המחירים עולים; לא רק מהסיבות המוכרות

מדדי המחירים בעולם עולים וזה לא הולך לעצור; איך זה קשור למחסור הגדול בעובדים ומהם הגורמים החדשים שמלבים את האינפלציה?
 | 

מדוע המחירים עדיין עולים? הנימוקים העיקריים תולים את הדבר בשוק העבודה הנוקשה ובשוק הסחורות הקשיח; והם צודקים! אבל ישנם עוד מספר הסברים חדשניים בדבר האינפלציה המתמשכת, והם גם מראים לנו מגמה ברורה של עליית מחירים עקבית ומתמשכת במהלך השנים הקרובות.

אינפלציה מתמשכת
רובנו כבר מפנימים שעליות המחירים המערכתיות שהחלו לפני כשנה, מתגבשות לכדי אינפלציה מתמשכת. אולם עד לא מזמן, היו מי שהשתכנעו (כמו למשל נגיד הבנק המרכזי האמריקאי) שהאינפלציה היא רק זמנית ויוצאת דופן. הכתבות הכלכליות חזרו שוב ושוב על המנטרה שמדובר על גל של עליות מחירים שהם Transitory בטבעם (בתרגום חופשי: חולף ומתכלה).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

האינפלציה תחרוג מיעדי הבנקים המרכזיים
אולם, הנתונים מורים כי עליות המחירים בארצות הברית, נמשכות, מתחזקות ומגיעות לאזורים מפתיעים בכלכלה הגדולה בעולם. למי שעדיין לא הבין: האינפלציה איתנו, ולא לטווח קצר! לרוב המשקיעים מאוד קשה להתרגל לרעיון הזה של אינפלציה מתמשכת והולכת, שלא תעמוד ביעדים המתונים של הבנקים המרכזיים ובקלות תדלג מעל המשוכה של  2% בשנה. אחרי כמעט 15 שנה בהם לא הכרנו אינפלציה משמעותית כלשהי, אנו נאלצים להתרגל למציאות החדשה של עליות מחירים ושחיקת מזומנים.

שוק העבודה
כאמור, הנתונים מבליטים את העובדה ששוק העבודה העולמי בכלל והאמריקאי בפרט, נמצאים במצב של עליות שכר ממשיות. בונוס החתימה לעובדי כפיים המסדרים מדפים בסופר, הינו סממן ממשי לשינוי שחל בשוק העבודה בארצות הברית. המעסיקים משוועים לעובדים בכל רמות ההכשרה והשכר, והעובדים ממש לא ממהרים לחזור לעבודה.

התוצאה הינה עליות שכר, ומניסיון העבר, עליות השכר יגולמו על ידי החברות במחירים גבוהים יותר. העלויות הנוספות מגולגלות ישירות על הצרכנים, שבמקביל יבקשו עליות שכר נוספות, כפיצוי. בעבר כבר דנו כאן על המחזוריות האכזרית וההרסנית של דרישות שכר - עליות מחירים - עוד דרישות שכר - וחוזר חלילה. אנו חיים כיום בתוך התהליך והסחרור כבר החל. הנתונים מארצות הברית מחזקים את ההכרה כי האינפלציה תהיה ממושכת, ומשמעותית.

שוק הסחורות
בנוסף ללחצים הנובעים מעליות השכר הגבוהות, אנו עדים לעליות מחירים רחבות בכל מוצרי הבסיס של הכלכלה העולמית. ברוב המקרים, עליית המחירים נובעת מההוצאות המוגברות על שינוע, הובלה, עיבוד וכו'. כמו כן, אנו רואים יצרנים ממולחים המנצלים את המצב לעליות מחירים - הרבה מעבר לגידול בהוצאות. משבר הקורונה הוא הזדמנות בשבילם לקבל פיצוי היסטורי, על השנים המרובות שבהן המחירים נותרו מאוד יציבים (ועם רווחיות קבועה ומתונה).

בשורה התחתונה, מחירי הסחורות ומוצרי הבסיס מאמירים כלפי מעלה, ושוק הסחורות כיום הוא שוק של מוכרים, שבו לקונים (ואפילו לגדולים ולחזקים שביניהם) יש רק שתי אפשרויות במשא ומתן: Take it OR Leave It (בצע את העסקה במחיר הנקוב או וותר על הסחורה).

סיבות נוספות?
מעבר למנגנוני הליבה של אינפלציה מתמשכת (שוק העבודה הנוקשה / שוק הסחורות הקשיח), בשבועות האחרונים אנו עדים למספר מפתיע של פרסומים, עם נתונים חדשים ומעוררי מחשבה אודות מקורות לא צפויים של לחצים אינפלציוניים. בשורות הבאות ננסה לתת תמונה עדכנית לעוד כמה סיבות מעניינות למגמת המחירים העולים בארצות הברית. כמובן, התפרצות קיצונית של זן קורונה חדש (מישהו אמר אומיקרון?) יכול לטרוף את הקלפים ולהאט או לעצור את המגמה. ימים יגידו -  אבל כרגע, לא נראה כי תרחיש זה מתממש.

אז מהם הסיבות הנוספות לאינפלציה אמריקאית מתמשכת והולכת?
פוליטיזציה של סוגיית השכר
בארצות הברית (ובמידת מה גם בישראל), יש פוליטיזציה רבה סביב נושא השכר. מאוד לא פופולרי להיות מעסיק שאינו מעלה את השכר של עובדיו, וממש בלתי נתפס הרעיון של הורדת שכר. גם באזורים מיוחדים של הכלכלה האמריקאית שבהם יש עודפי עובדים, המעסיקים מתקשים לעמוד בפרץ ולא להעלות שכר. ישנה אווירה ציבורית ותקשורתית רחבה בדבר הצורך בהעלאת שכר, במיוחד אצל עובדים לא מקצועיים (רמות השכר הנמוכות יותר). באופן כללי, ישנה קשיחות מחירים ושכר כלפי מטה. היינו, גם בימים כתיקונם, מאוד קשה להפחית שכר. אולם, כאשר הנושא מהווה מרכיב מהותי בדיון הציבורי הפוליטי - הדבר בלתי אפשרי.

משבר הלוגיסטיקה
סיבה נוספת לעליות המחירים המתמשכות נעוצה במשבר הלוגיסטיקה שהחל בתחילת 2020. משבר הקורונה הוכיח לחברות וליצרנים ברחבי העולם כי שרשרת האספקה הרזה, המהירה והזולה שנבנתה עקב בצד אגודל במשך עשרות שנים – הינה שברירית ביותר. משבר הקורונה הוכיח כי המערכת מתפוררת בקלות ויוצרת לחצים וחוסרים מובנים, לכל אורכה. כתוצאה, חברות שמות דגש רב יותר על שרשרת אספקה עם תכונות של עמידות ועקביות. אבל, מערך לוגיסטי יותר חזק, יותר עמיד שיכול לעמוד בפני זעזועים גלובליים גדולים (כמו למשל מגפה עולמית) - עולה הרבה כסף. את העלות העודפת והמחודשת על אספקה סדירה, מעמיסים על מחירי המוצרים לצרכנים.

רוכשים נכסים ולא חוויות
נתונים חדשים מורים על שינוי מגמה בדפוסי הצריכה של דור המילניום. אחרי שהוכו "שוק על ירך" במשבר הקורונה, ולאחר שהם ביצעו "חישוב מסלול מחדש", נראה כי הדור הצעיר של משקי בית אמריקאיים משנה את דפוסי הרכישה. אם בעבר הם התמקדו ברכישת חוויות, אירועים, שירותים אישיים ובילויים חולפים, הם עוברים כיום לכיוון מובהק של רכישת מוצרים ממשיים. ניתן לומר כי בעקבות משבר הקורונה (או אולי למרות המשבר) הדור הצעיר בארצות הברית נהיה יותר ויותר בורגני. עודפי הביקוש בתחומי הקמעונאות הקלאסית, הנכסים הפיננסיים והפיזיים (נדל"ן) - בהחלט מורגשים. גם ביקושים חדשים אלו, תורמים תרומה ממשית לעליות המחירים המתמשכות.

נכסי דלא ניידי (נדל"ן)
שוק ההון נמצא בשיא של כל הזמנים. מדדי השוק עולים ועולים ומשקיעים רבים חוששים מהבועה שנוצרה באזורים מסוימים של הבורסה האמריקאית (בעיקר בתחומי הטכנולוגיה העילית). כתוצאה, משקיעים רבים מחפשים נכסי השקעה אלטרנטיביים וחדשניים. חלק מתפתים להשקיע באומנות, ביין, במתכות יקרות וביהלומים. רוב הציבור האמריקאי מעדיף להשקיע בנדל"ן. כתוצאה, ישנה עליית מחירים רחבה בשוק הנדל"ן. מדדי הנדל"ן (כמו Case-Schiller) מורים על ביקושים גדולים לנדל"ן, שיוצרים עליות מחירי דיור (רכישה / השכרה) ברחבי ארצות הברית. גידול ממשי בהוצאה על דיור, בהחלט משפיע על מדד המחירים לצרכן, שהינו מדד מרכזי לאינפלציה.

עולם ירוק יותר
המעבר לאנרגיה מתחדשת, וזניחת טכנולוגיות זולות לייצור חשמל (פחם, גז, כורים אטומיים) מובילים לעליה ממשית בעלויות האנרגיה בעולם בכלל ובארצות הברית בפרט. גם לתהליך הזה, שנתמך באופן מאסיבי על ידי נשיא ארצות הברית בידן, והתקשורת האמריקאית, יוצר עליות מחירים מערכתיות. שכן, אנרגיה (חשמל) הינה מוצר בסיס מרכזי בכל תהליך ייצור ומכירה. זאת עוד סיבה לעליות המחירים הרוחביות - הן בצורה ישירה בעלויות החשמל של משקי בית והן באופן עקיף, אך משמעותי בכל המוצרים והשירותים.

המהפכה הטכנולוגית
ואם לא די בכל אלו, אנו עומדים באמצע של תהליך מואץ שבה בניגוד לעבר, השירותים הטכנולוגיים שאנו צורכים עולים לנו יותר ויותר. אם עד לא מזמן, ראינו נתונים בדבר ההשפעה המצננת שיש לפיתוחים טכנולוגיים על מחירים, הרי שכעת המצב השתנה. בתחילת הדרך, חברות הטכנולוגיה הגדולות כמו גוגל, אפל, מיקרוסופט ואחרים התאמצו לתפוס נתח שוק גדול, וחילקו בחינם את השירותים המתקדמים שלהם. כעת, הן כבר מתחילות תהליך מובנה אך עקרוני לגבות כספים רבים מהלקוחות. אנו מזהים מעבר מאסטרטגיית נפח או נתח שוק, לאסטרטגיית רווחיות או מחיר. גם למגמה הזו יש השפעה ישירה על עלויות משק הבית והגידול המתמשך באינפלציה.

 
כולם כבר מזהים שהאינפלציה כאן! היא לא זמנית, וממש לא רגעית; אלא צפויה להיות מהותית ומתמשכת. הסיבות העיקריות לכך נעוצות הן בשוק העבודה הנוקשה (מעט עובדים והרבה משרות) והן בשוק הסחורות הקשיח (מעט מוכרים והרבה קונים). נכון הדבר כי ישנם יצרנים רבים המנצלים את המצב ומעלים מחירים הרבה מעבר לעלייה הממשית בהוצאות שלהם, אבל הסיבות לאינפלציה המתמשכת נעוצות גם במגוון סיבות מפתיעות וחדשות.

הפוליטיזציה של שכר העובדים הזוטרים מובילה למצב בו העלאת השכר מתבקשת ונדרשת (ולו מסיבות של יחסי ציבור). משבר הקורונה חשף את החולשות של שרשרת האספקה הגלובלית ואת שבריריותה. בעקבות המשבר, חברות וארגונים עוברים למערך לוגיסטי עמיד וחזק יותר, הכולל עלויות נלוות גבוהות הרבה יותר.

השינויים הסוציאליים של דור הצעירים, מוביל אותם לכיוון יותר בורגני, ובעיקר לצריכה של יותר מוצרים מוחשיים ופיזיים, כמו נדל"ן. העליות הקיצוניות בשוק ההון, והחשש מפני בועות וקריסות שערים מוביל רבים וטובים לשים חלק מכספם בנכסי נדל"ן, מה שמייקר באופן רוחבי את עלויות הדיור. המעבר העולמי לאנרגיה מתחדשת, וזניחת מקורות אנרגיה זולים ומוכרים, מוביל לתוספת עלויות ישירה לכלל משקי הבית, ולכלל היצרנים והמוכרים. כל אלו מצטרפים ומחזקים את המגמה הכללית, והעליה המתמשכת במחירים יוצרת אינפלציה עקבית ומתגברת.

 
הלל בש (Hillel@SmartOptions.co.il) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.


אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(15):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 12.
    אם כך אין אינפלציה
    כמה כבר עולה תכנה של מיקרוסופט ? מעבר לזה כלכלת אר 17/12/2021 00:23
    הגב לתגובה זו
    0 1
    כמה כבר עולה תכנה של מיקרוסופט ? מעבר לזה כלכלת ארהב לא נסמכת על עובדי השכר מינימום
    סגור
  • 11.
    הכתבה מנוגדת לעמדת נגיד הפדרל רזרב האמריקאי
    אל תגיד נגיד 16/12/2021 21:27
    הגב לתגובה זו
    1 2
    הפדרל רזרב פירסם כי הוא חוזה שבשנת 2022 האינפלציה תתמתן עקב השגת פתרונות לבעיות זמניות שנוצרו עקב משבר הקורונה. מה יש בכתבה זו שהבנק הפדרלי האמריקני אינו יודע?
    סגור
  • זה אותו פד שטען שאין בכלל אינפלציה…
    טל 17/12/2021 09:55
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אחר כך טען שהיא צפויה להיעלם לפני סוף 2021… נראה שההצהרות של הבנק המרכזי מכוונות לנסות ולהרגיע, ולא ממש מתבססת על הנתונים…
    סגור
  • הפד יודע טך אומר הפוך
    ש 17/12/2021 09:45
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יש דבר כזה לשקר
    סגור
  • 10.
    בהחלט מעורר מחשבה (ל"ת)
    הקורא 16/12/2021 16:41
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • טען עוד
  • 9.
    אין על ישראל
    עוז 16/12/2021 14:07
    הגב לתגובה זו
    6 0
    הכי יפה אלינו שאין אינפלציה ולא תהיה לעולם ועד בגלל המצאה ישראלית שכל מוצר שעולה לא ניכנס לחישוב רק מוצרים שיורדים הם שיקבעו ואיך אמרו הגששים בזמנו ועדיין זה קיים , ישראבלוף
    סגור
  • 8.
    מאמר מצוין! מחכים כרגיל. (ל"ת)
    מוריה 16/12/2021 13:57
    הגב לתגובה זו
    9 0
    סגור
  • 7.
    כמו בפתגם הידוע , דופקים על הברזל כשהוא חם ..
    הדג מסריח מהראש 16/12/2021 11:52
    הגב לתגובה זו
    3 0
    המונופולים והקרטלים מנצלים את האווירה ומעצימים את עליות המחירים . באין ממשלה שחרטה על דיגלה מלחמה ביוקר המחייה, בקרטלים ובמונופולים לא יהיה להפקרות סוף .. התעוררו , אל תקנו אצל גזלנים .
    סגור
  • 6.
    הלמ"ס ובנק ישראל
    מאור 16/12/2021 11:06
    הגב לתגובה זו
    2 0
    משקרים לציבור במצח נחושה. הכל מתייקר והם מפרסמים שהמחירים יורדים. הכל בכדי לא להעלות את הריבית.
    סגור
  • 5.
    מה קורה כשכמות שטרות מודפסת אין סופית מתחרה על
    כ 16/12/2021 10:35
    הגב לתגובה זו
    4 0
    פחות מוצרים ושרותים?
    סגור
  • 4.
    כתבה מעניינת. גם לגלובליזציה יש תפקיד.
    oz 16/12/2021 10:08
    הגב לתגובה זו
    7 0
    ב-20 שנה האחרונות, הגלובליזציה תרמה לשמירה על רמות מחירים נמוכות. כיום סין, טיוואן ומדינות נוספות באסיה התבססו כלכלית וגם שם מתחילים להעלות שכר.
    סגור
  • 3.
    לא נכון. המחירים בישראל יורדים. (ל"ת)
    מאיר 16/12/2021 09:02
    הגב לתגובה זו
    0 4
    סגור
  • 2.
    מצטער, זאת לא עיתונאות
    עומר 16/12/2021 08:43
    הגב לתגובה זו
    2 6
    הכותב לא מציג נתון אחד הנוגע לטיעונים המרכזיים שלו, למשל לגבי עליות מחירים בארה"ב איך אפשר לקחת את הנאמר ברצינות?
    סגור
  • מדד המחירים בארה"ב רק עולה ועולה
    אסנת 16/12/2021 15:24
    הגב לתגובה זו
    4 0
    בארצות הברית זה נקרא CPI והיא מקבילה למדד המחירים לצרכן בישראל. הנתונים ברורים; המחירים בארצות הברית עולים הרבה יותר מהר מהצפוי.
    סגור
  • 1.
    מה קורה כאן .לפי נתוני הלמ"ס כאן אין אינפלציה.
    נכון 16/12/2021 08:34
    הגב לתגובה זו
    2 1
    ע"פ הלמ"ס אין אינפלציה אבל המחירים כולם כלפי מעלה. הלמ"ס לא מודד נכון את מה שמתחולל בארץ. מר הלל אין כאן פוליטזיה של העלאות שכר למקבלי השכר הנמוך ,אלה בד"כ האנשים שעושים את העבודה הקשה. עוכרי הדין כותבים עבור לקוח שתי שורות ודורש שכר טירכה של אלפי ש"ח אין כאן צ פרפורציות . עובדי חקלאות בנין תעשיה מגיע יותר מאשר לעוכר דין למשל.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות