 10:44הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.ואיך תרגיש כשביום ד' יחליטו לסיים את ההדפסות לאלתר?דר' דום 13/12/2021 10:06הגב לתגובה זו11 4הסתכלות על עקום התשואה אינה רלוונטית כיוון שהיא מעוותת במכוון ע"י רכישות העתק של הפד. וביום שיפסיקו להדפיס יהיה זעזוע בעקום כלפי מעלה ובוודאי תגובה חדה במניות לכיוון השני.סגור
-
לא יקרה..חלומות זה תחום אחרברבור שחור 13/12/2021 13:45הגב לתגובה זו0 07 המשברים האחרונים אמורים לשכנע אותך ביכולת של עקום התשואות לחזות את המהלכים , ואם זה לא שיכנע אותך אז יש תחומים אחריםסגור
- טען עוד
-
רק להזכיר שבסיום שלושת תכניות ההדפסות הקודמות התשואות (ל"ת)תעשה חישוב מחדש לתיא 13/12/2021 11:14הגב לתגובה זו0 0סגור